Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

25.3.2011

Nagarjuna ja muita ayurvedakokemuksia Intiasta

Ayurveda, kiinalainen lääketiede ja muut täydentävät hoitomuodot tulevat olemaan tulevaisuudessa huomattavasti enemmän länsimaisen lääketieteen rinnalla käytettäviä keinoja. Lukuisat ihmiset ovat alkaneet kiinnostumaan erilaisista vaihtoehto - tai täydentävistä hoidoista "herättyään" sairautensa ja oireidensa poistosta oman terveytensä edistämiseen ja vastuun ottamiseen. Se, mitä sinä voit tehdä edistääksesi parempaa maapalloa ja lisätäksesi terveempiä ihmisiä sen sisällä on hoitaa ensin itsesi kuntoon. Ottamalla selvää kehostasi, tankkaamalla siihen terveyttä -vaikka yliannos ja palauttamalla myös yhteys mieleen. Sen jälkeen voit jakaa tätä ilon sanomaa myös muille. Olen itse saanut kunnian tuoda ayurvedaa enemmän suuremman yleisön tietoisuuteen. Aloitin 1,5 vuotta sitten blogi- ja nettisivukirjoittelun lisäksi tekemään ayurvedisia hierontahoitoja sekä kehotyyppianalyyseja. Aika oli mahtavaa, mutta tällä hetkellä pidän breikkiä hoidoista. Ehkäpä tilanne muuttuu jossain vaiheessa. Hierontojen tekeminen kun ei varsinkaan aluksi tuntunut lainkaan työltä.

Olen viimeisen parin vuoden aikana analysoinut tietenkin tiiviisti itseäni, mutta myös käynyt erilaisissa mittauksissa, kuten ayurvedisessa pulssiluennassa (*3), kehonkoostumustestissä, biosignaturessa (*2), hivenainetestissä ja elävän veren kuvissa (*2). Joku voisi ajatella, että olen terveysfanaatikko ja suoritan terveyttä. Ehkä sekin osa-alue on ihan hyvä sisällyttää, jotta sen voi ylittää. Oppia paljon uusia (vaikka sitten osittain suoritustyylillä, mutta paaaaljon vapaammin kuin ennen), hyviä juttuja, mutta sitten päästää irti rajoittavista tekijöistä. Nauttia elämästä, mutta sisällyttää silti hyvät, opitut elämäntapa"mallit". Ayurveda pulssilukijat Suomessa olivat sanoneet kehotyypikseni tällä hetkellä pittan, mutta alkuperäisestä kehotyypistä ei ollut varmuutta. Seuraavaksi se, mitä Intia kertoi.Jos Ayurveda on sinulle tuntematonta tai kaipaat kertausta, kannattaa tutustua ayurveda-aiheisiin postauksiini, kuten seuraaviin:Kävimme Intian reissumme aikana kolmella eri ayurvedalääkärillä kolmessa eri paikassa; Goan Galangutassa, Keralan Munnarissa sekä Keralan Cochilla. Ensinnäkin kuulimme etukäteen, että lääkärin tulisi olla koulutukseltaan/titteliltään joko BAMS tai MD ja hänen tulisi osata pulssiluentaa. Intia on täynnä wanna-be -ayurvedaosaajia ja suuri osa ayurvedapaikoista on pelkkää bisnestä, jossa koitetaan saada turisteja hierontoihin. Osa näistäkin paikoista on varmasti ihan päteviä ja niissä voi olla mahdollisuus saada myös syvempiä puhdistushoitoja. Kannattaa kuitenkin tutustua etukäteen tarjontaan ja haalia käsiisi lääkäri, joka tekee pulssiluennan maksutta. Kannattaa myös käydä useammassa konsultaatiossa eikä uskoa suoraan ensimmäistä.

Ensimmäinen analyysi tehtiin Goalla. Aika ja paikka ei todellakaan ollut ihanteellisin meidän (minun ja Heikin kannalta). Olimme koko edellisen viikon ja juuri ennen mittausta syöneet ihan liian tuhdin ja mausteisen intialaisen lounaan ja etsineet paikkaa ja kävelleet hikisinä rannalla. Hetken päästä ayurvedalääkäri soitettiin paikalle, koska sanoimme tietävämme, että analyysin tulisi olla maksuton. Heti aluksi lääkäri pyysi näyttämään kieltä ja kynsiä. Sitten hän pyysi kättäni mittaakseen pulssini. Odotin innostuneena tulkintaa Goan liikenteen hälistessä taustalla. Lääkäri kysyi omaa tulkintaani ja sanoin, että tiedän "olevani pitta". "Miksi niin luulet" - hän kysyi. Sanoin, että kaikki siinä matchaa. Lääkäri sanoi, että olen hänen tulkinnan mukaan kapha-vata, joka kärsii pittahäiriöstä - eli käytännössä prakriti (syntymässä saatu keho-mielityyppi) olisi kapha-vata ja vikriti (tämänhetkinen epätasapaino) pitta.

