Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

30.6.2011

Mainostan hyviä juttuja, kuten...

1. Lappeenrannassa järjestettävää Yoga Swing - koulutusta. Clarification -blogista lainausta:

Kiinnostaako oppia uusi laji, jooga, korkeempi tietoisuus ja superfoodit? Nyt on hyvä tilaisuus osallistua Suomen ensimmäiseen Jooga Swing koulutukseen. Kouluttajana toimii australialainen huippu joogi Karen Finck. Koulutus järjestetään 6-7.8 luonnonyrtit blogin Juhan maatilalla Lappeenrannasta n. 15 kilometriä Mikkeliin päin. Paikan nimi on Korkea-aho, jonka entisessä navetassa roikumme kuin lepakot ja venyttelemme kuin kissat. Paikalle tulee myös puhdistamon Erkki, joten superylläreitä on kaikille luvassa :)

Christian, blogin pitäjä voi halutessaan laittaa vielä lisäinfoa/linkkiä asiasta kommentteihin, kun tarkempaa infoa kyseisestä joogamuodosta en ihan heti bloggauksesta löytynyt.

-----------------------

2. Primaveran uutta luomudödöä, jota saa Ruusupuusta


NaTrue:n korkeimman luomusertifioinnin (= yli 95 % luomuaineita) saanut, Energisoiva Inkivääri Lime Roll-On Deodorantti, joka pitää. Raikas, hellävarainen ja tietenkin alumiiniton ja parabeeniton.

Iholle hyödyllisiä raaka-aineita käytetään taistelussa hajua aiheuttavia bakteereita vastaan. Raaka-aineissa mm. harvinainen Calamansi-uute, joka runsaasti C-vitamiinia ja sitruunahappoa sisältävänä tarjoaa vahvoja antibakteerisia hyötyjä.



Olen nyt muutaman päivän testannut kys. dödöä ja tuntuu ihanalta, vaikka sinänsä en juurikaan ole dödöä käyttänyt viime vuosina. Raikas tuoksu on plussaa!

Jatkomainonnoista:

Mainostan blogissani mielelläni tuotettasi / palveluasi, jos se liittyy kirjoittamiini teemoihin. Varmin mainostus tulee, jos saan testata tuotetta / palvelua itse, joten ole rohkeasti yhteydessä. Blogillani on ollut reilu 10 000 yksilöityä lukijaa / kk tasaiseen tahtiin jo lähes 2 vuoden ajan.

28.6.2011

Miksi laajempi konteksti?

Meillä jokaisella on oma elämä. Omissa elämissä meillä on omat ajatukset ja tunteet, jotka määrittelevät omat tarpeemme, omat mielenkiinnon kohteemme, omat ystävät, perhe, työ, asunto, harrastukset ja muut asiat, jotka muodostavat identiteettimme.

Nämä edellämainitut asiat tuovat meille paljon ainakin hetkellistä iloa, mutta miksi silti vain harvoin olemme tyytyväisiä? Vaikka saisimmekin tavoitteemme tyydytettyä, miksi se tyydyttää vain hetken? Vaikka takana olisi ihan mukava päivä, kiinnostavien asioiden parissa, miksi sisällä, jossain osassa lyö pelkkää tyhjää?

Jos joku asia on "oma" se luo samalla omistussuhteen tai toisinsanoen kiinnittymisen. Elämäsi alkaa olla riippuvainen tuosta suhteesta. Huomaat ehkä toimivasi monessakin tilanteessa erilaisia riippuvuussuhteita vahvistavalla tavalla ja tällöin et luonnollisestikaan ole vapaa vaan päinvastoin elämäsi on aika rajoittavaa.

Entä jos ottaisimme laajemman kontekstin ja unohtaisimme pikkuisen oman elämämme? Mielesi ei halua tietenkään kuulla tälläista, mutta asiaa ehkä helpottaa se, että laajemman kontekstin ottaminen vapauttaa meidät erilaisista ehdollistumistamme tai kiinnikkeistä joiden alkulähde on aina pelko. Emme nimittäin pysty ymmärtämään ja tiedostamaan pelkojamme ja lukuisia erilaisia omistussuhteita meidän ja eri asioiden välillä, ennen kuin pystymme katsomaan itseämme oman kuplamme ulkopuolelta.

Mitä sitten on pienen kuplamme ulkopuolella? Uskallatko kurkata? Siellä on elämä. Elämä, jota eletään vapaana, palvellen automaattisesti suurempaa kokonaisuutta. Ilman omia tarpeita "olla jotain" tai "omistaa jotain". Jos otamme uuden näkökulman ja laajemman kontekstin päivittäiseen elämiseen ja pyrimme määrätietoisesti sitä kohti - joka tilanteessa, aina uudelleen ja uudelleen, siitä tulee pysyvä tilamme. Kyllä! Elämä ilman murheita, pelkoja tai haluja on mahdollista, kun ei asu kuplassa.

On tärkeä muistaa, että kyse on lopulta tahdostamme. Voimme meditoida tai kuvitella olevamme henkisiä, mutta tietyn tilanteen tullen, otamme roolin, jossa voimme esittää elävämme ihan päinvastaista elämää. Voimme jumittaa hieman epämiellyttävissä - mutta aah niin omissa ja tutuissa ympyröissä, parisuhteessa, tiettyjen ystävien parissa, työssä, "unelmien" tavoittelussa, vaikka selkeä viesti on annettu. Asiat, jotka palvelivat kehitystäsi joskus, eivät palvele enää ja epämukavuus ja turhautuminen on merkki siitä, että olet menossa eteenpäin!

Elämän peli on sen verran jännä, että  meidän tulee luoda kaikenlaisia omistussuhteita, jotka vahvistavat hyvää identiteettiämme. Kun identiteetti on tarpeeksi vahva, on aika päästää irti. Luopuminen on vaikein osa, mutta sen jälkeen koittaa aina ennemmin tai myöhemmin vapaus.

Laajempi konteksti on sitä, että emme yritä korjata identiteetissämme olevia "puutteita" - toisin sanoen "kaivella roskista". Se on sitä, että unohdamme tai ainakin koitamme parhaamme unohtaaksemme täysin identiteettimme kerta kerran jälkeen. Toisinsanoen se tarkoittaa olla läsnä. Tai vapaa. Me kaikki voimme olla rakentamassa uutta maailmaa. Vapaudesta, läsnäolosta ja laajemmasta kontekstista käsin luominen on kuitenkin helpompaa ja tuloskin saattaa toivonmukaan olla hieman erilainen.

Olemme saaneet muutamia uusia jäseniä, jotka ovat tehneet päätöksen elää laajemman kontekstin elämää. Yhteisömme järjestää ensi viikolla kesäretriitin, jonka viimeisenä päivänä, torstaina 7.7 pidämme uusille jäsenille vapaamuotoisen esittelytilaisuuden Hämeenlinnassa. Kysymys kuuluukin; haluatko etsiä vai löytää?

Sivuillamme on paljon tekstiä. Ennen kuin aloitat lukemisen, tutustu lukuohjeisiin, jossa suositellaan vaikka vain yhden artikkelin lukemista viikossa.

A Freevolutionary on ihminen, joka on oivaltanut ja hyväksynyt evolutiivisen vapauden ja evoluutioimpulssin omaksi todelliseksi, aidoksi olemuksekseen, ja joka elää tämän oivalluksen avulla elämäänsä vapaana, luonnollisesti ja tietoisesti. Muodostuu sanoista free (vapaa), evolutionary (evolutiivinen) ja revolutionary (vallankumouksellinen). Lähde: Evolutionary community/Vapaus-akatemia

27.6.2011

Älä missaa: Raw Food Tour by Chlorofella!!


Nyt pohjoisen ja Porin kansa liikkeelle! Raw iltoihin on tullut miesenergiaa :)

Cholorella Productions & Soko ja Rick K aka tässäkin blogissa joskus ja muinoin pilkahtanut Riku ovat konseptoineet Raw Food -tapahtumat seuraaviin kaupunkeihin:


1.7 Oulu TBA
2.7 Rovaniemi TBA
3.7 Kokkola Luomukauppa Chaga
21.7 Pori Kahvila WoimaTila

Clorofellan sivusto kaipaisi mielestäni paljon tiedollisen puolen kehitystä, mm. poikien yhteystietoja en löytänyt mistään (VINK VINK!). Iltoihin voi kuitenkin kuulemma ilmoittautua Rikulle, osoitteeseen: rikukestila@gmail.com. Illan hinta on 25€ sisältäen runsaat tarjoilut mm. huippusmoothiet, raakasuklaata, raakapizzaa ja makkaraa!  Lisää tarjoiluista voi katsoa sivuston blogista sekä reseptit -osiosta. Tätä kiertuetta ei voi missata! Kannattaa kuulemma ilmoittautua etukäteen, koska sitä enemmän illassa on syötävää per pää :)

Kaksikko saa lämpimät suosittelut vastaavan illan antimista nauttineelta "raw-mammalta"!




