Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

4.5.2011

Tervetuloa vapaus!

Suurin osa ihmisistä elää täysin kiinni mielessään, toisinsanoen ajatukset ja toiminta lähtee tietoisesta mielestä, jonka kapasiteetti on hurjat 5-10%. Näille ihmisille on turha selittää läsnäolosta tai itsensä kehittämisestä. He elävät ohjelmoidusti, tekevät työtä motiivina pelko, pysyvät ummehtuneessa suhteessa motiivina pelko, pysyvät mukavuusalueella motiivina pelko tai häpeä, mutta he tekevät sen tiedostamattaan - joten turha heitä syyttelemään! Syyttely tai tuomitseminen ei auta ketään. Ainoastaan positiivisuus ja hyväksyminen vie heitä eteenpäin.

Ennen kuin voimme oikeasti ymmärtää, mitä on olla läsnä ja toimia aidosti kokonaisuuden eduksi läsnäolosta käsin, meidän tulee päästä irti tai toisinsanoen ylittää nämä alemman mielen tunteet. Syitä, miten/miksi irtipäästäminen tapahtuu on varmaan monia, eikä ole yhtä tietä. Ehkä olosuhteet ovat suotuisat, lähipiiristä tulee kannustavaa ärsykettä tai ehkäpä ollaan tarpeeksi turhautuneita vanhaan. Turhautuneita esim. loputtomalta tuntuvaan yrittämiseen ja tulevaisuudessa elämiseen. Joskus pitää käydä tarpeeksi pohjalla, jotta voi nousta ylös- tai selkeästi ylemmäksi, jotta näkisimme sen vanhassa rypevän pikkuminän.

Ylemmän mielen tunneskaalaan siirryttäessä elämänlaatumme paranee huomattavasti. Näemme laajemmalta itsemme, emmekä enää samaistu häpeään tai pelkoon. Päinvastoin, usein koemme vielä hetkittäin ilmenevät tunteet kohdattavina haasteina ja saatamme jopa pyrkimällä pyrkiä "epämukavuusalueelle". Kun havahdumme siihen, että voimme vaikuttaa mieleemme - niin ajatuksiin ja tunteisiin alamme monesti tietoisesti kehittämään mieltämme. Kaikenlaiset self help / development - materiaalit sekä vastauksien etsintä henkisyydestä kuuluvat tähän vaiheeseen. Elämme ajoittain flow:ssa ja rakastamme yhtäkkiä itseämme ja kaikkea ympärillämme. Ongelma tässä vaiheessa on se, että vaikka usein olemme tyytyväisiä itseemme, haluamme nyt muuttaa ympäristöämme. Halu lähtee mistä? Henkilökohtaisista tarpeista.

Läsnä voi periaatteessa olla milloin vaan, vaikka nauraessa ja missä kehitysvaiheessa vaan, mutta siitä tulee enemmän hyödyllistä sitten kun tulee tietoiseksi eli sitten kun saamme kokemuksen tai useampia aidosta itsestämme. Kokemus ei ole tunne, vaan suoraan sydämestä tuleva tieto. Suora tieto siitä, mikä on oikein ja sitä sanotaan myös intuitioksi. Tällä hetkellä kaikki kysymykset ja kaikki epäilys loppuu. Läsnäolon kautta ymmärrämme, että emme olekaan tunteemme! Emme ole häpeä tai pelko, mutta emme ole myöskään ilo tai rauha! Tietoisen läsnäolon hetkellä kaikki tarpeet olla jotain tai omistaa jotain loppuvat. Ei ole kysymyksiä. Ei ole epävarmuutta. Epäilystäkään. Tässä vaiheessa oleminen on samalla sekä helpointa että vaikeinta ikinä. Kun on itsessään se rauha ja täyttymys ei tarvitse tehdä mitään eikä tarvitse ketään ollakseen jotain. Se, mitä ulkomaailmassa "normaalielämässä" kuitenkin tapahtuu on jokseenkin paradoksaalista. Sukulaiset saattavat ihmetellä, kun työnteolla ei ole enää mitään merkitystä, mutta se ei ole sinun ongelmasi, koska mikä se ongelma olikaan :)

Alemmasta mielestä ylempään mieleen ja siitä tietoiseen läsnäoloon. Saavutettuamme (tapahtuu paremmin ilman minkäänlaista pyrkimystä) läsnäolon ja autuaan olemisen tilan tapahtuu mitä? Tässä vaiheessa sinusta kuoritaan viimeisetkin yksilölliseen identiteettiin liittyvät seikat pois. Ensin kuori pitää kasvattaa ja sitten se kuoritaan pois. Kaikki asiat, mihin miellät tai liität vielä itsesi tulevat näkyville, yksi kerrallaan ja vain tiedät, mitä pitää tehdä. Kohdata kaikki eikä välttää mitään. Hyväksyä. Rakastaa. Olit ehkä uskonut, että sinun pitää meditoida maailman tappiin asti kunnes olet valaistunut. Olit ehkä uskonut, että olet vihdoinkin löytänyt sen elämäntavan. Huomaat ehkää pientä vastustusta siihen elämäntapaan ja niihin ihmisiin, joka itse olit vielä hetki sitten. Hyväksyt kaiken. Rakkaus edeleen lisääntyy. Kuuntelet sydäntäsi ja erotat mielen höpinät, koska niitä on yhä vähemmän.

Ulkoisesti olet samanlainen kuin ennenkin, vaikka kaikki on muuttunut. Erona entiseen on se, että sinulla ei ole enää henkilökohtaisia tarpeita tyydytettävänä ja näin voit toimia vapaasti, missä tahansa tilanteessa, kenen tahansa seurassa. Voit tehdä periaatteessa mitä vaan, mutta automaattisesti et tee mitään, mistä on vahinkoa muille. Tietoinen ihminen ei tee mitä vaan.

Aito vapaus tulee sitten, kun kaikki henkilökohtaiset tarpeet ovat tyydytettynä. Perustarpeet, turvallisuus, yhteisöllisyys, itsen arvostus ja itsen kehittäminen. "Kun mikään ei kiinnosta". Kun olet kyllästynyt itseesi olet vapaa ja elämä on enemmän kuin helppoa! Mitä tapahtuu kun vapaat ihmiset lähtevät toimimaan ja tekemään? Siitä saamme esimakua varmasti tulevina vuosina :)

2 kommenttia:

 1. Tärkeää asiaa. Luopuminen, irti päästäminen ja poisoppiminen ovat vaikeita.

  Jossain seinäkirjoituksessa jonka ohi pyöräilen harva se päivä lukee jotenkin näin: Se ei ole ongelma, että ihmiset eivät ole vapaita, vaan se, että he ovat tottuneet olemaan kahlehdittuja.

  VastaaPoista
 2. Hyvä kysymys Heidi. Itse uskon, että rakkaus lisääntyy ja hyvät teot. Kun ihmiset lähtevät toteuttamaan itseään onnellisuus vain lisääntyy.
  Olen huomannut sen omassa elämässäni ja ympärilläni - ja se on upeaa kun ihmiset rohkaistuvat tekemään muutoksia.

  ‎"Have the courage to follow your heart and the intuition. They somehow know what you truly want to become. Everything else is secondary."
  Steve Jobs, June 2005

  Oletko nähnyt tämän 15 min. videon, jossa Jobs puhuu Stanfordin yliopiston valmistujaisjuhlassa?

  http://www.ted.com/talks/steve_jobs_how_to_live_before_you_die.html

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...