Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

14.5.2011

Terveyspyramidi

Saanko esitellä Suomen ensimmäisen terveyspyramidin! Pyramidi tulee pohjaksi piakkoin perustettua terveyden edistämiseen liittyvää yhdistystämme sekä toimii myös tulevien luentojemme pohjana.

Pyramidi perustuu erittäin vankasti omiin kokemuksiimme ja vastaavaa pyramidia suosittelee maailmankuulu menestysluennoitsija Anthony Robbins. Hyvin samantapaisia ohjeistuksia antavat myös lukuisat maailman johtavat raakaravinnon "gurut" David Wolfesta Cabriel Cousenseen.

Terveyspyramidi ottaa huomioon maailman nykytilanteen liittyen ruoan puhtauden merkitykseen ja ihmisen rappeutuneeseen kehoon, ihmisen fysiologian ja aineenvaihdunnan toiminnan sekä korostaa kokonaisvaltaisuutta (henkinen ja fyysinen puoli). Pyramidi korostaa perustan huomioimista väheksymättä ravinnon merkitystä.

(klikkaa isommaksi)


Käytännönläheisillä luennoilla (seuraava Shasa Tampere 25.5) kuulet tarkemmin pyramidin eri osa-alueista, mutta tässä hyvin lyhyet tiivistykset:

1. Luo perusta. Havahdu terveyteen ja niihin tekijöihin, mitkä siihen vaikuttavat. Eliminoi ympäristöstä tulevat lukuisat vieraat aineet. Puhdista kehosi, opettele happo-emäs -tasapainon merkitys.

2. Päivittäinen fyysinen ja psyykkinen harjoitus tarkoittaa sopivaa stimulaatiota niin keholle kuin mielelle. Fyysinen harjoitus tarkoittaa esim, päivittäistä tarpeeksi kuormittavaa hyötyliikuntaa, joogaa tai toiminnallista harjoitusta. Psyykkinen harjoitus voi olla esim. meditaatiota, kiitollisuuspäiväkirjan kirjoittamista tai mitä vaan itsensä kehittämistä tarpeesta riippuen

3. Puhdas vesi. Suosi aitoa lähdevettä kemiallisesti puhdistun epäluonnollisen hanaveden sijaan tai vähintäänkin suodatettua sellaista! Syvähengittäminen stimuloi lymfakiertoa ja auttaa ravinteita liikkumaan. Se myös antaa hetkeksi tilaa aivoille jatkuvasta pakonomaisesta ajattelusta/tekemisestä.

4. Suosi ainakikin 70%: sesti entsyymirikasta tuoreruokaa, koska olemme 70%: sesti vettä ja näin ollen nesterikas ravinto auttaa meitä pysymään homeostaasissa eli kehollisessa tasapainossa. Kypsennetty ruoka happamoittaa ja hidastaa nesteiden kulkua. Parhaiten imeytyvät tehosekoittimella esipilkotut entsyymipitoiset ruoat, kuten smoothiet. Tuoreruoka olisi hyvä painottua kasviksiin ja korostaa vihreitä lehtiä. Hedelmiä voi nauttia, mikäli ne eivät aiheuta ongelmia.  Avokado on loistava vaihtoehto.

5. Nauti 10% kasvis- ja kalaproteiineja. Laadukkaihin proteiininlähteisiin kuuluvat kaikki tuoretuotteet vihreistä lehdistä levätuotteisiin. Pähkinät, siemenet, mantelit, palkokasvit ja laadukas kala ovat myös hyviä ja kuntoilija voi suosia esim. hamppu- tai riisiproteiinijauhetta pirtelön seassa.

6. Nauti 10% pitkäketjuisia hiilihydraatteja. Täysin hiilihydraatitta ei kannata olla, vaikka tärkkelyspohjaisia sellaisia, kuten peruna, pasta tai leipä emme tarvitse lainkaan. Laadukkaita hiilihydraatteja ovat kasvisten lisäksi gluteenittomat ja/tai idätetyt viljat. Suosi hiivatonta leipää ja leivän syöntiä kannattaa hallita.

7. Nauti ainakin 10% laadukkaita rasvoja. Suosi kasvisöljyjä, kuten hamppuöljy, Udo's oil, oliivi-, avokado- ja kookosöljy etenkin paistamiseen sekä myös iholle. Luomuvoita voi nauttia pienissä määrin. Hyviä rasvoja saa myös avokadoista, pähkinöistä ja siemenistä ja etenkin alkuvaiheissa hyvälaatuisten rasvojen saantia kannattaa korostaa, koska kärsimme niiden puutteesta.