24.6.2011

Lila juhannusdrinksu + muita helppoja laatuherkkuja juhlaan ja arkeen

Elämä on todella helppoa, kun ei ole odotuksia minkään suhteen. Entisessä elämässä olisin hieman harmitellut, jos olisin "joutunut," viettämään juhannusta kaksin partnerin kanssa - tai jopa yksin. Nykyään päivällä tai seuralla ei ole väliä, jos on läsnä hetkessä. Voi olla missä tahansa tilanteessa "kotona" yksin, kaksin tai kolmin riippumatta siitä onko arki vai juhla. Ei tarvitse suunnitella mitään eikä näin ollen tarvitse stressata mitään.

Viime vuoden juhannus oli jopa villi! Olin juuri oppinut pitämään hauskaa ilman nautintoaineita ja entisen elämän sangriat ja light-siiderit olivat vaihtuneet itse puristettuihin, luonnon antimista tehtyihin mehuihin ja mätöt mm. raakasuklaamöshööseen. Tekohauska kehoa ja mieltä rappeuttava kännääminen oli vaihtunut aitoon kanssakäymiseen toisten aitojen ja aitoudenkaipuisten ihmisten kanssa.

Tässä muutamia vinkkejä laadukkaisiin kesäjuhliin tai ihan arkeenkin:

Jos pidät makeahkoista drinksuista, alkoholilla tai ilman, suosittelen esim. seuraavaa juhannuksenväristä juomaa itsepuristettujen mm. omenamehun (tai kaupan luomukin käy) lisäksi:



Lila juhannusdrinksu

- n. 2 dl hampunsiemeniä --> blendaa isossa vedessä

- Lisää pussi mustikoita, n. 1 rkl carobjauhetta ja 2 tl chlorellaa/spirulinaa sekä noin 1 rkl hunajaa

--> blendaa ja vaahdota uusiksi ja nauti! Juo vaikka pillillä. Anna juoman imeytyä ja tunne sen energisoiva vaikutus syvällä soluissa!

Seuraavat kastikkeet ovat tuotekehittelymme aatelistoa. Tarjoa näitä + takuuvarmaa avokadodippiä pilkottujen kasvisten, kuten porkkanan, kurkun kukkakaalin tai vaikka syntisten luomu tacosipsien kera (saa ainakin joistain K-marketeista)! Myös luomupopcornit ovat sallittuja silloin tällöin herkkuhetkiin - suosittelen paistamaan kookosöljyssä ja maustamaan laatusuolalla ja intialaisella masalalla.


Cashewdippi


- Liotettuja casheweita haluamasi määrä
- puolikkaan-kokonaisen limen mehu
- Laatusuolaa maun mukaan
- puolikas/1 valkosipulin kynsi

--> Blendaa mahd. vähässä vedessä

Salsa


- Muutama tomaatti blenderiin
- puolikas/1 sipuli mukaan
- Fiesta mole maustetta n. 1 rkl

--> Blendaa (ei tarvi edes vettä)

Falafelit


Nämä ovat parhaimman makuisia, mitä olen tehnyt. Ovat tosin kevyesti paistettuja ei ei raw.


- Liotettuja manteleita 2-3 dl (tai valmista mantelijauhoa)
--> Blendaa

- Lisää 1 purkki kikherneitä (joko valmiita tai itse keitettyjä)
- 1-2 rkl pestokastiketta (valmis/itsetehty)
- Hieman laatusuolaa
- Halutessasi puolikas/1 valkosipulin kynsi
--> Blendaa. Lisää hieman vettä, jos liian sitkeää

Maistuu varmaan näinkin palloiksi pyöryteltyinä, mutta itse paistoin vielä kookosöljyssä muutaman minuutin




Minttu "pätkis" piiras






Pohja sama kuin aiemmissa omenapiiraissani (takuuhitti!) eli
- n. 3 dl liotettuja aur.kukan siemeniä
- 1 dl rusinoita
- Muutama taateli
-->Blendaa ja painele seos vuokaan


Päälle: 
- Avokado
- 3 pient Banaania
- Minttutippoja
- Kookosöljyä, että jähmettyy
-->Blendaa ja kaada seos pohjan päälle.

- Lisää päälle tuoreita marjoja, kuten puolukoita tuomaan raikkautta!

Laita pakkaseen tai jääkaappiin, että päällinen hieman jähmettyy.

Ihanaa ja aitoa juhannusta kaikille <3

22.6.2011

Tulevaisuuden ruokaa -kilpailu!

Tulevaisuuskylä - tapahtuma järjestää Tulevaisuuden ruokaa -kilpailun, joka on avoin kaikille! Osallistumisaikaa on 8.8.2011 asti. Kilpailun voittajalle on luvassa palkinnoksi Tulevaisuuskylässäkin asustavan Cocovishopin ekologisia, kotimaisia ja ulkomaisia supertuotteita: 1 pullo happamuutta poistavaa Koivuntuhkauutetta, 1 paketti kuivattua nokkosta sekä 3 kpl käteviä ja ravitsevia Trail Mix -pusseja.

Kilpailun ohjeet:

Suunnittele ja valmista mahdollisimman terveellinen ja samalla ekologinen ruoka-annos. Annos voi olla mikä vaan: lounas/aamiainen/välipala/makea/suolainen. Ota kuva annoksesta ja laita resepti mukaan. Lähetä kuva minulle: heidi@navadina.net. Laitan kaikki kilpailuun osallistuneet tuotokset Tulevaisuuskylän Facebookin ruokakilpailun kansioon, jossa niitä voi käydä kommentoimassa ja tykkäämässä.

Päätöksen voittajasta tekee Tulevaisuuskylän ruokaraati ja luonnollisesti sen puheenjohtajalla (minulla) on suuri valta voittajan valinnassa. Ilmoitamme voittajalle henkilökohtaisesti voitosta ja julkistamme tiedot myös TK:n nettisivuilla ja blogissani.

Olemme kiitollisia jos mainostatte kilpailua omassa blogissanne sekä jaatte tietoa lähipiirillenne tapahtumasta. Alla olevan kuvan voi laittaa bloginne sivupalkkiin ja jos vain viitsitte tehdä tapahtumasta bloggauksen, niin olemme todella kiitollisia markkinointiavusta! Markkinointi menee edelleen lähes 0-budjetilla.




Tekstinä voisi olla: Osallistu Tulevaisuuskylään 2-3.9! ja linkkinä siitä: www.tulevaisuuskyla.net

21.6.2011

Rauhoita ruokailuympäristösi, opi pois kiireestä

Olen elämässäni viimeiset kuukaudet ollut ensimmäistä kertaa sellaisessa tilanteessa, että tekemistä olisi enemmän, kuin päivässä on tunteja. Minun on aina ollut todella vaikea lopettaa tekemistä, jättää jotain huomiseen tai keskeneräiseksi. Mieleni on tyydyttynyt pinnallisesti, kun to do - listat on tehtyjä. Sitten seuraavana päivänä on uudet listat...ikuinen pitta-oravanpyörä.



Tee joskus näin!

Uusimmassa Evita-lehdessä oli hyviä vinkkejä (muutenkin yllättävän hyviä juttuja luomuun ym. liittyen) siihen, että aikaa voisi opetella ajattelemaan eri tavalla kuin lineaarisena. Voi opetella sanomaan itselleen välillä, että onpa aikaa paljon! Tai sitten voi kirjata yli to do listalta: "nothing". Sen sijaan, että ajattelisi päivien kuluvan ja kalenteriin merkattuvien tapahtumien täyttyvän, voi ajatella lukuisia ihania hetkiä, mitä on edessä - tämän hetken lisäksi. Jatkuva - tai edes pyrkimys läsnäoloon on tietenkin tavoite nro 1, mutta jos se tuntuu liian haastavalta, voi kokeilla edellisiä vinkkejä.

