Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

10.5.2011

Mikro bye bye

Luovuin mikroaaltouunista samantien, kun tajusin, että se tuhoaa kaikki ruoan entsyymit ja suuren osan myös vitamiineista/mineraaleista puhumattakaan siitä, mitä haittoja sen säteily saattaa tehdä. Tätä ennen käytin mikroa lähes päivittäin ja valitettavasti sen seuraukset saattavat edelleen näkyä kehossani / veressäni. Vuosien tiedostamaton tai tietoinenkin ehkä koko elinikäinen altistuminen ruoka- ja ympäristökemikaaleille sekä ruoan valmistuksessa muodostuville myrkyllisille aineille on valitettavasti enemmän kuin normaalia, eikä ole ihme, että joka kolmas sairastuu syöpään jossain vaiheessa elämää...

Linkitin seuraavaa juttua myös Facebookissa toivoen, että etenkään vauvan/lastenruokia ei lämmitettäisi mikrossa. En oikeastaan ymmärrä, miksi lapsi ylipäänsä tarvii totuttaa lämpimään ruokaan. Jos blendatut itsetehdyt soseet/pirtelöt - niin kasviksista, hedelmistä kuin marjoista menee itselle alas, niin miksei myös vauvalle, jota ei ole edes totutettu kypsennettyyn?? Ei emme tarvitse perunaa. Emme tarvitse lihaa. Emme tarvitse eläimen maitoa...ja sallittujen herkullisten ja puhtaiden ruoka-aineiden määrä on lukematon!

Seuraavat kuvat on poimittu Antti Heikkilän blogista, jossa hän toteaa osuvasti:

"Olen kirurgi, ortopedi ja traumatologian erikoislääkäri. Tavoitteenani on tukea ihmistä olemaan oman elämänsä aktiivinen subjekti sen sijaan että olisi passiivinen objekti joita ulkomaailma käsittelee halunsa mukaan..."

Antti oli vastikään blogannut mikrolla tehdystä kokeesta. Ylemmässä kuvassa vasemman puoleista kasvia kastellaan mikrossa käsitellyllä vedellä ja oikean puoleista ei-mikro - vedellä. Alemmassa kuvassa on tulos 9 päivän jälkeen...
Mikro ei ole yksin paha vaan yhtä lailla myös muut lämmitysmenetelmät tuottavat säteilyä, kuten uuni. Rasvaa (kookosöljyä lukuunottamatta) käristettäessä vaikka pannulla se hapettuu ja synnyttää karsinogeeneja. Kypsennettäessä yli 42 asteen ruoansulatuksessa elintärkeät entsyymit tuhoutuvat ja entsyymivaje taas aiheuttaa...listan erilaisia vaivoja ja oireita, kuten tässä blogauksessa muinoin kerroin.  Tässä pieni lainaus parin kesän takaisesta tekstistä:

Ihmisen elimistö ei itse tuota kaikkia tarvitsemiaan entsyymejä, vaan niitä on lisäksi saatava ravinnon mukana. Hedelmistä ja kuumentamattomista vihanneksista saamamme entsyymit toimivat kehossamme viruksia, bakteereja sekä myrkyllisiä aineita ehkäisevästi. Raakaravinnossa, varsinkin vihreissä kasviksissa, on erittäin runsaasti entsyymejä, keitetyssä ja kuumennetussa ruuassa ei yhtään. Mikroaaltouunin käyttö tuhoaa ruoasta loputkin entsyymit. Myös iduissa on paljon entsyymejä; ilman entsyymejä ei siemen idä eikä kasvi kasva. Entsyymit taistelevat myös tulehduksia vastaan sekä huolehtivat haavojen parantumisesta. Ne tukevat immuunijärjestelmämme puolustajina toimivia soluja ja toisaalta hyökkäävät vieraita soluja vastaan.

