Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

16.5.2011

Eläinten/kissojen luonnonmukainen ruokinta, halukkaita oppaan tekijöitä?

Ihmisen terveyden edistämiseen ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin liittyvä oppaani Uusi päivä on nyt taitossa ja toivon mukaan saan siitä painokelpoisen version lähikuukausien aikana. Olemme myös perustamassa piakkoin yhdistyksen, jonka puitteissa lähdemme edistämään näitä tärkeitä asioita. Koska tekemistä ja ideoita tuntuisi riittävän niin paljon kuin on resursseja, sain idean myös eläinten luonnonmukaiseen ruokintaan liittyvän oppaan tekemisestä. Koska olen saanut kiitettävästi apuja aina kun olen kysynyt, niin kysyn edelleen, että olisiko joku halukas auttamaan oppaan teossa tai jopa tekemään kyseisen oppaan? Tai jos tällainen opas on jo olemassa niin vinkkejä kaivataan. Ajattelin kysyä sponsoreitakin ehkä mukaan, josko opasta saisi levitettyä kauppohin, mutta ainakin se on tarkoitus laittaa nettiin ilmaiseksi ladattavaksi.

Kuten ehkä olette huomanneet, ihminen ei ole ainut laji, joka kärsii epäluonnollisen elämäntavan aiheuttamista sairauksista. Yhä useammalla eläimellä on syöpä, kasvain, diabetes, ylipainoa ja muita ongelmia. Olen kirjoitellut eläinten luonnonmukaisesta hoitamisesta lähinnä kissoihin liittyen, mutta nyt sain aiheeseen vaikuttamiseen vielä lisäpontta, kun rakkaalla kissallamme, joka viimeiset vuodet on ollut siskoni hyvässä hoidossa todettiin kasvain.

Kissa, Mimosa nimeltään täyttää loppuvuodesta 10, joten ihmisen iässä se vastaa suurinpiirtein keski-ikää. Ihmiset näkemäni mukaan oireilevat nykypäivänä yhä nuorempina - jo alle 20 vuotiailla on suolistovaivoja, väsymystä tai ylipainoa epäluonnollisen elämäntavan myötä puhumattakaan siitä, mitä 30+ vuotiailla kytee kehossaan. Mimosakin on saattanut oireilla jo pitkään. Eläimistä on vaikea sanoa, koska ne eivät valita. Niin kasvaimelle kuin syövälle ei ole mitään selvää syytä, mutta lukemani myötä olen saanut vankan tuntuman siihen, että ne aiheutuvat pitkäaikaisesta vääristyneen ravinnon nauttimisesta yhdistettynä stressiin. Elsa Ervamaan loistokirjassa "Elävä ravinto" todetaan, että "monet asiaa tutkivat ravintotieteilijät ovat todenneet, että 90% kaikista sairauksista johtuu epätäydellisestä suolen toiminnasta ja paksusuolen vajaatoimintaa pidetään pääsyönä mm. syöpään. " Suolta ärsyttää tietenkin huonosti sulava, happamoittava länsimainen ruoka mm. liha, vilja, kahvi, lisäaineet sekä ihan liian helposti nauttimamme antibioottikuurit. Suolisto, etenkin paksusuoli antaa otollisen pesän huonojen bakteerien lisääntymiselle ja samalla vastatyötä tekevät hyvät bakteerit ja entsyymit hupenevat kovaa vauhtia.

Olen syyllinen siihen, että Mimosaa on ruokittu pienestä pitäen halvalla marketin purkki- ja kuivaruoalla, joka nyttemmin lukemani mukaan sisältää eläimelle suuria määriä niitä eläinten osia, joissa on suuria määriä antibiootteja ja hormoneja! Kissojen ja koirien ruokiin saa rehulain mukaan käyttää mm. turkiseläinruhoja, sorkkia, kavioita, höyheniä, villaa ja sarvia. Jos valmisruoissa ei olekaan edellä mainittuja, niin niissä on teurasjätettä, joka puolestaan sisältää rauhasjäämiä ja sikiökalvoista peräisin olevia hormoneja. Monet koirien ja kissojen ongelmat on liitetty hormonipitoiseen valmisruokaan (Lähde).  Kissat altistuvat helposti myös ylipainolle, koska markettiruoassa ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi oikeita ravinteita. Kissa joutuu täten syömään määrällisesti ihan liikaa.