Olen viime aikoina- ja etenkin päivinä omaksunut lähes käytäntöön tämän viisaan sanonnan:


Jos sinulla on kiire, et ole läsnä...

Jos tekeminen tuntuu vähänkin epämukavalta, teen näin: --> asian tiedostaminen --> laajemman kontekstin ottaminen (tässä ei todellakaan juosta aasin selässä, eikä maailman meno riipu mitenkään tekemisistäsi) --> itsensä (mielensä unohtaminen) --> helpottuminen --> läsnäolo.

Voit havainnoida läsnäoloa siis helposti sillä, onko sinulla kiire tai odotatko päivän/tehtävien päättymistä jotta tapahtuisi sitä ja sitä. Yksi tärkeä tapahtuma, jolloin läsnäoloa voi havainnoida on ruokailu. Läsnäoloa voi opetella ensinnäkin keskittymällä vain ruokailuun - ei lehteen, tv:seen tai tietokoneeseen. Voimme syödä vaikka mitä superruokia, mutta jos syömme hälisevässä ympäristössä se voi viedä ravinnolta suuren hyödyn pois. Keskittyminen vain ja ainoastaan ruokailuun voi länsimaalaisella elämäntavalla olla todella haastavaa!

Onneksi kotona voi luoda otolliset olosuhteet rauhalliseen ruokailuun toisin kuin ravintoloissa/tuttavilla. Olen jo pitkään havainnut seuraavan puutteen muutamassa laadukastakin ruokaa tarjoavassa ravintolassa: Kaamea tai vähäisempikin häly ja möykkä häiritsee! Tunnelma, ympäristö ja rauha on puoli ruokaa, eikä ainakaan itselleni ruoka maistu samalla tavalla, jos ei saa ruokailla rauhassa, vaan joutuu jatkuvasti sulkemaan silmänsä ja korvansa ympäristön ärsykkeiltä. Tosin yksi syy mölylle ja väenahtaudelle on se, että kyseiset paikat ovat alkaneet saamaan yhä enemmän suosiota - ja näin kävijämäärät ja ahtaus luonnollisesti lisääntyvät. Tälle ei tietenkään voi mitään, paitsi harkita nopeasti laajentamista ja tunnelmaan panostamista.

Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin käsite on monelle vielä erittäin hämärä. Voimme napata sieltä sun täältä "kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin" elementtejä, kuten meditaatiota, puhdasta raw ruokaa, joogaa, body-mind - harjoituksia ja ympätä niitä kiireiseen elämäntyyliini. Suositaan luomua, mutta viikonloppuna tilanteen mukaan elämäntyyli voidaan unohtaa, stimuloidaan itseä kahvilla ja karkilla ja "koitetaan meditoida, kun se on trendikästä", hoidetaan lasten ruokailu "pois alta nopeesti" ja sitten jälkkäriksi raakasuklaata. NOT NOT NOT! Kokonaisvaltainen elämäntapa on pysyvästi omaksuttu elämäntapa - tai ainakin pyrkimys olla läsnä kiireettömästi niin kehossasi, mielessäsi kuin sielussasi kaikkialla. Se ei ole jotain, jota voi poimia ulkoapäin silloin kun huvittaa - tai silloin kun aikatauluun sopii.

18.6.2011

Aina töissä, aina vapaalla - that's freedom

Lopetin työnteon noin pari vuotta sitten. Tätä päätöstä en ole katunut - päinvastoin. Taloudellinen tilanne on huomattavasti parempi kuin aiemmin, elämänlaatu parantunut ehkä triljoona prosenttia puhumattakaan päähäni ohjelmoidun "sitten kun" -ajatusmallin loppumisesta. Onni ei tullutkaan sitten kun on rakentanut hienon uran, saavuttanut mainetta ja mammonaa yms vaan onni on aina ja nyt, tässä hetkessä.

Entisessä elämässä työnteolla oli täysin eri merkitys kuin nyt. Ensimmäisiin kesätöihin pääseminen ja itse tienatun rahan saaminen täyttivät traditionaaliseen maailmankuvaan kuuluvaa "työtä vain pitää tehdä, kun aina on tehty" normaaliksi, hyväksi kunnialliseksi ja ei-laiskaksi ihmiseksi kuulumisen tarvetta. Kun "kunnon ammattiin" opiskelun jälkeen lähdettiin rakentamaan uraa ja juoksemaan porkkanoiden perässä ajatusmallit olivat jo siirtyneet moderniin maailmankuvaan - yksilöllisyyden (ts. egon) korostamiseen ja menestyksen tavoittelemiseen. Modernissa maailmankuvassa usein kärvistellään niin kauan, kunnes piuhat on pakko katkaista - joko terveys menee taikka jotain muuta kautta havahtuu siihen, että se työnteko tai menestyminen ei olekaan se juttu. Onnea etsitään materialistisista, itsen ulkopuolelta tulevista asioista - ja porkkanat maistuvat.

Tiedän mistä puhun, koska olen etsinyt, etsinyt ja etsinyt. Onnea itseni ulkopuolelta. Saavutettu tavoite - oli se sitten liikuntasuoritus, matka, työpaikka tai parisuhde - tyydytti vain jonkin aikaa ja sitten niitä pitikin vaihtaa. Määrittelin itseäni kovasti  mm. näiden edellä mainittujen asioiden perusteella. Vertailin omaani ja ystävieni elämänlaatua. Katsoin - tai alitajuntani omaksui - mediasta mallia, millainen hyvä elämä on ja miten sitä pitää tavoitella. Sain kannustusta/pönkitystä ajatuksiini elämässäni aina silloisena hetkinä elämässäni olleilta henkilöiltä.

Kiitos näistä! Nyt tiedän, että meidän tulee kasvattaa erillisyyttämme eri asioiden kautta, jotta voisimme havahtua ja herätä erillisyydestämme. Olin valmis heräämään, kun olin tarpeeksi etsinyt, käynyt pohjalla ja ihmetellyt tyhjää elämää. Blogin aloittamisen myötä sain tarvittavaa tukea hypylleni uusiin maailmankuviin. Näissä maailmankuvissa ei enää tarvinnut etsiä. Riitti, että vain oli ja kuunteli sydäntään. Aito minä, joka puhuu sydämen kautta haluaa tehdä vain asioita, jotka ovat hyväksi kokonaisuudelle. Sitä ei kiinnosta egosi tarpeet ja halut, kuten oletko menestynyt tietyn ihmisryhmän silmissä. Kun saat kosketuksen tähän tarkoituksella piilossa olleeseen osaan itsessäsi, kuljet automaattisesti oikeaan suuntaan. Voimme tässä yhteydessä puhua myös henkisyydestä, mutta siihen ei tarvitse sekoittaa mitään mystistä.








Kun Aito minä alkaa puhua, ei enää tarvitse miettiä mm.työntekoa. Teet automaattisesti asioita, jotka vievät sekä omaa että muiden kehitystä eteenpäin. Pelkojen kaikkoamisen kautta häviää myös huoli taloudesta ja tulet saamaan juuri sen verran rahaa kuin tarvitset - usein jopa enemmän, kuin ennen "yrittämällä". Voit valita mielenkiintoisimmat projektit - niitähän riittää, kun katsoo maailmaa uusilla silmillä. Valinnan vaikeuttakaan ei ole, jos vain annat elämän tehdä päätökset puolestasi. Jos hetkellisesti ajaudumme sivupolulle - otamme liian haastavan "nakin" harteillemme - se kyllä kerrotaan sitten epämukavien tunteiden tulemisen muodossa. Valmius muuttaa suuntaa ja päästää irti vielä hetki sitten hyviltä tuntuneista kuvioista vaatii rohkeutta.  Valmius muuttaa suuntaa ja päästää irti vielä hetki sitten hyviltä tuntuneista kuvioista vaatii nöyryyttä. Rohkeus ja nöyryys sopivassa suhteessa vievät takuulla eteenpäin.

Jos tunnet, että olet vapaa, mutta erottelet vielä työn ja vapaa-ajan, harkitse vapauttasi uudelleen. Vapaa ihminen on aina töissä ja lomalla. Hän voi puhua ns. työasioista aina ilman epämukavuuden tunteita, koska mitkään asiat eivät ole erillisiä toisistaan. Stressi kertoo siitä, että yritämme hallita aikaa, ja jos meillä on kiire, emme elä Aidon minämme kautta. Jojoilu, eli se, että menemme aina tilanteen mukaan joko mielen tai aidon minän matkaan on loppuviimein aika tuskallista.

