Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

27.2.2013

Vesi, suola, rasvat, sienet - tasapainoa luonnollisesti

Tähän postaukseen olen koonnut tämänhetkisiä itselle ja varmasti monelle muullekkin toimivia, kokonaisvaltaisesti tasapainottavia ruokajuttuja, joista jokaiseen liittyy pieni sepustus. 

1. LAATUSUOLA ja PUHDAS VESI

Suolan hehkuttaminen voi tuntua toistolta, mutta tiettyjä asioita vaan tarvitsee toistaa ja hehkuttaa, jotta ne menisivät selkäytimeen ja tätä kautta rutiiniksi.


Napsimme puolisoni kanssa laatusuolarakeita pitkin päivää ja laitamme niitä veden sekaan aika reilustikin, koska  juomme tosi paljon vettä. Korostetun (tai oikeasti normaalin) veden juomisemme huomaa helposti silloin, kun olemme poissa kotoa. Tilanteissa, joissa monet muut eivät muutaman tunnin sisällä juo mitään paitsi ehkä entisestään kehoa kuivattavaa kahvia, lorautamme kurkkuumme helposti puolikintoista litraa suolalla maustettua vettä. Siis, kumpi on normaalia?

Suola on herkkua ja auttaa myös monesti hetkelliseen makeanhimoon. Makeanhimo kun on monesti mineraalien tai suolojen vajetta. Laitan monesti suolaa sinne, mihin aiemmin laitoin sokeria (kun joskus muinoin sokeria käytin), kuten puuroon. Suola löytää tiensä lähes kaikkiin ruokiin ja ilman suolaa vesi maistuu todella kuivalta ja oudolta. Vesi ja suola tasapainottavat täydellisesti toisiaan.

Kirjastani löytyy tarvittavat ohjeet oman suolatason testaukseen. Muistutan tässäkin välissä, että ennen laadukkaan suolan lisäämistä on tärkeä kiinnittää huomio riittävän veden juontiin. Eli suolan lisääminen on suoraan verrannollinen siihen, että lisäät myös veden juontia, koska monet meistä juovat selvästi liian vähän. Veden juonnin lisäys taas huuhtelee pois mineraaleja kehostamme. Jos suolaa lisätään ilman riittäviä nesteitä, voi kehoon tulla liikaa natriumia, joka tällöin aiheuttaa turvotusta jne. Turvotusta voi tulla myös silloin, jos elämäntapaan tai entiseen sellaiseen on kuulunut vähänkin enemmän normisuolaa (99% natriumia), jolloin huonoa natriumia on kehossa liikaa suhteessa kaliumiiin, joka on natriumin vastapari. Tällöin pitää ainakin hetkeksi rajoittaa suolan käyttöä tai esimerkiksi käyttää jonkin aikaa kaliumpitoista Jozo-suolaa, josta on vähennetty 50%:a natriumia. Se on tosin puhdistettua, joten sen pitkäaikaista käyttöä en suosittele.

Omaa vesitasapainoa ja veden määrää kehossa voi tutkia esimerkiksi kehon koostumusta mittaavalla vaa'alla. Meiltä löytyy Wilfa-merkkinen. Veden määrä riippuu pitkälle kehossa olevista rasvoista eli mitä enemmän rasvaa, sitä vähemmän vettä. Tosin (ja usein) nestehukasta voi kärsiä, vaikka rasvaa olisikin vähemmänpuoleisesti. Muistutan myös siitä, että veden ja mineraalien kulutus on hyvin yksilöllistä. Itselläni niitä kuluu paljon -etenkin tällä hetkellä.

