Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

23.10.2012

Kauneusmessujen kotiintuomisia (ajatuksia siis)


Kirjoittelin kauneudesta viimeksi reilu vuosi sitten ja siitä bloggauksesta lähtikin valtaisa keskusteluryöppy, josta ei nyt kuitenkaan enempää. Nyt kauneusasia nousi mielen päälle terveysmessuilla (tai terveys/kauneus/muoti) visiteeratessamme. Kauneus- ja muotipuolella olin niin vieraalla alueella kuin olla ja voi. Miksi edes päädyimme kyseisille osastoille? Oli pakko, kun etsimme lastenhoitohuonetta. Toisella kerralla eksyin kauneuspuolelle vahingossa etsiessäni omaa osastoani ja shokeeraannuin heti katsoessani ensimmäiseen näytteilleasettajapisteeseen "Osallistu arvontaan, voita silikonit!". Kävelin vielä hetken aikaa ja ihmettelin, että kaikkea se terveys nykyään onkin, kunnes tajusin olevani jossain ihan muualla...

Juttelimme sittemmin, että tietyssä vaiheessa kauneus ja terveys ovat jopa vastakkaisia asioita. Tietyssä vaiheessa kauneus on täysin ristiriidassa terveyden kanssa. Se on lähinnä ulkoista sellaista ja jopa äärimmilleen vietynä. Se tarkoittaa sitä, että näytetään tietyillä mittareilla hyvältä. Esimerkiksi sitä, että on laitettu, pakkeloitu, "kaunis" naama. tai sitä, että on kiristävät vaatteet, joissa voi esitellä treenattuja, hyvänmuotoisia pakaroita tai dieettikuurin tuloksena saatua ohutta vyötäröä. Tai silikonitissejä. Korkeita korkoja, joissa on ikävä kävellä. Teennäistä "reipasta" kävelytyyliä.

Samalla se voi tarkoittaa sitä että syödään pikaruokaa (jos ylipäänsä syödään). Ja sitä, että vedetään tupakkaa (jotta nälkää ei tulisi). Se tarkoittaa monesti sitä, että kasvoille väännetään tietty ilme (keinotekoinen hymy) tilanteesta riippuen. Se tarkoittaa itsensä peilaamista (konkreettista peilaamista, ei sitä aitoa katsomista) monesti päivässä. Nykypäivänä jopa taviksilla on mahdollisuus ostaa silikonit. Rakennekynnet- ja ripset ovat tuttu näky jo teineillä. Jos vatsa vähän oireilee, niin sitä koitetaan paeta. Paeta voikin aina hetkeksi, mutta itse syy vain kasvaa. Ikuisuuksiin asiaa ei voi kuitenkaan paeta. Jossain vaiheessa se tulee kohdattavaksi silmästä silmään. Todellisuus.

Vain oman ulkoisen kauneuden huomaaminen ja siihen panostaminen tarkoittaa sitä, että pakenemme todellisia tunteitamme. Pakenemme sitä, mitä todella olemme. Riittämättömyyttä, mitä ikinä se kenellekkin tarkoittaa. Elämme kuplassa, jossa koemme näennäistä arvostusta sen perusteella, minkälainen ulkoinen olemus ja rooli meillä on ja kuinka hyvin sitä osaamme tilanteesta riippuen vetää. Sisällä on tyhjyys, vaikka emme sitä suostu myöntämään. "Sitten kun saan vielä sen ja sen, olen tyytyväinen/onnellinen..."

Kauneuteen -oli se sitten enemmän tai vähemmän aitoa - liittyy myös tiivisti hymyily. Matka aitoon itseen ja totuuteen tarkoittaa sitä, että uskaltaa hymyillä tai olla hymyilemättä silloin, kun siltä aidosti tuntuu. Lähteekö vauvan nauru ja missien hymy samasta lähteestä? Suurin osa hymyistä on ohjelmoituja. Ja se tekohymyily on NIIIN kuluttavaa.

Mikä minut saa hymyilemään? Aitous tietenkin. Se, että ollaan läsnä eli rehellisiä. Ja se, kun saan tilaa vain olla. Aito minä ei tarvitse syytä hymyillä. Ja olla kaunis. Se on. Ainakin itse joudun välillä jopa pidättelemään naurua. Se on merkki siitä, että se tulee sieltä aidosta, ainakin yleensä. Ja kyllä, välillä sorrun myös ohjelmoituun hymyyn, jotta minua ei pidettäisi liian kummajaisena. Mutta tätä tapahtuu koko ajan vähenevissä määrin, onneksi.1 kommentti:

  1. Moi Heidi! Kävin tuolla samaisilla messuilla sunnuntaina ja ihan samanlainen fiilis tuli pikaisesti kauneus/muotimessupuolella kierrellessä. Ensimmäisenä tosiaan pisti silmään nuo silikoni- ja plastiikkakirurginständit (joita taisi muutama olla terveyspuolellakin). Tuli sellainen olo, että äkkiä pois täältä... Oma ajatusmaailma on kyllä kaukana tuosta ulkoisen kauneuden "boostaamisesta". Joku voisi sanoa, että sen kyllä huomaakin. Ymmärrän niitäkin, joita nämä jutut vetävät puoleensa. Jokaisella meistä on kuitenkin oma polku kuljettavanaan. Jos ulkoiseen kauneuteen panostamalla saa itsestään onnellisemman, go for it.

    Jotain tarttui mukaankin - nimittäin luomukosmetiikkaa kokeiltavaksi. Tämä osasto olisi voinut olla isompikin, mutta löysin hakemani.

    VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...