Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

24.9.2012

Ensimmäisiä smoothieita vauvalle ja kokemuksia blenderistä

Kevyempää aihetta välillä...

Kirjoittelin tässä kattavassa artikkelissa vauvan ruokintaan liittyvistä kokemuksistani tähän mennessä. Kuten totesin, painotamme Jeremme kanssa suurelta osin sormiruokailua eli sitä, että vauva saa napsia itse omin sormin lautaselta mitä haluaa ja kuinka paljon haluaa. Tästä ruokailutavasta on lukuisia hyötyjä ja ainakin meillä se toimi alusta asti loistavasti.

Olemme kuitenkin antaneet myös muutamia blendiksiä, lähinnä smoothieita ja ne ovat maistuneet myös erinomaisesti. Olisikin ehkä ihme, jos eivät maistuisi, sen verran luulisi äidinmaidossa olevan smoothieiden makuja :). Smoothieisiin saa laitettua paljon hyviä aineita, joihin ei vielä tässä vaiheessa pysty tarttumaan omin käsin. Monesti annan vauvalle smoothieta aamu-, ilta-, tai välipalana ja usein laitan tarjolle myös itse otettavia hedelmän palasia lautaselle. Lautanen ja omatoimisuus on kuitenkin miljoona kertaa kivempaa, kuin lusikan työntäminen suuhun.

Aluksi teimme vauvan smoothiet tutulla Vitamixillamme, jolla teemme edelleen aamuittain koko kannullisen pirtelöä, jota juomme sitten yleensä niin aamulla kuin välipalalla/illalla.


Totesin kuitenkin pian, että koska vanhempien ja vauvan smoothiessa on hieman eri aineita olisi helpompi tehdä vauvan pirtelö (paljon pienempi satsi) jollain muulla vempaimella. Vauvan kerta-annos ainakin vielä tässä vaiheessa on kuitenkin muutama teelusikallinen. Vitamixilla ei ole helppo tehdä vain pientä määrää ja laitteen putsaaminen vie hetken aikaa puhumattakaan melusta. Nämä (ehkä nimelliset) haittapuolet siis koskevat lähinnä pienten lasten perheitä. Päätin kuitenkin itse sijoittaa toiseen blenderiin, jossa olisi paljon muitakin hyötyjä.

Tilasin Raakapuodista Personal blenderin tutkittuani hieman vaihtoehtoja. Olin kuullut siitä suosituksia jo ennen tätä. Laite on kuin onkin todella kätevä! Se on unelmavempain, jos haluaa tehdä pieniä smoothieannoksia todella nopeasti ja vaivattomasti. Ja tiedän - kaikki lapsiperheet haluavat säästää aikaa ja vaivaa. Astioita pestessä ei tarvitse kuin vedellä hieman huljautella. Eikä tarvitse muuta kuin ihmetellä, miksi ihmeessä antaa lapselle purkkieinessoseita, jos tuoreista ravinteikkaista aineista saa muutamassa sekunnissa ihan mahtavan raikkaan juoman.Olen ihastunut laitteeseen niin paljon, että usein teen sillä itsellenikin iltapirtelön. Tässä pari smoothieohjetta, joita olemme antaneet vauvallemme hyvällä menestyksellä. Maistuu todellakin myös isommille! Ohjeet ovat yhteen isoon lasilliseen.

Maija mehiläinen

Kourallinen gojimarjoja
Pieni kourallinen luomupinaattia
1 rkl riisiproteiinia
1/2 avokado
1/2 banaani
1-2 dl lähdevettä

Mustanaamio

2 dl mustikkaa
1 rkl acaimarjaa
1 banaani
1/2 avokado tai 1 rkl chiansiementä
hieman jotain viherjauhetta (valinnainen)
1-2 dl lähdevettä

Saku Sammakko

1/2 sellerin varsi
banaani tai päärynä
1/2 avokado
1/2 tl spirulinaa
Hieman lähdevettä

Tein myös granaattiomenasta ihanan smoothien, mutta en nyt muista sen muita aineita. Pitänee kokeilla uudelleen ja laittaa sitten tänne. Jokatapauksessa - tässä hyvää alkuaineistoa tulevaan (?) seuraavaan kirjaani.

Kuten nimistä huomaatte, lasten smoothieille kannattaa antaa iskeviä nimiä ja keksiä myös tarinoita niiden ympärille. Lapset elävät myyttisessä maailmankuvassa, jossa satumaailma on todellisempaa ja oleellisempaa kuin se, onko jokin terveellistä.

Huom. Jos et ole aiemmin käyttänyt superfoodeja ja imettänyt (lapsi on tutustunut makuihin ja niiden ainesosiin), aloita niiden käyttö hyvin pienillä määrillä. Suosittelen kokeilemaan ensin itse ja antaa lapsen totuttautua niihin rintamaidon kautta. On kuitenkin mielestäni hieman outoa varoitella ravinteikkaista ruoista ja suositella turvallisia pilttejä, joissa ravinteita on vain murto-osa itse tehdyistä.

Muistutan vielä Raakapuodista ja 30€:n Vitamix-alesta, jonka saat QUINOAA22-koodilla.  

Kokoan parhaillaan kattavaa artikkelia erilaisista tuotesuosituksisani muutaman vuoden ajalta.


5 kommenttia:

 1. Minulla on ollut tuon tapainen blenderi;eli Magic Bullet,jo monta vuotta,ja sitä tuleekin käytettyä melkein päivittäin:)

  VastaaPoista
 2. Kiitos hyvistä smoothievinkeistä! Olenkin miettinyt mitä vihreitä vauvalle antaisi hedelmän joukossa. Mutta miten tuo pinaatti, sitähän ei suositella kun sisältää niin paljon nitraattia joka haittaa hapen kulkemista elimistössä. Onko sulla jotain muuta tietoa?

  VastaaPoista
 3. Yaelian: Joo tuota bullettia koitin metsästää, mutta en löytänyt. Tää on kyllä tosi kätevä ja varmaan sekin.

  Maija: Eipä kestä, tästä se lähtee :) No tässä on esim. tietoa pinaatista: http://www.superbabyfood.com/moms-want-to-know-about…feeding-spinach-to-their-babies/

  (eli 7-9 kk iässä voi antaa pinaattia ja riski saada liikaa nitraattia on lähes 0%)

  Olennaista mielestäni kaikessa on määrät, tuossaki se kerta-annos määrä jää tosi pieneksi. Tärkeää on antaa kaikki vihreät luomuna etenkin jos ne blendaa ja myös torjunta-aineet imeytyy paremmin. Luulisin, että mitä aiemmin antaa uusia makuja ja pieniäkin määriä vihreää, vauva tottuu niihin ja tykästyykin.

  VastaaPoista
 4. Onko noi Magic Bullet ja Personal Blender tarpeeksi
  isoja aikuiselle? Vitamixin haluaisin, mutta se on niin
  kovin kallis...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja kokeilin, niin tuo alennuskoodi Vitamixiin on itseasiassa 20€, eli kattaa juuri PK:t.

   Poista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...