Koko ihmisen energia- ja solujen rakennusaine-aineenvaihdunta perustuu valkuaisaineisiin. Ruoan kypsentäminen siis tuhoaa entsyymeitä, ja näin mm. yli puolet (lihan) proteiineista jää hyödyntämättä. Todellisen tarpeen ylittävän valkuaisen sulatuksessa elimistöön jää myrkyllisiä aineenvaihduntajätteitä. Jos tämän lisäksi suolistossa vallitsee häiriintynyt pieneliökanta, pääsevät proteiinit mätänemään bakteeritoiminnan seurauksena niin, että myrkyllisiä ammoniumyhdisteitä syntyy, josta seuraa
* Kudosten kemiallinen tasapaino järkkyy ja seurauksena on liikahappoisuus
* Kuona-aineet mätänevät suolistossa
* B- vitamiinin puutos
* Nivelreuma ja kihti
* Osteoporoosi
* Munuaiskivet

Lopputoteamus: Suosi tuoreruokaa ainakin 70% :sesti, jos haluat ottaa vastuun terveydestä!

23 kommenttia:

 1. Luovuin mikrostani 2½ vuotta sitten ,enkä ole sitä kertaakaan katunut,paitsi joskus talvella,jolloin voisin siinä lämmittää sellaista pavuilla täytettyä niskanlämmittäjää;D

  VastaaPoista
 2. Mikä tekee 70% maagisen luvun?

  VastaaPoista
 3. Jo ennen kuin kuulin tuosta ravinteiden tuhoutumisesta mikrossa ällötti sen vaikutus ruoan koostumukseen. Rapeudesta ja ruskistumisestahan ei ole tietoakaan, ja muutoinkin mikroruoka tuntuu epäkutsuvalta ja "lässähtäneeltä" koostumukseltaan ja maultaan. Ei ihme että makuaisti hylkii mikroruokaa kun ottaa huomioon tuon ravinneköyhyyden.

  Muun kypsentämisen haitallisuuteen en sen sijaan oikein usko. Ihmiset ovat syöneet kypsennettyä ruokaa viimeiset pari miljoonaa vuotta, joten ei se kai hirveän haitallista ole. En ole myöskään kuullut ainoastakaan alkuperäiskansasta, joka osaa tehdä tulen, mutta ei käytä sitä ruoan kypsentämiseen.

  Tosin alkuperäisiin ruokavalioihin on kuulunut paljon myös raakoja ruoka-aineita, joten nykyisin yleisestä lähes 100% kypsennetyn ruoan syömisestäkään ei ole ollut kysymys.

  VastaaPoista
 4. No ihan huippu postaus! Lyhyesti, ytimekkäästi ja konkreettisesti! Linkitin! Rakkautta <3

  VastaaPoista
 5. Tämä Heikkilän esiinkaivama mikromyytti on vanha ja todettu virheelliseksi jo vuosia, vuosia sitten. Mutta koska Heikkilä ei ole aikoihin ollut kiinnostunut esittämiensä väitteiden totuudenmukaisuudesta, niin hän esittelee sitä totena.

  Myytti on vanha, mutta yhä kiertää maailmaa, kiitos internetin ja osa sen todesta ottaa, valitettavasti. Suomenkin kouluissa koe on toistettu useita kertoja siinä onnistumatta, vaan kasvi on kasvanut täysin samalla tavalla, vaikka vesi olisi lämmitetty mikrossa.

  Seuraavan linkin takana asia on selitetty heille, joilla on tiedoissaan puutteita:

  http://www.snopes.com/science/microwave/plants.asp

  Kuinka blogin pitäjä ajattelee kohottavansa valuetaan levittämällä asioita, jotka jopa alakoululainen tietää virheellisiksi?

  VastaaPoista
 6. Kiitos kommenteista. En perehtynyt tarkemmin Heikkilään ja testin taustaan. Jokainen uskoo siihen, mikä sen hetkisessä maailmankatsomuksessa resonoi. Ehkäpä uuden maailmankuvan- ja katsomuksen myötä näkee asiat eri tavalla ja toimii myös.

  Niin kasvi kuin ihminen on yksilöllinen ja toisella voi olla, että mikro ei vaikuta mitenkään, toisella taas vaikuttaa. Miksi riskeerata jos ei ole 100% varma? Tämä koskee ihan kaikkia tieteellisen maailmankuvan luomia kyseenalaisia terveyteen liittyviä keksintöjä...

  Value-levelini taisi nyt tippua radikaalisti ;)

  VastaaPoista
 7. heippa!

  luovuin mikrosta kymmenen vuottasitten..
  kaikki melkein ihmettelee, missäs sun mikro???
  Äitini sanoo sitä myrkkyuuuniksi!!

