Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

5.6.2011

Parhaat kasvumahdollisuudet tulevalle lapselle

Uutta elämää syntyy ja vanhaa kuolee joka hetki. Kaikki luonnossa – niin geo- tai fysiosfäärissä eli aineellisessa maailmassa, sen ”pohjalle” rakennetussa biosfäärissä, orgaanisessa kasvun maailmassa eli eliökunnassa sekä sen ”pohjalle” rakennetussa noosfäärissä eli ihmisen mielessä ja kulttuurissa - on jatkuvassa muutoksessa. Ihminen on tietenkin osa luontoa, biosysteemin kehittyneimpiä ja laajimman tietoisuuden ja noosfäärin omaavia organismeja, joka yhtä lailla ainakin fyysisesti syntyy ja kuolee joka hetki. Se, mitä henkiselle ruumiillemme – tietoisuudelle tapahtuu kuoleman jälkeen on tieteelle vielä mysteeri ja oikeastaan sen pohtimiseen en itse käyttäisi kovinkaan paljon energiaa. Kenties sulaudumme alkulähteeseen ja otamme uuden muodon. Jatkamme tietoisuuden kehitystä uudessa olomuodossa täysin tiedostamattomana entisistä elämistä. Asioista, joita meidän olisi tarkoitus oppia. Kohtaamme haasteemme ja pelkomme niin monta kertaa, että niitä ei enää tarvi kohdata. Kenties.

Ei siis keskitytä kuolemaan ja siihen, mitä sen jälkeen tapahtuu, vaan keskitytään mielummin tähän hetkeen ja todellisuuteen. Tuleva on aina mielen illuusiota, spekulaatiota, eikä mieli oikeasti tiedä mitään, vaikka se niin uskottelee. Niin kauan, kun meillä on epäilyksiä, on asioita turha pohtia. Mieli ei tiedä, mutta tietoisuus tietää ja kun etsit vastauksia, et voi löytää. Tietoisuus tietää aina, miten tehdä, koska se ilmentää universaalia tietoa läsnäolon kautta, jossa mielestä tulevat suodattimet, pelot eivät ole vaikuttamassa ajatuksiimme ja uskomuksiimme. Tietoisuus paljastaa itsensä, kun noosfääri eli mieli on tarpeeksi vahva ylitettäväksi. Tietoisuus on se”pohja”, jossa kaikki geo-bios- ja noosfäärin tapahtumat tapahtuvat ja asiat ilmenevät.

Tässä kirjoituksessa ei kuitenkaan yllättäen keskitytä myöskään läsnäoloon – niinkuin yleensä taikka sfääreihin, vaan ajattelin kirjoittaa ensimmäistä kertaa elämän alkamisesta. Uuden elämän tuominen maapallolle on varsinainen luomistyö ja siihen aion suhtautua suurella kunnioituksella, kun sen aika omalla kohdallani on. Olen koonnut artikkelin pohjaten arvostettuun Gabriel Cousensen "Conscious eating" -kirjaan, David Wolfen materiaaleihin sekä muutamiin nettilähteisiin lisäten mukaan myös omia näkemyksiäni.

Aluksi Hieman taustaa. Vuonna 1978 amerikassa tehtiin 400 000 keskenmenoa ja 15 000000 lapsella todettiin synnynnäisiä häiriöitä. Nykyään ainakin joka kymmenennellä lapsella on jokin synnynnäinen häiriö ja 126 000:lla vakava mielenhäiriö, 1 000000:lla hyperaktiivisuutta ja 10 000000:lla tunnehäiriöitä. Vuonna 1995  Usa:ssa oli 200 000 masentunutta lasta. (Conscious eating. Kirja painettu 2000-luvun alussa, joten voisi kuvitella ehkä jopa tuplaluvut). Lukuja voidaan myös varmaankin osittain soveltaa Suomeen.

