Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

22.7.2011

Ruokayliherkkyydet selville

Itse tehtävä Food Detective - testi on helppo tapa saada selville mahdolliset ruoka-aine yliherkkyydet. Sain kuulla testistä käydessäni Optimal Performancen luona juttusilla ja päätin olla yhteydessä tuotteen maahantuojaan. Sain testin ilmaiseksi (norm. 88€+postikulut), kun lupasin kirjoitella kokemuksiani blogissa. Ostin toisen testin lisäksi siskolleni ja tässäpä nyt olisi kokemuksiani kyseisestä testistä, jota suosittelen lämpimästi.Pohjustusta

Alle kaksi prosenttia ihmisistä kärsii ruoka-aineallergioista, kun taas ruoka-aine yliherkkyydestä kärsivien määrän arvioidaan olevan jopa 45 prosenttia. Oireet tulevat esiin jonkin ajan kuluttua ruoka-aineen nauttimisen jälkeen, joten haitallisten ruoka-aineiden tunnistaminen voi olla vaikeaa. Esim. maito tai leipä saattavat aiheuttaa nivelkipuja vasta kolmen päivän kuluttua. Jotkut ruoka-aineisiin liittyvät oireet voivat johtua myös entsyymien puutteesta tai herkkyydestä joillekkin kemiallisille aineille, kun taas toiset johtuvat immuunijärjestelmän reagoinnista.

Ruokayliherkkyyteen voivat vaikuttaa myös huono ruoansulatus, dysbioosi kandidaasi, loiset, suolistoinfektiot, epätasapainoinen ruokavalio, alkoholin kulutus tai lääkkeiden vaikutukset. Vasta-aineiden tuottaminen on yksi elimistön tapa reagoida haitallisiin aineisiin. Tavallisesti vasta-aineet yhdistyvät ruoka-aineiden proteiineihin muodostaen komplekseja, jotka immuunijärjestelmä tuhoaa. JOs immuunijärjestelmä on ylirasittunut, kompleksit voivat kerääntyä esim. niveliin tai ruoansulatuskanavaan aiheuttaen ruokayliherkkyysoireita. Oireita ovat mm:

- Hengitystiet - nenän tukkoisuus, sivuontelon tulehdus, astma
- Lihakset ja luusto - niveltulehdus, nivelkivut, lihassäryt, voimattomuus
- Vatsa ja suolisto - oksentelu, turvotus, kouristukset, ilmavaivat, nesteen kerääntyminen, pahoinvointi, ummetus, ripuli, painonhallintaongelmat, koliikki
- Keskushermosto - migreeni, päänsärky, kuulo-ongelmat, keskittymisvaikeudet, mielialan vaihtelut, masennus, levottomuus, väsymys, yliaktiivisuus
- Iho - nokkosihottuma, atooppinen iho, rohtuminen, kutina ja muut ihottumat

Oireet saadaan yleensä hallintaan, kun ruokavaliosta poistetaan ongelmia aiheuttavat ruoka-aineet. Tunnistamisen ensimmäinen vaihe on Food Detective - testin tekeminen. Vasta-aineiden määrän lisääntyminen veressä ei sinällään ole ongelmallista, mutta se auttaa tunnistamaan ruoka-aineet, jotka todennäköisesti aiheuttavat oireita. Jos testi osoittaa, että veressä on paljon tietyn ruoka-aineen vasta-aineita, kyseinen ruoka pitää jättää kokonaan pois ruokavaliosta ainakin kolmeksi kuukaudeksi. Kun oireita ei enää ole, poistetut ruoka-aineet voidaan palauttaa yksitellen, minkä jälkeen niiden vaikutuksia tarkkaillaan.
(Lähde: Food detective ravinto-opas)

Kokemukset

Testi oli helppo tehdä, jos vain uskaltaa piikittää itseään :) (ei paha!). Samalla tulee leikittyä pitkästä aikaa kemistiä, kun erilaisia nesteitä ja purkkeja sekoitellaan tietyn väliajoin. Testi näyttää mahdolliset herkkyydet 40:lle eri ruoka-aineelle, joista mukana on mm. maito, viljat, kananmuna, useita vihanneksia, muutama hedelmä, lihat, kalat, muutamia pähkinöitä, palkokasvit, soija- ja kaakaopapu, sienet ja hiiva. Yliherkkyys on jaoteltu kolmeen luokkaan, lievä, keskivaikea tai vaikea riippuen siitä, kuinka tummaksi kyseinsen ruoka-aineen kohta värjäytyy. Omalla kohdallani ei tullut yhtäkään keskivaikeaa tai vaikeaa tapausta, mutta lieviä tuli muutamia: vehnä, maissi, ruis, durum, gluteeni, manteli, parapähkinä, cashew, lehmänmaito, valkoinen kala, peruna, paprika, palkokasvit, maapähkinä ja inkivääri. Monia näistä olin intuitiivisesti jo vältellyt aiemmin - ja suuret epäilykset minulla olikin ainakin cashewista ja rukiista. Jonkin verran tulokset osuvat yhteen myös ayurvedan ja kehotyyppitulkinnan kanssa.

