Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

28.8.2011

Vapaampi ravinto

Vihdoin olen valmis kirjoittamaan viime kuukausien syömisistäni ja niihin liittyvistä havainnoista ja tunteista. Bloginihan alkoi kirjoituksillani proteiinipitoisesta kasvisruoasta ja hyvin nopeasti muutti suuntaa puhtaaseen raakapainotteiseen kasvisruokaan. Kahden ja puolen vuoden aikana on koettu sitä sun tätä ei vain henkisyyden ja tietoisuuden puolella, mutta myös useasti muuttuneessa suhteessa ruokaan. Mikä on oikea ruokavalio vai onko se edes oleellista? Tässä viimeisimpiä havaintojani ja kokemuksiani poikkeuksellisesta 9 kk kestävästä olotilasta käsin.

Sanoisin olevani itse ihminen, joka käy ainakin koputtelemassa erilaisten ääripäiden ovia löytääkseen sen kultaisen (aa niin tavallisen) keskitien, jossa on hyvä olla. Ihan ääripäissä en tunnusta käyväni, sen verran olen kuullut mitä mielettömimpiä (!) tarinoita ympärilläni. Ravinto oli yksi, jossa kolkuttelin kuilun ovea. Raakaravinto on se juttu! Ratkaisu ihan kaikkeen-  niin yksilötason fyysiseen- ja psyykkiseen hyvinvointiin, lähes kaikista sairauksista paranemisiin kuin ympäristöongelmiin. That´s it!

Puhtaaseen ravintoon liittyneet oivallukset olivat voimakkaita, eivätkä ne koskeneet vain raakaravintoa vaan yhtä lailla ihmisen kokonaisvaltaisen toiminnan ymmärtämistä. Itämaissa on tiedetty vuosituhannet nämä jutut! Länsimainen elämäntapa on rappeuttanut meidät ja haluaa piilotella totuutta, jotta lääkefirmat ja elintarviketeollisuus pysyisi pystyssä. Herätkää ihmiset! Teillä jokaisella on keho-mieli-sielu-tietoisuus ja jo alkuräjähdyksessä koodattu viisas tieto tehdä vain hyvää niin itselle kuin muille, jos vain saisitte yhteyden edes ensimmäiseen tasoonne eli kehoon juurikin ravinnon puhdistamisen avulla. Huh.

Kaiken voi onneksi ylittää - niinkuin omat uskomuksensa - ja sisällyttää sitten laajempaan kontekstiin ilman, että ne olisivat mitenkään vääriä. Oleellista on se, mihin keskittyy. Tällä hetkellä ravintojutut eivät tunnu enää niin oleellisilta. Se on ollut työkaluni keho-mieli-sielu-tietoisuus - paketin avaamiseen, mutta that´s it ja kiitos siitä. Se toimi minulla - tai ainakin sen mukanaan tulleet uudet - entisiä paremmat uskomukset. Mutta jokaisella on se oma tie...

Todennäköistä on se, että emme ehkä ikinä pysty todistamaan, onko ravinnon muutos juurikin se, joka sysää liikkeelle syvemmätkin prosessit kohti suurempia oivalluksia ja luonnollisesti parempaa elämää vai onko se innostuminen ja toivo siitä, että jotain muutakin on olemassa, kuin mekaanisesti toimiva (tukkoinen) keho ja ikuinen ajatusoravanpyörä, joihin emme pysty vaikuttaa. Luulen, että jonkunlainen syvemmän ymmärryksen tai tietoisuuden pohja on jo olemassa niillä, jotka ovat omaksuneet nämä ravintoasiat helposti ilman tuskaa tai yrittämistä. Tai sitten ihminen on tarpeeksi turhautunut vanhaan ja valmis luopumaan vanhoista uskomus- ja ajatusmalleistaan ja ravinto-opit ovat oiva tie puhdistaa niin keho kuin mieli. Tarvitsemme lähes mistä tahansa asiasta oman kokemuksen, ennen kuin voimme allekirjoittaa sen toiminnan. Jos et koe mitään hyvää smoothien lisäämisestä, niin miksi jatkaa kokeilua. Jos taas koet hyvää, niin miksi ei tietää / kokeilla lisää? Ja yksi pointti on se, että onko meillä odotuksia, koska se taas vaikuttaa monimutkaisiin yhteyksiin aivojen ja kehon välillä...Ajattelumme vaikuttaa paljon siihen, mikä vaikutus jollain on kehossa ja sekä skeptisyys että yli-odottavaisuus tuskin toimivat. Tarvitsemme avoimuutta ja tilaa sille, mikä on ilmentyäkseen, jos ilmentymisen aika on. Sen tunnistaa siitä, jos joku on enemmän kuin helppoa. Väkisin vääntö ei vaan toimi ikinä.

