Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

20.2.2013

Väärä kysymys

Törmään monesti seuraavaan kysymykseen joko itseni, jonkun läheisemme tai asiakkaamme tms. kohdalla: "Mitä minä haluan elämältä?". Kun tätä kysymystä lähtee selvittämään, voi edessä olla pitkä matka. Pelkät "rakkaus, vapaus, ilo, hyvinvointi, terveys..." eivät pidemmän päälle auta, jos kohtaa jatkuvasti itsensä tämän kysymyksen ääreltä ja pohtimassa, miksei ole tyytyväinen juuri tässä ja nyt.


Hyvä tapa katkaista kyseinen (loppumaton?) itsekysely on kysymyksen vaihtaminen. Tämä tapahtuu siirtymällä pois pelkän oman minän kuplasta ja ottamalla uusi katsantatapa asiaan. Tämä tarkoittaa sitä, että aletaankin katsoa itseä osana suurempaa kokonaisuutta, elämää ja maailmaa. Kun kysymys muuttaa muotoaan, oman pienen mielen halut eivät enää ole tapetilla ja vastauksia alkaa löytyä. Vastaukset eivät tällöin ole ehkä mukavia, mutta sisimmässämme tiedämme niiden olevan oikeita. Ja ottaessamme ensimmäisiä askeleita kohti totuutta, koemme takuulla suurta iloa, täyttymystä ja vapautta.

Suurempi kokonaisuus voi toiselle tarkoittaa omaa lähipiiriä- ja ympäristöä; miten voisin olla avuksi ja hyödyksi heille juuri nyt? Entäpä koko maailma, missä elämme. Tämä ympäristömme todellakin tarvitsee apua ja mikä onkaan paras keino auttaa sitä kun voittaa omat pelkonsa, jotka estävät toiminnan. Jahkailu pois, koska vain toiminta on se, joka todellisuudessa kertoo olemmeko oikealla polulla. Pelkoja ei voiteta silloin, kun pyörittelemme kysymystä "mitä minä haluan". Sen sijaan kysyessämme aina: mitä maailma haluaa meiltä JUURI NYT, olemme oikealla tiellä. Se nimittäin menee niin, että maailma - tai elämä - haluaa meiltä usein eri elämänvaiheissa ja tilanteissa eri asioita, joten on turha miettiä välttämättä sitä, mitä se haluaa meiltä pidemmällä tähtäimellä tai varsinkaan "sitten kun".

Kaikkein tehokkainta on siksi miettiä, mitä maailma haluaa meiltä juuri nyt. Se voi tarkoittaa päätöstä jonkin toiminnan eteen juuri nyt. Se voi tarkoittaa konkreettista olosuhteiden muutosta ja toimintaa juuri nyt. Ei sitten kun tai huomenna vaan juuri nyt. Tekosyitä riittää loputtomiin. Kysymys kuuluukin, haluatko vastata elämän kutsuun ja ottaa vastuun itsestäsi, toiminnastasi ja elämästä ympärilläsi?

Siispä, kun huomaat pyöritteleväsi mielessäsi samoja ajatuksia ja pohdintoja - voit havahtua ja vaihtaa kysymystä.
Posti toi minulle tänään lehden, jossa löysin itseni kertomassa sitä, mikä oma elämäntehtäväni on juuri nyt. Se on sitä, mikä on hyväksi niin minulle, perheelleni kuin suuremmalle hyvälle. Se on se juuri nyt. Enkä valinnut sitä helpointa vaihtoehtoa :)

Tuoreesta Voi Hyvin -lehdestä löydät melko kattavankin haastattelun allekirjoittaneesta ja kuviin on päässyt myös muu perhe Fanni-kissaamme lukuunottamatta. Fanni on aina vieraiden käydessä sohvan alla ja paljastaa itsensä vain  harvoille ja valituille :)

Ai niin ja uudessa Luontaisterveys-lehdessäkin on kattava haastatteluni. Laadukkaita lehtiä nämä molemmat ja ilo olla kertomassa asioista ja ajatuksistani juuri nyt.

12 kommenttia:

 1. Itsekorostuksellasi ei ole äärtä eikä rajaa.

  Jokainen tietänee Voi hyvin -lehden sekä Luontaisterveyden laadukkuuden ilman eri mainintaa.

  Jos haastattelusi olisi esim. Hymyssä, vääntäisit siitäkin varmaan laadukkaan lehden ;)

  ps. Miten suurempi hyvä suhteutuu verkostomarkkinoinnilla tienaamiseen?

