Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

18.2.2011

Mielestä maailmaan

Elämän kulku: Unknown, but something I know. Tässä muutamia ajatuksiani nyt:

Evoluutio tapahtuu niin ulkoisesti kuin sisäisesti. Sisäinen manifestoituu ulospäin. Ihminen on yksi (tärkeä?) evoluutiota eteenpäin vievä "väline".

Evoluutio tapahtuu sisäisesti tietoisuuden kasvun kautta. Tavoitteena on irtautua mielestä ja löytää tietoisuus  eli se, mitä oikeasti olemme. Tietoisuus on vain sana, määritelmä sille, mitä ei voi kuvata. Sille, mitä järkemme ei ymmärrä.

Tässä olisi kuva tietoisuudesta, jos se pystyttäisiin kuvalla esittämään, mutta se on vain tyhjä tila, jossa on kaikki tarvittava informaatio elämästä.

Se, mitä kuitenkin voimme vaihe vaiheelta havaita on se, että mielemme on enimmäkseen pelkkää illuusiota. Täten, kun mielen verhoa vedetään pois alkaa olennainen paljastumaan meille pienten vilahdusten muodossa. Jollekkin harvoille se lyödään suoraan silmien eteen. Bäng.

Tietoisuuden kasvun/paljastumisen vaiheet, jotka jokainen käymme läpi ovat: mieleen ehdollistuminen, mielen tiedostaminen ja tietoisuuden tiedostaminen.

Mahdollisuuksia edetä omassa kehityksessä: Virikkeinen kasvuympäristö, keho-mieli -tasapaino, tasapainoinen kehittyminen ilman kriisejä tai kriisien kautta oppimalla, haasteiden (epämukavuusalueiden) riittävä kohtaaminen, jatkuva oppiminen, hyväksyminen, tarkkailu

Tarkempia työkaluja mm: Puhdas ravinto, meditaatio, virikkeinen seura ja ympäristö

Jokaisessa kehitysvaiheessa/maailmankuvassa käymme läpi tutustumisvaiheen, sopeutumisvaiheen, huippuvaiheen sekä turhautumisvaiheen. Jokaisessa vaiheessa irtaudumme vanhoista uskomuksistamme sekä omaksumme uusia tilalle. Evoluutio kulkee siis sykleissä: Integroituminen, erityminen, integroituminen, erityminen. Kun elämme integroitumisvaihetta eli sopeutumis- ja huippuvaihetta olemme tyytyväisiä elämäämme. Huippuvaiheessa ajatukset manifestoituvat ja sisäiset arvomme kohtaavat ulkoiset. Kun elämme eriytymis/turhautumisvaihetta, sisäiset arvomme tai tarpeemme eivät enää kohtaa ulkoisia. Tällöin meitä vedetään eteenpäin. Turhautumisvaihe voi olla rankkaa ja silloin meitä vasta koetellaan. Eteenpäin vievät tällöin hyväksyminen, antautuminen ja irti päästäminen. Ei ole mitään "mille elää". Edessä on vain tyhjyys, mutta mieli ei pysty ymmärtää, että tyhjyys onkin se juttu.

Tällä hetkellä elämme enimmäkseen traditionaalisessa, modernissa ja postmodernissa kulttuurissa. Olemme enimmäkseen ehdollistuneita mieleemme, mutta suuremmissa joukoin tulossa tietoiseksi mielestämme. Olemme siis tulossa tietoiseksi siitä, että meillä on mieli eli ego ja se ei ole se, mitä me oikeasti olemme. Kyseenalaistamme jopa rankasti entisiä uskomuksiamme ja entistä elämäämme. Uskomukset ja elämä tapahtuu kuitenkin edelleen mielessä ja kyllä - usein myös henkisen tien kulkijoilla.


Meidän tulee kehittää mieltämme tiettyyn pisteeseen, jossa se ei enää voi kehittyä. Piste on se, jossa siitä ei ole enää hyötyä suuremman kokonaisuuden/evoluution kannalta. Jos haluamme kasvaa ulos mielestä, meidän vapautua alemman mielen tunteista, joita ovat mm. häpeä, syyllisyys, ylpeys ja pelko. Niin kauan, kun meillä on alemman mielen tunteita, emme voi kehittää ylempää mieltämme ja edelleen päästä sen yli. Ylemmän mielen tunteita ovat mm. rakkaus, rohkeus, ilo, järki ja rauha. Siirtyminen alemman mielen tunteista ylemmän mielen tunteisiin tarkoittaa myös tietoiseksi tulemista mielestä.