Samassa kirjassa on kerrottu myös kissoilla tehdystä kokeesta 50-luvulla. 200 kissaa jaettiin puoliksi ja toinen puoli ruokittiin kypsennetyllä ruoalla ja toinen tuoreruoalla. Neljän sukupolven jälkeen kypsennetyllä ruoalla ruokitut eivät enää lisääntyneet ja heillä oli joka sukupolven jälkeen yhä enemmän vaivoja. Tuoreruoalla eläneet olivat täysin terveitä. Näemmekö tässä kenties yhtäläisyyttä omaan lajiimme?

Ennen kuin luet seuraavia ohjeistuksia ja syitä edellisille luvuille, haluan painottaa, että en halua lisätä kenenkään äidin/raskaanaolevan syyllisyydentaakkaa. Teemme jokainen jokaisella hetkellä niin, kuin parhaaksi näemme. Joskus valintamme ovat jälkikäteen osoittautuneet puutteellisiksi tai ”huonoiksi”, miksi? Meillä ei ole valinnan hetkellä ollut käytössämme tarpeeksi tietoa siitä, mikä olisi hyväksi. Vaikka meillä olisi periaatteessa ollut tietoa siitäkin, että voisin tehdä asiat toisinkin, emme ole tehneet, miksi? Meillä ei valinnan hetkellä ollut käytössämme tarpeeksi tietoisuutta, siitä, mikä olisi hyväksi. Pelkkä tiedollinen omaksuminen harvoin riittää jonkina asian omaksumisessa ja käytäntöön ottamisessa. Tarvitsemme tietoisuutta, joka tulee oppimisen ja kasvun kautta – sitten, kun sen aika on. Kuitenkin se, mitä voimme nyt tehdä on tärkeintä – ei menneiden murehtiminen. Päinvastoin murehtiminen aiheuttaa meille stressiä, joka vaikuttaa tähän hetkeen negatiivisesti.Ennen raskautta

Jos et vielä ole raskaana ja haluaisit olla ja antaa lapsellesi mahdollisimman parhaat kasvuolosuhteet valmistaudu raskauteen ainakin vuosi etukäteen. Jätä hormonaalinen ehkäisy hyvissä ajoin pois ennen kuin haluat tulla raskaaksi – hormonaalisten valmisteiden vierasaineet pyörivät kehossamme vielä muutaman kuukauden niiden käytön lopettamisen jälkeen.

Sekä äidin että isän kehon puhdistaminen ja ruokavalion korjaaminen parempaan suuntaan vaikuttaa suoraan lapsen terveyteen ja lisääntymisen onnistumiseen. Eliminoi kehosi myrkyt lähtötasostasi riippuen, käytä puhdistavia ruokia ja sitä tukevia luonnollisia valmisteita sekä tankkaa luonnollisia ravinteita.

Jos haluat tulla raskaaksi - ja muutenkin - vältä kaikenlaisia raskasmetalleja, kemikaaleja, lisäaineita ja kloorivettä (joka vaikuttaa mm. geneettiseen perimään). Vältä erilaisia stimulantteja, kahvia, teetä ja tietenkin tupakkaa ja alkoholia. Vältä röntgen ja magneettikuvia. Vältä remonttia (maalit ym.) Vähennä etenkin teollista suolaa ja ole auringossa päivittäin tai pyri saamaan kirkasvaloa. Tutkituta kehollinen tilasi ja hoida esim. hiiva kuntoon. (esim. Elävän veren kuva, antioksidanttiklinikka)

Sperman laatu on nykyisin heikentynyt radikaalisti. Lisääntymiselimemme ovat lymfakiertomme päädyssä ja sinne päätyneet erilaiset kuonat, jotka muodostavat häiriötiloja ovat jo pitkän matkan päässä niiden lähtöpisteestä. Toisinsanoen on paljon helpompi ryhtyä puhdistamaan lymfakierron alussa olevaa suolistoa kuin siittiöitä, mutta kaikkien elimien puhdistamisessa pätee sama sääntö: Aineenvaihduntaketjun kiihdyttäminen, jossa huonot aineet -tai solut pääsevät luonnollisesti poistumaan ja korvautumaan paremmilla elin elimeltä.

