Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

3.3.2012

Mikä kokonaisvaltainen hyvinvointi?

Jukka Harju selittää seuraavassa pätkässä hyvin ja ymmärrettävästi kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin käsitettä auki ja kertoo mm. miten motivaatio ohjaa toimintaamme. (Meillä on kunnia saada Jukka poikamme toiseksi kummiksi).

Kiitos Teemulle hyvistä haastatteluista, joita löytyy lisää tästä:

7 kommenttia:

 1. Tervetuloa Heidi takaisin Bloggeriin :)

  VastaaPoista
 2. Mukava lueskella blogiasi, joten hienoa, että jatkat bloggaamistasi!

  Teemu on hyvä haastattelija ja Jukalla oli monia fiksuja pointteja. Kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ei kuitenkaan tarvita uskomusta kosmologisesta/tietoisuuden evoluutiosta. Se tuntui aika päälleliimatulta monien sinänsä hyvien ajatusten joukossa.

  Tuo kummi-maininta herätti joitain kysymyksiä:

  Kummiushan tulee usein esiin lapsikasteen yhteydessä eli silloin, kun vanhemmat kastavat lapsen jäseneksi johonkin uskontoon.

  Kannatatko siis lapsikastetta eli sitä, että vanhemmat liittävät lapsen kasteella jo pienokaisena johonkin uskontoon vai kannatatko sitä, että lapsi voi kasvaessaan isommaksi jossain vaiheessa ihan itse päättää, mihin uskontoon hän liittyy tai jättää liittymättä? Kastatteko pienokaisenne jonkun kirkkokunnan tms jäseneksi?

  Tuli myös mieleen, että onko sinusta ihan OK kuulua jäsenenä johonkin uskontoon, jonka oppeihin ei kuitenkaan usko ja jonka arvomaailmaa ei kannata vai pitäisikö tällöin sinusta erota ko. uskonnosta?

  Mitä mieltä olet siitä, onko ihan hyvä homma kuulua yhtäaikaa useampaankin uskonnolliseen tai aatteelliseen yhteisöön, vaikka niitten opit ja arvot olisivat rankastikin ristiriidassa keskenään?

  Vai olisiko sinusta parempi olla jäsenenä vain niissä aatteellisissa/ uskonnollisissa yhteisöissä, joitten opetusten, uskomusten ja periaatteiden kanssa on samoilla lainjoilla ja joitten aatemaailman takana voi aidosti ja rehellisesti seisoa? I

  Tälläisiä mietteitä nousi tämän kiinnostavan postauksen luettuani ja katsottuani. Bloggailuintoa ja ennen kaikkea aurinkoisia päiviä perheesi kanssa! :)

  VastaaPoista
 3. Ade: Kiitos. Jos uskonnoista otetaan esiin niiden hyvät puolet, näen ne tärkeänä osana evolutiivista kehittymistämme. Ne lisäävät turvallisuuden tunnettamme ja saavat meidät luottavaisemmiksi elämää kohtaan. (vrt. Maslowin tarvehierarkian toinen tai kolmas taso). Se on eri juttu, jos uskontoa pitää yhtenä muista erillistävänä asiana ja ainoana omana totuutena. Tai jos käännyttää muita siihen tai jos tekee ikäviä asioita uskon nimissä.

  Kuulumme puolisoni kanssa molemmat kirkkoon, emmekä aio siitä erota. En silti pidä itseäni "uskovaisena" tai määrittele itseäni evankelis-luterilaiseksi. Aion antaa lapselleni pohjan kristilliseen kasvatukseen, mutta teen sen vapauden näkökulmasta. Tämä tarkoittaa mm. sitä, että hyväksyn jos lapsi jossain vaiheessa kyseenalaistaa uskonsa (yhtälailla kuin uskon menetys joulupukkiin) ja tällöin tiedän, että hän on mennyt eteenpäin. EC -yhteisömme opit eivät ole vastakkaisia kys. uskonnon tai minkä vaan uskonnon kanssa, päinvastoin. Ne (uskonnot) kuuluvat näkemykseemme osa-totuutena laajemmassa kontekstissa.

  Olen itse kiitollinen, että olen saanut kristillisen kasvatuksen. Sillä on ollut paikkansa, ja edelleen siitä voi poimia ne puolet, mitkä tukevat niin omaa kuin vaikka lapsemme kehitystä. Tästä esimerkkinä kaunis ja herkkä eilinen kastetilaisuutemme.

  VastaaPoista
 4. Kiitos vastauksestasi Heidi!

  Jo ihan alkuunsa hämmästytti tuo, että ensin laitoit blogiisi iskulauseen Religion disconnecting people ja sitten pian kerroitkin, että liität lapsesi jo ainakin yhden uskonnon eli luterilaisen kirkon jäseneksi lapsikasteella.

  Olet kertonut, että Evolutionary Communityssä opiskelet uskomuksista pois oppimista sekä vapaaksi kasvamista ja kuitenkin nyt jo liitit lapsesi häneltä mielipidettä kysymättä yhteen uskontoon omine uskomuksineen.

