Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

16.5.2012

Siivoushommia kesäksi...

Kirjoitan paljon siitä, kuinka mielemme kuormittuu tänä aikana ihan liikaa. Tarvitsemme tilaa, jotta olennaisella on mahdollisuus nousta esille.

Tässä pari tehtävää, joista on takuulla hyötyä sinulle, koska niistä on ollut hyötyä minulle niin lyhyellä kuin pitkällä aikavälillä.

1. Siivoa ympäristösi säännöllisesti. Karsi turhat tavarat ja siivoa myös ne vähemmän käytetyt kaapit ja laatikot ja kellari/varasto


Joonan minimalismi-blogi sekä lähestyvä muutto vanhempiemme taloon kesäksi on innoittanut meitä perusteellisempiin siivouspuuhiin. Olen lähes joka päivä siivonnut ja putsannut jonkin osan asunnostamme - sellaisen, johon ei ole koskettu kuukausiin ja heittänyt pois turhat tavarat, paperit, vaatteet, cd-levyjä jne. sälää. Joona sanoi yhdessä kirjeessään, että "mieti aina jonkin tavaran kohdalla 20 sekuntia, että tarvitsetko sitä oikeasti". Itselleni riittää yleensä pari sekuntia :)


Ympäristösi heijastaa suoraan sisäistä tasapainoasi ja sitä, kuinka paljon uudella on mahdollista nousta esiin. Mitä vähemmän fyysistä materiaa, sitä puhtaampi olo myös henkisesti - tai ainakin todennäköisemmin, koska vuorovaikutus toimii molempiin suuntiin.

Vinkki: siivoa myös sähköpostisi ja tietokoneen työpöytä. Heitä turhat tiedostot roskiin ja tyhjennä roskis. Lajittele sähköpostit esim. "to do" tai "to do later" posteihin, niinkuin itse olen tehnyt ja tarkista niiden tilanne 1-2 krt. viikossa (ei joka päivä tai 10min välein...)


2. Siivoa pääsi säännöllisesti

Myös päämme kuormittuu päivittäin jopa tuhansilla ajatuksilla. Suuri osa ajatuksista ovat keskeneräisiä ideoita tai asioita, mitä "voisimme tehdä" tai joita "pitää tehdä" mutta joille kuitenkaan emme osaa siinä hetkessä tehdä mitään. Jos listaisimme kaikki vaivaavat ajatuksemme paperille ja mahdolliset toimenpiteet, mitä niille tehdään, tilaa uudelle vapautuisi huomattavasti.

Ajatus päässä on eri asia kuin ajatus paperilla (tai koneelle kirjoitettuna). Kokeile vaikka! Listaa ainakin kerran viikossa asiat, mitä päässäsi "jyllää" tai jotka häiritsevät. Parempi olisi tehdä tämä tyhjennys vaikka joka aamu. Listaa niille asioille, mille voi tehdä jotain seuraava askel. Jos jokin asia on vain epämääräinen idea tms. ilman selkeää tavoitetta, aseta tavoite tai sitten heitä se "roskakoriin" ja aina kun se kummittelee uudelleen esiin, voit ajatella voiko asialle tehdä jotain nyt ja jos joo-->tee jotain, jos ei--> heitä se roskikseen.

Vinkki: Asian ei tarvitse olla mikään lopputulosta vaativa "suoritus" tai teko. Se voi yksinkertaisesti olla jokin pohdinta mistä vaan aiheesta. Jaa päätäsi vaivaava asia vaikka blogissasi, niin tilaa varmasti vapautuu. Yleensä sama asia vaivaa monenkin päätä ja näin kollektiivinen tila kasvaa kaikilla.

Vinkki 2: Ensimmäinen askel kohti konkreettista toimintaa on usein vaikein. Kun sen uskaltaa ottaa, elämä kyllä näyttää seuraavan askeleen tai sen, josko toiminta olisi syytä lopettaa. Pelkkä asioiden mielessä pyörittely ei johda mihinkään, päinvastoin...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...