Kaikki, mitä olen 2,5 vuoden aikana oppinut, omaksunut, uskonut, poisoppinut, poisuskonut on ollut tärkeää. Uskon ja tiedän edelleen, että kehomme tarvitsee oikeanlaista ravintoa ja puhdistumista etenkin alkuvaiheessa. Kun keho (aineenvaihdunta) toimii niin mielikin on positiivisempi, selkeämpi, avoimempi ja kirkkaampi. Kun oivallamme mielemme toimintaa syvemmin, pystymme näkemään koko ajan paremmin totuuden.  Näemme asiat oikeissa mittasuhteissa - työkaluina - takertumatta niihin. Jossain vaiheessa emme ehkä enää tarvitse työkaluja, mitkä toimivat tietyn vaiheen vahvistamisessa ja silloin kysytään rohkeuttasi luopua niistä. Ei kivaa yleensä. Työkaluissa on niin mukava olla kiinni ja uskoa, että ne ovat "se juttu". Se juttu, joka on ratkaisu kaikkeen, toimii kaikilla, koska toimi minulla. Elämä on jatkuvaa eri asioihin kiinnittymistä, niiden ylittämistä ja sitten vapaasti sisällyttämistä. Emme itse vain ikinä kunakin hetkenä pysty näkemään, missä olemme kiinni, eikä tarvikaan. Irtipäästämisen mahdollisuus heitetään sitten, kun olet valmis luopumaan vanhasta ja kohtaamaan uuden ja tuntemattoman.

Takaisin alkukirjoitukseeni. Raskausaikani (neljä kuukautta täynnä) ei todellakaan ole ollut helppoa ja ihan erilaista, mitä olisin odottanut, jos olisi ollut jotain odotuksia. Olen jälleen joutunut murtamaan omia uskomuksia ja suosituksiani ja kuuntelemaan kehoni tarpeita, joten tarkoituksensa tietenkin tälläkin. Kehollisesti on ollut melko rankkaa. Olen kärsinyt ajoittaisista vatsakivuista (jotka varmaankin ihan normaaleja) ja todella todella vikkelästä suolistosta lähes alusta asti eivätkä kymmenet terveyskeskuksessa otetut testit bakteereista parasiittehin ole kertoneet mistä kyseinen johtuu. Sen perusteella, kun kehoani pystyy mittaamaan ja tutkimaan, minun pitäisi olla hyvässä kunnossa ja siltä kyllä enimmäkseen tuntuukin, mutta wc:ssä käymisen tiheys ja kokemus kertovat jotain muuta.

Tämän seikan vuoksi raakapainotteinen ruoka ei ole oikein pysynyt sisällä ja tuntunut tarpeeksi vahvalta ja rakentavalta. Olen syönyt siis enemmän kypsennettyä kuin raakaa ruokaa ja antanut periksi muutamille mielihaluille, mitä en olisi uskonut vielä vuosi sitten tekeväni. Uskon kuitenkin tekeväni jatkuvasti oikeita valintoja ja oikeastaan uskon, että valinnat, mitä olen tehnyt ennen raskautta ovat vielä oleellisempia. Kehoni on toiminut jo pitkään optimaalisesti - mieli on omalla paikallaan ja tietoisuus läsnä. Vaikka koen kehossani hetkellisen tukoksen raskaamman ruoan seurauksena, se ei vaikuta sisäiseen tilaani. Päinvastoin se voi edesauttaa myös ikävien tunteiden virtaamista, jos ne ovat pysyneet piilossa liian hyvänä pidetyn kehollisen tilan takia. Nyt olen valmis käsittelemään näitä tunteita ihan eri tasolla kuin joskus muinoin. En silti tarkoita, että pitäisi syödä pizzaa&karkkia tunteiden vapauttamiseksi:) Tarkoitan sitä, että jos aineenvaihduntasi oikeasti toimii (ja harvalla toimii) ja sitä kautta mielesi on tasapainossa (aivot ja suolisto toimivat yhteisvaikutuksessa), pystyt vastaanottamaan kehon viestejä paljon paremmin ja mikä tärkeintä - irtautumaan niistä. Kehon ja mielen tasapaino siis lisäävät sisäistä itsevarmuutta ja täten uskallamme olla enemmän ja enemmän sitä mitä olemme ja luonnollisesti luopua siitä, mitä emme ole.