Hän sanoi, että kärsin tällä hetkellä suuresta (vata/pitta)stressistä ja että minulla on edelleen paljon kuonaa kehossa (johtuneeko kenties viime päivien rankoista aterioista, vaikea sanoa) ja että olisin altis vanhemmiten korkealle kolesterolille ja sisäisille rasvoille. Nämä viittaisivat kaphaani, joka myös vaikuttaa vahvassa rakenteessani. Vata sen sijaan tuo alttiuden stressille ja monessa muussakin vastakohtaisuuden kaphaan nähden ja tähän hetkiseen tilaan ainoa ohje häneltä olikin se, että ostaisimme häneltä (kallista) kehotyyppiteetä tai että menisimme hierontoihin, joita hän tarjosi hieman liian yli-innokkaasti. Heikin pulssista hän sanoi, että kehotyyppi olisi pitta-vata ja että häiriö olisi pitalle ominaisesti maksassa. Hän kysyi myös onko Heikki kenties juonut joskus maitoa "hieman" enemmän. Onko? Todellakin..ja tämä kaikki siis näkyy pulssista. Heikki kärsii myös pittalle ominaisesta happamuusongelmasta, joka vaikuttaa nopeaan väsymiseen.

Menin oikeastaan aika sekaisin tästä analyysista ja kehitin itselleni elämäni stressin (toki monet muutkin asiat vaikutti), mutta kun mielellesi sanotaan, että "se on sekaisin", niin siitäkös se vasta sekoaa!!! Ayurveda pyöri mielessäni ja esti ajoittain hetkestä nauttimista. Vatsani meni tukkoon. Lopetin Intialaisen ruoan syömisen, kun halusin minimoida öljyt ja mausteet, eikä ruokaa enää tehnyt mieli. No, vaihtoehtona olikin sitten pizza :) No, söimme me paljon hedelmiä ja kaikesta selvittiin ja seuraava analyysi oli sitten hyvinkin erilainen.

Seuraavan oikeatittelisen ayurvedalääkärin metsästimme Keralan ihanasta Munnairista. Hänessä positiivista oli se, että hän ei olisi millään ottanut maksua mittauksesta, eikä tyrkyttänyt myöskään hierontoja. Hänen analyysitapansa sen sijaan oli totaalisen erilainen kuin Goalaisen. Hän kyseli kyselykaavakkeen muodossa meidän mieltymyksiämme, tyyliin: Tykkäätkö makeasta/...lämpimästä vedestä.../Saatko nopeasti ystäviä...Lopuksi hän kyllä katsoi myös pulssin ja minä olin tällä kertaa kapha-pitta, mutta Heikin kehotyyppi pysyi pitta-vatana. Edellinen lääkäri oli juuri "varoittanut" näistä kyselykaavake-tyypeistä. No, molemmissa puolensa. Tämä lääkäri sanoi tasapainottavia yrttejä kysyessämme, että yrttejä tärkeämpää on huomattavasti puhdas ruoka, vesi ja ilma. Bravo! Perusasiat kuntoon. Ilmeisesti yrttibisnes ei ole kovin huima Intiassa verrattuna ainakaan hierontoihin. Jännää oli kuitenkin se, että tämäkin lääkäri kyseli Heikin maidonjuomisesta (joka siis on loppunut jo 3 vuotta sitten!) - joka ilmeisesti on siis yhteydessä väsymykseen.

Kolmas paikka sijaitsi Keralan viimeisessä kohteessamme, josta lentomme lähtisi takaisin Mumbaihin eli Cochilla. Olin lukenut eräästä lehdestä "sattumalta" tunnetusta ja hyvämaineisesta ayurvedakeskuksesta, joka sijaitsisi "sattumalta" lähellä lähtölentokenttäämme, joten ohjasimme taksikuskimme aka Jarpin sinne.

