Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

12.6.2012

Vauvapäivitystä ja perhehaastattelu

Suurinta onnea elämässäni tällä hetkellä:

Vauvan ilo, hymy ja nauru

Jere-vauvamme kasvaa ja kehittyy huimaa tahtia. Tällä viikolla tulee jo 5 kk täyteen - aika menee, että huh! Kovasti häntä kiinnostaa jo syömämme ruoat ja kaikki mahdollinen muu, mihin voisi tarttua ja laittaa suuhun, kuten äitin hiukset.

kuva: Maria Tuominen


Tarkoituksenani olisi täysimettää vielä kuukausi ja antaa sitten tarjolle aluksi esim. avokadon palasia tai siitä tehtyä sosetta. Avokado näytti maistuvan ainakin eräälle Helsingin luomusöpöliinille nimeltänsä Neo viikonloppuisella visiitillämme heidän luonaan. Ilokseni huomasin myös, että vastikään on ilmestynyt kirja "Luomuruokaa lapselle". Kirja vaikutti hyvältä oppaalta luomupainotteisen kotiruoan maailmaan. Suurella osalla on kuitenkin pitkä matka itsetehtyyn lastenruokaan - valmispurkit kun ovat niin helppoja, mutta niin ravinneköyhiä!! Nopeasti selattuna kirjan ohjeet vaikuttivat enimmäkseen kypsennetyiltä - tarkoituksenani on ainakin painottaa lapsellekkin raakaruokaa (kuten pirtelöitä, soseita, kasviksia ja hedelmiä sellaisenaan), mutta suosia myös esim. alkuperäisviljoista tehtäviä puuroja, jos ne maistuvat. Vauvojen ja lasten raakaruokaopuksiin en juurikaan ole vielä törmännyt lukuunottamatta Shazzien yhtä kirjaa, josta aion kyllä poimia vinkkejä ja kertoa täälläkin. Siellä oli ensimmäisinä ohjeina mm. äidinmaito-mango-smoothie :) Tässä kuitenkin tuo kotimainen luomuruokaa-kirja ja aiheelle perustettu blogi.

Osittaista imetystä aion jatkaa ainakin vuoteen asti, hyvin todennäköisesti vielä pidempään. Niin kauan, kuin se hyvältä tuntuu molemmille. Imetys on helpottunut sinänsä, että se menee jo rutiinilla ja väsymys on vähentynyt alkuajoista huomattavasti (ja osin siihen on varmaan jo tottunut). Tosin imetysvälit ovat edelleen tiheät, päivisin n. 2 tuntia ja öisin 3, joskus 4.  Vaatii välillä aikamoista kärsivällisyyttä maata paikallaan monta tuntia päivässä - poika kun tykkää lutkuttaa jopa yli tunnin kerrallaan, vaikka aktiivisempi syömisaika on vain n.10-15 minuuttia. Osasyy on varmaan tutittomuus. Tuttia emme hänelle ole antaneet, kun ilmankin on pärjännyt (paitsi muutamaan kertaan alussa). Kaupunkireissut ovat joskus haastavia. Jos sopivia (ja rauhallisia) syöttöpaikkoja ei heti löydy, tulee kiukkupuuska, eikä huuto lopu millään. Toisaalta; ei tietäisi mitä on ilo ja onni, jos ei olisi niitä toisiakin, kaikkein kasvattavimpia hetkiä. Imetys kokemuksena jää varmastikin helposti plussan puolelle, sitä läheisyyden ja antamisen tunnetta ei helposti mikään voi korvata. Korvikkeen antaminen ei ole käynyt mielessä kertaakaan.

Jere ei vielä ryömi tai istu ominpäin, mutta tukemalla kyllä. Ai niin, sanoi hän jo ensimmäisen sanankin, varmaankin kun tarpeeksi toistettiin. Nimittäin "Kukkuu" (vauvaperheille tutun kukkuu-leikin ansiosta) kuului parikin kertaa ihan selvästi pikkuisen suusta. Lisäksi opettelemme Jeren kanssa pianonsoittoa (tai rämpytystä). Musiikkihan on todella kehittävää jo vauvaikäisstä. Pianoa meillä ei ole omassa kotona, mutta vanhempieni talossa, jonne olemme muuttaneet toistaiseksi heidän asustaessa kesän mökillä. Täällä on taas mahtavasti tilaa ja oma piha, josta saa kätevästi villivihreät smoothieen ja salaattiin. Laitoin lisäksi muutamia yrttejä ja vihanneksia pienelle pihamaallemme kasvamaan. Varsinaista luksusta! Saamme olla kyllä kiitollisia. Katsotaan, muutammeko enää ollenkaan takaisin kerrostalokotiimme, kun sille on periaatteessa ostajakin vuoden lopussa. Elämä näyttäköön. Tervetuloa ainakin tuttavat vierasille!

Tässä Jere keinuttelee onnesta soikeena. 


Teemu Syrjälä kuvasi blogiinsa meidän perhettä viime viikolla Ilon liekki -tapahtuman yhteydessä aiheesta "koko perheen hyvinvointi". Olli Postikin bongattiin matkalta mukaan kuvaussessioon. Tässä kuvausten ensimmäinen osa. Kuten haastiksessa kerronkin, rokotuksia en aio Jerelle antaa. Pyrin välttämään niitä ainakin 3 vuotiaaksi asti, jolloin vauvan oma vastustuskyky on kehittynyt. Tuskimpa annan silloinkaan, paitsi sitten pitää harkita uudelleen, jos tulee ulkomaanreissu, johon liittyisi enemmän riskejä.

Ilmeisesti myöhemmin julkaistava haastattelun loppuosa oli muistaakseni aika hyvää kanssa. Parhaat jutut alkoi tietenkin (yllättäen) sitten, kun videot sammutettiin :) Kiitos jokatapauksessa Teemulle näistä arvokkaista videoista!Mahtavaa kesän jatkoa kaikille <3 Nauttikaa luonnosta, perheestänne, parisuhteestanne, itsestänne ja kaikesta ympärillänne


3 kommenttia:

  1. Huippumeininki videoissa, hyvä Jerkku:)

    VastaaPoista
  2. Kiitos Heidi! Jatkakaa hyvältä tuntuvalla polulla rohkeasti!
    Itse huomaan ottavani neuvoloiden auktoriteetin 'käypä hoito'-suosituksineen melko rankasti (vielä). Tunnen tarvetta puolustaa omia valintojani kovasti esimerkiksi neuvolassa. Esimerkiksi tuleva rokotusten ottamatta jättäminen tuntuu jo valmiiksi työläältä tehtävältä omalla kohdalla, johtuen pelosta jota tunnen auktoriteettejä kohtaan. *puuh*. Onneksi asioilla on tapana järjestyä. <3

    VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...