Vanhempien terveys vaikuttaa suoraan lapseen ja ravinnolla on täten paljon merkitystä. Ei ole sattumaa, että nykylapset eivät pidä alkuperäisestä ruoan mausta, vaan jopa makkara ja valkosokeri maistuvat pienestä pitäen. Äidin mielihalut siirtyvät ainakin osittain lapseen ja täten äidin (ja isän) tulisikin pyrkiä mahdollisimman puhtaaseen ruokavalioon, josta on poistettu kaikki kehollisia riippuvuuksia aiheuttavat tekijät, kuten valkosokeri, vehnä ym.

Suosi luonnollista, kypsentämätöntä (tai kypsennettyä kasvisruokaa ,jos olet sekasyöjä), hyvin imeytyvää ruokaa. Suosi monivitamiineja, etenkin foolihappoa, jos luulet, että ruokavaliosi ei ole tarpeeksi monipuolinen. Huolehdi happo-emäs - tasapainosi kunnostamisesta. Liian hapan vagina tappaa alkaaliset spermasolut, mutta haitta on vielä vahvempi, kun molepien kehot ovat happamia. Jos olet siinä vaiheessa, että pystyt omaksumaan enemmän tietoa, selvitä kehotyyppisi ja yksilöi elämäntapasi sen mukaan. Paastoa tai käy esim. panchakarma - hoidossa. Käytä luonnonmukaisista materiaaleista tehtyjä vaatteita (etenkin alusvaatteet), luonnonkosmetiikkaa, suihkunsuodatinta ja luonnonmukaisia siivousaineita, jotta ärsyttävät aineet eivät häiritsisi hormonitoimintaa.

Tasapainon tulisi olla siis kehollista, mutta myös äidin mentaalinen tila vaikuttaa paljon lapsen terveyteen. Stressin eliminointiin on monia käytännöllisiä keinoja, kuten päivittäinen kevyt liikunta, kuten kävely tai jooga, rentoutuminen ja meditaatio. Äidin tulisi pitää positiivista mielialaa yllä ja tässä kohtaa rakastava, rehellinen ja avoin parisuhde on erittäin tärkeä. Työn ja levon tasapaino on myös tärkeä eli kultainen keskitie kaikessa.

Suosi kasvisruokaa, luomua ja hyvin imeytyvässä muodossa olevaa tuoreruokaa. Lisää hieman proteiinin määrää noin 60-70 g:n/päivä (ei välttämättä eläinperäistä). Lihan mukana tulee usein torjunta-aineita, bakteereita, matoja, raskasmetalleja jne. Huomio välttämättömät rasvahapot, kalsium, magnesium, rauta, sinkki, mangaani, kupari, jodi, B-vitamiinit (erityisesti B12), A-C-D-ja E-vitamiinit. Ota mahdolliset lisävitamiinit mahdollisimman luonnollisessa muodossa.

Tärkeät ruoka-aineryhmät:
* Jyvät, pähkinät ja siemenet. Kokonaisia proteiineja ovat: tattari, seesamin-kurpitsan-auringonkukan-pellavan-hampunsiemen ja mantelit. (Käsitän kokonaiset tässä kohtaa sillä, että ne sisältävät välttämättömät 9 aminohappoa, lähde: Cousens). Näissä kaikissa on myös hyvät rasvahapot, lesitiiniä, vitamiineja, mineraaleja E-ja B-vitamiineja
* Vihreät lehdet
* Hedelmät (jos sopii)
* Lisäproteiiniksi hyviä (Cousens): Brewer’s yeast 2 rkl ennen ateriaa tai clorella 3 rkl/päivä, siitepöly, levät, kuten kelp
* Äidinmaito+imetys on tärkein ravinne


Itse korostaisin ja käyttäisin: Marjat, avokadot, carob/chia (mm. kalsium), hampunsiemen, muut superfoodit mm. maca (hormoonitoiminta), tocotrienols (hyvä limakalvoille), phytoplankton (lähes kaikki vitamiinit), kookosöljy (myös ulkoisesti rintojen tulehdukseen ym.), lähde/parempilaatuinen vesi ja säännöllinen liikunta. 50-100% tuoreruokaa suosien blendattuja "mössöjä", kasvispainotusta, proteiineja laadukkaammat eläinkunnan tuotteet, luomumunat, laatukala, laatujuusto, kasvikunnasta siemenet, pähkinät, idut, pavut + laatuproteiinijauheet, kuten Rice Bran.