Paljon muutoksia on tapahtunut myös liikunnan suhteen. Vaikka enimmäkseen olen hyvinvoiva ja pirteä, on asteenkin rankempi liikunta monta kertaa raskaampaa kuin ennen. Olen ilolla aloittanut kevyen sauvakävelyn, käynyt paljon uimassa (tosin vain pulahtamassa) ja nyt saan jo joogatakin kevyesti. Salilla käynti on ollut vähäistä ja joudun vain katsomaan sivusta, kun estrogeenihormooni valtaa kehoani lisääntyneen rasvan muodossa tiettyihin kehonosiin. Toivon ja uskon pääseväni kuitenkin liikunnan ja etenkin kehon liikuttamisen pariin jo pian. Kyse ei ole minusta ja ulkonäöstäni. Olen itsekin työväline, johon tietoisuus minua tällä hetkellä käyttää. Se voi joskus tarkoittaa sitä, että maataan vaakatasossa puoli päivää - kaikkea muuta, kuin mihin on tottunut :)

Raskautta miettiville tai sille avoinna nyt tai tulevaisuudessa oleville suosittelen edelleen lukemaan tämän postauksen, josta jokainen voi poimia sen, mitä omaan tilanteeseen sillä hetkellä pystyy. Kaikki kuitenkin voi muuttua ja kehoa tulee kuunnella, mutta onneksi laadusta ei yleensä tarvitse tinkiä. Päivittäinen hieman vähemmän vihreämpi smoothie, phytoplankton+muut tarvittavat lisäravinteet ovat peruspuhtaan ruokavalioni kulmakiviä raskauden aikana ja edelleen ostokseni perusmarketissa näyttävät "terveysintoilijan" ostoksilta jonokavereihin verrattuna. Hauskaa on se, että blogini alkuaikojen "normimmat" kasvisreseptit ovat olleet pitkästä aikaa myös testissä - hieman modifioituna.

Olen kiitollinen ja iloinen, että ymmärrykseni laajenee näköjään hyvinkin odottamattomien asioiden seurauksena, ja saan kirjoittaa siitä täällä. Toivon kaikille raskaana oleville, raskaaksi tuleville ja raskaaksi ei-haluaville- ja tuleville avointa suhtautumista elämään ja oman kehon kuuntelua.


23 kommenttia:

 1. Hyvä kirjoitus:) Hyvä onkin kuunnella omaa kehoaan,kyllä se tietää..Toivon sinulle helppoa ja miellyttävää raskautta;ilman vatsakipuja ja vaivoja.

  VastaaPoista
 2. Toivottavasti vatsasi sekaisin olo menee ohi. Jos tälläistä ongelmaa esiintyy, elimistö ei voi olla tasapainossa, energiavirtaukset ovat sekaisin.Itse en henk.koht usko, että juuri koskaan terveyskeskukset ovat se osoite, josta todellinen apu terveysongelmien ratkaisuun löytyy. Siellä ei ymmärretä energiavirtausten epätasapainosta tms kuten esim akupunktiossa ynnä vastaavissa koko ihmisen kokonaisvaltaisesti ottavissa hoitojärjestelmissä ymmärretään.Jos energiavirtaukset ovat tasapainossa jatkuvia suolisto-ongelmia ei esiinny. Toivoa sopii, että löydät tasapainoittavaa hoitoa ja apua. Näin ravinteetkin sitten pääsisivät imeytymään kunnolla. Parasta todellakin myös etsiä ruokavaliota, joka pysyy sisällä. Se käy järkeen.

  Jännä, että eräs punainen lanka kirjoittelustasi ainakin löytyy.Joka tilanteen ja tilan tahdot/ osaat selitellä yleensä parhain päin. Aina koet olevasi taas astetta korkeammalla tasolla henkisessä tms kehityksessäsi. Ainakaan positiivisen asenteen puutteesta sinua ei voi moittia. ;)

  Tsemppiä olotilasi kanssa, jospa noihin vaivoihisi ja elimistösi tilan tasapainottamiseen alkaisi löytyä helpotusta.