Mitä ihan aikuisten oikeesti haluaisit tehdä juuri nyt? Tee sitä! Viimeisten kuukausien sisällä olen havainnut, että ihmiset alkavat ihan oikeasti toteuttaa unelmiaan. Ihmiset perustavat smoothiekahviloita, pitävät raw-iltoja, pystyttävät raw-pitopalvelun, luomu-kotiinkuljetus - yrityksiä, luontaishoitoloita yms. yms. Nämä kaikki palvelevat ei vain omaa kehitystä, vaan vaikutus ulottuu myös moniin muihin ihmisiin. Suurempi muutos tapahtuu aina, kun tarpeeksi pieni kriittinen massa on omaksunut sen osaksi elämää, kertoo siitä muille ja elää sitä. Toimimme "outoina houkuttimina" kukin omalla alallaan niille ihmisille, jotka etsivät parempaa elämää. Näytämme eri esimerkein, kuinka sen voi löytää.


Vapaus-akatemia on nyt Evolutionary community. Yhteisömme tavoite on auttaa jokaista tietoisuuden ilmentymää eli ihmistä oivaltamaan itsessään olevan voiman ja ilmentämään vapautta, miten ikinä se kenenkin kohdalla on tarkoitus tapahtua. Uudistamme jatkuvasti yhteisöä ja olemme nyt luomassa globaalia foorumia- ja keskustelupalstaa. Haluatko olla mukana yhteisössämme? Tutustu uudistettuun sivustoon ja jos mielenkiinto jäsenyydestä herää, ole yhteydessä Timoon tai minuun.

Loppuun muutamia poimintoja tulevaisuuden vapaushenkisestä ruokailusta. Shasa on Woimatilan lisäksi perustettu ainakin jonkun tason vapausfilosofiasta käsin ja nyt se on alkanut toimia väkimäärän ja tarjonnan monipuolisuuden perusteella. Go on, girls and boys!

Raw cakee

Runsaat salaatti- ja suola/raakakakkutarjoilut



Raakapatukoita

14.6.2011

Raakaa voimaa - ja nautintoa

Tässä uusimmassa Kg-lehdessä oleva juttu, jossa käsitellään raakaravintoa, taistellaan jälleen hieman ravintoterapeutin kanssa ja kerrotaan hieman tammikuun Raw-illastani, joka jäi viimeiseksi sellaiseksi. Lopullisesta jutusta oli valitettavasti jätetty muutama hauska ja jopa imarteleva yksityiskohtaa pois - nyt juttu on aika perussettiä plus että joitan sanomisiani oli selvästi kärjistetty. Jutusta voi saada kuvan, että ole sanonut, että raakasuklaa on "raw foodistien" yleinen aamiainen. En ole syyllinen :) Jos lehtijuttu ei kiinnosta, katso edes alhaalla oleva linkkivinkki!






Mitenkäs R-A-W nautinnollisesti käytäntöön, muuten kuin smoothieilla? Tässä muutama kuuman ja vähän viileämmänkin kesän raikas herkku:

Valaistuneen viileä mangounelma


- Pussi pakastemangoja suoraan pakkasesta
- 2 päärynää
- 1 appelsiini
--> blendaa mahd. vähän veden kanssa


Kuuman kissan Minttujätski



- Muutama avokado
- Pussi pakastemangoja
- Lucumaa
- Muutama tippa minttuöljyä
- Päälle halutessasi cacao nibsejä
--> Blendaa ja jäädytä halutessasi pakkasessa



Unelmien chiapuuro (maistuu myös lapsille)

- n. 2 dl liotettuja ja kunnolla paisuneita chiansiemeniä
- banaani
- n. 1 rkl lesitiiniä
- n. 1 rkl rice bran
- Vaniljaa
--> Blendaa mahd. vähän veden kanssa. Ripottele mulberreja päälle. 
(ei kuvaa valitettavasti)


Ja tässä "iki-vanha" helpoimmasta helpoin aloittelijan sotkujätski (kuva omalta aloittelijan vuodelta 2009):


- Avokado pilkottuna
- Marjoja
- Hunajaa
- Kookoskermaa
--> Sotke ja nauti!


Tsekatkaa myös Heikin ensimmäiset epämukavuusalueelle menneet videopätkät, joissa hän näyttää pieniä pätkiä elämästään:) Ei ole nimittäin enää sama mies, kenet vuosi sitten tapasin! Aidoin mies jo silloin, mutta nyt vielä paljon enemmän <3 Suosittelen jokaisen harjoittelemaan kameralle puhumista. Itselläni se sujuu jo luontevasti - ei tarvitse jännittää tai pelottaa - vaati paljon rohkeutta lähteä puhumaan yleisön eteen, mutta kun ei ollut vaihtoehtoa! Sitten piti opetella luopumaan "ainutkertaisuudesta" eli somebody-->nobody. Nyt asiaan ei enää liity tunteita, joten sitä voi tehdä helposti "tunteetta" jos sellainen tilanne tulee. No pieni jännitys on tietty aina hyväksi!

11.6.2011

Pidä tasapaino kuumalla - suosi viilentäviä ruokia ja aktiviteettejä!

Miksiköhän en jo aiemmin tajunnut kirjoittaa tästä vai olenkohan jo kirjoittanut. Yli 600 postausta takana, joten ei ole ihan helppo muistaa aina :)

Kesä ja etenkin näin kuuma sellainen on ayurvedan mukaan pitta-doshan nousuaikaa. Pittaoireita ovat mm. ärtymys, väsymys, vihaisuus, tuskaisuus ja ripuli. Myös vata voi häiriintyä kuumalla ja se voi näkyä mm. mielen levottomuudessa. Meissä kaikissa esiintyy niin pitta, vata kuin kapha viiden elementin muodossa, joten nämä ohjeistukset koskevat kaikkia - erityisesti, jos olet muutenkin pittakehotyyppi tai se on toinen päädoshasi.

Nauti kuumalla viilentäviä ruokia: sokeroimattomia viher- ja hedelmämehuja, smoothieita ja salaatteja. Erityisesti raakaruoka toimii pittalle, jos vain ruoansulatus on siinä kunnossa - varmista asia käyttämällä reilusti blenderiä. Erityisesti viilentäviä ruoka-aineita ovat: melooni, kurkku, minttu, kookosöljy, aloe vera, fenneli, nokkonen (jäähdytetty tee) ja voikukka. Yleisesti pittaa tasapainottavat myös palkokasvit, hedelmät (erityisesti makeat), marjat, ghee, kaikki vihreä väri ruoassa, viljoista riisi ja kuorimaton vehnä, raaka- tai luomumaito ja raejuusto.



Juo kuumalla reilusti puhdasta vettä ja lisää sinne ripaus laadukasta suolaa, koska hikoilu poistaa kehostamme tärkeitä mineraaleja. Tämä koskee etenkin urheilijoita sekä niitä, jotka suosivat/ovat lisänneet vihreitä lehtiä ruokavalioonsa (natrium-kalium - tasapaino).

Vältä kuumentavia ruokia, jotka lisäävät epätasapainon, kuten sairastumisen ja raskaana olevilla keskenmenon riskiä. Näihin kuuluvat mm. lihat, etenkiin tulisemmat mausteet ja runsaat rasvat, kuten öljyt (etenkin kuumennetut) ja pähkinät. Kaikenlainen pikaruoka ja paistaminen ei ole hyväksi.

Kova fyysinen toiminta lisää pittaa kuumalla ja paremmat lajit olisivatkin kevyempi jooga sekä erityisesti uinti. Jos haluat liikkua kovemmin, suosi viileämpää aamuaikaa.

Hieronta kookos- ja brahmiöljyllä voi myös helpottaa oloa. Viime kesänähän tein itse ayurvedisia kookosöljyhierontoja jopa ulkona! Se oli kyllä aika hauskaa, kun sai samalla rusketusta ja happea. Nyt olisi tosin liian kuuma siihen.

