Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

16.3.2012

Facebook-paussin ajatuksia..

Päätimme viettää pitkästä pitkästä aikaa Heikin kanssa kaksi päivää offline eli täysin ilman nettiä, facebookia sekä muuta yleistä mieltämme aktivoivaa stimulanttia eli meidän tapauksessa kaikenlaista ravintoon liittyvää materiaalia. Vaikka aika kuulostaa lyhyeltä, vaikutus meidän tapauksessamme oli sanoinkuvaamaton. Kauan kauan sitten postasin lukijoilleni samaisesta haasteesta, joka hetken päästä taisi jäädä myös itseltäni unholaan - tunnustan. Riippuvuuksista irtautuminen ei nimittäin ole kovin helppoa. Yhtä helppoa taitaa olla tv-addiktilta jättää päivän tv-annos pois, kahvijuopolta poistaa kahvi tai liikunta-addiktilta olla liikkumatta.

Synnytyksen jälkeen läsnäoloa ja tietoisuutta on saanut opetella pitkälle vauvan kanssa eri toimissa ja jos muutama minuutti jostain päivästä on jäänyt aikaa meditaatiolle, on silmät alkaneet lupsua kiinni väsymyksestä. Kun huomio kohdistuu pitkän aikaa jatkuvasti ulospäin, se kohdistuu sinne helposti koko ajan. Tästä esimerkkinä lähes koko aikuiselämäni, jolloin en osannut vain "olla". Nyt pitkän läsnäolo- ja hetkessäelämisen kauden jälkeen olemme huomanneet saman: tyhjän hetken tullen, jopa ruokaillessa on ollut helppo napata kännykkä ja selailla facebookkia - yleensä turhia statuspäivityksiä ja linkkejä, joista mieli saa hetkellistä tyydytystä. Sen pidempiaikainen vaikutus on kuitenkin se, että ne jäävät mieleen tai alitajuntaan pyörimään ja mieli kuormittuu turhilla asioilla ja tietoisuus todellisesta itsestä menee yhä kauemmaksi.

Facebookiton elämä tuntui pitkästä aikaa elämältä. Löysimme olennaisen ja tajusimme, mitä olennainen eli oleminen läsnä hetkessä on. Kiire, aika ja ikävät "pitäis" tunteet katosivat täysin. Löysimme myös toisemme ja aidon vuorovaikutuksen. Olimme addiktoituneet uudestaan - itse elämään :) Tätä haastetta olisimme voineet jatkaa mielellään pidempäänkin ja ainakin itse päätin, että pidän jatkossa useamman netittömän päivän - mahdollisesti jopa irtisanon netin puhelimestani, koska sinne on niin helppo mennä "pakoon" elämää. Luulen, että en ole ainoa. Jokainen tietää itse, missä menee raja siinä, onko jokin toiminta enää oikeasti kehittävää. Pieni epämukavuuden tunne silloin tällöin paisuu paisumistaan, kunnes emme enää tiedosta sisäistä ääntämme. Elämme muiden elämää. Määritämme itsemme suhteessa muihin. Kilpailemme, vertailemme ja kadehdimme.

Netissä on paljon hyvää ja paljon huonoa. Muistakaamme elää elämäämme ihan oikeasti ja käyttää nettiä vain sitä tukemaan. Tänään klikkasin itseni jälleen Facebookkiin ja löysin Jutan hienon kirjoituksen syömishäiriöstä. Luin ja jaoin sen. Nyt ehkä kirjoitan tai katson hetken mahdollisesti joskus ilmentyvää kirjaani ja sitten sammutan koneen ja ihmettelen taas kuinka paljon aikaa ihmisellä voikin olla!

5 kommenttia:

 1. Kauanko sä normaalisti vietät aikaa facebookissa, jos parin päivän tauko saa aikaan tuollaisia tuntemuksia? Oudolta tuntuu, kun itse käy kerran pari päivässä siellä lukemassa kuulumiset eikä voi kuvitellakaan, että Elämä tai Vuorovaikutus häiriintyisi tosta jotenkin... Mutta mullahan ei olekaan nettiä puhelimessa vaan wanhanaikaisesti PC:llä kotona & töissä, joten eipä tule paettua elämää ainakaan tuolla konstilla :)

  VastaaPoista
 2. Ajallisesti en paljoa, ehkä max 10 min/päivä. Mutta konkreettinen aika on eri asia kuin sen kuluttama aika mielessä. Mutta nyt kun asian selvensi itselleen ja kirjoitti auki, niin ei se enää häiritse :)

  VastaaPoista
 3. "tietoisuus todellisesta itsestä menee yhä kauemmaksi"

  Jäin miettimään tätä... Jokin tässä tökkii. Miten tietoisuus itsestä voi mennä kauemmaksi. Se joka on tietoinen todellisesta itsestä, ei kai mene mihinkään. En osaa nyt oikein pukea sanoiksi, mutta jään miettimään, jos osaisin täsmentää.

  VastaaPoista
 4. On ihan totta kuinka paljon vaikuttaa se koneen sammuttaminen elämään, kuinka paljon enemmän onkin aikaa sille oikealle elämälle.

  Ja luin kans eilen eräästä lehdestä että netti ei 'humalluta' samalla lailla kuin esimerkiksi kirjat, ja se jotenkin kolahti.
  Muista asioista saa enemmän sellaisia elämyksiä.

  VastaaPoista
 5. Iida: Jes tarkemmin ajateltuna hieman epätarkka ilmaisu, kiitos huomiosta :) Tietoisuus ei tosiaan liiku mihinkään, mutta se määrä kuinka paljon olemme tietoisia/läsnä vaihtelee ja sitä tarkoitin.

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...