  VastaaPoista
 3. Aamen! Fiksua pohdintaa olen itsekin ymmärtänyt että ehdottomuus missään asiassa ei ole se juttu vaan tasapaino! Kun henkinen olo on tasapainoinen ja hyvä kehokin toimii ihan toisella lailla. Söin jopa pizzaa tänään (Tosin oma tekemää kasvispizzaa) nautin joka suupalasta. Välillä voi pistää ranttaliksi (: Tsemppiä odotukseen ehkä sekin on ihan normaalia että keho ihmetteelee uutta oudonpaa olotilaa.

  VastaaPoista
 4. Heräsi tässä jokunen kysymys mieleen odottamiseesi ja pikkuiseesi liittyen.Olisi mukavaa lukea vastauksesi.


  Onko sinulla tarkoitus synnyttää ihan luomutyyliin vai voitko harkita kivunlievitystä esim epiduraalia, jos tuntuukin että tarvitsisit?

  Oletteko ajatelleet pidättäytyä kaikkien rokotteiden antamisesta lapsellenne?

  Jotkut terveellisestä ravinnosta yms innostuneet ovat sanoneet jo odotusaikana, etteivät missään nimessä aio viedä jälkeläistään kouluun, kun se aika olisi käsillä vaan aikovat pitää lapsen kotiopetuksessa. Mikä on teidän kantanne tähän asiaan. Oletteko jo päättäneet suuntaan tai toiseen?

  Mikäli veisit lapsesi kouluun antaisitko syödä hänen peruskouluruokaa vai laittaisitko hänelle mukaan oman ruuan?

  Tämmöisiin kysymyksiin olisi kiinnostavaa lukea vastukset.

  Pikaisia paranemisia vatsavaivoistasi ja muutenkin miellyttävää odotusta! :)

  VastaaPoista
 5. Kiitos kommenteista ja tuesta - sitä tarvitaan. Eppu: Valittettavasti en voi käyttää akupunktiota, ayurvedaa tms. muita liian stimuloivia hoitomuotoja raskauden aikana, vaikka uskonkin niiden tehoon terveyden palauttamisessa ja ennaltaehkäisyssä. Todella monella on jotain vaivaa raskauden aikana esim. ummetus on hyvin yleistä vatsakipujen lisäksi. Hormonit muokkaavat kehoa uuteen uskoon ja tehtävään ja on luonnollista, ettei tila ole kaikken tasapainoisin oman itsen kannalta. Kiitos tsempistä kuitenkin ja toki ilmoittelen mikäli vaivaani löytyy jokin oikeampi syy.

  Maria: jees, oma tekemä pizza (ja etenkin miehen tekemä luomupizza) on maistunut kyllä! Harmi, kun ei ole luomupizzerioita (vielä) :)

  Ade: Etenen asian kanssa päivä kerrallaan ja asia kerrallaan. En ole miettinyt tulevaa, paitsi toki sitä, että läsnäolon kautta oikeat valinnat tulevat aina eteen, mitä ne sitten ikinä ovatkin. Jos asettaa rajoitteita mielelle, niin ne estävät ehkä jonkun vaihtoehdon ilmaantumisen. Luulen, että kasvautuksen suhteen se oma esimerkki on tärkein ja teot tulevat siinä sivussa. Eli omat mm. ruokavalinnat, pelot/pelottomuus joitain asioita kohtaan, yms. Lapsi näkee kaiken mitä teet, mutta ei ehkä kuule mitään mitä sanot, olen kuullut sanottavan...

  VastaaPoista
 6. Niin, se on varmasti totta, että oma esimerkki ja valinnat vaikuttavat eniten moneen asiaan lapsen elämässä.

  Kuitenkin lapsi on pitkään vielä niin pieni, että vanhemmat valitsevat monet tärkeät asiat hänen puolestaan,.Hän ei itse voi eikä hänen kuulukaan tehdä pienenä moniakaan valintoja.

  Tällaisia valintoja ovat juurikin rokotusten antaminen tai antamatta jättäminen, sekä koulu-tai kotiopetus ja se minkälaista ruokaa annamme lapsemme syödä kodin ulkopuolella.

  Synnytystyyliinkään lapsi ei itse vaikuta vaan äiti tekee päätökset, jotka kuitenkin vaikuttavat lapseen.

