Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

2.6.2011

Paras aika poimia vihreitä - nyt!

Olen mökkeytynyt - vihdoin! Olen jälleen keskellä paratiisia, raikkaan ilman, hiljaisuuden, luonnon ja villivihannesten ympäröimänä, ikkunoiden valaisemassa täydellisessä vanhassa hirsimökissä, joka on varustettu pihakaivolla, ulkosaunalla, jatkuvasti yläosattomalla miehellä (jos vielä löytäisi meille lähteen täältä..) ja ulkohuussilla. Tosin viimeisimmän kohdalla paratiisista en tiedä ja sen vuoksi tavoite onkin aina nauttia mahd. paljon mehuja...:) Kaivo ja puhtaan veden juominen omasta pihasta on todella luksusta, kun miettii, miten tilanne oli esim. Intiassa.

En tiedä juurikaan parempaa kesässä tai mökkeilyssä kuin mahdollisuuden poimia itse luonnon antimet! Villivihannesten keruuaika on nyt siis eikun ulos, puhtaille apajille (Suomessa helppoa) keräilykippo ja hanskat mukaan (jos nokkosia poimit)! Parina viime vuonna olen tutustunut ja ihastunut Suomen rikkaruohoihin oikein urakalla. Smoothieisiin on päätynyt voikukkaa, nokkosta, koivunlehteä, kuusenkerkkää ja viimeisimpinä vuohenputkea ja horsman lehtiä. Villivihreitä olen myös mehustanut. Todella puhdistava drinksu on vehnänoras/nokkos/voikukka - shotti vaikka ennen aamusmoothieta tai lounasta. Siinä on tiiviissä muodossa reilusti luonnon ravinteita, energiaa ja puhdistavaa lehtivihreää - ja kehon myrkyt saa kyytiä! Jos shotti tuntuu liiankin puhdistavalta, saa sen makua neutraloitua helposti esim. omenalla.


Vihreiden lehtien ja niiden varsien osista olen aiemmin sanonut, että kaikki vaan blenderiin. Nyt voisin hieman varauksella sanoa, että herkkävatsaisten kannattaa suosia enemmänkin lehtiosia. Monista juurista, kuten nokkonen/voikukka/pakuri voi sitten tehdä teetä. Varsiosissa on sen verran paljon kuitua, että se voi haastaa ruoansulatustamme - etenkin yhtäkkiä lisäämällä.

Kotimaassa kasvavien luonnon antimien tulisi olla ensisijaista ruokaamme. Ongelma on jo pitkään ollut jalostettu pikakulttuurimme, jonka mukaan ruoka pitäisi ostaa kaupasta. Jos vain saamme käsiksi helposti käytäntöön sovellettavaa tietoa siitä, että vaihtoehtojakin on, niin monet terveysongelmat ja ympäristöongelmat olisivat pian historiaa. Lisää kaksi herkullista ja täyteläistä smoothieta päivässä menuusi villivihanneksilla höystettynä niin se on jo suuri terveys/ympäristöteko puhumattakaan muista positiivisista seurauksista, kun ajatukset kirkastuvat ja keho puhdistuu. Tosin kehon alkaessa puhdistustyön se ei aina ole mukavaa. Myrkyt varastoituvat yleensä joko rasvakudokseen tai sisäelimiin ja kun ne laitetaan liikkeelle, niin mm. tukahdetut tunteet pääsee pintaan. Tässä prosessissa vaaditaankin rohkeutta ja uskallusta tehdä niin kuin aito minä koittaa sisällä sanoa.

Tällä mökillä on koettu ehkä samalla elämäni parhaimmat ja rankimmat hetket viime vuoden aikana. Parhaista hetkistä kiitos lukuisille vieraille, jotka ovat lämpimästi tervetulleita aina uudelleen! Sen sijaan rankat ja yksinäiset paastopäivät - mielen kanssa taistelut nykyisessä elämässäni ja hetkessä tuntuvat kaukaistakin kaukaisemmilta. Enää ei jaksaisi taistella vastaan vaan on oivaltanut, että antautuminen elämälle on se juttu. Keskittyminen siihen, mikä on, eikä siihen, mitä ei ole.

Loppukevät on myös aika, kun siitepöly leijailee ilmassa. Tämä aiheuttaa kehossa myös erilaisia puhdistusreagtioita, jotka me käsitämme allergiana. Entsyymirikkaat ruoat auttavat "allergialähteiden" purkamisessa, kun niitä lisätään pikku hiljaa. Toki on olemassa myös aitoja allergeeneja, mutta monet puhtaalle ravinnolle siirtyneet ovat sanoneet allergia oireidensa loppuneen, kun keho on puhdistunut. Monet oireet loppuvat yleensä, kun pelkästään maito vaihdetaan luomuun tai sitä ja viljoja vähennetään. Kuten sivupalkkini sivut ja "Aloita tästä" osiossa olen sanonut, että siirtymä puhtaalle ruoalle kannattaa tehdä turhia hiilihydraatteja ja jalosteita vähentämällä. Ei kannata siirtyä "höttö"ruokavaliosta suoraan "foodeille". Ja kyllähän minäkin syön sitä kypsennettyä - tosin laaturuokaa edelleen n. 10-30%. Askel askeleelta, uu beibe.


Tässä lisätietoa muutamasta luonnon tehoaineista parin reseptin kera!

2 kommenttia:

  1. Terkkuja sinne mökille! Mekin päästään tänä viikonloppuna mökkimaisemiin keräämään villivihanneksia, tätä aikaa vuodesta on niiiiiin odotettu kaiken hetkessäelämisen keskellä... Hih. <3

    VastaaPoista
  2. Kiitos samaa teille:) unohdin mainita, että vihreitähän kannattaa ehdottomasti säilöä reilulla kädellä. Kuivata sanomalehden päällä saunassa ( ei tarvi lämpöä) tai pakasta!

    VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...