  VastaaPoista
 8. Mä komppaan Hannelea. Ei fysiikka ja kemia toimi niin kuin kukin meistä sattuu tämän hetkisessä maailmankatsomuksessa resonoimaan, vaan fysiikan ja kemian asioissa vaikuttavat aivan muut asiat. On ikävää että Heidin pitää levittää turhia pelkoja väitteillä jotka eivät ole totta alkuunkaan.

  Ei tällä blogilla ole ollut kuin viihdearvoa ja siksi täällä tulee välillä käytyä että näkee sen, mitä kaikkea pöljää on USA:sta imitoitu. Vastaava on Olli Postin blogi ja siellä on uusinta uutta auringon tuijottaminen, jolla saa itselleen aikaistetun harmaakaihin tai poltettua verkkokalvosta tärkeitä, mm. lukemiseen tarvittavia osia. Sekö on seuraava hullutus täälläkin?

  VastaaPoista
 9. kerro miten entsyymit selviävät mahalaukun suolahappo kylvystä?
  eikös ne entsyymit sit siellä kuitenkin kuole?

  VastaaPoista
 10. mkl33: Ihminen on luonnostaan vähintään 70%: sesti vettä ja nestettä tarvitaan kaikkiin elintoimintoihimme. Jos emme saa sitä tarpeeksi niin nesteiden vaihto hidastuu, lymfajärjestelmä tukkiutuu ja sairastumme näin helpommin. Ylimääräinen ruoka, joka ei nesteiden kierron hidastumisen myötä pääse sulamaan kehossa kerääntyy rasvasoluiksi ympärille ja aiheuttaa happoisuutta.

  Suvi: Tarkennan, että on totta, että fysiikan ja kemian toiminta ei riipu maailmankuvasta, mutta niiden tulkinta muodostaessa mielipidettä riippuu maailmankuvasta. Jos perustat näkemyksesi vain tieteellisien todisteiden varaan (tiede on tutkinut tätä mikroasiaakin ehkä muutaman kymmenen vuotta ja sen pitkäaikaiskäytöstä ei ole tietoa), niin anna mennä. On tehty kokeita, että veden rakenne muuttuu selvästi, kun pulloon laitetaan eri sanoja. Kaikki vaikuttaa kaikkeen, siis miksi ei ottaa varman päälle tässäkin asiassa.

  47000456: Ravintoaineiden entsymaattinen pilkkoutuminen tapahtuu mahalaukun yläosassa, jonka jälkeen ruoka vasta sekoittuu vasta kunnolla happamaan mahanesteeseen. Tärkkelystä pilkkova syljen entsyymi amylaasi ehtii usein vaikuttaa mahalaukussa yli tunnin ennen kuin ph laskee niin alas, että entsyymin toiminta estyy.

  On tutkittu, että elävän ravinnon avulla parannetaan lukuisia jopa "parantumattomia" tauteja. Mitattava ero (tietellisessä maailmankuvassa) normiruoan ja elävän ruoan välillä on entsyymit. Se kaikki muu, mitä emme voi vielä mitata, mutta nähdä silmillä esim. kirlian kuvien avulla on kuitenkin kokonaisuudessaan ehkäpä se juttu, mikä aiheuttaa paranemisen. Itse ruoka ei paranna, vaan se antaa mahdollisuuden kehomme parantaa itse itsensä, kun maksa ei joudu olla jatkuvasti ylitöissä myrkkyjä poistamassa, tai haima luovuttamassa kehon vähäisiä esim. entsyymivarastojaan entsyymittömän ruoan pilkkomiseen. Oikean, alkuperäisen ruoan syöminen mahdollistaa elimistömme pääsemään homeostaasiin, tasapainotilaan, jossa elimet toimivat niinkuin pitäisi ja energiaa riittää näin ollen myös muihin toimintoihin.

  Tässä lisää:

  http://quinoaa.blogspot.com/2009/10/elava-ravinto.html
  http://quinoaa.blogspot.com/2009/10/raakaravinto-ja-elava-elama-osa-2_11.html

  VastaaPoista
 11. "On tehty kokeita, että veden rakenne muuttuu selvästi, kun pulloon laitetaan eri sanoja. Kaikki vaikuttaa kaikkeen, siis miksi ei ottaa varman päälle tässäkin asiassa."
  Pliis, voisitko selittää mitä tässä ajat takaa? Onko vedellä joku tietoisuus, joka ymmärtää kirjoitusta?