  Ja esimerkkiähän näytämme monessa muillekin kuin lapsellemme. Itse olen tykännyt esim kertoa mm lähipiirissä rokotusten riskeistä ja siitä etten rokotuta lapsiani. Samoin olen kertonut lasteni opetukseen liittyvistä ratkaisuista ja synnytystavasta, jota kannatan ja pidän hyvänä ja miksi. Näin monet ovat alkaneet kyseenalaistamaan nykyistä perustapaa synnyttää ja rokottaa jne. Minusta on hieno juttu, jos näitä asioita pohdiskellaan ja omista valinnoista ja niiden perusteista puhutaan.

  Odotan kiinnostuneena sinun valintojasi ja niitten perusteluja. Olisi kiva lukea pohdiskeluja näistä aiheista jo ennen kuin valinnan hetki on käsillä. Itse valitsin moniin asioihin kantani jo usein paljon ennen tapahtumaa ja olen ollut tyytyväinen. Tietenkin jokaisella on oma tapansa päätyä ratkaisuihin. Mutta niihin liittyvistä mietteistäsi olisi kyllä mukava lukea.

  On muuten toki olemassa myös raskaana oleville sopivia luontaisia hoitomuotoja.Kaikki eivät ole stimuloivia vaan tasapainottavat hyvin kokonaistilaa.Tunnen monia äitejä, jotka ovat voineet hyvin odotusaikana juurikin luontaishoitojenkin avulla.Tosin tulee olla tietenkin valikoiva ja tarkka mihin menee. :)

  VastaaPoista
 7. Tuli muuten vielä mieleeni, että miten suhtaudut kännykän käyttöön raskauden aikana, entä tietokoneiden?

  Venäjällähän on kuulema jo kielletty kännykän käyttö raskaana olevilta naisilta ja lapsilta mm uhkaavien DNA-vaurioiden ja sikiövaurioiden takia.Ja Ranskassa on lapsita kielletty terveyssyihin vedoten kännykänkäyttö kouluissa.

  Mitä ajattelet asiasta? Itse välttelin varmuuden vuoksi kännyköitä raskausaikana ja tietokonettakaan en halunnut kovin paljoa käyttää.

  Löysin juuri muuten mainoksen kiinnostavasta tilaisuudesta Ruohonjuuressa:


  " 30.08.11
  Sähkömagneettiset kentät -luento
  Helsinki, Itäkeskus

  Itäkeskuksen Ruohonjuuressa tiistaina 30.8. klo 17-19.

  Luennoitsijoina tutkija Mikko Ahonen ja Suomen Säteilykontrollin
  toimitusjohtaja Sari Ahonen.

  - Luonnon sähkömagneettiset kentät ja niiden vaikutus ihmisiin, eläimiin
  ja kasveihin
  - Mobiiliteknologiat ja niiden luomien sähkömagneettisten kenttien mahdolliset haittavaikutukset. Riskienhallinnan perusteet ja tuotteet.
  - Sähkömagneettisiin kenttiin perustuvat hoidot (sis. maadoitusratkaisut)
  ja niiden toimintaperiaate
  - Miten ravinto suojaa säteilyn aiheuttamilta DNA-vaurioilta ja
  oksidatiiviselta stressiltä "

  Tekee mieli mennä kuuntelemaan.

  VastaaPoista
 8. Ennen sinun tarvitsi kuunnella vain itseäsi, nyt pikkuinen sisälläsi on etusijalla ja hänen tarpeet voivat olla jotain muuta kuin itselläsi. Ei pikkuinen sisälläsi halua herätä henkisesti ja olla tietoisempi, vaan rakentaa fyysistä kehoa ja tarvitsee ehkä jotain muuta kuin sinä.

  Kuuntele mitä haluat, sekin voi joskus osua oikeaan. Tiukat säännöt siitä mitä pitää, saa ja voi pistää meidät kaikki sekaisin - liika ehdottomuus ja säännöt häiritsevät vaikka olisivat mielestämme kuinka hyviä tahansa.

  Naisen keho on viisas muutenkin, mutta raskauden aikana ja vauvan olessa pieni se korostuu ja tulee esille hienolla tavalla. Kuuntele sitä viisautta joka olet.

  t: kolmen lapsen äiti

  VastaaPoista
 9. Hei!