Suosi päivittäin: Kotimaiset marjat (tuoreet, pakastetut, kuivatut), villivihannekset (jos mahdollista), kasvikset, yrtit, hedelmät (kohtuudella), hyvät rasvat, laatuproteiinit- ja hiilihydraatit.

Syö tyhjään vatsaan. Aloita aamu isolla lasilla puhdasta vettä ja sitruunaa sekä syvähengitä. Jatka helposti sulavalla pirtelöllä, jota voit ottaa osan loppupäiväksi evääksi. Pidä ateriarytmit tiukkoina eli älä napostele. Juo vettä aterioiden välissä, äläkä juo aterian jälkeen, jotta ruoansulatusnesteet eivät laimennu. Stimuloi kehoa ja lymfajärjestelmää liikunnalla ja rauhoita syvähengityksillä ja rentoutumisella.

Erityisesti alkuvaiheessa: Suosi entsyymit ja/tai probiootit, helppokäyttöiset superfoodit ja helposti sulavat ruoat, kuten pirtelöt. Älä vältä hyviä rasvoja!

Tämä pyramidi osoittaa sen, että terveenä pysymiseen ei liity vain ravinto vain yhtä tärkeitä ovat kaikki muut esitellyt osa-alueet!

Suurkiitos pyramidin graafisesta ilmeestä kuuluu Annelle, joka pitää hienoa Kuvia matkalta - blogia!

12 kommenttia:

 1. Hyvä pyramidi,aika lailla tuon mukaisesti syönkin:) Gabriel Cousensista puheenollen,olin torstaina täällä hänen luennollaan,joka ei ihan käsitellyt ravintoa vaan enemmän tietoisuutta,mutta oli huikea kokemus kuitenkin.Siitä lisää täällä
  http://appelsiinipuunalla.blogspot.com/2011/05/gabriel-cousensin-luennolla.html

  VastaaPoista
 2. Ihan loistavaa! "Hieman" laadukkaampi versio siitä Harvardin yliopiston pyramidista! :)

  VastaaPoista
 3. Hienoa...

  minäkin olen aikalailla samoilla linjoilla..
  ollut jo pitkään...
  välillä pieni naminälkä yllättää...
  vaikka ois pähkinöitä ja kuivahedelmiä, tekee mieli ihan suklaata ja ei aina niin tumaa...
  kiitos tästä =)

  VastaaPoista
 4. Hienoa, että olette uudistaneet ravintopyramidin ja viette asiaa eteenpäin luennoiden avulla kertoen happo-emästasapainon tärkeydestä. Ihmiset todella tarvitsevat tietoa mikä on terveyden perusta.

  VastaaPoista
 5. Kiva, että tykkäätte (ja kiitos edelleen Annelle myös). Saapi olla kiitollinen, että näitä asioita saa viedä eteenpäin...

  VastaaPoista
 6. Niin ja jakakaa ihmeessä eteenpäin, laittakaa blogiinne yms :)

  VastaaPoista
 7. Ei toimi.
  Ihminen on sekasyöjä eli mm. lihat, kalat, sisäelimet, kananmunat mukaan.
  Näiden määrä oltava 40-50% päivän ruokamäärästä.

  VastaaPoista
 8. Juha: Tästä aiheesta voisi väitellä ikuisuuden. Toisille voi sopia hetken aikaa runsasproteiininen ruokavalio (itsekin käytin jonkin aikaa, kun en paremmasta tiennyt) varsinkin jos siihen vaihdetaan esim. tyhjien hiilareiden syömisestä. Tässä on kuitenkin kyse terveyden edistämisestä eikä hetkellisen hyvän olon saamisesta huomioiden ihminen kokonaisvaltaisesti.

  Siirtymävaiheeseen liittyviä teemoja tulee lisää yhdistyksemme tulevalle sivulle. Pyramidin mukaiseen ruokavalioon tulisi siirtyä pienin askelein lähtötilanne huomioiden. Sitä kautta saa omaa kokemusta ja oppii kuuntelemaan kehon ja mielen aitoja tarpeita. Eli jos proteiinipainotteisesti syövä vaihtaa hetkessä pyramidin mukaiseen ruokavalioon ei varmastikaan seuraa hyvää jne.

  Todisteita ei ainakaan ole siitä, että ihmiset parantuisivat sairauksistaan syömällä proteiinipitoisia ruokia (lihasmassaa kyllä saa jos sen priorisoi tavoitteeksi tai kylläisyyden tunteen lihan sulaessa päiviä suolistossa...) toisin kuin tuoreen, elävän ruoan nauttimisesta joka antaa meille sitä, mitä oikeasti tarvitsemme. Tästä voimme ehkä jotain päätellä. Oireet kytevät hiljalleen elimistössä (tai suolistossa) eivätkä saata näkyä pitkään aikaan. Energiaa kuluu hukkaan, kun sen voisi käyttää paremminkin.

