Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

21.3.2012

Hyvinvoinnin tavoittelusta

Yhteisömme chatissa keskusteltiin eilen hyvinvoinnin käsitteestä. Foorumillemme on perustettu viime aikoina uusi ketju "Kohtaa käsitteesi", jonka avulla pyrimme purkamaan tiettyihin asioihin ja sanoihin liittyviä mielleyhtymiä ja pääsemään niistä irti.

Hyvinvointi luonnollisesti kiinnostaa itseäni, koska kirjoitan pääosin siihen liittyvistä jutuista. Mitä hyvinvointi siis mielestäni tarkoittaa? Ei pahoinvointia? Sitä, että on fyysisesti terve? Hyvä kroppa/kunto? Hyvät tulot? Henkisesti hyvä olo? Kehon hyvinvointi, mielen hyvinvointi, kokonaisvaltainen hyvinvointi?

Foorumilla oli kommentoitu, että eläimet eivät tiedä hyvinvoinnista mitään. Niin, nehän vain elävät ja ottavat vastaan sen, mitä elämä tuo. Sama koskee eristyksissä olleita heimoja. Hyvinvointi on siis kulttuurimme, etenkin muutaman sata vuotta vanhan modernin maailmankuvamme tuoma käsite, joka on syvälle iskostettuna meidän mielissä.

Mikä tahansa termi, jolla on vastapari piirtää rajan. Pienestä pitäen meille opetetaan, mikä on oikein ja mikä väärin. Sittemmin opimme erottaa kauniin ja ruman, ilon ja surun, onnistumisen ja epäonnistumisen. Kun emme enää osaa elää hetkessä, alamme tavoitella hyvinvointia, miten jokainen sen käsittääkin. Yleensä aluksi ulkoisten asioiden kautta. Sitten kun meillä on omilla mittareillamme ulkoiset asiat kunnossa (esim. hyvä työ, parisuhde, auto, ulkonäkö, täydellinen terveys tms) herätään siihen, että emme olekaan onnellisia. Jotain puuttuu...

Jos tavoittelemme jotain, emme hyväksy tätä hetkeä sellaisenaan. Ja silloin emme voi olla onnellisia. Emme voi olla tietoisia ja kohdata elämää "raakana". Piirrämme rajoja siihen, mitä olemme nyt ja mitä meiltä puuttuu. Kiinnitymme aikaan. Ratkaisu ei pidemmän päälle ole myöskään se, että käännymme vain sisäänpäin etsimään uutta totuutta henkisestä minästämme. Tosin se taitaa olla välttämätön vaihe, jotta pääsemme irti vanhasta, "materiaali-minästä".

Jossain vaiheessa elämää ei enää tarvitse erottaa sisäistä ja ulkoista maailmaa, vaan kaikki on yhtä. Tietyt asiat, sanat, käsitteet eivät nostata enää mitään tunteita, kuten menestys, ulkonäkö, raha, ravinto... :) Kaikki on omilla paikoillaan ja ymmärrämme, että ainoastaan mielemme luo tarinaa, jossa monenmoisilla käsitteillä on ollut oma roolinsa. Tämä aika, jolloin määritimme itseämme eri asioiden kautta on ollut tärkeä, koska se on vahvistanut identiteettiämme niin pahassa, mutta myös hyvässä. Mitä enemmän tiedämme, mitä emme ole, sitä enemmän tiedämme, kuka oikeasti olemme.

Mitä kokonaisvaltainen hyvinvointi oikeasti on? Se on todellisuudessa sitä, että meillä ei ole mitään. Koska silloin, kun meillä ei ole mitään (tai me emme ole mitään) olemme kaikki. Kun luomme suhteita itsestämme eri käsitteisiin, emme ole läsnä vaan yritämme olla jotain muuta, mitä juuri nyt olemme. Kun hyväksymme elämän sellaisenaan kun se joka hetki ilmenee, se elää kauttamme vapaasti. Tälläisina hetkinä pystymme kuuntelemaan kehoamme aidosti. Tälläisina hetkinä voimme erottaa mielemme luomat tarinat todellisuudesta. Tälläisina hetkinä pystymme vapauttaa piilossakin olevat tunnemöykyt. Tälläiset hetket vievät meitä parhaiten eteenpäin. Ei se, että pyrimme olemaan enemmän ja enemmän.

Kun hyväksyy ja antaa elämän olla sellaisenaan ilman, että määrittelee joitain asioita hyviksi, huonoksi jne niin silloin kaikki on automaattisesti hyvää (ja helppoa). Se on hyvinvointia. Mutta se on edelleen vain termi :)

Ja kyllä, kyseinen käsite, kokonaisvaltainen hyvinvointi, jolle myös tässä annettiin yksi tulkinta, aukeaa itselleni jatkuvasti yhä laajemmin ja pystyy ymmärtämään osa-totuuksia entistä paremmin.

2 kommenttia:

  1. Kylläpäs osui naulan kantaan toi kok.valt.hyvinvoinnin määritelmä. Juuri noin sen kanssa koen ja todellakin ilman yrittämistä;)

    VastaaPoista
  2. Sulla on aivan ihania juttuja ja samaistun sun ajatusmaailmaan välillä kovastikin. Kirjoitit niin tyhjentävästi, että tuohon ei ole enää mitään lisättävää. Kiitos blogistasi ja siitä, että jaat näitä ajatuksiasi täällä <3

    VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...