  Ja onneksi olkoon:) Ensimmäisen lapsen odotus oli kyllä ihmeellisin ja jännittävin kokemus mitä elämässäni on ollut, seuraavat raskaudet ovatkin sitten menneet omalla painoillaan turhia murehtimatta. Muistui vain mieleeni oma alkuraskaus kolmannen lapsen suhteen ja noista mieliteoista.. http://rollit4.blogspot.com/2009/07/pienta-sepustusta.html

  Oikein ihanaa odotusaikaa:)

  VastaaPoista
 10. Ade: jees olisin hieman voinut tarkentaa, eli rokotuksia on tarkoitus välttää - ellei nyt jotain yllättävää käännettä ilmaannu. Ruoka on luonnolisesti mahd. puhdasta ja se tulee oman esimerkin kautta. Päiväkotiasiat tulevat varmaan ajankohtaisiksi myöhemmin - uskon, että muutaman vuoden päästä on jo luomupäiväkoteja useampia! Kotona haluan hoitaa mahd. pitkään. No joo, luomumpi synnytys onkin ollut jo mielessä, kirjoittelen siitä myös lähempänä.

  Tuo sähkökenttäasia vaatii kyllä oman postauksen! Jos käyt kuuntelemassa luennon, niin laita ihmeessä vähän tiivistystä minulle niin bloggaan. En ole valitettavasti oikein pystynyt välttämään koneita/puhelinta työn vuoksi, mutta onneksi "työ" loppuu ensi viikolla ja sitten aion vähentää radikaalisti -paitsi bloggaamista silloin tällöin. Tietokoneella ja puhelimessa (kun pystyy) ollessani minulla on onneksi Wolfen warehousesta tilattu maadoitusmatto (josta olen ajatelut kertoa jo pitkään), kesällä kävelin paljasjaloin+maadoittavilla släpäreillä ja myös magneettituotteilla saattaa olla jotain sähkön haittoja eliminoimaa vaikutusta. Puhdas ruoka, vihreät, toimiva aineenvaihdunta, superit, adaptogeeninen ruoka yms. kaikki auttavat ehkäisemään miljoonia haittoja, mitä ympäristö tuo, mutta tämä asia tosiaan vaatii ehkä oman postin.

  Päkä: Jep. Nyt käsitys kehon kuuntelusta on laajentunut sisältämään myös toisen.

  Kaisu: kiitos kiitos ja kiva bloggaus, jonka joskus olen lukenutkin:) Itse en tosin ole vielä ainakaan nakkeihin "sortunut", mutta parempilaatuiseen pizzaan ja hampurilaisiin kyllä pari kertaa. Uskon myös, että raakaravinto tulee lisääntymään koko ajan. Syön kyllä paljon salaatteja, kunhan niissä on jotain kastiketta päällä, juustoa tms. Pelkkä raakasalaatti avokadolla tökkii. Lämpimät keitot maistuvat, mutta voi kun saisi valmiin luomuruoan joka päivä eteensä!

  VastaaPoista
 11. Niin, onneksi on keinoja,joilla voimme yrittää vähentää ympäristömme haittojen vaikutuksia itseemme ja lapsiimme. Minun tosiaan tekisi mieleni mennä tuohon luentoon, mutta valitettavsti en itsekään sitten kuitenkaan pääse tällä kertaa.Tuli nääs esteitä.Mutta toivon mukaan monet asiasta kiinnostuneet löytävät paikalle.Ruohonjuuri järjestää usein tosi mahtavia tilaisuuksia.

  Mutta toivon mukaan noita tuonkin aihepiirin esityksiä tulee vielä lisää. Onhan tuolla Mikko Ahosella oma blogikin, joka on keskittynyt tiedottamaan uusista alan tutkimustuloksista, sähkömagneettisten kenttien haitoista ja suojautumisesta niiltä. Lueskelen sitä blogia säännöllisesti ja suosittelen kyllä kaikille muillekin terveydestään kiinnostuneille.

  Olisihan se upea juttu, jos kouluihin ja päiväkoteihin Suomessakin tulisi enemmän luomuruokaa tarjoavia vaihtoehtoja. Ehkäpä näin käy.

  VastaaPoista
 12. Niin ja yksi juttu pitää vielä mainita. Tietääköhän joku linkkimastoista ja niiden ympärillä olevasta säteilystä? Olemme käyneet katsomassa paria asuntoa, jossa masto on ihan vieressä ja suosiolla eliminoineet sen vuoksi talon (toki muutenkin).