  VastaaPoista
 9. Mihin unohtui osio "kuuntele kehoasi" - eikös se olisi tärkein kohta? :) Mielestäni on höpöhöpöä esittää tällaisia yhden totuuden prosenttikaavioita. Olin melko kauan raakaruoalla (n. puolitoista, pari vuotta) ja tein kaiken "oikein". Välillä olo oli oikein hyvä ja freesi, aina ei. Kehoni alkoi pyytää lihaa ja munia, joita ensin hieman järkyttyneenä söin, mutta huomasin, kuinka loistavaksi uusi ruokavalioni oloni sai. Nyt syön kaikkea mitä kehoni milloinkin pyytää - joskus menee joitain aikoja melkolailla ko. pyramidin mukaan, joskus taas lihaa tulee syötyä enemmänkin ja olen elämäni kunnossa :) Ihmiset ja kehot nyt vain ovat erilaisia (itse uskon, että se, että olen saamelainen, saattaa vaikuttaa siihen, miksi liha sopii minulle niin hyvin - luultavasti perimäni on sopeutunut siihen että niitä tuoreita kasviksia ei ihan aina ole :)) ja tällaisia uskomus-pyramideja tärkeämpää olisi antaa vinkkejä, kuinka lisätä terveyttä edistäviä palasia ruokavalioon ja muuhunkin elämään ja korostaa kehon kuuntelun merkitystä. Eettisistä syistä tekisi mieleni joskus palata pääosin vegaaniseen ruokavalioon, mutta aina kun kokeilen, huomaan, että sillä ei pitkälle pötkitä (tosin treenaan paljon ja harrastan kovin vaativia lajeja).

  VastaaPoista
 10. Tottakai "kuuntele kehoasi" on tärkein ohje. Laitamme tarkemmat selitykset ja painotukset vielä uusille sivuille. On hyvin subjektiivinen määritelmä "tein kaikki oikein" ja toisaalta etenkin siirtymävaiheessa, joka usein kestää 2-5 vuotta riippuen lähtötilanteessa tulee väkisinkin mielihaluja. Suolistoa pitää toisinsanoen hoitaa aika kauan, antaa sille mahdollisuus tasapainottua, jotta ravinteet alkavat imeytyä. Tietty voi olla, että kehotyyppisi vaatii enemmän proteiinia / hiilaria, sinulla oli raudan tms. puutos joka sai sinut haluamaan lihaa. Urheilu vaikuttaa tietenkin ja etenkin kova sellainen yhdistettynä suureen ruokavaliomuutokseen harvoin toimii.

  Lihaa en lisää pyramidiin, koska sen terveyttä edistäviin vaikutuksiin ei ole mitään perusteluita. Sen sijaan kehon kuuntelua tulen korostamaan. Jokainen koostaa ravinnon tavoitteidensa ja elämäntyylinsä mukaan. Toisella se voi olla maksimaalinen suorituskyky, toisella taas henkinen ja fyysinen tasapaino. Pitkän liikuntataustan omaava miesystäväni painottaa palautumisen merkitystä, 80% liikunnasta tulisi olla sellaista jos puhutaan terveydestä..mutta näistäkin lisää sitten myöhemmin.

  VastaaPoista
 11. Luin selostuksen läpi ja kiinnitin huomiota pariin kohtaan. Heidi väittää ruokapyramidin perustuvan ihmisen fysiologiaan, mutta minusta tuo perustuu apinan fysiologiaan.

  Evoluutio on pienentänyt ihmisen suoliston tilavuutta noin 40 % verrattuna kädellisiin serkkuihimme. Tästä johtuu se, että ihmiselle raa'at kasvikset ovat kovin epäekologista ruokaa, sillä suolistomme rakenteesta johtuen raa'oista kasviksista ehtii suolisto ottaa vain puolet niiden sisältämästä energiasta. Kypsennys kyllä tuhoaa tai laimentaa osaa ravinto-aineista, mutta se ei ole ollenkaan niin oleellista kuin annetaan ymmärtää.

  Kasvien energia on pakkaantunut kasvien tärkkelys-jyväsiin ja ne ovat todella huonosti sulavia, joten pienentynyt suolistomme ei saa niistä irti sitä, mitä ne tarjoavat esim. apinoille.

  Kypsennyksessä tärkkelysjyväset turpoavat ja vapauttavat ravintoaineensa ihmisen käyttöön helpommin.

