Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

4.2.2011

Vihdoinkin! Self made -Proteiinipatukoita!!!

Ei siinä mennytkään kuin kaksi vuotta saada itse aikaiseksi tehdä protskupatukoita. Mutta parempi myöhään kun ei milloinkaan, eikö näin :) Tässä muuten parin vuoden takaisia mietteitä eri proteiinien laaduista.

Mahdollisimman puhtaan ravinnon suosijan hyviä proteiinin (tai aminohappojen, joista proteiinit rakentuvat) lähteitä ovat erilaiset vihreät lehdet, levätuotteet, superfoodit (ulkomaiset) sekä kohtalaisissa määrin pähkinät ja siemenet (erit. hampunsiemen). Jos olet raakaravinnolla, niin suosittelen käyttämään esim. spirulinaaa/levää ajoittain montakin rkl päivässä etenkin, jos liikut. Täydennystä voi silloin tällöin ottaa esim. kananmunista (myös raakana) tai laatulihasta/kalasta. En näkisi niille, kuitenkaan päivittäistä tarvetta, jos ruokavalio on muuten monipuolinen. Oleellista on tietenkin suoliston tasapainottaminen, jolloin ravintoaineet imeytyvät paremmin. Kaikissa raaoissa hedelmissäkin on aina jonkin verran proteiinia.

Laadukasta lisäproteiinia (jauhetta) suosittelen etenkin paljon/kohtalaisesti liikkuvalle, sekä "ei-hiilari"tyypille. Toki se kehon kuuntelu on a ja o tässäkin, eli ei ole yleispätevää suositusta kaikille. Jauhetta voi heittää vihersmoohieen, suklaasmoothieen tai vaikka itse tehtyihin patukoihin tai muihin (raaka)leivonnaisiin.

Proteiinijauheista omia suosikkeja, joita olen testannut ovat Sun Warrior (etenkin vanilja ja suklaamaut) sekä Nutribody. Warrioria saa ainakin Fitness First verkkokaupasta, jonne olemme lisännyt jatkuvassa käytössä olevan quinoaa-alekoodin, jolla saa -5 % ostoista.

Näihin herkkupatuihin tuli seuraavia aineksia (kaikki FF:stä):

*Liotettuja ja rouhittuja manteleita (luulisin, että FF:ssä myytävä mantelijauhekin käy, sitä olen käyttänyt jo useasti tekemiini punajuuripyöryköihin)
*Muutama tuoretaateli
*Sun Warrior suklaajauhetta
*Osaan laitoin appelsiinitippoja lisäksi
Sekoita monitoimikoneessa/Vitamixilla tampin avulla kiinteäksi massaksi. Muotoile patukoiksi.

Aineiden suhteet voivat vaihdella haluamasi mukaan. Helppoa se on, kun kokeilee. Helppoa ei tietenkään ole se, että syö maks 1/päivä :)

Tässä muutamia kuvia Fitness First tilauksistani. Valikoima on todella monipuolinen, hinnat ainaki osassa tuotteita jopa reilusti muita edullisempia. Laatua tässä testaillaan...

Jos jotain kiinnostaa ja asuu Tampereen alueella, myynnissämme on jotain kirjoja Pirkkalan kirpputorilla, mukana mm. terveysaiheista matskua, ayurvedaa (Amazonista tilattua ulkomaista) sekä jopa integraaliteoriaa (Wilber), pöytä on nro 63.

8 kommenttia:

 1. Sattuipas sopivasti, just oon aatellut kirjoittaa Sun Warriorin vaniljaproteiinista, tilasin sitä tovi sitten iHerbistä ja se on kyllä kaikin puolin tuntunut hyvältä! Kiva ohje, tästä vois itsekin kehitellä jotain :)

  VastaaPoista
 2. Onko tuo mantelijauhe ihan puhdasta jauhettua mantelia? Olen nimittäin jauhanut itse ja mietin vaan, että onko jotain eroa kaupan valmisteisiin.

  VastaaPoista
 3. Hyviltä näyttää,kokeilemaan!Ja FF vaikuttaa hyvältä kaupalta,pakettia itsekkin sieltä odotellaan:)

  VastaaPoista
 4. Olen muutamia kertoja tilannut FF:ltä ja hieman on kyllä minun kohdallani tökkinyt tilaukset. Toimitus on myös ollut hitampaa kuin monessa muussa paikassa. Hinnat ovat kuitenkin edullisemmat kuin muualla, joten sen takia olen tilaillut, vaikka tökkiikin. Tuli vain mieleen tuosta mantelijauheesta, että se olisi kätevä, mutta säilyneekö hyvänä "jauhona"? Olen itse jauhanut kokonaisista manteleista niin on ainakin tuoretta...

  VastaaPoista
 5. Patukat on ihanan hellyttävän näköisiä ja tämä on siis positiivinen kommentti =)

  Missä kirppiksellä siellä? Voisin käydä selailemassa kirjavalikoimaa läpi =)

  VastaaPoista
 6. Heh, joo symppis oli patukoiden ulkonäkö :)

  Helena: selvitän piakkoin

  Johanna: Kirpputori Alfa :)

  VastaaPoista
 7. Mmm, näyttää ihan hyviltä nuo patukat, tarvitsee varmaan kokeilla joku kerta, jos mun blendaaja vain taipuu siihen :)

  VastaaPoista
 8. Nättejä patukoita tosiaan :)

  Itselläni eka FitnessFirstin toimitus lähti tosi nopeasti (kun sen vain sai valmiiksi). Jyväskylästä Vaasaan tuntui tulevan jotenkin pikaisemmin kuin pk-seudulta tai Turusta... ja varmasti tulen tilaamaan sieltä jatkossakin. Omassakin blogissani suosittelen kyseistä kauppaa.

  Mietin Sun Warrioria hieman; siinä on ksantaanikumia, joka on yksi lukemattomista maissijohdannaisista. Ilmeisesti ei kuitenkaan ole niin paha kuin esimerkiksi seuraavat lisäaineet: guarkumi, arabiakumi (akaasia) ja karrageeni (Irish moss -levä)?? Vai onko muita kokemuksia? Tuskin mitkään teolliset kumit ja paksuntajat kuitenkaan terveellisiä ovat. Varmaan Olli Posti on pitkälti oikeassa kehuessaan hyvälaatuista spirulinaa proteiinijauheita paremmaksi. :)

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...