Ehkä koitin joskus antaa tuoretta kalaa, mutta kun ei heti kelvannut, niin luovutin poislukien keitetty sei, jota hän suostuu edelleen syömään pieniä määriä. Kuitenkaan hän ei suostunut syömään juurikaan muuta ja etenkään tuoretta toisin kuin nykyiset kaksi kissaani, jotka syövät kiinni saadessaan jopa sisiliskoja ulkona. Kaikenlaisia sisäelinsekoituksia koitin tehdä jopa blenderillä, mutta ei Mimosalle.

Katsoin surullisena, kun veimme kissan kasvaimen poistoon eläinlääkärille. Mimosa on elinaikanaan rauhoitettu muutamaan kertaan ja saanut muutaman antibioottikuurin, joten vastustuskyky on tämänkin vuoksi  heikentynyt. Nyt katsoin, kun häneen pistettiin jälleen kolmea eri lääkettä - kuulemma vahvoja antibiootteja jälleen. Kasvain saatiin poistettua kokonaisena ja se näytti pieniltä aivoilta. Se oli kissoille harvinaisessa paikassa, hännän tyvessä ja se oli ollut siellä jonkin aikaa piilossa, ennen kuin siskoni huomasi sen.

Mimosa on toipunut hyvin leikkauksesta. Nyt haluan luonnollisesti ainakin yrittää antaa Mimolle mahdollisimman tervehdyttävää hoitoa, koska kissan vastustuskykyä tarvitsee parantaa, jotta kasvain ei uusiudu. Kesän lähestyessä hän saa onneksi olla ulkona ja nauttii runsaasti suolen toimintaa edistävää ruohoa. Tilasin iherbistä myös eläimille tarkoitetun vitamiinikuurin sekä viherjauhetta Green mush. Suosittelen eläinten omistajia kokeilemaan, nimittäin ainakin kaksi kaikenlaista vähänkin lääkettä muistuttavia aineita vieroksuvaa kattiani suostui syömään sitä veteen ja ruokaan sekoitettuna. Jauhe sisältää jauhettuna kaikenlaisia superaineita mm. vehnänorasta, spirulinaa, nokkosenlehteä, alfa alfaa, entsyymejä, inkivääriä...

Jos vähänkin tuntuu, että eläimesi ruokavalio saattaa olla yksipuolinen, tällä jauheella saat kätevästi täydennettyä sitä! Jauhe sopii mm. kissat, koirat, hamsterit, marsut, hiiret, puput ja muut nisäkkäät.


Kuten olen kirjoitellut, tuoreena tai raakana annettu ruoka olisi niin ihmisten kuin eläinten ykkösravintoa, mutta jos kissasi on jo totutettu teollisiin valmisruokiin, itse valitsisin ainakin luomuvaihtoehdon, kuten Yarrah (saa Ruohonjuuresta ja kuivamuonaa jopa CM:sta) tai vähintään eläinkaupassa myytävän laadukkaamman vaihtoehdon, kuten uuden Ziwipeak- sarjan tuotteita. Monipuolisten tuore- tai kuivaruokien lisäksi eläimelle olisi hyvä antaa mahdollisuus syödä ruohoa (ulkoa, kissanruohot, vehnänoras ym) sekä hyviä rasvoja. Omani syövät innolla kookosöljyä ja pienen nokareen voita (ja luomujuusto/raakajuusto) silloin tällöin. Vie eläintä ulos, jotta se saa virikkeitä ja nauttia ruohosta ja hapesta!

Ole yhteydessä, jos oppaan tekeminen kiinnostaa. Sen ei tosiaan tarvitse olla mikään iso juttu.

Mimosan kuva oli ihan ekassa blogauksessani :) Isoin kisu.

6 kommenttia:

 1. Niissä marketin ruuissa on tosiaankin kamalasti lisäaineita,mutta kissat ovat kauhean nirsoja,ja ihan helposti ei niitä ruokia voi vaihtaa.Onneksi Mimosa selvisi hyvin leikkauksesta.Oma entinen kissani,nykyisin poikani kissa Helsingissä,Otto,on jo 17 vuotias,ja kop kop ,ollut terve koko elämänsä ajan,vaikka niitä marketin ruokia onkin syönyt.Olisi kiva antaa sillekin luomuvaihtoehtoja,mutta epäilen,että tuossa iässä vielä suostuu syömään muuta mihin on tottunut.Aion kuitenkin nyt kesällä kokeilla..