Ayurvedakeskus oli nimeltään Nagarjuna ja sijaitsi kaukana liikenteen hälystä. Paikka oli luonnon keskellä lähellä jokea ja siihen kuului useita rakennuksia majoittumista, hoitamista, ruokailua ja joogaa varten. Paikalla oli myös oma puutarha, jossa viljellään yrttejä. Paikassa toimii viisi koulutettua lääkäriä, jotka ovat perehtynet monipuolisesti myös länsimaiseen lääketieteeseen ja he hyödyntävät molempia suuntauksia monipuolisesti hoitometodeissaan (voi kun olisi Suomessakin). Kun kysyimme pulssidiagnostiikasta, lääkäri sanoi, että se onkin vain yksi tutkimustapa - he käyttävät jopa 8 eri tutkimustapaa selvittääkseen potilaan nykytilaa. No, koska aikamme oli rajattu päädyimme vain pulssiluentaan. Tämäkin lääkäri katsoi pulssin lisäksi kieltä ja kynsiä, mutta kyseli myös kattavasti taustastamme mm. vanhempiemme vaivoista. Täten hän antoi minun kehotyypikseni (prakriti edelleen) vata-pitta, jolla ei vaikuttaisi olevan erityisiä vaivoja, ainoastaan alttius stressille ja pittaa nostaville ruoille (jep jep). Heikki oli sen sijaan tällä kertaa myös eri doshainen, eli pitta-kapha/kapha-pitta. Tämäkin lääkäri kysyi: "oletko juonut maitoa...

Kävimme myös parissa perinteisessä ayurvedahieronnassa. Goalla saimme molemmat nelinkäsi - hieronnan, joka oli todella tehokkaan oloinen päähän"hakkauksineen" ja kuumottava kuumakylpyineen ja kuumottavine öljyineen. Ehkäpä viilentävä hoito olisi sopinut meille paremmin tuohon tilaan...Mielenkiintoisia kokemuksia - mutta meidän ottamat hoidot eivät olleet niitä rentouttavimmasta päästä..


Lähdin Intiaan pittana, palasin kapha-vata/kapha-pitta/vata-pittana. En ilmeisesti ole selkein tapaus, mutta kaikki analyysit olivat erittäin mielenkiintoisia. Kaikki olivat yhtä mieltä, että pittani oli Intiassa häiriintynyt - viimeinen lääkäri kysyikin aina, että "millainen olet normaalisti". Intiassa stressitasojen ja kuumansietokyvyn nousu sekä vatsan toimiminen tai toimimattomuus on ilmeisesti enemmän kuin normaalia. Se ei kuitenkaan  välttämättä tarkoita, että nämä oireet tarkottaisivat jotain, jos ne eivät vaivaa Suomessa. Viimeisin lääkäri myös hieman ihmetteli, mitä näinkin terveet ihmiset tekevät klinikalla - no tasapainottavat puhdistusoperaatiot ovat ehdottomasti hyväksi kaikille, olivat ne sitten kotona tehtyjä mehupaastoja tai kattavampia ayurvedisia hoitoja.

Siis. Tämänhetkinen tilasi voi olla ihan eri, kuin mitä alunperin olet, mutta tärkeää olisikin tasapainottaa vikritiasi, jotta pääset lähemmäksi tasapainoa - prakritia! Omalla kohdallani se tarkoittaa sitä, että pitäisi varoa pittahäiriötä, eli liian kuumottavia, öljyisiä ja mausteisia ruokia/asioita, vatahäiriötä, eli liiallista ympäristön mölyä/matkustelua ja pitää rutiinit kunnossa sekä kaphahäiriötä eli liian raskasta ruokaa ja liikkumattomuutta. Perusjuttuja toisaalta kaikille :)

Nagarjuna näytti todella viihtyisältä paikalta. Paikassa tehdään erilaisia puhdistushoitoja, joidenka kesto vaihtelee 2 viikosta useisiin kuukausiin. Hoitotoimenpiteisiin kuuluu kattava tutkimus, kehotyypin tasapainottaminen sopivalla ruokavaliolla (tosin kypsennettyä, mutta kasvista), joogalla ja meditaatiolla. Lisäksi tehdään erilaisia puhdistushoitoja Pancha Karma - tyyliin (totaalinen puhdistushoito). Tässä lisätietoa Nagarjunasta ja hoidoista. Enimmäkseen apua on saatu fyysisiin vaivoihin, mutta myös stressi ja mentaaliset ongelmat ovat hyvin hoidettuja. Tämä on hyvä mahdollisuus lähteä tutustumaan vaihtoehto - sorry ei vaihtoehto - vaan täydentävään lääketieteeseen. Paikassa käy kuulemma paljon saksalaisia ja kuulemma yksi suomalainenkin oli vastikään lähtenyt tyytyväisenä.