  Mikro on edelleen käytössä ja sillä tulee välillä lämmiteltyä edellisen päivän ruokaa. Syy lämpimälle ruualle on ihan puhtaasti aromaattinen, kypsentämällä saa erilaisia makuja ja tuoksuja raaka-aineista, sekä tietysti myös erilaisia tekstuureja. Toiset meistä kun nauttivat monenlaisesta ruuasta, eivätkä halua pelkkää blenderissä sekoitettua mössöä. Myös meistä vegaaneista.

  VastaaPoista
 12. Heidin esittämien periaatteiden mukaisesti voisi kai yhtä lailla sanoa, että mikroaaltouunissa lämmitetty ruoka parantaa syövän, jos vaan uskoo, että näin on. Todisteeksi voisi väärentää videon, jossa mikrotettu vesi saa kasvin kasvamaan paremmin. Tärkeintä on sanojan ja uskojan maailmankuva!

  Ilmeisesti joidenkin maailmankuva kuitenkin on oikeampi, kun kerran eineksensyöjien elämäntapojen arvostelu koetaan mielekkääksi. Sitähän sen ei pitäisi olla, jos oikeasti tosiseikoilla ei ole mitään väliä, vaan tärkeintä on, että uskoo transravassa uitetun tärkkelyssuikaleen olevan hyvää terveydelle.

  Tässä blogissa on välillä hyvääkin asiaa terveydestä, mutta miksi niin monen pitää mennä uskonnoliseen hihhulointiin ja hylätä tosiasiat?

  VastaaPoista
 13. Kiitos mielipiteistänne. Jokainen toimii tosiaan sen mukaan, minkä parhaaksi näkee kullakin hetkellä. Avoin kannattaa olla uudelle, jos muistat mitä ajattelimme 10 v sitten niin mitä sitten tästä 10 v jälkeen. Itsekin käytin mikroa vuosia uskoen, että se ei vaikuta, enkä sitä voi tietää ihan varmaksi vieläkään, miten se vaikuttaa tai vaikuttaako se haitallisesti. Siksi kaiken lukemani jälkeen ja ihmisen kokonaisvaltaisen ymmärryksen oivaltaneena sitä en halua käyttää. Haluan eliminoida kaikki mahdolliset haittatekijät sen verran kuin täällä pystyy.

  Jos ei ole subjektiivista kokemusta puhtaan ruoan eduista, näitä "uskonnollisia hihhulointi"-juttujani on vaikea uskoa, tiedän sen.

  Halusin tällä postauksella pitkästä aikaa herätellä ravintojutuissa, etenkin mikroruokittujen lasten vanhempia. Nämä lapset rakentavat meille tulevaisuutta, mutta he tarvitsevat parhaat mahdolliset rakennusaineet, jotta pysyisivät terveenä ja osaisivat vielä ajatella. Tukossa ollessa ei helposti oivalleta :) ja miksi pitää elämässään mahdollisia esteitä, jos on tietoa ja tietoisuutta siitä, että voi valita toisin.

  VastaaPoista
 14. Vielä sen verran, että sehän on kai selvää, että lämmittäminen tuhoa entsyymeitä ja joitain ravintoaineita (ja tekee toisista paremmin imeytyviä). Enkä itsekään ajatellut syöttää lapselle mikroruokaa, mutta tämä johtuu siitä, että aiomme vaimoni kanssa syöttää lapselle (tai lapsille, jos Jumala suo) oikeaa ruokaa, ei mitään valmiiksipakattua teollisuusjätettä.

  Ja totta, että kaikesta ei yhden ihmisen elinaikana saada "luotettavia tieteellisiä tuloksia", eikä ehkä koskaan, vaikka käytännön kokemuksella asia saattaakin olla selvä yksilön kohdalla. Valitettavasti vain harmillisen moni tuntuu uskovan "gurujen" subjektiivisia kokemuksia ja stressaavan ties mistä hömpästä milloinkin.