  VastaaPoista
 2. Kiitos ajatuksia herättävästä kirjoituksesta, tämä tuli hyvään saumaan koska olen viime aikoina miettinyt pääni puhki mitä kaikkea haluan elämältäni. Sain tästä helpotusta. :)

  VastaaPoista
 3. Soikku: Kiva kuulla! Tosiaan itsellekkin välillä tulee tuo ajatuspyörre, mutta aina jossain vaiheessa tulee se "ai niin", se ei ollutkaan se olennainen kysymys vaain tuo toinen ja siinä palaa hyvin juuri tähän hetkeen ja läsnäoloon...

  Mikko: Hmm. Pystytköhän tarkastelemaan, mistä nuo voimakkaat tunnereagtiot tulevat? Siis mistä ja miksi...Teen ja kirjoitan asioita, jotka tulevat eteeni ja joiden tiedän tekevän hyvää suuremmalle kokonaisuudelle. Aina ne eivät tunnu kivalta, kuten haastattelujen tekeminen silloin, kun vähiten tuntuu että haluaisi olla esillä tai sanoa mitään ajatuksiaan. Verkostomarkkinointiin piti lähteä, jotta voisin levittää sanaa tuotteesta ja saada tuotetta helposti ihmisille, jotka sitä tarvitsee. Itse asiat ovat neutraaleja, ainoastaan ne motiivit, joista niitä teemme vaihtelevat. Tiedän olevani rehellinen itselleni ja se riittää minulle.

  VastaaPoista
 4. Pointtini oli se, että halusit korostaa mainittujen lehtien laadukkuutta.

  Minusta on tahmaista, että hyvin usein ihmisten "auttamisen" - jokainen voi oikeasti auttaa vain itseään - motiivi on raha. Usein se on jopa suurin motiivi. On sangen alhaista tienata muiden kustannuksella, etten sanoisi sen olevan suorastaan vasten korkeampaa hyvää.

  Onneksi maailmassa on myös ihmisiä, jotka toimivat puhtain sydämin.

  VastaaPoista
 5. Mainitsin lehdet, koska kun/jos luen jotain lehtiä, luen kyseisiä lehtiä, jotka mielestäni on laadukkaita. Siinä ei mielestäni ole sen kummempaa!

  Kyllä monien "auttajien" ensisijainen motiivi on raha. Parasta on kuitenkin keskittyä ja suunnata energia omaan toimintaansa ja omien motiivien tarkasteluunsa.

  VastaaPoista
 6. Hei Heidi,

  Törmäsin esikoiskirjaasi kaupassa enkä malttanut olla ostamatta sitä. Olen hyvin ylpeä siitä mitä olet saanut aikaiseksi kirjan muodosaa ja koitan edetä ohjeidesi mukaan :) Hauskaa oli huomata miten ensimmäisten viikkojen ruoka-aine lisäukset, itse asiassa ovatkin jo olleet käytössä, tosin vihersmoothie ja avocado ovat hieman uudempia tuttavuuksia. Minä ostin kirjasi koska se puhutteli minua tässä omassa elämän tilanteessani, enkä tullut ostaneeksi sitä massamainonnan uhrina. Törmäsin siihen sattumalta kirjakaupassa :) Ja minä ostan mielelläni hyvin tuotetun tuotteen jos koen että siitä on apua omalla elämänpolullani. Joten se siitä rahastamispuheesta :) Ihana kun joku on saanut aikaiseksi koostaa tällaisen kirjan, ei se ilman työtä synny. Ja arvokkaasta työstä olen ainakin itse aina valmis maksamaan tekijälle palkkaa. :) Kiitos ihanasta kirjasta! Samoilla jäljillä ollaan : kauneuden yrttitarha blogi aluillaan :)

  VastaaPoista
 7. Sunshine, rahastus viittasi verkostomarkkinoilla tienaamiseen.

  Jos olen ymmärtänyt oikein, Heidi on mukana kalaöljyverkostomarkkinoinnissa.

  Jokainen tietänee verkostomarkkinoinnin periaatteen: rahat pois kaikilta, jotka saat houkuteluta mukaan.

  Tuote on varmasti hyvä, en yhtään epäile. Monta sataa euroa vuodessa vuoden pakollisella ostositoumuksella kuulostaa kylläkin juuri siltä itseltään: rahastukselta.

  VastaaPoista
 8. Sunshine: Lämmin kiitos kommentistasi. Itsekin olen ylpeä, että sain kirjan tehtyä..toisaalta se kirjoitutti itsensä ja toisaalta tein paljon työtä kirjoittaessani sen loppuun vauva-arjen univeloissa. Uskon, että kirjani löytää juurikin oikeat ihmiset, ne, jotka ovat valmiita muutokseen, vastuunottamiseen ja kokonaisvaltaisempaan ymmärrykseen itsestä. Kiva, että löysit myös blogiini. Täältä löytyy kaikenlaista! Kannattaa lukea vanhojakin juttuja, pajon muutosta tapahtuu koko ajan! Ja tsemppiä omaan blogiin! Kirjoittaminen on mahtavaa, se selkeyttää, rentouttaa, vapauttaa ja ennen kaikkea antaa paljon itselle ja muille.