Löysimme äskettäin lähes potentiaalisen asunnon muutaman kilometrin päästä lähteeltä. Asunto oli rauhallisella alueella, paikalla, jonne autotiet eivät kuuluneet (mikä on todella harvinaista). Hiljaisuudesta on muodostunutkin itselleni pääkriteeri uuden asunnon löytämisessä. Myös kaupungista löytyy hiljaisia tai lähes hiljaisia paikkoja. Tajusin hiljaisuuden valtavan voiman nukkuessani yhden yön hiljattain vanhemmillani yksin. Kuuntelin hiljaisuutta monta tuntia ja tajusin, että kaikki on siinä. Ei ollut haluja tai aikaa. Kaikki vain oli. Nykyisessä kotonamme hiljaisuuden löytäminen ei ole niin helppoa, kun asunto on niin pieni ja vauva tuhisee öisinkin vieressä puhumattakaan päivittäisistä desibelien määrästä. Autotiekin mölyää vieressä, jos ulos haluaisi mennä rauhoittumaan.

Puhdas vesi ja puhdas, hiljainen ympäristö ovatkin maadoittajiani top 2. Aina, jos olen juonut hetken aikaa suodatettua vettä ja saan lähdevettä, ero on valtaisa ja suupielet menevät väkisinkin hymyyn. Kiitos luonnonlähteistä, vaikka ainakin täällä päin niitä on valitettavan harvassa. Jos et ole huomannut, uusi Löydä lähde-sivusto on avattu jo jokin aikaa sitten. Uudistuksen myötä, myös mieheni Heikki sai lähteä sivuilta, nyyh :)


2. RASVAT 

Hyvät rasvat ovat supertärkeitä. Olen huomanut sen viimeistään nyt vauvamme kanssa. En voisi kuvitella antavani hänelle pääruokia ilman hyviä rasvoja, jotka vahvistavat ja tasapainottavat solujamme ja koko immuunipuolustusta kokonaisvaltaisesti. Koko perheemme solut huutavat rasvaa edelleen, vaikka olemmekin niitä tankanneet jo vuosia.

Viimeisimpänä special-tuotteena perheemme on löytänyt laadukas kalaöljy, joka tälläkin hetkellä balansoi kehojamme. Uudet testitulokset näyttäköön faktaa parin kuukauden päästä, mutta jo nyt saamamme kokemus ja muiden tulokset ovat enemmän kuin vakuuttavia. Jos haluat kuulla lisää aiheesta, mene ihmeessä perjantaina Tampereella pidettävään rasvahapot balanssiin Vol2 - iltaan kuulemaan lisää. Kerron toki testituloksista lisää myös blogissani jonkin ajan päästä.

Muita päivittäin käyttämiämme rasvoja ovat avokado, oliiviöljy, camelinaöljy (Jeren "pääöljy" ruokien seassa), siemenet (erit. chian), pähkinät, luomuvoi ja vähintäänkin viikottaisessa käytössä ovat kookosöljy, kookosmaidot ja kaakaovoi. Kuvassa Jeren ruoka-annos tai osa siitä.

Jeren ruokaa 


3. SIENET


Mainitsen tässä yhteydessä myös sienet, koska sain muutama viikko sitten tutustumispaketin äärimmäisen tyylikkäältä suomalaiselta  Four Sigma Foods:lta. Moni on varmaan törmännyt kyseisiin tuotteisiin ja firmaan jo muissa blogeissa, mutta on varmasti edelleen monia, joita nämä Suomessa vähän vähemmän tunnetut sienet epäillyttävät. Tosin pakurista on tullut viime aikoina joka tuutista ja mitä enemmän jostain uudesta hyvästä asiasta puhutaan, sitä enemmän luottamusta se alkaa yleensä herättää.

Omasta kokeilupaketistani löytyivät Princess - yrttisekoituksen lisäksi instant-juomia Chagasta eli pakurista sekä Reishistä eli lakkakäävästä. Instant-juomat ovat tosi käteviä, kuuman veden tai maidon sekaan heitettäviä pikakahvimaisia jauheita, joista saa helpon kahvimaisen juoman parissa minuutissa. Princess ja Prince (joka meni Heikille kokeiluun, mutta joka ei ole vielä ehtinyt pussia avata) sopivat taas vaikka smoothien sekaan lisäboosteriksi.