  Varmasti tulee luomupäiväkoteja/kouluja yms ja etenkin yksityisiä luomu-perhepäivähoitajia ellei jo ole! Systeemihän menee koko ajan siihen suuntaan, että voimme tehdä enemmän etätöitä, yleensä vähemmän töitä, kun emme tarvitse sitä "ylimääräistä" rahaa ja näin käyttöön jäävä aika ja potentiaali jää perheelle = olennaiselle

  VastaaPoista
 13. Luin joku vuosi sitten Erja Tammisen kirjan nimeltä Ihmiskunta ja langaton peli, jossa ainakin puhuttiin noista linkkimastoista ja että olisivat joidenkin tutkimusten mukaan aiheuttaneet vakaviakin terveysongelmia. Tässä linkki Erja Tammisen sivuille http://www.sahkoailmassa.fi/, sieltä ilmaiseksi ladattavissakin näköjään pari nettikirjaa aiheista.

  VastaaPoista
 14. Olet raskaana! Onnea kovasti <3 Muistan, kun joskus kirjoitit joskus haluavasi lapsen (muttet vielä silloin). Ihanaa.

  Pakko mainita, että vietin pitkästä aikaa aika paljonkin aikaa blogissasi - on jäänyt kaikkien blogien seuraaminen viime aikoina vähille, mutta tykkään nyt vähän eri tyylistäsi blogissasi kuin mitä täällä oli jokin aika sitten.. Mielenkiintoisia aiheita sulla on tietty aina ollut, mutta onko nyt ote hieman erilainen, rennompi ehkä? Vai ootko muuttanut kirjoitustyyliäsi "siedettävämpään" muotoon kuin mitä se joskus ehkä oli, en tiedä, mutta nyt taas löytyi täältä paljon mukavaa ja mielenkiintoista :) Kiitos :)

  VastaaPoista
 15. Onneksi olkoon raskaudesta!:) Itselläni nyt 11 kk poika ja samat pohdinnat ja raskauden opettamat uudet asiat vielä tuoreessa muistissa :)

  Suosittelen erittäin lämpimästi kokeilemaan kehon Scio kartoitusta ( http://www.scio.fi/ ) jos vähääkään epäilet esim.parasiitteja tms. Perus labrakokeilla niitä ei välttämättä ikinä löydy, mutta silti saattavat elää suosistossa ja aiheuttaa erilaisia haittoja pitkäänkin. Laite kertoo myös paljon muuta mielenkiintoista omasta kehosta ja mielestäni se on varsinkin raskauden aikana tärkeää tietoa. Harmitti vähän kun itse menin vasta viime kesänä, kun moni ongelma olisi ollut paljon helpompi hoitaa jo aikaisemmassa vaiheessa (mm. parasiitit, entsyymi puutos, hormoniepätsapaino,jne.jne.). Raskaus ainakin omalla kohdallani toi esiin tai jopa pahensi jotain vanhoja vaivoja joista luulin jo päässeeni eroon. Scio kertoo hyvin oman kehon heikot kohdat ja siten on helpompi niiden kanssa tulla toimeen kun ne tietää :)

  VastaaPoista
 16. Tosi hyvä kirjoitus Heidi! Hienoa, että osaat kuunnella kehoasi, se on todella tärkeää ja palkitsee varmasti. Kaikkea hyvää teille! :)

  VastaaPoista
 17. Hei! Tulin nyt tännekin puolelle kommentoimaan. Miksi et voi käyttää akupunktiota raskauden aikana? Siis onko sinulla jokin henkilökohtainen syy siihen?

  Akupunktiota voi erittäin hyvinkin käyttää raskauden aikana noin niin kuin muuten, kunhan tietää mitä tekee. Esim. Kirkkonummella maailman ihanin entinen kätilö Kerstin Back on erikoistunut odottavien ja vasta synnyttäneiden äitien akupunktioon ja antaa sitä esim. raskauspahoinvointiin.

  VastaaPoista
 18. Heip, no itseasiassa en ole perehtynyt niin tarkkaan akupunktion sopivuuteen raskaudessa. Se oli vain ennakkokäsitykseni kun ainakaan ayurvedahoitoa, joka myös (käsittääkseni myös akupunktio?) stimuloi energiavirtoja / meridiaaneja eikä suositella raskaana. Katsotaan mitä tässä vielä päädytään kokeilemaan :) Sain juuri hyviä ayurvedisia vinkkejä asiaan ja kirjoittelen aiheesta jatkossa.