  Lisäksi elimistö joutuu huomattavan koville työstäessään raakoja kasviksia, eli energiaa palaa tuhottomasti siinä työssä.

  Ruuansulatusentsyymien työ helpottuu huomattavasti ruuan kypsennyksessä ja suolisto selviää helpommalla. Eli enemmän energiaa vähemmällä energian kulutuksella.

  Se, että olemme ihmisiä suurine aivoinemme on sen ansiota, että rupesimme kypsentämään ruokamme ja siitä saatava lisääntynyt energia mahdollisti mm. suuremmat aivot, kertovat meille vaikkapa bioantropologit.

  Kädelliset serkkumme käyttävät tälläkin hetkellä lähes koko valveillaoloaikansa ruuan etsimiseen ja sen natustelemiseen. Heillä on siihen soveltuvat isot hampaat, sekä huomattavasti pinta-alaltaan laajempi suolisto.

  Ruuan kypsennys mullisti ihmisen ravitsemuksen helpottamalla ruuansulatuksen työtä ja energian saantia. Immuunipuolustus hyötyi kun taudinaiheuttajat kuolivat jne...

  VastaaPoista
 12. Laura Ketola: Jos olet yhtään enempää lukenut blogiani tai e-kirjaani (epäilen) niin tietäisit, että en suosittele raakojen kasvisten syömistä sellaisenaan etenkään siirtymävaiheessa, jossa poikkeuksetta itse kukin on, kun näihin asioihin törmää. Vihersmoothie tai smoothie -sanalla tulee muutama hakutulos blogissani :) Lähipiirini kokemusten sekä lukuisten palautteiden pohjalta olen tehnyt havainnon, että nopeasti muutettu ruokavalio ärsyttää suolistoa - luonnollisesti. Ei siis lihadieetistä kaalidiettiin...

  Kun nautimme nyt muutaman vuoden pirtelöitä/keittoja jne ja tasapainotamme suolistoamme, pystymme todennäköisesti imeyttämään myös raakoja kasviksia paremmin. Eikö olisi jopa järkevää, että voisimme ottaa ruoan suoraan maasta ja puusta ja syödä sen ilman energiaa vaativia toimenpiteitä? Raaoissa kasveissa on hurjasti itsessään sulamista edesauttavia entsyymejä (jotka kaikki tuhoutuvat 50 asteessa), jolloin ei tarvitse käyttää hupenevia ja vajavaisia ruoansulatusentsyymivarastoja. Toki suosittelen silti lisäentsyymien tai probioottien käyttöä, koska yleensä olemme suolistosta enemmän tai vähemmän hajalla.

  Itse olen käsittänyt, että aivojen koko kasvoi kun aloimme käyttää (kala)rasvoja. Aivothan koostuu lähes täysin rasvasta. Kaikkien raakaravintoon liittyvien teosten ja omien kokemusten myötä energiansaanti on päinvastoin lisääntynyt kun tuoreruokaa on lisätty, eikä toisinpäin. Toki edelleen korostan siirtymää. Sekaruoasta kasvisruoalle on varmasti yhtä iso muutos energiatasojen nousussa, kuin kasvisruoasta tuoreruokaan...ja kasvisten kypsentäminenhän kuluttaa myös energiaa, kun joutuu käyttää uuneja jne. ei mitään järkeä!

  Ruoan kypsennyksellä on ollut tarkoituksensa, niinkuin kaikella evoluutiolla. Metsästäjä-keräilijöistä maanviljelijöiksi ja siitä teolliseen ruoanvalmistukseen. Nyt elämme aikaa, jollion voimme yhdistää luonnollisen elämäntavan (mahd.alkuperäinen ruoka) ja teknologian (blenderit, jotka pilkkovat sen sulavaksi). Useimmat uskaltavat jo nyt tehdä hurjia ihmiskokeita itsellään: https://jalkimaku.wordpress.com/2011/04/20/uusi-ravinto-uusi-elama/

  Toivon, että jatkokommentit tulevat sitten, kun julkaisemme pyramidin kokonaisuudessaan tarkempine selityksineen tulevan yhdistyksemme sivuilla piakkoin. Suosittelen lämpimästi tutustumista kymmeniä vuosia ravintoa tutkineiden mainitsemieni herrojen kirjoihin, jotta voisitte saada vielä kokonaisvaltaisempaa näkemystä asiaan. Elsa Ervamaan Elävä ravinto 80-luvun alusta osuu myös kanssa aika oikeaan :)

  Suoliston kutistuminen puoltaa myös huonosti sulavien lihan ja proteiinien välttämistä, eikö näin?

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...