Lisäys: Sain Ayurveda"guru" Ossi Viljakaiselta juuri lisäinfoa yrteistä. Hänen mukaansa raskauden aikana kannattaa välttää  kaikkia yrttejä jotka ovat voimakkaita tai extremejä toiminnaltaan. Koskee erityisesti ulostuttavia, kuukautis- tai verenvuotoa lisääviä (esim. chili, cayenne, ryytineito), stimuloivia tai myrkyllisiä yrttejä. Tulisia (kaneli, inkivääri, chili, cayenne) tulee käyttää erityisen varovasti. Samoin tosi kylmentäviä. Kaiken tulee olla mietoa.

Hyväksi on shukraa, eli suvunjatkonestettä rakentavat yritit ashwagandha, shatavari, bala, samettipapu. Hyviä on myös erilaiset seokset jotka sisältävät ashwagandhaa tai shatavaria, sekä chyawanprash. Alipainoisten vata-naisten on tärkeää noudattaa ravitsevaa ruokavaliota ja välttää kaikenlaista detoxausta ja paastoamista. Jos he ovat kovin alipainoisia, voi seurata keskenmeno, kivulias synnytys tai terveys voi olla heikoilla synnytyksen jälkeen. Pittanaisten tulisi pysyä viileinä ja noudattaa anti-pitta ruokavaliota ja käyttää mietoja mausteita kuten kardemumma, fenkoli ja basilika, pitää energiansa liikkeellä. Liika pitta (tuli) elimistössä voi aiheuttaa keskenmenon.

Synnytykseen liittyy monia huomioitavia seikkoja. Lue lisää luonnollisesta synnyttämisestä mm. Matkalla-blogista 
tästä.  Tantrakurssin myötä tulleet lantiopohjanlihasten säännöllinen harjoitus vähentää synnytyskipuja - aloita jo hyvissä ajoin (muitakin kivoja vaikutuksia)!

Raskauden ja lapsen syntymän jälkeisestä ajasta kirjoittelen toisella kertaa, mutta korostan jo tässä vaiheessa imettämisen tärkeyttä. Äidinmaito on ravinteikkainta ravintoa, mitä olemassa on ja se on lisäksi karmisesti ykkösruokaa hedelmien ohella.

Toinen asia, mihin painottaisin, on lapsen yksilöllisten taipumusten, kehotyypin selvittäminen, josta olen kirjoitellut muinoin
tässä.


Itse ainakin tämän hetkisellä tuntumalla pyrkisin mahdollisimman pitkän imetyksen jälkeen antamaan lapselleni mahdollisimman paljon tuoretta, kypsentämätöntä ruokaa ja välttämään kaikenlaisten riippuvuuksien syntymistä mm. sokeriin ja  viljoihin (tai yleensä kypsennettyyn ruokaan) itsestäänselvistä pikaruoista, karkeista ym. puhumattakaan. Vaikka kaiken tekisi ja yrittäisi itse viimeisen päälle, on maailma sen verran kompleksti, että kaikilta pahoilta ei kuitenkaan voi välttyä. Mutta paljon voimme tehdä.

Lisää luettavaa:


Raikasweb: Sailan loistohaastattelu aiheesta


http://www.thedailygreen.com/living-green/blogs/organic-parenting/pregnancy-detox-470415


http://lymphman.com/Default.aspx?tabid=197&articleType=ArticleView&articleId=19


http://www.wheelsoflight.org/custom/index.cfm?ID=129530


Valkuaisaineista


Gabriel Cousens: Conscious eating


Ossi Viljakainen

12 kommenttia:

 1. Otsikko oli parhaat kasvumahdollisuudet tulevalle lapselle.

  Käsittelit pelkästään ravintoasioita, joiden merkitystä ei voi väheksyä.

