Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

6.4.2012

Vauvan terveydeksi

Toivottavasti mahdollisimman moni äiti haluaa hoitaa vauvaansa tai lastaan parhaalla mahdollisella tavalla, minkä osaa, tietää ja jaksaa. Ympäristömme on tänä päivänä täynnä epäluonnollisia terveyttä haittaavia asioita, joita olemme aiemmin pitäneet itsestäänselvinä, kuten epämääräisiä kemikaaleja sisältävät ihonhoitotuotteet sekä lisäainepitoinen, jalostettu ruoka - joista etenkin lasten purkkiruoalla, jota syödään Suomessa runsain määrin, on suuret markkinat. Tässä postauksessa kerron muutamia vauvan terveyttä tällä tiedolla enemmän edistäviä kuin haittaavia juttuja, jotka ovat tulleet eteeni nyt vajaan 3 kk ikäisen taaperon kanssa eläessä.

Postailin helmikuun alussa kirkon ja Suomen ympäristökeskuksen ekopaasto-hankkeesta ja siitä, että aion itse osallistua siihen aikomalla käyttää kestovaippoja vauva-aikana. Kun kestovaippailumme alkoi, huomasimme pian, että vaipat falskasivat enemmän tai vähemmän ja poikamme hurjasta syömistahdista johtuen myös eritteitä tuli melko reilustikin. Bodyja sai olla vaihtamassa usein, jopa yötä myöten. Usein myös vaunulenkit keskeytyivät itkuun tai marketissa juostess vessaan vaipanvaihtoon.

Päätimme joustaa hieman ja käyttää normivaippoja öisin, vaunulenkeillä ja reissatessa. Näin ollen kaikki pääsisivät helpommalla. Sitä paitsi normi eli kertakäyttö eli "kertsi"vaippoja löytyy onneksi jo luomumpana:

Naty on pieni yrittäjävetoinen yhtiö, jonka perusti Marlene Sandberg, ruotsalainen äiti. Tarjoamme ekologisia vaihtoehtoja hygieniatuotteisiin Nature Babycare ja Nature Womencare-sarjoillamme sekä orgaanisen lastenvaatemalliston. Tuotteemme ovat luonnollinen vaihtoehto valveutuneille vanhemmille ja naisille.


Tuotemerkin vaipat (joita saa muuten ainakin S-marketista) eivät ole luomusertifioituja, mutta täysin muovittomia, kloorittomia ja luonnomukaisuutta suosien valmistettuja. Olemme käyttäneet Natyja sekä toista suositeltavaa merkkiä, Muumivaippoja (ainoa kotimainen, myöskin ympäristöystävällinen ja ihoystävällinen) tyytyväisinä ja aiomme jatkaa niiden käyttöä.

Vaikka vaipat ovat ekologisemmin valmistettuja, pitää ne silti heittää normiroskikseen eli jätettä kyllä tulee. Siksi kotioloissa  käytämmekin parhaamme mukaan kestovaippoja ja annamme päivittäin myös ilmakylpyjä, jonka seurauksena tulee kyllä yleensä pissaisia pyyhkeitä:) Kestovaippoja meillä on monenmoisia. En juurikaan ehtinyt niitä vertailla, kun saimme valmiin sekalaisen säkin ystävältäni. Jos jotakin merkkiä pitää suositella, niin olkoon se sitten Imse Vimse, joita oli myös äitiyspakkauksessa.

Vaippailun ja täysimetyksen lisäksi:

- Jonkin verran käytämme ihoystävällisempiä luomuvauvanvaatteita, mutta suurin osa on lahjaksi saatuja peruspuuvillaisia. Emme ole ostaneet kuin pari vaatetta itse, niitä kun on tullut ovista ja ikkunoista. Natystä voi muuten tilata myös luomulastenvaatteita.

- Kerran tai pari kertaa viikossa hieron vauvaa Weledan seesamöljyllä tai luomu oliiviöljyllä usein kylvyn jälkeen. Liiallista öljyämistä olisi mielestäni hyvä välttää, jotta vauvan oman ihon rasvantuotanto säilyisi.

- Kylvetämme vauvaa suodatetussa vedessä, jossa on pieni loraus kys. öljyjä. Normivesi on myös ok, mutta kaikenlaiset shaippuat jättäisin pois.

- Jalkojen ja jalkapohjien hierontaa päivittäin, vatsahierontaa etenkin koliikkitapauksissa ja tarvittaen. Meidän poitsu ei oikein tykkää vatsahieronnasta, mutta jalkahieronnasta kyllä.

- Paljon kosketusta ja hellimistä, joka on todella tärkeää

- Raajojen jumppausta, erilaisia asentoja, aktivointia ja seurustelua sopivassa suhteessa

- Myös lepoa ja rauhaa vauvan tarpeen mukaan. Näkisin, että rauhallinen ympäristö on tärkeä - vauvan ei pitäisi kärsiä kovasta tv-möykästä, huudosta jne.

- Ulkoilua ja happea reilusti päivittäin. Tekee hyvää myös äidille  ainakin yleensä (nimimerkillä sohjossa tullut suhaattua huonojen vaunupyörien kanssa)

- Säännöllisiä vyöhyketerapiakäyntejä tai muuta luonnollista hoitoa tarpeen mukaan. Olemme hoitaneet nyt vauvan lisäksi vyöhyketerapeutin avulla myös itseämme - tai mies kävi hoidossa jo hetki sitten ja itse saan mennä ensi viikolla, kun 3 kk synnytyksestä on täynnä.

