Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

3.8.2011

Tehohoitoa keholle - kokemuksia lymfa- ja voice massage -hoidoista

Yritän oikein muistella missä kaikissa hoidoissa olen käynyt. Kokonaisuudessa olen kokeillut kymmeniä eri hoitomuotoja niin länsimaisen kuin itämaisen lääketieteen ja luontaislääketieteen pohjalta: fysioterapiaa, fysiatriaa, osteopatiaa (useita eri), kiropraktikkoa, jäsenkorjaajaa (useita eri), klassista hierontaa, energeettistä hierontaa, akupunktiota, ayurvedaa (of course) niin Suomessa kuin Intiassa, vyöhyketerapiaa, energiahoitoa mm. reikiä/gammalot, colonic-hoitoa (jos lasketaan), Aaron (Yksterveysblogi) tuinaa, kasvo- ja jalkahoitoja, sekä tämän vuoden puolella klassisen hieronnan lisäksi synttärilahjaksi saamaani ihanaa kuumakivi- ja suklaahierontaa, lymfahoitoa sekä viimeisimpänä tänään voice massage -hoitoa. Hoitoaddikti? Sehän on hyvä riippuvuus, eikö.

Hoitojen tarkoitus on ollut hoitaa edelleen hieman mystisen kipeää lonkkaani (lähinnä länsimaiset hoitomuodot, mutta muutkin) sekä yleisesti rentoutua ja tasapainottaa kehoa. Useimpia luontaishoitoja ei suositella raskaana oleville ja etenkin alkuraskaudessa kehon liika stimulaatio voi aiheuttaa keskenmenovaaran. Jostain syystä juuri nyt tekisi silti mieli hoitaa itseään kaikella hemmottelulla. Onneksi kuitenkin jotain voi tehdä ja etenkin Lymfa on todella suositeltavaa raskauden aikana, koska se poistaa turvotusta (ja sitähän on!).

Lymfa


Kävin Lymfahoidossa Hoitola Preventiossa, joka toimii Tampereen LadyLinen tiloissa Yliopistonkadulla. Hoitaja oli bongannut minun ja Heikin keväisen luentomateriaalin kyseiseltä salilta ja kutsui meidät hoitoonsa - samalla terveydenedistämisasialla kuin ollaan. Mitä lymfahoito oikein on? Tässä tiivistettynä Prevention sivuilta:

Ruokavaliomme sisältää nykypäivänä paljon valkuaisaineita. Tämän seurauksena voi syntyä turvotusta, sillä valkuaisaineilla on taipumusta kerätä itseensä nestettä. Lisäksi, kun valkuaisaineita kerääntyy liikaa, ne alkavat kasvattaa ns. fibrillisäikeitä kudoksiin.

Lymfahoidolla saadaan kuljetettua soluvälitilaan jääneitä suurimolekyylisiä valkuaisaineita lymfasuoniin. Lymfanesteen mukana ne ajautuvat edelleen solislaskimon kautta verenkiertoomme. Normaalisti aineenvaihdunnan palamistuotteet kulkevat soluvälitilasta laskimoiden hiussuoniin, mutta suurimolekyylinen valkuaisaine ei mahdukaan kulkemaan tätä tietä, vaan ajautuu lymfasuoniin.

Lymfahoito moninkertaistaa imunestekierron jo yhden käsittelykerran jälkeen. Se lisää vastustuskykyä aktivoimalla immunologisia prosesseja kehossa. Lymfahoito vaikuttaa autonomiseen hermostoon eli se tuo helpotusta mm. unettomuuteen , stressiin ja allergioihin.


Hoito vaikuttaa lukuisiin muihin asioihin ja katso niistä lisää tarkemmin hoitolan sivuilta. Käytännössä lymfajärjestelmä on hyvin monella tukossa. Olemme niin paljon paikallaan, liikumme liian vähän, stressaamme ja käytämme puristavia vaatteita. Puhtaalla, helposti sulavalla ravinnolla ja liikunnalla voimme edesauttaa lymfan liikettä ja täten mm. puhdistua myrkyistä, parantaa vastustuskykyämme, parantaa ravintoaineiden imeytymistä ja kyllä - laihtua! Suosittelen lämpimästi lymfaa. Sitä voi ottaa myös kasvoihin, jolloin se kiinteyttää, rentouttaa ja vähentää jännitystiloja. Lymfa tehdään mielenkiintoisella laitteella ja vaikka se pitääkin hieman ääntä pystyy hoidossa silti rentoutumaan. Preventioon on tulossa näköjään myös leväpitoisia vartalohoitoja!