  VastaaPoista
 15. Sellainen vielä, että luin jutun uudestaan tarkemmin ja kysyisin tuosta lopputoteamuksen 70 % luvusta, että tarkoittaako se ruokaa painon, energiasisällön vai jonkun muun mittarin mukaan?

  VastaaPoista
 16. Onhan noita mikron haittoja vaikka kuinka paljon. Esim. valkosipulin syöpää ehkäisevät aineet tuhoutuvat. Parsakaalin flavonoidit menetetään. Maidossakin tapahtui jotain "mukavaa", mutta noi kasvikuvat oli kyllä hieman epäuskottavia. :D Uskoisin ettei kasvi kuole noin vain vaikka siihen kaadettais pahempaakin myrkkyä alle 10 päivässä. Tuolla oli YLE:n areenalla pieni kuuntelupätkä siitä kun ne kokeili mikrovettä kasveihin niin eipä ne saanut niitä kumoon. Silti, mitä olen itse lukenut niin suosittelisin heivaamaan mikron ruuanvalmistuksessa. =)

  VastaaPoista
 17. Tuosta lasten ruoasta vielä sen verran, että oma lapseni ei esim. suostunut syömään mitään hedelmiä missään muodossa ennen kuin vasta lähempänä kahden vuoden ikää (eli nyt). Edelleenkään ei syö niitä kunnolla, vaan pureskelee pieneksi ja sylkee pois. Saman tekee raa’alle kurkulle ja porkkanalle. Soseena ei suostu hedelmiä maistamaankaan, edelleenkään. Ja kun ensimmäisiin kiinteisiin yritin totuttaa siinä 6 kk iässä (suositus), niin ei mikään itse tekemäni kelvannut. Eli ainoa ja ensimmäinen kiinteä, mitä suostui syömään oli purkkimaissi. Hyi minä! Olisin vaan antanut lapsen olla ilman ruokaa (toki tissi oli vielä käytössä), enkä antanut noin helposti periksi. Nyt syö jo monipuolisemmin, mutta tuskin mitään raakapirtelömössöä saisin menemään vieläkään alas. Lisäksi, sen lempiruokaa on makkara, vaikka se ei omaan ruokavaliooni kuulukaan. Kerran annoin sen maistaa isännän uunimakkarasta kuvitellen, ettei sille kelpaa, mutta siitähän se vaan innostu. Nakkia vaan pitäisi saada. Eli pointtini on se, että kaikista vanhempien hyvistä tavoitteista huolimatta, lapsi se lopulta itse päättää, mitä nielee ja mitä ei (tämä pätee myös henkiseen ravintoon). Toki voi yrittää tahtojen näännytystaistelua, mutta itse en ainakaan sellaiseen raaski ryhtyä. Toki sitkeällä maistattamisella voi pitkällä tähtäimellä saada tuloksia aikaan, mutta kun se ravinnon tarve pitäisi saada täytettyä myös sillä välillä.
  Mikro on itselleni lähtökohtaisesti vastenmielinen, koska se muuttaa ruoan rakennetta ällöksi, mutta sitä en kyllä tiedä (varmuudella), onko se ravintoaineiden tuhoajana pahempi kuin muukaan kuumentaminen. Heikkilän painotuotteet olen kyllä lukenut, joissa hän mikron haukkuu, mutta ei hän kyllä muita kypsentämistapoja lyttää. Itse kaipaan lämmintä ateriaa jopa kaksi kertaa päivässä, enkä edes saa pureskeltua raakaa ruokaa niin paljoa, että tulisin kylläiseksi, pirtelöistä puhumattakaan. Jokainen kokeilkoon itse, mikä sopii omalla kohdalla. Mikä muuten siinä perunassa on niin huonoa, jos ei ole kyse ylipainoisen ihmisen laihdutustarpeesta? Ei siinä ehkä ole niin paljoa ravinteita kuin muissa kasviksissa, mutta ihan hyvin silläkin keripukkia torjuttiin pulavuosina.

  VastaaPoista
 18. Dragofix, noissa kaikissa tutkimuksissahan todetaan, että kaikki kuumennus tuhoa ravinteita, eikä missään todettu, että mikro jotenkin tainomaisesti tuhoaisi ravinteita muuten kuin nimenomaan kuumennuksen kautta. Ja se nyt kai on kaikille selvää, että kuumennus tuhoaa ravinteita. Mutta se mitä en itse en usko, eikä sille noistakaan tutkimuksista löydy tukea, on se, että mikro olisi jotenkin pahempi, paitsi että sillä saa nopeammin ruuan kuumaksi.