Vapaus on sitä, että käytännössä ei tarvitse luopua mistään. Vapautuessamme luovumme ainoastaan mielen illuusioista, mutta se pitääkin jokaisen oivaltaa itse. Mielemme haluaa ajatella "pitääkö minun luopua tuosta, jotta voin vapautua?" Se voi ajatella myös "Minun ei tarvitsekaan luopua mistään" ja uusi ehdollistuma on luotu. Fakta on, että emme tiedä kiinnikkeistämme, ennen kuin luovumme niistä - joko konkreettisesti tai elämällä ne läpi. Tiedämme ehdollistumamme ainoastaan vain NYT-hetkessä - ei mielellä analysoimalla.

Mieli on myös se, joka haluaa mennä eteenpäin, haluaa kehittyä henkisellä tiellä. Aito minä menee eteenpäin joka tapauksessa tai tarkemmin sanottuna tietoisuus paljastaa itseään - tekemättä mitään - olemalla ja irti päästämällä. Ensin meidän pitää opetella lisäämään, sitten luopumaan :) Kaikessa.

Mistä tiedämme, mikä on totta ja mikä ei? Kysy itseltäsi mielessäsi seuraava kysymys ja jää sen jälkeen odottamaan vastausta. Ja kun vastaus tulee, niin arvioi kuinka pitkä aika oli kysymyksen ja vastauksen välissä. Kysymys kuuluu: Mikä on seuraava ajatukseni?. . . . . . . . . .(odota). . . . . . . . . . Hyvä. Tee tämä muutaman kerran ja havainnoi, muuttuko tuo aika kysymyksen ja mieleesi tulevan ajatuksesi välissä. Sillä ei ole väliä mikä tuo ajatus on. Huomasitko, että siinä kysymyksesi ja mieleesi tulevan ajatuksesi välissä ei ollut mitään – sinä odotit sitä ajatusta tulevaksi, etkö? Ja se tauko oli ehkä vain sekunnin tai muutaman sekunnin pituinen, eikö? Mistä tässä oli siis kysymys?

Ensimmäinen johtopäätös on tämä: sinä et voi olla ajatuksesi tai mielesi, koska sinä olit se, joka odotti sitä ajatusta tulevaksi. Sinun tulee siis olla jotakin muuta. Sinä, se aito todellinen sinä, onkin juuri tuo jokin, joka sitä ajatusta odotti. Sinä olet se jokin mielen takana, joka havaitsi sen mielessäsi olleen ajatuksesi. Mieti tätä tarkkaan. Oletko samaa mieltä? Niin, vaikea on muutakaan mieltä olla. Ja ehdollistumisemme mieleemme tarkoittaa siis lyhyesti sanoen juuri tuota väärinkäsitystä – luulemme että me olemme ajatuksemme ja tunteemme eli mielemme, vaikka nyt tämän pienen harjoitteen jälkeen tiedämme, että emme ole. Sinä et ole mielesi.

Toinen johtopäätös: tauko, joka oli kysymyksen ja ajatuksesi välissä, oli itse se mielen takana oleva universaali tietoisuus, jota olemme löytämässä. Se jokin, joka on siis se aito todellinen sinä, on universaali tietoisuus, läsnä oleva nyt-hetki tai itämaisen perinteen mukaisesti pysyvänä olotilana se ”valaistuminen”, jota miljoonat ihmiset ovat etsineet vuosisatojen ajan. Sinä ja minä, me kaikki olemme tuo tietoisuus, joka tässä harjoitteessa ilmensi itsensä ”tyhjyytenä” kysymyksesi ja mieleesi tulleen ajatuksesi välillä.

----------------------------
What about me? Voisin halutessani kirjoittaa self development - jutuista, ravintojutuista ja muista trendikkään postmodernin maailmankuvan jutuista ja merkitystä tuottavista asioista ja saada enemmän lukijoita ja pönkitystä mielelleni. Elin vuosi sitten maailmankuvani huippuvaihetta, jolloin sisäinen ja ulkoinen maailma kohtasivat toisensa. Enää ne eivät kohtaa. Luulin olevani vapaa. Luulin, että olen jollain tasolla perillä.