- Oma terveydentila on yhtä tärkeä kuin vauvan tai usein äidin terveys heijastuu suoraan vauvaan -saahan vauva suoraan äidiltä ravinteensa. Jos äidillä on vajausta esim. mineraaleista, joka on hyvin yleistä tai niin henkinen kuin fyysinen terveys yleisesti prakailee, olisi syytä hoitaa itseään ensi hädässä. Oireettomuus ei välttämättä myöskään kerro, että kaikki on kunnossa. Siksi terveyden peruspilarit tulisi olla kunnossa, kuten ruokavalio, liikunta, stressinhallinta yms.

- Vauvan terveyteen liittyy tietenkin myös vanhempien hyvä ja tasapainoinen parisuhde. Tässä avaintekijöitä ovat rehellisyys, avoimuus, tunteiden näyttäminen ja se, että molemmat ilmaisee omat tarpeensa. Molemmilla tarvitsee myös olla omaa aikaa vauvan kanssa olemiselta.

- Avun pyytäminen aina, kun siltä tuntuu. Se ei ole helppoa täällä kulttuurissamme, jossa on kannustettu selviämään itse kaikesta. Vauva-arki on kuitenkin monelle shokki etenkin ensimmäisinä viikkoina. Siksi kannattaa pyytää rohkeasti apua. Itse olen sitä jonkin verran saanut, mutta enemmänkin olisin voinut pyytää. Etenkin imetystuki oli todella tärkeää.

Vauvan kiinteästä ruokinnasta kirjoittelen sitten, kun se tulee ajankohtaiseksi. Pyrin täysimettämiseen ainakin 6 tai 7 kk. Katsotaan.


Tässä vauvajuttuja tällä erää ;) T. Superonnellinen perhe

6 kommenttia:

 1. kiinnostava juttu :
  http://www.therawfoodworld.com/blog/?s=diaper+free

  :) <3

  VastaaPoista
 2. Kestovaipat on varmaan teille(kin) parempia jo nyt kuin ihan pikkuvauvoille, jos ne silloin on olleet vääränmallisia. Kestoja on niin moneen lähtöön, kaikki ei tosiaan kaikille pienille käy. Mutta jo isompaan peppuun käy niin monenlaiset mallit :)

  VastaaPoista
 3. What is a TILSOCAB.
  What is a PPLOMP?
  What is a FAMAK ?
  What is ADYAN?

  VastaaPoista
 4. Hei siellä, te superonnelliset! Piti ihan pitkästä aikaa jättää kommentti - olen vain hiljaisena lukijana visiteerannut pitkän aikaa ja häipynyt aina jälkiä jättämättä. <3

  Halusin vain sanoa, että näitä vauva-aiheisia juttuja on mielenkiintoista lukea, kiitos kun kirjoittelet niistä. (Aihe alkaa jollain tasolla hiipiä koko ajan täälläkin päässä lähemmäksi ja lähemmäksi...) Ihanaa kevätpäiviä teille sinne!

  VastaaPoista
 5. Sannita: kiitos linkkivinkistä. Olen kuullut vaipattomuudesta ennenkin, mutta en juurikaan käytännön kokemuksia. Olisi kiva saada niitä myös täältä Suomesta, anyone?? Täysvaipattomuuden suhteen mietin sitä, miten yöt onnistuu - onko intuitio niin voimakas vanhemmilla, että osaa viedä pienestä merkistä vessaan? Myös matkustelu jäisi aika vähille, jos ehdoton haluaa olla. Jokatapauksessa respectit heille, jotka siihen pystyvät - ehkäpä kokeilemme itsekin sitä esim. kesällä, kun voimme olla ulkona enemmän. Näkisin kuitenkin, että ihan luomu (hippi) meininkiin ei tarvitse "palata" kaikessa, vaan luonnonmukaisesta elämästä voi poimia ne parhaat puolet, joihin tuntuu itsellä olevan resursseja.

  Tuo maininta, että vauvan lonkat ja jalat saattaa kärsiä isoista (kesto)vaipoista ja että se vaikuttaisi kävelyyn hieman jäi hieman arvelluttamaan. Toisaalta "jäykkä" villahousuaika jäi meidän osalta aika vähille - käytämme lähinnä vain imuosaa ja kuorta bodyn alla.

  Jutta: <3...olenkin miettinyt, kuinkakohan paljon edistän vauvakuumeilua täällä blogissa...no, tietoisia lapsia tarvitaan eli eiköhän se ole hyvä asia :)

  VastaaPoista
 6. Meillä ei tytölle sopinut aivan pienenä vauvana kestovaipat, koska hänellä oli tosi hoikat reidet. Ei sellaisia makkarareisiä ikinä, kuin suurimmalla osalla vauvoista. Parhaiten aivan vauva-aikana toimivatkin harsovaipat, ne kun sai niin tiiviiksi kuin tarvitsikin. Myös äitiyspakkauksen mukana tulleista imsevimseistä opin sittemmin pitämään kun ymmärsin, miten ne toimivat. Mutta mekin käytimme harkiten , lähinnä kotona kestoja, laiskasti, mutta kuitenkin.

  Mieheni äiti tekee työtä pikkulapsiperheissä (kotona). Hänen mukaansa silloin kolme vuotta sitten kun meidän esikoinen syntyi, kestovaippailu oli todellinen hitti ja jokaisella mammalla oli kestovaipat. Nyt kuitenkaan se ei ole enää muodikasta ja hän harmittelikin, että kunpa kaikki ymmärtäisivät korvata edes osan kertakäyttövaiposta kestoilla. Siinä säästyisi kuitenkin aina vähän luontoa kerrallaan.

  Aika näyttää miten paljon tämän toisen lapsen kohdalla tulee käytettyä kestovaippoja vs kertsejä, mikään fanaatikko en missään nimessä kumpaankaan suuntaan aio edelleenkään olla.

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...