  Äidin ja isän sisäinen tila ja heidän välisensä parisuhde on vähintään yhtä oleellinen lapsen tulevan elämän kannalta.

  Äidinmaito on ykkösruokaa, mutta karma ei liity asiaan mitenkään ;)

  VastaaPoista
 2. Hyvä kirjoitus. Niille jotka eivät ole vielä lukeneet esille nostettua kirjaa, voit ladata kirjan tästä linkistä ilmaiseksi: http://www.filesonic.com/file/1093934364

  Hyviä tietoisia syömisiä kaikille :)

  VastaaPoista
 3. Neitonen: Sivusin myös muita asioita, jos et huomannut, kuten juuri tuota parisuhteen merkitystä. Karminen ruoka tarkoittaa ruokaa, joka aiheuttaa mahdollisimman vähän tai ei ollenkaan haittaa elämälle. Äidinmaito ja hedelmät ovat esimerkkejä tästä. Kaikki vaikuttaa kaikkeen :)

  Aaro: Kiitosh!

  VastaaPoista
 4. Hyvä kirjoitus Heidi.Itselläni onkin tuo Conscious Eating -kirja,jonka hankin viime kuussa kun olin Cousensin luennolla ja meditaatiotilaisuudessa.En ole vaan vielä ehtinyt siihen paneutua...

  VastaaPoista
 5. Yaelian: Suosittelen lämpimästi kirjaa jos yksilöivän ruokavalion löytäminen kiinnostaa ja raakaravintoon syventyminen. Onhan se kuin raamattu lähes 1000 sivulla, mutta joka teksti asiaa!

  Täydensin tekstiä vielä seuraavilla tiedoilla jotka sain juuri:

  Sain Ayurveda"guru" Ossi Viljakaiselta juuri lisäinfoa yrteistä. Hänen mukaansa raskauden aikana kannattaa välttää kaikkia yrttejä jotka ovat voimakkaita tai extremejä toiminnaltaan. Koskee erityisesti ulostuttavia, kuukautis- tai verenvuotoa lisääviä (esim. chili, cayenne, ryytineito), stimuloivia tai myrkyllisiä yrttejä. Tulisia (kaneli, inkivääri, chili, cayenne) tulee käyttää erityisen varovasti. Samoin tosi kylmentäviä. Kaiken tulee olla mietoa.

  Hyväksi on shukraa, eli suvunjatkonestettä rakentavat yritit ashwagandha, shatavari, bala, samettipapu. Hyviä on myös erilaiset seokset jotka sisältävät ashwagandhaa tai shatavaria, sekä chyawanprash. Alipainoisten vata-naisten on tärkeää noudattaa ravitsevaa ruokavaliota ja välttää kaikenlaista detoxausta ja paastoamista. Jos he ovat kovin alipainoisia, voi seurata keskenmeno, kivulias synnytys tai terveys voi olla heikoilla synnytyksen jälkeen. Pittanaisten tulisi pysyä viileinä ja noudattaa anti-pitta ruokavaliota ja käyttää mietoja mausteita kuten kardemumma, fenkoli ja basilika, pitää energiansa liikkeellä. Liika pitta (tuli) elimistössä voi aiheuttaa keskenmenon.

  VastaaPoista
 6. Isot kiitokset! Aihe osui taas kerran ihan yksiin omien pohdintojen kanssa :) Ihan ajankohtaista tämä ei vielä ole, mutta jossain vaiheessa varmaan aletaan miettiä toista lasta, ja olen jo etukäteen pähkäillyt, miten nykyisen ruokavalion ja raskauden yhdistäminen onnistuu. Ensimmäisen raskauden alussa vaihdoin syömiset pääasiassa luomuun ja jätin kaikki turhat kemikaalit pois, mutta varsinaiselle raakaravinnolle siirryin vasta lapsen synnyttyä. Kärsin kovasta pahoinvoinnista pitkälti yli puolen välin ja olin sen jälkeen niin huonossa kunnossa, että raskausaika on jäänyt mieleen melkoisen painajaismaisena aikana (onneksi lapsi tosin hyvitti kaikki vastoinkäymiset moninkertaisesti :D). Seuraavalla kerralla uskon ja toivon, että raskausaika sujuu paljon mukavammin nyt kun ruokavalioasiat ovat kunnossa, mutta se jää tietenkin nähtäväksi.