Voice Massage


Kävin kyseisessä hoidossa tänään Tampereen Siperiassa vastaanottoa pitävällä Elisalla. Syyni mennä juuri tähän hoitoon oli jo vuoden alussa tietoisuuteeni noussut leuan jännitys sekä hammaslääkärienkin toteama hampaiden yhteenpurenta. Voice Massage auttaa mm. juuri suun alueen jännitystiloihin, lihasjännitykseen, hengittämiseen ja siksi sopii erityisesti puhe- ja äänenkäytön ammattilaisille - miksei muillekkin.

Hoitokokemus oli erittäin erilainen kuin monet muut hoidot, koska siinä käsitellään lihaksia, joihin harvoin kosketaan. Koska olen raskaana, selän alueella oli hieman rajoituksia ja näin ollen keskityttiin enemmän etupuolelle. Rintalihaksia hierottiin todella voimakkain ja jämäkkäin ottein. Ja ne olivatkin aika jumissa, vaikka en ole treenannut juurikaan viime aikoina. Hoitaja vaikutti todella asiantuntevalta. Jokaista hierontaliikettä tehtiin vain yksi - se kuulemma riittää ja ehkäisee sitä, ettei mene liian jumiin. Lisäksi hierottiin niskan, kallon ja leuan aluetta sekä suun sisältä. Se tuntui erikoiselta, mutta tehokkaalta. Lopuksi sain vielä rentouttavia hengitysohjeita. Käytännössä samaa vatsahengitystä kuin joogassa, mutta ilman lantionpohjalihasten ym. jännitystä.

Jos ja kun olen oppinut syvähengittämään tai yleensä hengittämään syvemmin kuin pinnallisesti viimeisen parin vuoden aikana, nyt on aika opetella pitämään koko keho rentona. Luulen, että suuri osa meistä jännittää jotain paikkaa tiedostamatta tai tietoisesti. Kun kehollinen jännitys saadaan purettua itse syykin voi lähteä purkautumaan ja olo voi tuntua vapaammalta. Keho ja mieli ovat niin yhteydessä.

Suosittelen avoimesti kokeilemaan kaikenlaisia hoitoja pitäen mielessä sen, että itse hoito tuskin poistaa ongelmaasi, vaikka se voi edesauttaa ongelman ratkomisessa. Me itse teemme aina sen suuremman työn elämäntapavalinnoillamme.

Nyt juuri huomasinkin, että Elisa tekee myös odotusajan hemmotteluhoitoja. Taidankin mennä uudestaan ottamaan jalkakylpy-käsi/jalka/päähierontaa. Kyllä tässä "töitä" onkin tullut taas tehtyä :)

Niin ja ps. Preventio ja Elisa ovat todennäköisimmin tulossa myös Tulevaisuuskylään kertomaan, että hyvällä asialla ollaan. Vielä olisi muutamia näytteilleasettajapaikkoja vapaana, joten muutkin hoitajat ja ihmiset tulkaa ihmeessä kertomaan, miten ihmisiä/ympäristöä parannetaan! Pöytäpaikan hinta on 300€+alv/2 päivää ja sen voi jakaa vaikka kaverin kanssa.

2 kommenttia:

  1. Kiitos jälleen mielenkiintoisesta jutusta. Hassua, miten sitä helposti ajattelee, että hoidossa käyminen on "luksusta" eikä siihen ole varaa - mutta sama raha kuluu helposti muutenkin. Tuskin on parempaa sijoituskohdetta kuin oma hyvinvointi! =)

    Tässä silti ilmainen keino saada lymfanesteet liikkeelle: Oshon hytkymismeditaatio. Opin sen Balilla pranashamajoogaopettajakoulutuksessa, teimme sen kuukauden aikana useita kertoja. Itse asiassa sen englanninkielinen nimitys on "bouncing". Kuitenkaan ei ole tarpeen varsinaisesti hyppiä vaan hytkyä ja tärisyttää kehoa alhaalta ylös, liike lähtee jalkateristä. Liikkeen voi tehdä joko pienenä tai isona, oman voinnin ja kunnon mukaan. Suositeltava kesto on 5 - 15 minuuttia. Tämä tärinä laittaa lymfanesteiden lisäksi liikkeelle myös tukkeutuneet energiat ja on oiva itsehoitomenetelmä. Taustalle voi laittaa fiiliksen mukaan soimaan joko energistä ja rytmikästä musiikkia tai pehmeää ja rentouttavaa. Kannattaa kokeilla! =)

    VastaaPoista
  2. Blogissamme on maininta omastasi. Onnea rutkasti odotukseen :)

    VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...