On myös vaara, että viilennämme itseämme liikaa ja sen huomaa ainakin, jos palelee kuumalla. Yleisesti ruokavaliossa kannattaa suosia myös lämmittäviä ruokia - etenkin, jos olet raakaravinnon- tai kasvisravinnon suosija. Lue lisää aiheesta tästä.


Viilentävää voikukkien poimintaa...

Lisää:

Lisää, mm. viilentävä, tai pittaa tasapainottava joogavideo

Uusi päivä - kirjani ja navadinan ayurvedasivusto

10.6.2011

Summer is crazy...

Olin muutaman päivän Tampereella "työ"asioita hoitamassa eli mm. jakamassa Tulevaisuuskylän flaiereita ympäristötorilla ja kokoustelemassa Shasalla nauttien samalla edukasta Citydeal - tarjousta ja mm. Marian herkkukakkuja. Muutama päivä kerrostalossa oli ihan JÄÄTÄVÄN KUUMA puhumattakaan ei-ilmastoidulla autolla ajamisesta. Eilen palasin Yläosattomien (ja paljastus: näillä keleillä välillä alaosattomienkin (!)) miesten katselutalkoisiin mökille ja maadotin kaupungin pölyt ja melut pois keho-mielestäni.

Heikki sanoi, että mökkilounaiden taso parantui heti, kun tulin paikalle. En ehtinyt käydä edes paremmassa kaupassa, vaan K-supermarketista löytyi tarvittavat mökkieväät: Luomuhedelmiä mm. ananasta, päärynää, appelsiinia, sitruunaa, mung- ja sinimailasen ituja, vihanneksia, hapankaalia, luomujuustoa ja luomuraejuustoa!!! Olen siis entinen raejuustoaddikti ja vierottautuessani siitä pari vuotta sitten, olin varma, etten enää tulisi syömään sitä. Luomuraejuusto maistuu kuitenkin nyt entistä paremmalta, kun sitä nauttii kohtuudella reilun raaka-aterian kera. Se on hyvä, proteiinipitoinen B12:sta sisältävä vaihtoehto raakajuustoille, jossa usein on aika paljon rasvaa, vaikka onkin pastoroitu. Parempi pitta- ja muillekkin kehotyypeille kesähelteessä etenkin verrattuna viime kesäiseen tahinitankkaukseen.

Luomuraejuustoa saa ainakin cittareista (hyvä kauppa taas kerran) sekä joistakin K-supermarketeista (itse kävin Treella Nekalassa). Antakaa kaupoillenne palautetta!
Kesäisellä lounaallamme nautimme paprikalla, ruohosipulilla, avokado-fiestamole - dipillä sekä now foodsin hiivahiutaleilla täytettyjä kurkkuja. Lautasella myös ituja, herneitä sekä raejuustoa..



Jälkkäriksi panostin piiitkästä aikaa oikein raakakakkuun. Sen pohjassa on liotettuja auringonkukan- ja seesaminsiemeniä, hieman hunajaa, Tocotrienolsia ja kookosjauhoja. Kuorrutteessa on blendattua päärynää, mustaherukkaa, kookosöljyä, xylitolia ja parapähkinää. Ei liian makeaa, eikä niin yberhyvää, että söisi kerralla koko kakun. Mutta tosi hyvää siis :)


Hyvää kesäruokaa ovat myös luomumunakkaat, joihin voi laittaa toosi paljon vihreitä, kuten pinaattia ja nokkosta. Proteiiniasiaa päivittelin juuri kirjaani ja kerron siitä myös blogissa lähiaikoina. Tiivistettynä lähtötasosi kertoo hieman proteiinien tarpeesta yhtälailla kuin tämänhetkiset tavoitteesi ja aktiivisuustasosi. Kaikille yhteinen sääntö on, että panosta laatuun kaikissa näissä: Luomulihat, luomukalat (pienet järvikalat ja mm. meidän cittarissa joskus jopa luomulohta), luomukana (cittarissa pakastealtaassa yllättäen), kasvisperäiset luomupavut-herneet-idut-levät-pähkinät-siemenet-protskujauheet, (tofu)...


Tropiikissa elely jatkuu kohta voikukkien poiminnalla, kun eilisellä lenkillä löysimme kunnon apajat. Itse en pysty olemaan ollenkaan auringossa seisovassa kuumuudessa. Heikki sen sijaan makoilee autuaana tantramonisteita lukien ja testosteronia tankaten :) Välillä viileää kaivovettä päälle ja taas aurinkoon. Toimme tänne myös pumpattavan uima-altaan, mutta huomasimme sen olevan aivan liian iso kaivovedellä täytettäväksi. Ehkäpä vien sen  siskolleni, joka tänä kesänä saa nauttia vanhempieni omakotitaloasumisesta.

Loppuun pari menevää kesäbiisiä. Ensimmäistä popitin pahis-16-v kesänä ja toista lähes tuplaikäisenä, ehkä vähän enemmän hyvisten puolella olevana ;)





ps. Muistakaa ihmiset juoda tarpeeksi ja vielä enemmän vettä lisättynä laatusuolalla näillä keleillä ja muistuttakaa asiasta myös erityisesti isovanhempianne, jotka jo ennestään kärsivät nestehukasta!

7.6.2011

Porissa Suomen ykköskahvila Woimatila!

Visiteerasimme viikonloppuna Porin suunnassa ylppärijuhlissa ja ennen niitä poikkesimme ihan ehdottomassa pysähdyspaikassa Porin keskustan kirjastotalon yhteydessä sijaitsevassa kahvila Woimatilassa. Woimatila sai alkunsa kahden tomeran naisen aloitteesta levittää hyvää sanomaa. Sanoman he itse sisäistivät käytäntöön asti Heikin vuoden takaiselta ravintoluennolta ja samat naiset kertoivat viime vuoden lopun Porin Raw illassani laittaneen puljun pystyyn - ja näin Porikin pääsisi "foodeille". Kävimme kolmatta kertaa liekittämässä naisia - ja muitakin - huhtikuun Puhdas makuelämys - luennolla juuri avatussa Woimatilassa.

Woimatilasta saa ostettua superihania viher- ja herkkusmoothieita, raaka- ja luomuleivonnaisia luomukahvin tai teen kera sekä myytävänä on myös kaikkia "perus"herkkuja terveelliseen ja laadukkaaseen makuun, mainittakoon Conscious-raakasuklaat, kookosvedet, viikunat, siitepölyt, superjauheet ym. Paikasta saa myös ihan perus kasvisruokalounasta ja täytettyjä voileipiä. Ihan kaikki aineet eivät ole luomua, mutta terveellisyyteen ja puhtauteen on pyrkimys. Mielestäni tämä on loistava tapa tuoda tätä sanomaa kaiken kansan keskuuteen. Ei rajoittamalla vaan laajentamalla valikoimaa ja kuitenkin kertomalla vaihtoehdoista!

Visiittimme lähti vähän lapasesta, kun huomasimme myynnissä olevaa Maijan tekemää raw valkosuklaa -sitruunakakkua. Sain jopa ohjeen metsästettyä, nauttikaa tästä ja jos ette jaksa itse väsätä, niin menkää ihmeessä nauttimaan siitä tai muista vastaavista herkuista itse paikan päälle! Tarjolla oli myös useaa eri lajia raakasuklaita. Mikä parasta, raakakakkupalan hinta oli vaivaiset 2,5€/pala! Ostimme lopulta koko loppukakun tuliaisiksi mukaan :) (+ylppäreihin omaksi evääksi 10 kpl erilaisia raakasuklaita, viikunoita sekä itse juhlakalulle conscious-suklaita)



Sitruuna-Kookoskakku

Pohja
Pähkinäsekoitusta hienona: hassel, pekaanipähkinä, saksanpähkinä, cashew
Taateleita pilkottuna pieneksi
Hunajaa tai vaahterasiirappia
Kookosöljyä vähäisen jos tarvitsee
Kanelia, Kardemummaa
Kaakaojauhetta tai carobia

Päällys
Kaakaovoi (raastettu, sulatettu)
Parapähkinöitä ja/tai macadamiapähkinöitä jauhettuna erittäin hienoksi
Kookosöljy (sulatettu)
Sitruunamehua
Sitruunankuorta
Hunajaa
Lucumaa
Tocotrienolsia
Ripaus suolaa
---> Blendaa kaikki ainekset tehosekoittimessa hienoksi

Koristelu


Valkosuklaaruusut
- Kaakaovoi (raastettu, sulatettu)
- Macadamiapähkinää tai cashewia hienoksi jauhettuna
- Vanilja
- Hunaja
- Suola

Suklaakastike
- Riisisiirappi
- Kookosöljyä vähäisen
- Kaakaojauhetta






Kuulin vinkkiä, että Woimatilaan kaivattaisiin luentoja, ravintoiltoja tai something! Siinä vasta mahtava paikka kertoa näistä asioista ihmisille!