Luulisin, että juomat sopivat erityisesti niille, jotka muutenkin juovat kahvia tai vastaavaa. Itse, 4:ttä vuotta kahvittomana ja käytännössä alkoholittomana, kehon puhdistaneena ja monilla mittareilla melko stressittömänä, en nimittäin kokenut suurempia valaistumisen hetkiä näiden juomien kanssa lukuunottamatta makuelämystä, joka oli kyllä positiivinen yllätys. Juoman avulla sai monesti tarvittavaa apua makeannälkään (kyllä, vaikka se on vähentynyt sitä on edelleen varsinkin univelkaisina päivinä) etenkin, kun juoman pohjana käytti kuumaa riisi- tai kookosmaitoa. Tällöin juoma oli varsinainen herkkupommi! Tämä on rehellinen, yleensä terveyttä ja tasapainoa pursuilevan, mutta tällä hetkellä kroonista univelkaa potevan äidin kokemus käytettyään instant chagaa ja reishiä ainakin 2 pussia päivässä 3 viikon ajan. Princess-sekoitusta muistin käyttää muutaman kerran smoothien seassa.


Kun maistatin juomaa parille tutulleni, he eivät sitä kovinkaan herkkuna pitäneet. Makuaisti ja tottumukset siis vaikuttavat paljon näissä asioissa. Eräs firman työntekijä sanoikin, että juomista näyttäisi olevan suurin hyöty niille, jotka niitä eniten tarvitsevat. Ihan varmasti! Oma kehoni tuntuu olevan sen verran tasapainossa, että tarvetta lisästimulanteille tai special-tasapainottajille ei välttämättä ainakaan juuri nyt ole. Mutta voisin ajatella, että ihmiset, jotka käyttävät paljon nautintoaineita tai vähemmän luontaisia stimulantteja tai ihmiset, jotka matkustavat paljon tai tekevät paljon töitä tai muuten elävät enemmän stressialttiissa ympäristössä voisivat hyötyä näistä adaptogeenisista juomista. 

Yrityksen mainosesitteessä ja sivuillakin monet kyllä kehuivat kovasti tuotteita ja itsekin päädyn tuotteiden arviossa ehdottomasti plussan puolelle ainakin muutaman viikon kokeilulla, mutta oma kokemus koskee ensisijaisesti makuelämystä - ei välttämättä muita effektejä. Niin ja urheilijoillekkin tuotteet varmasti bueno lisä! Modernissa ajassa eläessämme on siis ehdottoman tärkeää, että tarjolla on myös luonnollisia tapoja tasapainottaa ja virkistää kehoa.


Oma suosikkireseptini:

1,5 dl kuumaa (lähde)vettä
1,5 dl kuumaa kookos- tai riisimaitoa
1 pss. Instat Reishiä/Chagaa
-->sekoita

Taidan hankkia tuotteita jatkossakin, jos makeaa juomahammasta alkaa kolottamaan...


Jutun kuvat on ottanut Maria Tuominen 

3 kommenttia:

 1. Moi - ja ensin kiitos ihanasta blogistasi! Luin koko blogin viime syksynä läpi ja kiitos siis tästä kaikesta tiedon määrästä mitä tämä sisältää! :)

  Tästä postauksesta tuli mieleeni, käytättekö vielä Pimag-vedensuodatinta veden puhdistamiseen? Jos, niin se on varmaan ollut toimiva ratkaisu kaikki nämä vuodet? :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos ja kiva kuulla :) Juu käytämme Pimag-suodatinta ja ollut kyllä toimiva niin itsellämme kuin monella tutullamme. Suosittelen! Mutta miksei myös esim. Grander, siitäkin kuullut hyvää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee hyvä tietää, juuri oon miettiny ton Pimagin ostamista!

   Poista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...