  Osaatko muuten antaa jotain vinkkejä tuohon vatan ravitsevaan ruokavalioon? Ja onko jotain, mitä erityisesti pitäisi välttää? Ainakaan itse en uskaltaisi varmaan käyttää raakakaakaota, mutta toisaalta olen sille muutenkin niin yliherkkä, että aika harvoin tulee syötyä suklaata muutenkaan.

  VastaaPoista
 7. Ai niin, ja se vielä piti lisätä, että meillä lapsikin syö pääasiassa raakaravintoa ja on ollut terve kuin pukki vaikken pystynyt imettämään ja pelkällä korvikkeella jouduttiin menemään vauva-aika. Edes hoidon aloittaminen ei aiheuttanut mitään sairastumisia, vaikka yleensä kaikki lapset ovat siinä vaiheessa ties missä räkätaudissa. Kohta 2-vuotiaalla on ollut kuumetta vain kaksi kertaa, ja nekin ilmeisesti hampaista johtuvia. Eli hyvin tuntuu sopivan raakaravinto myös pienille, vaikka neuvolassa ja muualla meidän syömisiä on kauhisteltu moneen kertaan ;)

  VastaaPoista
 8. Hei!

  Osaat jotenkin aina kirjoittaa siitä, mistä haluaisin juuri tänään lukea! Todella hassua. :)

  Ennen kuin itse tulin raskaaksi, raakailin osan ruokavaliostani ja pyrin syömään sopusoinnussa itseni ja kehoni kanssa. Mutta nyt raskaana ollessa meno on kyllä ollut hurjaa.. Jouduin heittämään romukoppaan ajatukset siitä, miten tarjoaisin sikiölle parhaat elinmahdollisuudet omilla ruokailutottumuksilla, kun pahoinvointi on huipussaan ja laatta lentää terveellisen ruoan ajattelustakin. On siis ollut pakko "vähän" tulla alaspäin lähtötilanteesta, jotta edes jotain saa syötyä. (mehuja olen onneksi pystynyt juomaan vähäisellä oksentelulla!) Joten raskauden kulkuun ja syömisiin en ole ainakaan itse pystynyt vaikuttamaan niin paljon kuin olisin toivonut, vaan päivät ja päivien menyyt on otettava vastaan millaisina ne tulee. Pelkäänkin vähän, että tuleekohan lapsestani tämän takia roskaruoka-addikti. ;) (Ihan selvennykseksi on sanottava, että tuleva lapsi pidetään visusti erossa sokerista ja vehnästä niin pitkään kuin suinkin vaikutusvaltani äitinä antaa myöden)

  Imetyksestä olen kanssasi samoilla linjoilla ja toivon pystyväni imettämään tulevan lapseni mahdollisimman pitkälle. Kuitenkaan se ei aina syystä tai toisesta onnistu, varsinkin stressin ja ulkopuolelta tulevien imetyspaineiden on todettu haittaamaan imetystä tai jopa lopettavan se. Peilaten tähän, niin ainakin itse lähden siltä pohjalta, että otan asiat vastaan sitten kun ne tulevat. Jos imetys ei ota yrityksistä huolimatta onnistua, yritän välttää paska-mutsi-fiiliksen. :) Imetykseen kannattaa kuitenkin kannustaa, mutta ei tehdä siitä äitiyden avainta.

  Kysyisin muuten vielä liittyen merileväpolitiikkaan, sehän on neuvolanlistojen bannattujen ruoka-aineiden listalla jodi määrien epäselvyyden takia. (Ymmärtääkseni) Mitä kommentoisit siihen?