-----------------------

Olen bongannut Tulevaisuuskylään näytteilleasettajaehdokkaita Tampereelta ja löytänyt samalla ihan uusia mainitsemisen arvoisia paikkoja, tässä niistä pari:

Pieni Saippuakauppa Tuomiokirkonkadulla, jossa myydään luomu tai ainakin luomumpia saippuoita. Aivan ihania tuoksuja ja ihana kauppa, menkää ihmeessä hakemaan mansikkasaippuaa kotiinne!




Ladyline, lymfahieronta. Pääsimme Heikin kanssa koehierontaan, kun kävimme keväällä luennoimassa kyseisessä paikassa. Mielenkiintoinen lymfakone ja tuntui tehokkaalta. Tehoa detoxiin ja kuonat liikkeelle täältä!

Laittelen lisäinfoa muista mainitsemisen arvoisista näytteilleasettajista myöhemmin!

6.6.2011

Elävän ravinnon luento, Brian Clement Suomessa!

Jos et viime vuonna päässyt, suosittelen lämpimästi seuraavaa luentoa:

Hippocrates Health instituutin johtaja Brian Clement (PhD, LNC) luennoi Helsingissä tiistaina 21.6.2011 klo 17.30-21.00/ ovet aukeavat klo 17! Osoite: Balderin sali Aleksanterinkatu 12.

Illan aikana Brian Clement pitää kaksi luentoa, joiden välissä on lyhyt tauko. Luentojen aiheet ovat 'LONGEVITY & VITALITY: CREATING A DISEASE-FREE FUTURE' ja 'RAW FOOD AND CANCER'. Luentotapahtumassa on simultaanitulkkaus tarvitseville salin takaosassa.

Tilaisuudessa on lopuksi runsaasti aikaa yleisön kysymyksille ja kirjojen ostamiselle. ERY:n myyntiin tulevat kirjat ovat Healthful Cuisine 2nd edition/ Anna Maria Clement & Kelly Serbonich, Lifeforce/ Brian Clement, Living Foods for Optimum Health/ Brian Clement.

Etukäteen liput maksavat jäsenille 25 euroa ja ulkopuolisille 30 euroa/ ovelta 35 euroa. Hinta sisältää vihermehumaistiasen ja -ohjeet. Ilmoittaudu Elävän ravinnon yhdistyksen toimistoon sähköpostitse ery@elavaravinto.fi tai puhelimitse 09/491 267.

UUTTA: Ennakkolippuja á 30 euroa on nyt myös myynnissä Kasvisravintola Silvopleessa Toinen linja 3, Helsinki. Niitä voi kysyä kassalta.

HUOMIO: aiemmin keväällä ennakkoon ilmoittautuneet maksakaa lipun hinta ERY:n tilille mahdollisimman pian (mielellään viimeistään 13.6. mennessä!) varmistaaksenne paikkanne: Helsingin OP 578007-249365. Muista merkitä viite: 42424. Maksukuitti on lippusi, joten ota se mukaan!

Tule mukaan kuulemaan uusinta tietoa elävästä ravinnosta ja esittämään kysymyksiä, joihin et ole saanut muualta vastausta! Henkilökohtaisia kysymyksiä liittyen esim. erilaisiin sairauksiin voi myös lähettää etukäteen Elävän ravinnon yhdistyksen toimiston sähköpostiosoitteeseen.

Levitä tietoa eteenpäin! Tehdään tästä yhdessä upea ja merkityksellinen tilaisuus.

TERVETULOA!

Järjestäjä: Elävän ravinnon yhdistys ry

5.6.2011

Parhaat kasvumahdollisuudet tulevalle lapselle

Uutta elämää syntyy ja vanhaa kuolee joka hetki. Kaikki luonnossa – niin geo- tai fysiosfäärissä eli aineellisessa maailmassa, sen ”pohjalle” rakennetussa biosfäärissä, orgaanisessa kasvun maailmassa eli eliökunnassa sekä sen ”pohjalle” rakennetussa noosfäärissä eli ihmisen mielessä ja kulttuurissa - on jatkuvassa muutoksessa. Ihminen on tietenkin osa luontoa, biosysteemin kehittyneimpiä ja laajimman tietoisuuden ja noosfäärin omaavia organismeja, joka yhtä lailla ainakin fyysisesti syntyy ja kuolee joka hetki. Se, mitä henkiselle ruumiillemme – tietoisuudelle tapahtuu kuoleman jälkeen on tieteelle vielä mysteeri ja oikeastaan sen pohtimiseen en itse käyttäisi kovinkaan paljon energiaa. Kenties sulaudumme alkulähteeseen ja otamme uuden muodon. Jatkamme tietoisuuden kehitystä uudessa olomuodossa täysin tiedostamattomana entisistä elämistä. Asioista, joita meidän olisi tarkoitus oppia. Kohtaamme haasteemme ja pelkomme niin monta kertaa, että niitä ei enää tarvi kohdata. Kenties.

Ei siis keskitytä kuolemaan ja siihen, mitä sen jälkeen tapahtuu, vaan keskitytään mielummin tähän hetkeen ja todellisuuteen. Tuleva on aina mielen illuusiota, spekulaatiota, eikä mieli oikeasti tiedä mitään, vaikka se niin uskottelee. Niin kauan, kun meillä on epäilyksiä, on asioita turha pohtia. Mieli ei tiedä, mutta tietoisuus tietää ja kun etsit vastauksia, et voi löytää. Tietoisuus tietää aina, miten tehdä, koska se ilmentää universaalia tietoa läsnäolon kautta, jossa mielestä tulevat suodattimet, pelot eivät ole vaikuttamassa ajatuksiimme ja uskomuksiimme. Tietoisuus paljastaa itsensä, kun noosfääri eli mieli on tarpeeksi vahva ylitettäväksi. Tietoisuus on se”pohja”, jossa kaikki geo-bios- ja noosfäärin tapahtumat tapahtuvat ja asiat ilmenevät.

Tässä kirjoituksessa ei kuitenkaan yllättäen keskitytä myöskään läsnäoloon – niinkuin yleensä taikka sfääreihin, vaan ajattelin kirjoittaa ensimmäistä kertaa elämän alkamisesta. Uuden elämän tuominen maapallolle on varsinainen luomistyö ja siihen aion suhtautua suurella kunnioituksella, kun sen aika omalla kohdallani on. Olen koonnut artikkelin pohjaten arvostettuun Gabriel Cousensen "Conscious eating" -kirjaan, David Wolfen materiaaleihin sekä muutamiin nettilähteisiin lisäten mukaan myös omia näkemyksiäni.

Aluksi Hieman taustaa. Vuonna 1978 amerikassa tehtiin 400 000 keskenmenoa ja 15 000000 lapsella todettiin synnynnäisiä häiriöitä. Nykyään ainakin joka kymmenennellä lapsella on jokin synnynnäinen häiriö ja 126 000:lla vakava mielenhäiriö, 1 000000:lla hyperaktiivisuutta ja 10 000000:lla tunnehäiriöitä. Vuonna 1995  Usa:ssa oli 200 000 masentunutta lasta. (Conscious eating. Kirja painettu 2000-luvun alussa, joten voisi kuvitella ehkä jopa tuplaluvut). Lukuja voidaan myös varmaankin osittain soveltaa Suomeen.

Samassa kirjassa on kerrottu myös kissoilla tehdystä kokeesta 50-luvulla. 200 kissaa jaettiin puoliksi ja toinen puoli ruokittiin kypsennetyllä ruoalla ja toinen tuoreruoalla. Neljän sukupolven jälkeen kypsennetyllä ruoalla ruokitut eivät enää lisääntyneet ja heillä oli joka sukupolven jälkeen yhä enemmän vaivoja. Tuoreruoalla eläneet olivat täysin terveitä. Näemmekö tässä kenties yhtäläisyyttä omaan lajiimme?