  VastaaPoista
 19. akupunktiota ei tosiaan, ainakaan siis kaikkia akupainantapisteitä, suositella raskauden aikana, paitsi synnytyksen käynnistämiseen ja kivunlievitykseen synnytyksessä. tässä vähän lisätietoa: http://www.babyidea.fi/aidille/akupainanta.html

  VastaaPoista
 20. Luulen että esim. toi akupainannan välttämisohje on lähinnä siltä varalta ettei joku mene vahingossa painelemaan vääriä pisteitä.

  Mutta ammattilaisen käsissä akupunktio on täysin turvallista myös raskauden aikana ja esimerkiksi kiinassa suositellaan odottaville äideille kuukausittaista akupunktiohoitoa perusraskauden ajan ja viikottaista sitten loppuraskaudesta.

  Mietin sitä että voisikohan toi akupunktio nimenomaan auttaa sua vatsaongelmien kanssa, jos sillä voidaan auttaa aamupahoinvointiakin.

  Joka tapauksessa onnea koko raskausajalle -- täytyy sanoa että se oli kyllä itselläni todella käänteentekevää ja monessa mielessä nöyryyttä opettavaa aikaa, varsinaisesta äitiydestä nyt puhumattakaan. En voi kuvitella että mikään muu elämäntilanne olisi voinut kasvattaa minua niin paljon kuin raskaus ja äitiys.

  VastaaPoista
 21. Niin ja tässä on "mun" äitiysakupunktiohoitajan sivu: http://kback.karinsberg.fi/ -- tosin Kirkkonummi taitaa olla sulle "vähän" kaukana.

  VastaaPoista
 22. Esim. tossa olisi juttua akupunktiosta ja raskaudesta: http://www.bubhub.com.au/info/articles/pregnancy/acupuncture_during_pregnancy.shtml

  VastaaPoista
 23. Juu et taida olla ainoa raskaana oleva joka tuntee tarvitsevansa "tuhtimpaa tavaraa" ruuan nähden.
  Voi olla että sitten raskauden jälkeen alkaa raakaravinto taas sopimaan paremmin. Ei saa kyllä missään nimessä ottaa ruuasta liikaa paineita, joskus sitä vaan on tarvetta kokeilla muuta kun mitä oma periaate sanoo. Tämän sanon omasta kokemuksesta.

  Olen ite vegaani (laiha vata tyyppi, mutta hyvin on toiminnut) ja miettiny viime aikoina vähän kaikenlaista. Olen kokeillut raakaravintoa yhden kesän mutta se ei toiminnut, aloin oksentaa ja voida tosi huonosti joten lopetin. Tietty voi olla että tein jotain väärin.
  Jotenkin raakaruoka ravinto ei minun osaltani vaikuta kovin viisaalta, pitkällä tähtäimellä. Onhan se ihanteellinen syömistapa sitten jos on tarvetta puhdistautua ja saada uutta potkua.
  Olen enemmän sitä mieltä että meidän tulisi syödä sitä mitä kasvaa näillä leveysasteilla ja vuodenaikojen mukaan.
  Jos ei ole vihreätä salattia ulkona saatavilla niin ei sitten, hapankaali on esim. tosi hyvä vaihtoehto. Vilja ja palkokasvit ovat tosi energia tiheää ruokaa jota voi helposti varastoida ja kasvaa hyvin suomen olosuhteissakin. Minun mielestä pitäisi suosia tämän tyyppisiä kasveja ja syödä villiruokaa niin usein kun mahdollista. Tänä kesän aikana sain melko paljon kerättyä ja syötyä suoraan luonnosta.
  En usko superfoodeihin, ovathan ne hyvä lisäys mutta pidän niitä tarpeettomina koska suomen luonto on täynnä superfoodeja. Pitää vaan osata kerätä ja käyttää niitä.

  Olen myös pikku hiljaa alkanut kysenalaista veganismia, siinä mielessä että ehkä ei sittenkään kaikkia eläinkunnan tuotteet ole myrkkyä keholle ja luonnolle. Paitsi tehotuotettu kama, olipa se luomua tai ei. En näe mitään ongelmaa siinä että joisin esim. raakaa vuohenmaitoa jos minulla olisi oma vuohi. Siitä voi jopa olla ravinnollista hyötyä jos kuluttaa kohtuudella.

  Tässä vaan minun kaksi senttiä, Toivottavasti antaa vähän miettimistä, en halua kritisoida elämäntapaasi vaan ainoastaan esittää toisen näkökulman asiasta.

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...