  VastaaPoista
 2. Jep. Kissojen nirsous johtuu tietenkin siitä, että niitä ei ole pienestä pitäen totutettu monipuoliseen ja raakaan ruokaan yhtä lailla kuin ihmisissä. Uusi sukupolvi on tietenkin rappeutuneempi kuin vanhempi...Cousensen kirjassa oli osuva tutkimus siitä, että markettiruokitut kissat eivät pystyneet lisääntymään 4. sukupolven jälkeen...

  Kannattaa kuitenkin kokeilla uutta, niin helposti luovutamme. Hyvä Otto :) Ainahan ihmisissäkin niitä on, jotka elävät pitkään kärjistetysti makkaralla. Hyvät geenit, mielentila ja sosiaaliset suhteet ovat merkittävä tekijä pitkäikäisyydessä. Ravinnon merkityksen nyt tiedostavina, voimme kuitenkin nostaa elämänlaatua ja pitkäikäisyyden todennäköisyyttä - myös eläimille.

  VastaaPoista
 3. Kun laittaa kuukkeliin hakusanaksi vaikka barf, saa aika hyvin tietoa aiheesta. Ulla Kivimäki on kirjoittanut kirjan Koiran luonnonmukainen hoito (tai jotain sinnepäin), siinä on aiheesta myös aika hyvä tietopaketti.

  Tässä yksi raakaruokasivusto:
  http://www.murrenmurkina.com/index.php/tietoa-ruokinnasta/-barfin-perusperiaatteet

  VastaaPoista
 4. Malin Ekblom: Koiran luonnollinen ruokinta

  VastaaPoista
 5. http://www.eskojalkanen.net/ etusivulta kun klikkaa tuhkapäivä 5 kesäkuuta kohdasta lue lisää, niin löytää tietoa eläinten hivenaine- ja bioenergia täydennyksestä lapinkoivujen tuhkalla. Itselleni on vaikuttanut todella hyvin. Tässä myös tietoa tuhkasta:http://www.goodset.composer.fi/eshop/pages/131/

  VastaaPoista
 6. Voi, itseäni kiinnostaisi kovasti tuo oppaan tekeminen, mutta meillä kun ei täysin barf-ruokavaliota noudateta ja olisi hyvä saada vähän käytännön kokemusta mukaan oppaaseen. Vaikka onhan noita kaikenlaisia oppaita ja kokemuksia netti ja foorumit aika pullollaan, mutta jokin semmoinen jämäkkä yhteenveto olisi kyllä ehkä paikallaan!

  Meillä tosiaan syödään laadukkaita purkkiruokia: tällä hetkellä Animonda + Feline Porta, raksuina Orijenia. Raksuja tosin syödään hyvin vähän välttääksemme virtsavaivat (eikä noilla raksuilla niin hampaiden hyvinvointia parantava vaikutus ole kuin usein luullaan). Tilaamme teolliset ruuat Saksasta zooplussalta, suosittelen!

  Tämän lisäksi syötämme päivässä ainakin yhden aterian raakaa lihaa. Tällä hetkellä pakastimessa on kalkkunaa sekä ihan perus jauhelihaa ja katkarapuja. Voisi käydä ostamassa kyllä lisää vähän kaikenlaista, kuten sydäntä sen korkean tauriinipitoisuuden vuoksi. Niin ja lisäksi sitten kasvatamme ohraa syötäväksi.

  Kokonaan Barfille en uskalla heittäytyä kissamme kanssa kun pelottaa vähän ne vitamiinit, koska olisi kuitenkin hyvä varmuuden vuoksi antaa lisävitamiineja (esim. Multicat) ja kalsiumia (teollisessa ruuassa ovat valmiina), ja tämä kun on vielä pentu joten tuo olisi periaatteessa vielä tarkempaa kuin aikuisella (etenkin kalsiumin ja fosforin oikea suhde).

  Mutta joo halusin nyt vain kertoa miten meillä elellään! Suosittelen kyllä raa'an lihan syöttämistä! :) Täältä Mimosalle voimia ja rapsutuksia!

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...