Ennen kuin luet seuraavia ohjeistuksia ja syitä edellisille luvuille, haluan painottaa, että en halua lisätä kenenkään äidin/raskaanaolevan syyllisyydentaakkaa. Teemme jokainen jokaisella hetkellä niin, kuin parhaaksi näemme. Joskus valintamme ovat jälkikäteen osoittautuneet puutteellisiksi tai ”huonoiksi”, miksi? Meillä ei ole valinnan hetkellä ollut käytössämme tarpeeksi tietoa siitä, mikä olisi hyväksi. Vaikka meillä olisi periaatteessa ollut tietoa siitäkin, että voisin tehdä asiat toisinkin, emme ole tehneet, miksi? Meillä ei valinnan hetkellä ollut käytössämme tarpeeksi tietoisuutta, siitä, mikä olisi hyväksi. Pelkkä tiedollinen omaksuminen harvoin riittää jonkina asian omaksumisessa ja käytäntöön ottamisessa. Tarvitsemme tietoisuutta, joka tulee oppimisen ja kasvun kautta – sitten, kun sen aika on. Kuitenkin se, mitä voimme nyt tehdä on tärkeintä – ei menneiden murehtiminen. Päinvastoin murehtiminen aiheuttaa meille stressiä, joka vaikuttaa tähän hetkeen negatiivisesti.



Ennen raskautta

Jos et vielä ole raskaana ja haluaisit olla ja antaa lapsellesi mahdollisimman parhaat kasvuolosuhteet valmistaudu raskauteen ainakin vuosi etukäteen. Jätä hormonaalinen ehkäisy hyvissä ajoin pois ennen kuin haluat tulla raskaaksi – hormonaalisten valmisteiden vierasaineet pyörivät kehossamme vielä muutaman kuukauden niiden käytön lopettamisen jälkeen.

Sekä äidin että isän kehon puhdistaminen ja ruokavalion korjaaminen parempaan suuntaan vaikuttaa suoraan lapsen terveyteen ja lisääntymisen onnistumiseen. Eliminoi kehosi myrkyt lähtötasostasi riippuen, käytä puhdistavia ruokia ja sitä tukevia luonnollisia valmisteita sekä tankkaa luonnollisia ravinteita.

Jos haluat tulla raskaaksi - ja muutenkin - vältä kaikenlaisia raskasmetalleja, kemikaaleja, lisäaineita ja kloorivettä (joka vaikuttaa mm. geneettiseen perimään). Vältä erilaisia stimulantteja, kahvia, teetä ja tietenkin tupakkaa ja alkoholia. Vältä röntgen ja magneettikuvia. Vältä remonttia (maalit ym.) Vähennä etenkin teollista suolaa ja ole auringossa päivittäin tai pyri saamaan kirkasvaloa. Tutkituta kehollinen tilasi ja hoida esim. hiiva kuntoon. (esim. Elävän veren kuva, antioksidanttiklinikka)

Sperman laatu on nykyisin heikentynyt radikaalisti. Lisääntymiselimemme ovat lymfakiertomme päädyssä ja sinne päätyneet erilaiset kuonat, jotka muodostavat häiriötiloja ovat jo pitkän matkan päässä niiden lähtöpisteestä. Toisinsanoen on paljon helpompi ryhtyä puhdistamaan lymfakierron alussa olevaa suolistoa kuin siittiöitä, mutta kaikkien elimien puhdistamisessa pätee sama sääntö: Aineenvaihduntaketjun kiihdyttäminen, jossa huonot aineet -tai solut pääsevät luonnollisesti poistumaan ja korvautumaan paremmilla elin elimeltä.

Vanhempien terveys vaikuttaa suoraan lapseen ja ravinnolla on täten paljon merkitystä. Ei ole sattumaa, että nykylapset eivät pidä alkuperäisestä ruoan mausta, vaan jopa makkara ja valkosokeri maistuvat pienestä pitäen. Äidin mielihalut siirtyvät ainakin osittain lapseen ja täten äidin (ja isän) tulisikin pyrkiä mahdollisimman puhtaaseen ruokavalioon, josta on poistettu kaikki kehollisia riippuvuuksia aiheuttavat tekijät, kuten valkosokeri, vehnä ym.

Suosi luonnollista, kypsentämätöntä (tai kypsennettyä kasvisruokaa ,jos olet sekasyöjä), hyvin imeytyvää ruokaa. Suosi monivitamiineja, etenkin foolihappoa, jos luulet, että ruokavaliosi ei ole tarpeeksi monipuolinen. Huolehdi happo-emäs - tasapainosi kunnostamisesta. Liian hapan vagina tappaa alkaaliset spermasolut, mutta haitta on vielä vahvempi, kun molepien kehot ovat happamia. Jos olet siinä vaiheessa, että pystyt omaksumaan enemmän tietoa, selvitä kehotyyppisi ja yksilöi elämäntapasi sen mukaan. Paastoa tai käy esim. panchakarma - hoidossa. Käytä luonnonmukaisista materiaaleista tehtyjä vaatteita (etenkin alusvaatteet), luonnonkosmetiikkaa, suihkunsuodatinta ja luonnonmukaisia siivousaineita, jotta ärsyttävät aineet eivät häiritsisi hormonitoimintaa.

Tasapainon tulisi olla siis kehollista, mutta myös äidin mentaalinen tila vaikuttaa paljon lapsen terveyteen. Stressin eliminointiin on monia käytännöllisiä keinoja, kuten päivittäinen kevyt liikunta, kuten kävely tai jooga, rentoutuminen ja meditaatio. Äidin tulisi pitää positiivista mielialaa yllä ja tässä kohtaa rakastava, rehellinen ja avoin parisuhde on erittäin tärkeä. Työn ja levon tasapaino on myös tärkeä eli kultainen keskitie kaikessa.

Suosi kasvisruokaa, luomua ja hyvin imeytyvässä muodossa olevaa tuoreruokaa. Lisää hieman proteiinin määrää noin 60-70 g:n/päivä (ei välttämättä eläinperäistä). Lihan mukana tulee usein torjunta-aineita, bakteereita, matoja, raskasmetalleja jne. Huomio välttämättömät rasvahapot, kalsium, magnesium, rauta, sinkki, mangaani, kupari, jodi, B-vitamiinit (erityisesti B12), A-C-D-ja E-vitamiinit. Ota mahdolliset lisävitamiinit mahdollisimman luonnollisessa muodossa.

Tärkeät ruoka-aineryhmät:
* Jyvät, pähkinät ja siemenet. Kokonaisia proteiineja ovat: tattari, seesamin-kurpitsan-auringonkukan-pellavan-hampunsiemen ja mantelit. (Käsitän kokonaiset tässä kohtaa sillä, että ne sisältävät välttämättömät 9 aminohappoa, lähde: Cousens). Näissä kaikissa on myös hyvät rasvahapot, lesitiiniä, vitamiineja, mineraaleja E-ja B-vitamiineja
* Vihreät lehdet
* Hedelmät (jos sopii)
* Lisäproteiiniksi hyviä (Cousens): Brewer’s yeast 2 rkl ennen ateriaa tai clorella 3 rkl/päivä, siitepöly, levät, kuten kelp
* Äidinmaito+imetys on tärkein ravinne


Itse korostaisin ja käyttäisin: Marjat, avokadot, carob/chia (mm. kalsium), hampunsiemen, muut superfoodit mm. maca (hormoonitoiminta), tocotrienols (hyvä limakalvoille), phytoplankton (lähes kaikki vitamiinit), kookosöljy (myös ulkoisesti rintojen tulehdukseen ym.), lähde/parempilaatuinen vesi ja säännöllinen liikunta. 50-100% tuoreruokaa suosien blendattuja "mössöjä", kasvispainotusta, proteiineja laadukkaammat eläinkunnan tuotteet, luomumunat, laatukala, laatujuusto, kasvikunnasta siemenet, pähkinät, idut, pavut + laatuproteiinijauheet, kuten Rice Bran.

Lisäys: Sain Ayurveda"guru" Ossi Viljakaiselta juuri lisäinfoa yrteistä. Hänen mukaansa raskauden aikana kannattaa välttää  kaikkia yrttejä jotka ovat voimakkaita tai extremejä toiminnaltaan. Koskee erityisesti ulostuttavia, kuukautis- tai verenvuotoa lisääviä (esim. chili, cayenne, ryytineito), stimuloivia tai myrkyllisiä yrttejä. Tulisia (kaneli, inkivääri, chili, cayenne) tulee käyttää erityisen varovasti. Samoin tosi kylmentäviä. Kaiken tulee olla mietoa.