  Kuulostaa myös hätkähdyttävältä tuo joulupukkiin uskomusvertaus, siis luterilaisen kirkon opetuksiin suhtautumisen kannalta.

  Itse en siis ole luterilainen, mutta vertaus hätkähdyttää kuitenkin.

  Luterilaiseen kirkkoon olen kuitenkin joskus aikoinaan kuulunut ja tiedän, ettei se kirkkokunta opeta esim uskoa kaiken takana olevaan ihmiskunnan yhteiseen tietoisuuteen. Oppiin kuuluu myös paljon muitakin EC:lle vastakkaisia uskomuksia ja arvoja, mutta se olisi pitkä juttu.( Myöskään karman laki, vetovoiman laki jne, joihin olet blogissasi kertonut uskovasi eivät ole luterilaisen kirkon repertuaaria.)

  Tuntuu niin erikoiselta, että julistat vapautta ja tietoisuutta, mutta käytännön sovellutuksena kastat lapsesi kuitenkin kirkon jäseneksi, siis uskonnon, jota olet kovastikin arvostellut aika ajoin.

  Sanot, että pyrit pääsemään irti kaikista uskomuksista, mutta jo heti kohta olet liittämässä lapsesi yhteen uskomusjärjestelmään. Olet myös kirjoittanut, että jos johonkin uskot niin tietoisuuteen, että et ole mikään Jumalaan uskovainen, mutta kuitenkin haluat kuulua kirkkoon. Vain tavan ja ympäröivän kulttuurin paineen vuoksiko haluat kuulua kirkkoon vai ajatteletko oikeasti, että korkeampi Persoona, Luoja, Jumala voi sittenkin olla olemassa eikä kyse ole välttämättä vain joulupukkiin verrattavasta taruhahmosta?

  Tässä henkiseen kasvuun ja tiedostamiseen kannustavassa ja tietoisuuden evoluutio-uskoa julistavassa blogissasi havaitsen kyllä ongelmia opetustesi sisäisessä logiikassa ja siinä, miten käytännössä toteutat ajatusrakennelmiasi. Paljon on ristiriitaisuuksia, sanoisin.

  Ensin haukutaan uskontoja yleensä, niin jopa kaikkia uskomuksia, niistä pitäisi siis päästä pois ja sitten kuitenkin tämä ratkaisu. Mielenkintoista kyllä seurailla ajatustesi juoksua.

  VastaaPoista
 5. Selvensin kyllä mitä tarkoitin tuolla "religion disconnecting people" - toteamuksella. Tarkoitus ei ollut lytätä kaikkea uskontoihin liittyvää - jokainen tietenkin sen tulkitsee oman mielensä kautta...

  En voisi oppia poisoppimaan tai paremminkin poisoppia, ellen ensin olisi oppinut/omaksunut tiettyjä uskomuksia. Tietoisuuden laajentuminen näyttäisi menevän tätä reittiä, ensin "harhateille" ja sitten poisoppimisen kautta takaisin ytimeen entistä laajempana. Jokaisessa maailmankuvassa, jossa olemme eläneet, olemme omaksuneet sekä hyviä että huonoja juttuja - ja sitten kun olemme ylittäneet vanhan maailmankuvamme ts. laajentaneet tietoisuuttamme, voimme sisältää vapaasti ne hyvät, ilman että ne ovat osa identiteettiämme. Edelleenkin Ken Wilberin kirjoissa näitä asioita käsitellään todella selkeästi. Vapauduttuamme ymmärrämme tätä prosessia hyvinkin selkeästi, mutta mielen kautta sitä ei voi ymmärtää.

  VastaaPoista
 6. Tässä aika ytimessä: http://www.henkiloarviointi.fi/2010/persoonan-kehityksen-loppumetrit

  VastaaPoista
 7. Eli siis pidät hyvänä ideana kastaa ensin lapsi pääasiassa harhana pitämääsi uskontoon, jota voi mielestäsi verrata siihen, että ensin opetetaan uskomaan joulupukkiin ja sittemmin lapsi lopulta oppiikin olemaan uskomatta joulupukkiin ja vapautuu näin kehittyen aina vain kohti ns. täydellisempää tietoisuuden tasoa.

  Entäpä jos onkin olemassa oikeasti Kaikkivaltias Jumala,oikea Persoona, joka ei olekaan mikään satuhahmo? Entäpä, jos onkin väliä miksi, milloin ja minkä takia menee kasteelle ja mihin uskoen ja mitä varten?

  Entäpä, jos maailmankaikkeudessa kaikki ei olekaan suhteellista, vaan on joku aito älykäs auktoriteetti, yksi Persoona, jolla on kyky ja oikeus määritellä, mikä on oikein ja mikä väärin, mikä hyvää ja mikä pahaa.

  Entäpä, jos kaikki polut eivät johdakaan samaan lopputulokseen, kaikki ei olekaan suhteellista ja valinnoillamme on todella väliä.

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...