  Raskaana ollessa, IMO, jokainen tekee kuitenkin, niinkuin sanoitkin, ne omat valintansa ravinnon suhteen. Kieltoja ja suosituksia kun tulee niin mummoilta, ystäviltä, terveysviranomaisilta kuin superäideiltä, jotka ainakin tekevät kaiken oikein! ;)

  Kiitos tarpeellisesta postauksesta, varmasti monet (itseni mukaanlukien) ottavat tästä taas hieman lisää eväitä raskausaikaansa! Ja juuri niinkuin sanoit, niin paljon, kun on kykyä omaksua. :)

  Mukavaa kesää!

  Mamma

  VastaaPoista
 9. Nevie: Hyvä kuulla, jos ja kun oli apua! Varmaankin ensimmäisen raskauden aikana tehdyt muutokset ruokavaliossa laittoivat detoxin käyntiin ja osin aiheuttivat pahoinvointia. Vataa ravitsevaa ruokaa on tiivistettynä tässä: http://navadina.net/Vata.html ja tässä lisää infoa: http://quinoaa.blogspot.com/2009/09/raakaruoka-ja-ayurveda.html
  Raakapainotteisella itse suosisin hyviä rasvoja ja raskaampia ruokia (ei vain kasveja ja hedelmiä...) Raakakaakao voi olla melko stimuloiva joillekkin vatoille, korvaa se siis carobilla.

  Hienolta kuulostaa lapsen terveys ja ravinto. Olen lukenut vastaavaa - että raakaravintopainotteiset lapset ovat terveempiä. Onko muuten olemassa jotain luomu - äidinmaidon korvikkeita? Osassa niitä ainakin kyseenalaista soijaa.

  VastaaPoista
 10. Haikaraa odotellessa: :) Se on totta, että emme voi vaikuttaa kaikkeen ja elämä saattaa toimia ihan päinvastoin käytännössä kuin teoriassa. Jännä nähdä miten itselläni mahdollisen raskausajan kanssa käy. Olen kuullut myös muita esimerkkejä, että mm. vihersmootiet on oksettaneet yms.

  Cousens ainakin suosittelee chlorellaa proteiinilisänä.

  Seuraavan poimin tästä: http://pregnancy.amuchbetterway.com/herbs-for-pregnancy/

  Seaweed is rich in minerals which is known to directly counter birth defects. Align or alignic acid, which is found in abundance in many types of seaweed, has the property to absorb radioactive neucleotides and heavy metals such as mercury. When eaten by the expectant mother it reduces the probability of cancer and protects the fetus from faulty genes. Seaweed is one of the most nutritious plants known.

  Eli positiivisessa mielessä ainakin tuossa kirjoitetaan. Itse käyttäisin kohtuudella, jos keho suostuu ottamaan.

  VastaaPoista
 11. Näköjään olin nuo joskus aiemmin jo lukenut ja autuaasti unohtanut... No, kertaus ei ainakaan tee pahaa :) Olen kyllä huomannutkin, että välillä tekee mieli jotain vähän tukevampaa ja kypsennettyäkin aina silloin tällöin, eikä siihen oikein auta muu kuin syödä juuri sitä mitä kroppa kaipaa.

  Ainakin Hollella on korvikkeita luomuna, eikä niissä näyttäisi olevan soijaa. Samalla valmistajalla on myös vuohenmaitopohjainen korvike, joka varmaan on vähän lehmänmaitoa parempi vaihtoehto, mutta se on tarkoitettu vasta yli puolivuotiaille. Näin jälkeenpäin vähän harmittaa, ettei ensimmäisen lapsen kohdalla jotenkin tajunnut luomukorvikkeiden olemassaoloa, joten lapsi söi ihan tavallista tuttelia. Hyvin tuo onneksi näyttää noinkin pärjänneen, ja seuraavan kanssa on sitten tässäkin asiassa viisaampi.

  VastaaPoista
 12. Sinä suosittelet käyttämään ashwagandaa raskauden aikana mutta miksi jokapaikassa muualla se kielletään? Haluaisin siis käyttää sitä oman jaksaminen takia mutta mietin uskallanko.

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...