Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

24.4.2012

Näkökulmia todellisuuteen, Jukka Harju

Bongasin Jukan jo reilun vuoden takaisen artikkelin ja se tuntui haluavan tulla julkaistuksi täällä. Elämme todellakin mielen rasittamisen aikaa, jotta voimme nousta seuraavalle tasolle...

Jukka Harju:

Tuntuisi, että useimmat ihmiset pystyvät tarkastelemaan asioita vain yhdestä näkökulmasta kerrallaan ja yleensä vain omastaan. Tässä yksi esimerkki mikä nousi mieleeni logoterapian opiskelun yhteydessä. Psykologi katsoo asioita psykologian kautta ja biologi biologian kautta, sosiologi ympärillä olevien ihmisten ja median luomien ehdollistumisen kautta. Kuten Maslow sanoi: ”Se joka on hyvä vasaran kanssa, tahtoo nähdä kaiken naulana”. Kaikki spesialisoituvat johonkin. Viktor Frankl kirjoitti todella hyvin: ”spesialisoitumisessa ei ole mitään pahaa. Pahaksi se muuttuu siinä, kun psykologi pyrkii selittämään koko todellisuuden omasta näkökulmastaan. Tämä ei ole enää psykologiaa vaan psykologismia. Biologi voi tehdä samoin ja väittää selittävänsä koko todellisuuden biologialla. Syntyi biologismi.”

Näyttäisi siltä, että on vaikeaa nähdä todellisuus monesta eri näkökulmasta ja ymmärtää, että kaikki ne ovat totta, mutta samalla vain osia totuudesta. Sisäiset asiat kuten ajatukset tunteet, ehkä jopa tietoisuus näyttäytyvät biologisina ilmiöinä joita voidaan mitata.

Koska ne näyttäytyvät biologiana, biologi voi sanoa, että ne ovat vain biologiaa (eli olemme vain kasa hormoneita ja geenejä jotka haluavat lisääntyä). Psykologi voi sanoa, että on vain sisäisiä asioita ja biologia on vain ilmentymiä. Aina tämä sana VAIN. Biologi voi lukea psykologiaa ja ymmärtää sitä. Psykologi voi lukea biologiaa ja ymmärtää sitä. Mutta integraatio on harvinaista. Eli miten nähdä todellisuus samaan aikaan monesta eri näkökulmasta. Nähdä, että ne kaikki ovat totta. Ehdollistunut mieli ei tähän pysty, sillä mieli on kiinni mielipiteissä, sinne asennetuissa totuuksissa, eli tosiuskomuksissa. Jotta voi nähdä useita näkökulmia, pitää irrottautua omasta mielipiteestä. Kuinka moni pystyy tähän? Kuinka monen identiteetti on edelleen sidottu mielipiteeseen?

Miten kehitys tapahtuu?

Elämä ei ole aina hauskaa, joskus elämä haastaa. Spiral dynamics kertoo, että uusi kulttuurimeemi nousee kun haasteet käyvät suuremmiksi ja ne pitää ratkaista uudella tasolla. Lihas kasvaa vain kun sitä ärsytetään. Tieto kasvaa vain kun mieltä rasitetaan... Miten tietoisuus sitten kasvaa...?

Tällä kertaa katsotaan tätä hyppyä yksinkertaisesti mielen näkökulmasta. Tämä on mielestäni loogista, sillä evoluutio on edennyt materiasta (fysiofääri) elämään (biosfääri) ja siitä itsensä tiedostavaan ihmiseen (noosfääri). Seuraava hyppy on ylittää mieli, päästä irti pelkästä mielestä ja mielipiteistä ja kokea, että tämä ei tarkoitakaan kuolemaa vaan itse asiassa tietoista elämää.

Vapautuminen tarkoittaa vapautta oman mielen ehdollistumista. Siitä pahasta olosta mikä syntyy, kun joku on eri mieltä kanssani. Tai kun joku sanoo mielipidettäni vääräksi.

Ego (ehdollistunut mieli) ei pysty katsomaan asioita kuin yhdestä näkökulmasta kerrallaan. Kun yrittää ymmärtää useaa näkökulmaa yhtä aikaa, se rasittaa mieltä. Se ei pysty siihen… Eli se joutuu väkisin kehittymään, tai irtoamaan itsestään, tai mieli hiljenee ja asian voi tietää syvemmällä (tai korkeammalla) tasolla.

Toki voidaan argumentoida, että se on vain mieli kun kehittyy, mutta tällä ei ole väliä. Tärkeää on vain kokemus tietoisuudesta jota ei voi selittää. Silloin kun jotain on vaikea ymmärtää, niin on helppo juosta karkuun. Jättää haaste ottamatta vastaan. Kehitys vaatii myrskyyn menemistä, rasitusta, kaaosta. Välillä kannattaa siis rasittaa omaa mieltä ja pyrkiä katsomaan todellisuutta jostain muusta näkökulmasta kuin omastaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...