Hyväksi on shukraa, eli suvunjatkonestettä rakentavat yritit ashwagandha, shatavari, bala, samettipapu. Hyviä on myös erilaiset seokset jotka sisältävät ashwagandhaa tai shatavaria, sekä chyawanprash. Alipainoisten vata-naisten on tärkeää noudattaa ravitsevaa ruokavaliota ja välttää kaikenlaista detoxausta ja paastoamista. Jos he ovat kovin alipainoisia, voi seurata keskenmeno, kivulias synnytys tai terveys voi olla heikoilla synnytyksen jälkeen. Pittanaisten tulisi pysyä viileinä ja noudattaa anti-pitta ruokavaliota ja käyttää mietoja mausteita kuten kardemumma, fenkoli ja basilika, pitää energiansa liikkeellä. Liika pitta (tuli) elimistössä voi aiheuttaa keskenmenon.

Synnytykseen liittyy monia huomioitavia seikkoja. Lue lisää luonnollisesta synnyttämisestä mm. Matkalla-blogista 
tästä.  Tantrakurssin myötä tulleet lantiopohjanlihasten säännöllinen harjoitus vähentää synnytyskipuja - aloita jo hyvissä ajoin (muitakin kivoja vaikutuksia)!

Raskauden ja lapsen syntymän jälkeisestä ajasta kirjoittelen toisella kertaa, mutta korostan jo tässä vaiheessa imettämisen tärkeyttä. Äidinmaito on ravinteikkainta ravintoa, mitä olemassa on ja se on lisäksi karmisesti ykkösruokaa hedelmien ohella.

Toinen asia, mihin painottaisin, on lapsen yksilöllisten taipumusten, kehotyypin selvittäminen, josta olen kirjoitellut muinoin
tässä.


Itse ainakin tämän hetkisellä tuntumalla pyrkisin mahdollisimman pitkän imetyksen jälkeen antamaan lapselleni mahdollisimman paljon tuoretta, kypsentämätöntä ruokaa ja välttämään kaikenlaisten riippuvuuksien syntymistä mm. sokeriin ja  viljoihin (tai yleensä kypsennettyyn ruokaan) itsestäänselvistä pikaruoista, karkeista ym. puhumattakaan. Vaikka kaiken tekisi ja yrittäisi itse viimeisen päälle, on maailma sen verran kompleksti, että kaikilta pahoilta ei kuitenkaan voi välttyä. Mutta paljon voimme tehdä.

Lisää luettavaa:


Raikasweb: Sailan loistohaastattelu aiheesta


http://www.thedailygreen.com/living-green/blogs/organic-parenting/pregnancy-detox-470415


http://lymphman.com/Default.aspx?tabid=197&articleType=ArticleView&articleId=19


http://www.wheelsoflight.org/custom/index.cfm?ID=129530


Valkuaisaineista


Gabriel Cousens: Conscious eating


Ossi Viljakainen

2.6.2011

Paras aika poimia vihreitä - nyt!

Olen mökkeytynyt - vihdoin! Olen jälleen keskellä paratiisia, raikkaan ilman, hiljaisuuden, luonnon ja villivihannesten ympäröimänä, ikkunoiden valaisemassa täydellisessä vanhassa hirsimökissä, joka on varustettu pihakaivolla, ulkosaunalla, jatkuvasti yläosattomalla miehellä (jos vielä löytäisi meille lähteen täältä..) ja ulkohuussilla. Tosin viimeisimmän kohdalla paratiisista en tiedä ja sen vuoksi tavoite onkin aina nauttia mahd. paljon mehuja...:) Kaivo ja puhtaan veden juominen omasta pihasta on todella luksusta, kun miettii, miten tilanne oli esim. Intiassa.

En tiedä juurikaan parempaa kesässä tai mökkeilyssä kuin mahdollisuuden poimia itse luonnon antimet! Villivihannesten keruuaika on nyt siis eikun ulos, puhtaille apajille (Suomessa helppoa) keräilykippo ja hanskat mukaan (jos nokkosia poimit)! Parina viime vuonna olen tutustunut ja ihastunut Suomen rikkaruohoihin oikein urakalla. Smoothieisiin on päätynyt voikukkaa, nokkosta, koivunlehteä, kuusenkerkkää ja viimeisimpinä vuohenputkea ja horsman lehtiä. Villivihreitä olen myös mehustanut. Todella puhdistava drinksu on vehnänoras/nokkos/voikukka - shotti vaikka ennen aamusmoothieta tai lounasta. Siinä on tiiviissä muodossa reilusti luonnon ravinteita, energiaa ja puhdistavaa lehtivihreää - ja kehon myrkyt saa kyytiä! Jos shotti tuntuu liiankin puhdistavalta, saa sen makua neutraloitua helposti esim. omenalla.


Vihreiden lehtien ja niiden varsien osista olen aiemmin sanonut, että kaikki vaan blenderiin. Nyt voisin hieman varauksella sanoa, että herkkävatsaisten kannattaa suosia enemmänkin lehtiosia. Monista juurista, kuten nokkonen/voikukka/pakuri voi sitten tehdä teetä. Varsiosissa on sen verran paljon kuitua, että se voi haastaa ruoansulatustamme - etenkin yhtäkkiä lisäämällä.

Kotimaassa kasvavien luonnon antimien tulisi olla ensisijaista ruokaamme. Ongelma on jo pitkään ollut jalostettu pikakulttuurimme, jonka mukaan ruoka pitäisi ostaa kaupasta. Jos vain saamme käsiksi helposti käytäntöön sovellettavaa tietoa siitä, että vaihtoehtojakin on, niin monet terveysongelmat ja ympäristöongelmat olisivat pian historiaa. Lisää kaksi herkullista ja täyteläistä smoothieta päivässä menuusi villivihanneksilla höystettynä niin se on jo suuri terveys/ympäristöteko puhumattakaan muista positiivisista seurauksista, kun ajatukset kirkastuvat ja keho puhdistuu. Tosin kehon alkaessa puhdistustyön se ei aina ole mukavaa. Myrkyt varastoituvat yleensä joko rasvakudokseen tai sisäelimiin ja kun ne laitetaan liikkeelle, niin mm. tukahdetut tunteet pääsee pintaan. Tässä prosessissa vaaditaankin rohkeutta ja uskallusta tehdä niin kuin aito minä koittaa sisällä sanoa.

Tällä mökillä on koettu ehkä samalla elämäni parhaimmat ja rankimmat hetket viime vuoden aikana. Parhaista hetkistä kiitos lukuisille vieraille, jotka ovat lämpimästi tervetulleita aina uudelleen! Sen sijaan rankat ja yksinäiset paastopäivät - mielen kanssa taistelut nykyisessä elämässäni ja hetkessä tuntuvat kaukaistakin kaukaisemmilta. Enää ei jaksaisi taistella vastaan vaan on oivaltanut, että antautuminen elämälle on se juttu. Keskittyminen siihen, mikä on, eikä siihen, mitä ei ole.

Loppukevät on myös aika, kun siitepöly leijailee ilmassa. Tämä aiheuttaa kehossa myös erilaisia puhdistusreagtioita, jotka me käsitämme allergiana. Entsyymirikkaat ruoat auttavat "allergialähteiden" purkamisessa, kun niitä lisätään pikku hiljaa. Toki on olemassa myös aitoja allergeeneja, mutta monet puhtaalle ravinnolle siirtyneet ovat sanoneet allergia oireidensa loppuneen, kun keho on puhdistunut. Monet oireet loppuvat yleensä, kun pelkästään maito vaihdetaan luomuun tai sitä ja viljoja vähennetään. Kuten sivupalkkini sivut ja "Aloita tästä" osiossa olen sanonut, että siirtymä puhtaalle ruoalle kannattaa tehdä turhia hiilihydraatteja ja jalosteita vähentämällä. Ei kannata siirtyä "höttö"ruokavaliosta suoraan "foodeille". Ja kyllähän minäkin syön sitä kypsennettyä - tosin laaturuokaa edelleen n. 10-30%. Askel askeleelta, uu beibe.


Tässä lisätietoa muutamasta luonnon tehoaineista parin reseptin kera!