  Mikko: Itselläkin oli erittäin skeptinen yleiskuva verkostomarkkinoinnista ja edelleenkin on monesta KUNNES tajusin, että ei se mitä tekee, vaan miksi tekee. Kaikki siis riippuu tekijän motiiveista, kuten jo todettiin ja motiiveja voi olla ensisijassa raha tai sitten auttaminen ja hyvästä kertominen. Itse en esim. keskity mihinkään bisnespuoleen tässä vaan kerron öljystä siinä sivussa niille, jotka haluavat lisäpanosta terveyteensä eteen. Emme siis käy missään hypetys-seminaareissa tai tavoittele timantti-matkoja :)

  Ja kun testituloksia on tässä saanut eteensä, niin jopa välttämätön näyttäisi olevan tuote lähes kaikille. Enemmän siis kirpaisee tässä tapuksessa se, jos en kerro tuotteesta (vaikka olisi kuinka "bisnesbisnes" jonkun mielestä) kuin se, että kerron ja jaan hyvää eteenpäin. Mutta siis perheemme elanto tehdään ja on tarkoitus tehdä ihan muilla jutuilla ainakin toistaiseksi kuin tällä "bisneksellä".

  On hyvä selkeyttää itselleen tiettyjä termejä ja sitä, minkälaisia uskomuksia niihin liittyy. Mikään itsessään ei ole "Hyvä tai paha". Ja eikö kuitenkin ole hyvä, että markkinoille tulee aidosti terveyttä edistäviä tuotteita, myös niitä, jotka sitouttavat ostajaa käyttämään niitä. Ongelma monissa aiemmissa valmennuksissamme (lähinnä mieheni) on ollut se, että vaikka hän on kuinka suositellut käyttämään kalaöjyä x-määrää säännöllisesti, eivät monet silti käyttäneet. Kun sitoudut ja maksat jostain, yleensä myös käytät sitä - varsinkin jos kyseessä on ruoka.Itse en tiedä tällä hetkellä helpompaa tapaa varmistaa oikeanlaisten rasvahappojen tasapaino ja riittävä saanti - ja todella mielelläni olen itse sitoutunut ja sitoutan myös muita tämän asian pariin :)

  Se, miten itse rupesin aikoinani liikkumaan ja sain elämäni hallintaan oli se, kun minut sitoutettiin vuoden salijäsenyyteen. Se oli yksi parhaista "vankiloista". Tämä nyt yksi esimerkki :)

  VastaaPoista
 9. Kiitos Heidi vastauksesta.

  Ihan totta sinänsä puhut, mutta kyllä tuo verkostomarkkinointi silti minua konseptina hiukan närästää...

  Luin Voi hyvin -lehden jutun. Toimittaja oli tehnyt työnsä hyvin: kokonaisuus oli hyvin monipuolinen ja selkeälukuinen.

  Puhuit asiaa.

  VastaaPoista
 10. Kiitos palautteesta :) Ja saa närästää, itseäkin närästää se termi ja siihen liittyvät yleiset mielikuvat ja uskomukset. Onneksi niistä voi halutessaan päästää irti ja keskittyä olennaiseen.

  VastaaPoista
 11. Mullakin nousi jotenkin karvat pystyyn kalaöljy-jutun myötä.. Koska inhoan sellaista piilomarkkinointia yms.. Ennen tykkäsin Heidi blogistasi kovasti, mutta välillä siitä tulee tietynlainen tunne, ikäänkuin kaikki omat valinnat olisi vääriä ja sinun oikeita, mutta omassa päässähän tämä ajatus on :) Ja tiedän että blogiasi ei ole pakko lukea :) Paljon on ollut hyviä vinkkejä joten kiitos niistä..

  VastaaPoista
 12. Pionis: kiitos kommentistasi. Teen mahdollisesti jonkun postauksen tarkemmin verkostomarkkinoinnistani, motiiveistani tms. Ymmärrän, että voi nousta karvat pystyyn ja itselläkin saattaisi nousta. Kiva kuitenkin, että enimmäkseen tykkäät ja pystyt tarkastelemaan ajatuksiasi. Kaikesta ei pidäkään tykätä mutta jos kovasti mieli reagoi johonkin, niin usein se on jokin ehdollistuma aivoissa. Tämä siis yleisesti, ei välttämättä liity juuri sinuun.

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...