  VastaaPoista
 19. Juhani: 70% lautasmallin mukaan määrällisesti. Laitan kohta blogiin havainnollistavan ravinto tai elämätapapyramidin aiheeseen liittyen

  nadja: Äidin ruokavalio raskauden aikana ja jo vuosia ennen vaikuttaa todella paljon lapsen mieltymyksiin, näin ainakin asiaa vuosikymmenet tutkinut Cabriel Cousens toteaa kirjassaan. Sen enempää en osaa sanoa, kun ei vielä ole omaa kokemusta. Vaikea ajatella, että lapsi luonnostaan haluaisi makkaraa...En tiedä enkä syyttele sinua, sanon vaan yleisesti, että on yksi erittäin vaikuttava tekijä asiassa.

  ja Juhani vielä: AInakin yksi tapaus ja todiste on siitä, että ihminen kuoli kun siirtoverta lämmitettiin mikrossa, normaalisti se lämmitetään muulla tavalla. Tässä lisää luettavaa: http://www.relfe.com/microwave.html

  En näe oleelliseksi alkaa etsimään lisää vastaväitteitä mikron puolustajille (vaikka niitä varmaan löytyisi), jokainen tehköön sitä, mikä tuntuu oikealta.

  VastaaPoista
 20. Oklahoman verensiirto vuonna 1991 ei millään tavalla liity mikroaaltouunin turvallisuuteen.

  Ihmiselle siirrettävää verta ei saa lämmittää mikrossa. Ei myöskään nuotiolla kahvipannussa, eikä kattilassa hellalla, eikä uunivuuassa tavallisessa uunissa, eikä myöskään vedenkeittimessä, vaikka olisi lämpömittari toisessa kädessä.

  Veren lämmittäminen kaikilla muilla tavoilla on ehdottoman kielletty ja sen sanoo myös terve järki, mutta ei se tee vedenkeittimestä vaarallista teeveden lämmittämiseen, vaikka veren lämmittämiseen potilaalle se ei sovellu.

  Veri lämmitetään pussissaan vesihauteessa, koska kaikki muut tavat on tarkoitettu ruuan valmistamiseen, ei elävien solujen valmistamiseen verensiirtoa varten. On täysin väärässä asiayhteydessä käyttää tuota jonain merkkinä mikroaaltouunin vaarallisuudesta.

  VastaaPoista
 21. Amylaasi pilkkoo tosiaan vain tärkkelystä. Mahalaukulla ei ole ns. yläosaa vaan se elehtii sekavana myttynä. Sieltä annostellaan noin lusikallista kerrallaan valmista tavaraa ohutsuoleen jossa imeytyminen tapahtuu.
  Amylaasi entsyymi suussa siis pilkkoo esim perunan tärkkelystä, esim. voit kokeilla raaka peruna suuhun.

  Mahalaukun pH ei vaihtele, joten voisin kumota mielessäni tuon tunnin pilkkoutumisajan. Mahalaukussa ei ole imeytymistä. Sisäinen tekijä tosin varmistaa B12 vitamiinin saannin.

  Terv. Lääkisläinen ;)

  VastaaPoista
 22. Minua kiinnostaisi tietää missä astiassa tuo kasteluvesi on lämmitetty? Sitä ei kai kokeessa sanota. Mutta epäilen että se on lämmitetty jossain muoviastiassa tai muussa, josta on mikrossa lämmitettäessä irronnut veden sekaan jotain liuotinta, joka on lopulta myrkyttänyt kasvin. Ei vesi siitä mikrolämmityksestä miksikään mene.
  Muutenkin kasveissa voi olla eroja, niin että toinen olisi voinut kuolla kuitenkin, vaikka olisi molempia kasteltu samalla vedellä.

  Olen lämmittänyt lapselleni ruokaa mikrossa, mutta valitsen aina keraamisen tai lasisen astian, en koskaan muovista, juuri siitä syystä, että en voi tietää mitä siitä muovista irtoaa.

  Ehkä muovinen vedenkeitin on vaarallisempi...?

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...