Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

2.5.2012

Spelttiherkkuja ja viljojen sopivuudesta yleensä

Mainitsinkin jossain, että synnytyksen jälkeen himoitsin jälleen enemmän tuoretta ja raikasta ruokaa, vaikka toki nautin sitä ainakin "perusmittareilla" todella runsaasti myös raskauden aikana. Kehoani kuunnellen, olen viimeisen vuoden aikana lisännyt ruokavaliooni myös laadukkaampia viljatuotteita, koska ne näyttävät sopivan minulle - tai niistä ei ainakaan tule mitään oireita kohtuudella käytettynä. Myös veriryhmäni (A) pitäisi sietää niitä kohtalaisesti.

Näen kuitenkin edelleen tärkeänä vaiheena sen, jolloin olin täysin viljatta (täysin ainakin puoli vuotta ja suurimmaksi osaksi sen jälkeen 1,5 v ajan). Näin kehoni sai puhdistua ja tasapainottua rauhassa ja täten sen viestejä oppi aidosti kuuntelemaan.

Viljojen lisäksi myös proteiineista (liioista, eläinperäisistä) ja maitotuotteista oli mielestäni tärkeä pitää puhdistusaikana breikkiä, koska niiden mukana kehoomme kertyvät yleensä suurimmat aineenvaihduntajätteet (huonosti sulava jalostettu ruoka) ja vierasainejäämät. Suolisto olisi hyvä saada toimimaan optimaalisesti ennen kuin sinne laittaa vaikeammin sulavaa kamaa. Nyt etenkin äitiysajan vuoksi olen lisännyt ruokavalioon laadukkaita proteiininlähteitä, mutta maitotuotteet eivät tuntuisi edelleenkään sopivan, kuin todella satunnaisesti ja pienissä määrin käytettynä lukuunottamatta laadukkaita juustoja kohtuullisessa määrin.

Viljoissa - niinkuin kaikessa muussakin ruoassa - olennaista on tietenkin laatu. Gluteenittomat viljat (kuten tattari, hirssi, quinoa, riisi, amarantti) ovat yleisesti ravinteikkaampia ja paremmin sulavia vaihtoehtoja kotimaisille perusviljoille. Myös speltti on hyvä vaihtoehto, vaikka se ei ole gluteeniton. Jos epäilet gluteeniherkkyyttä (hyvin yleistä), niin suosittelen karsimaan gluteeniviljoja pois ainakin joksikin aikaa ruokavaliosta.

Speltti on jalostamaton alkuperäisvilja ja siinä on huomattavasti enemmän ravinteita kuin jalostetuissa viljoissa. Siinä on mm. enemmän aminohappoja, B-vitamiineja, mineraaleja ja sen sanotaan olevan kehoamme emäksisöivä. Tietenkin pitää muistaa, että viljat ovat kuumennettuja, joten ravintoarvo ei vastaa tuoreen tuotteen ravinteita ja tärkeitä entsyymejä. Kohtuudella käytettynä esimerkiksi spelttiä voi kuitenkin pitää osana tasapainoista ja monipuolista ruokavaliota.

Yleisesti ottaen speltillä voi korvata minkä tahansa venhäreseptin. Tässä pari reseptiä, jotka olemme todenneet erittäin toimiviksi:
(reseptit tulevat myös tulevaan kirjaani)

Spelttiherkkupizza (a´la Sokomaister):


Tätä herkkupizzaa kannattaa tehdä parikin pellillistä samalla. Ainekset luomua.
1 pellillinen/ 1 pizza:

Pohja:
- 2 dl spelttijauhoja
- 1 dl vettä
- ½ tl laatusuolaa
- loraus oliiviöljyä
 --> Sekoita aineet, kauli leivinpaperin päällä pizzapohjaksi

Täyte:
- 1 prk tomaattimurskaa, johon puristettu/pilkottu 1 valkosipulin kynsi, loraus oliiviöljyä, ripaukset mustapippuria ja laatusuolaa - Muutamia aurinkokuivattuja tomaatteja (jos kuivia, liota ensin pari tuntia vedessä)
- 1 kpl luomu mozzarellajuustoa
- 1 paprika pilkottuna
- oliiveja pilkottuna
  --> Lisää pilkotut täytteet pohjan päälle. Paista noin 200 asteessa noin 12 minuuttia. Lisää valmiin pizzan päälle tuoretta rucolaa ja basilikaa.

Spelttipuuro


2-3 annosta:
- 5 dl vettä
- 1,5 dl spelthiutaleita
- 0,5 dl speltmannaa
- 1 tl laatusuolaa
- 1 rkl luomuvoita
- 1 rkl kookospalmusokeria

Mittaa vesi kattilaan, kuumenna ja sekoita spelthiutaleet joukkoon. Keitä hiutaleita miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Vispaa speltmanna sekaan hitaasti valuttaen ettei se paakkuunnu ja sekoita puuroa pari minuuttia. Lisää loput aineet sekaan ja anna puuron hautua noin 10 min. Nauti esim. marjojen kera.
Huom! Pidempi haudutusaika parantaa aina makua!


Suklaapuuro/herkkujälkkäri (myös lapsille!!)


Tehdäksesi puurosta jälkiruoan jätä voi pois, lisää 1-2 rkl raakakaakaojauhetta tai carobjauhetta, 1-2 rkl kookossokeria, 1 rkl kookosöljyä ja sekoita ne joukkoon ennen tarjoilua. Voit myös tehdä jälkkäripuuron käyttämällä vain mannaa, mitä usein itse teen.



Speltti(suklaa)keksit: 
(todella nopea!!)





n. 10 keksiä
- 50 g voita
- 1 dl kookos- tai intiaanisokeria
- 1 rkl spelttijauhoja
- 2 dl spelttihiutaleita
- 1 kananmuna
- raastettua tummaa suklaata (valinnainen)

Sulata voi ja sokeri kattilassa. Lisää muut aineeet nopeasti sekoittaen. Lusikoi seosta leivinpaperin päälle ja ripottele halutessasi päälle raastettua tummaa suklaata. Paista 200 asteessa 5-7 minuuttia.


Nyt markkinoilla myös spelttilaku lakritsinhimoisille! Saa ainakin Ruohiksista!







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...