Siskoni kohdalla osoittautui muutama keskivaikea ja yksi vaikea yliherkkyys "yllättäen" painottuen maitoon ja viljoihin. Kokemukseni myötä maito- ja viljatuotteiden aiheuttama suoliston epätasapaino aiheuttaa suurimman osan ihmisten oireista ja vaivoista toki unohtamatta myös yleisesti yksipuolista ja epäluonnollista ruokavaliota ja elämäntapaa. Kuten tämäkin testi kertoo, niin kun saamme kehomme puhdistettua herkkyyksiä aiheuttavista ruoista, niitä voi lisätä uudelleen varovasti. Samaa asiaa juttelimme toissapäivänä Elävän veren "gurun" Marko Vapan kanssa (Mikon kaksoisveli). Hänen kokemuksen myötä veri tulee ensin puhdistaa, mutta kun se on puhdas, voi taas huolettomammin syödä myös epäpuhtaampaa ruokaa. Ongelma monella on kuitenkin se, että he eivät missään elämänsä vaiheessa puhdista kehoa ja vertansa, vaan sinne laitetaan jatkuvasti samoja yliherkkyyttä ja kuonaa lisääviä ruokia. Totesimme yhdessä myös, että kun saamme kehomme puhdistettua niin yleensä myös ajatukset eli mieli puhdistuvat. Kun mieli on puhdas ei yleensä ole stressiä, joka taas aiheuttaa epäsuotuisia elämäntapavalintoja. Toisaalta moni on kuulemma syönyt vuosia jo prikulleen "oikein" ja terveellisesti, mutta veri ei ole puhdistunut. Impulssi kehon puhdistamiseen ja ihmisen kokonaisvaltaisen terveyden ymmärtämiseen tulee siis tulla sisältä- eikä ulkoapäin. Loppuun muutama pohdinta tälle päivälle:

- Suoritatko sinäkin terveyttä? 
- Onko sinulla silti stressiä tai kiirettä?
- Olisiko ratkaisut ihan jossain muualla, kuin missä luulet sen olevan?

Suosittelen silti kaikille näiden pohdintojen lisäksi tämän testin tekemistä. Se voi olla pieni askel kohti laajempaa tiedostamista.


8 kommenttia:

 1. Tuo testi olisi kyllä hyvä tehdä.Itselläni todettiin joku aika sitten laktoosi-intoleranssi,entsyymiä ei ole enään melkein lainkaan elimistössä ja olen varma,että muitakin herkkyyksiä löytyy,en vain ole vielä saanut selville mitkä ne ovat.

  VastaaPoista
 2. Mielenkiintoista! Olisi tosiaan mielenkiintoista selvittää, mitä yliherkkyyksiä itsellä ja lähipiirissä on. Kenties kilpirauhasen vajaatoiminnan takaa löytyykin yliherkkyys jollekin ruoka-aineelle. Who knows. Sen ainakin opin viime talvena, että soija häiritsee kilpirauhasen toimintaa. Niinpä olen jättänyt kaikki soijatuotteet pois, ja olo on kohentunut todella paljon. Kuinka paljon sitä verta muuten tarvitaan, riittääkö näyte sormenpäästä vai täytyykö osata ottaa kyynärtaipeesta?

  VastaaPoista
 3. Kyllä, suosittelen! Tosiaan kun yhdistämme kaikenlaiset mittausmenetelmät joita näinä päivinä on saatavissa kehomme kuunteluun, pääsemme aika pitkälle terveyden edistämisessä. Molemmat on yhtä tärkeitä.

  Verinäytteeseen riittää näyte sormenpäästä - siitä sitten puristetaan pieneen näytepulloon sitä.

  VastaaPoista
 4. Kiitos postauksestasi, tilasin testin heti kun olin lukenut juttusi! Epäilen itselläni olevan ainakin maito yliherkkyys, joten toivottavasti testistä olisi apua sen selvittämisessä :)

  VastaaPoista
 5. Hieno homma, pitänee pistää tästäkin aiheesta pysyvä linkki johonkin. Tämä testi, elävä veri, hivenainetesti, ayurveda, biosignature...kaikista ainakin itse olen saanut jotain tähän mennessä!

  Heidi

  VastaaPoista
 6. Kuulostaa kiinnostavalta! Tuo on aivan totta ja omallakin kohdalla todettua, että jokainen tällainen "mittausmenetelmä" kertoo jotakin uutta ja antaa uuden palasen siihen kokonaiskuvaan omasta terveydentilasta. Toisaalta sitten pitää olla myös varovainen, ettei siitä Täydellisen Terveyden Metsästämisestä tule liian isoa ja ahdistavaa suoritusprosessia. :)

  VastaaPoista
 7. Pitääkö olla syönyt kaikkea mahdollista vähän ennen testiä, että tulee luotettava tulos? Jos epäilee vaikkapa viljojen haitallisuutta, ja on syönyt niitä vain ihan vähän tai ei ollenkaan, niin näkyykö vasta-aineita silloin paljoakaan veressä? Voiko saada tulokseksi lievän yliherkkyyden vaikka kyseessä olisi vakava sellainen?

  VastaaPoista
 8. Itse asiassa en osaa sanoa. Muistaakseni vasta-aineet poistuvat verestä 3 kk aikana, joten luulisi sen ajan riittävän. Määristäkään en tiedä. Kannattaa kysellä tarkemmin toimittajalta.

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...