A little in english and greetings to Dr. Sajith S. Chand

In this post I wrote about my experiences of Ayurveda in our 2,5 weeks holiday in India. It was interesting that every doctor we visited gave different result about my body type (prakriti) but diagnosis were definitely useful. We visited in a really nice place, Cohci's Nagarjuna Center (I told the facts) and felt we could come there to get a treatment next time. Of course this was too short time to experience enough about ayurveda but we continue our studies here...

Hope to see you again!

Heidi & Heikki

Here is a river view in Nagarjuna


2 kommenttia:

 1. Hyvä kirjoitus totta tosiaan. Monesti onkin haasteellista löytää tämän hetken ongelmat ja erottaa ne toisistaan jo genetiikkaan pesiytyneistä jutuista. Jälkimmäinen on usein syypää ensimmäiselle mutta ei aina. Root/Branch lähestymistavaksi nyky kiinalaisessa lääketieteessä usein kutsutaan tämän asian opettelua, erotetaan alkuperä ja oire toisistaan ja hoidetaan tilanteen mukaan sitä joka on olennaisempi siinä hetkessä. Usein se juuri on tärkeämpi koska se hoitaa oireenkin. Kuitenkin jos oire on vakava niin se on laitettava kuntoon ennenkuin alkuperään isketään kiinni. Osittain sama asia, osittain ei.

  Tuossa olen niin samaa mieltä, että lääketieteitä pitäisi yhdistää. Kiinassa asia toimii paremmin, ei toki saumattomasti vielä sielläkään mutta aina pitäisi vaivaa hoitaa sillä keinolla jolla siihen saadaan parempia tuloksia. Täydentävä saa monissa vaivoissa parempia tuloksia kun taas monissa jo vakavaksi edenneessä sairaudessa länkkärikeinot on ehdoton ykkösvaihtoehto.

  Jes, kiitos mielenkiintoisesta reportaasista!

  VastaaPoista
 2. Olen selkeästi pitta-tyyppi, mutta kasvispainotteiseen ruokavalioon siirtyessäni olen palellut usein, mutta silti saatan samalla hikoillakin (kylmähikisyyttä, esim.kylmät mutta vähän kosteat kädet).Olen miettinyt, onko minussa myös sittenkin vataakin.Erityisesti kylmien ruokien jälkeen on kylmän tunnetta.Kun taas kuumat juomat, kuten vihreä tee (kahvia en juo) aiheuttavat joskus jopa liikaa lämpöä. Kovassa liikunnassa hikoilen luonnollisesti melko runsaasti, kuten pitta-tyypit yleensäkin.Liikuntaa olen harrastanut aktiivisesti jo 7 vuoden ajan, pääasiassa kävelyä ja joskus ratsastustakin. Nykyisin myös joogaa, jumppaa ja kuntosalia. Nyt olen alkanut siirtyä enemmän pitta- ruokavalioon, jospa alkaisi olo tasapainottua.Olen lukenut pari ayerveda-kirjaa ja niiden mukaan nimenomaan ohutsuolessa pitta-häiriö ilmenee ja minulla on juuri alavatsan alueella usein ollut turvotusta ja kipuja, ärtyneen suolen oireita, ummetuksen ja löysävatsaisuuden vuorottelua enemmän kasvispainotteiseen ja täysjyväviljapainotteiseen ruokavalioon siirtyessäni. Nyt vatsa-oireet vähän helpottaneet viljatuotteiden ja maitotuotteiden rajoittamisen myötä tässä puolen vuoden aikana. Kuitenkin välillä suoli ei tunnu tyhjenevän kunnolla vaan joutuu aamulla käymään useasti vessassa. Herään aikaisin, n.5-6:n aikaan ja menen ajoissa nukkumaan. Nämä säännölliset nukkumis- ja ruokailuajat on ollut minulla jo teini-iästä lähtien.
  Ihanaa tämä uuden tiedon etsiminen vaan on :) Vieläkin aion ottaa selvää lisää.
  Kiitos ihanasta blogistasi :)

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...