Tässä mennään kohti tuntematonta. Enää ei lisäillä vaan luovutaan. Käytiin huipulla kasvamassa, jotta tiedetään, että huippu ei ole se juttu. Mutta huipulle on mentävä, jotta tietää, mitä sen jälkeen tulee. Jokaisen omalla tavallaan. Blogin perustaminen ja ajatusten kirjoittaminen on osoittautunut monella siihen aika loistavaksi väyläksi.

Harjoitus mielen takana olevan tietoisuuden huomaamiseksi pohjautuu Eckhart Tollen "Läsnäolon voima" sekä Frank J. Kinslowin "The Secret of Quantum Living" - kirjoihin.  

Ps. ja blogiteksini otsikon pöllin tämän kasvukumppanini profiilikuvauksesta ;)

8 kommenttia:

 1. Tulin pitkästä aikaa tänne blogiisi ja hieno kirjoitus oli odottamassa :) Toit esiin ihanan selkeästi mutta samalla pohditusti Tollen ym. joskus vähän monimutkaisia ajatuksia.

  VastaaPoista
 2. Loistava kirjoitus erityisesti tuosta turhautumisvaiheesta, joka on kovin tuttua!

  Yleensä muuten tietoisuudesta tulee ihmisille mielikuva jostain "avaruuspölystä", mikä on sinänsä rajoittavaa. Tietoisuuteen voi onnistua joskus viittaamaan jotakuinkin seuraavasti: "Monitorin ja silmiesi välissä on tyhjää tilaa... Kiinnitä kaikki huomiosi tuohon "tyhjyyteen", ilman mielikuvia tai ajatuksia..."

  VastaaPoista
 3. Kiitos tästä, Heidi. Minä ikään kuin maistelen tekstiäsi: sulattelen rauhassa ja hitaasti, etten kiirehdi turhia, sen verran tässä on mietittävää. :)
  Osaat kertoa asioista mielenkiintoisesti ja rehellisesti.
  Olen seurannut blogiasi nyt vuoden ja se on ollut itselle rohkea esimerkki itsensä ilmaisemisesta, niin kuin muutenkin persoonana olet.

  VastaaPoista
 4. Kannattaa muistaa että suuret puut kasvavat kahteen suuntaan. Ylöspäin kohti valoa, mutta myös kohti maan pimeyttä ja kylmää. Jos kurkottaa vain valoa kohden ei perusta ole pitävä ja pienikin tuuli heittelee rakennelmaa.

  Tahtoo sanoa että myös niiden alempien tunteiden kohtaaminen, oman kärsimyksen, pelon, vihan, kateuden, kaunan ja mitä kaikkea meistä löytyykään on avain ihan oikeaan kasvuun. Rakkauden ja läsnäolon yhdistelmä tekee niistä vaarattomia ja käsiteltäviä, jonka jälkeen ne voi laittaa sivuun. Nämä pitää vaan ennen sitä kultivoida aika voimakkaiksi. Jos tämän unohtaa on helppo sairastua jonkinlaiseen vertikaaliskitsofreniaan, ajatella olevansa jotenkin pyhempi ja ylempi kuin muut. Se mikä tulee torjutuksi kuitenkin palaa tavalla tai toisella tuomaan kärsmimystä itselle ja muille. Elämä tai lähimmäiset sitten palauttavat, jos on onnekas.

  Tuolle polulle kannattaa varata vuosikymmeniä. Sitä edistystä on hankala arvioida itse. Vaikeat tunteet voivat olla myös ihan hyvä merkki siitä että on saanut kosketuksen johonkin syvempiin mielen kerrostumiin jotka normaali sekavuus on pitänyt aikaisemmin loitolla.

  VastaaPoista
 5. Okriina: Kiva kun tulit ja kiitos kommentista :)

  Esa: Jep jep. Hyvä vertaus tietoisuudesta!

  Heli: Hyvä tavoite. Mieli on se, mikä haluaa aina ymmärtää. Mutta vain yrittämättömyydellä etenemme oikeasti :)

  seos: Hieno kommentti, kiitos. Jään sitä miettimään...

  VastaaPoista
 6. Bonjour Heidi Olen juuri viikon kuluttua valmistautumassa pitämään luento-ja keskustelutilaisuuden aiheesta Koskettaa Näkymätöntä täällä Keski-Ranskassa jossa elän. Tekstisi tiivistää kauniisti ja selkeästi olennaisen - merci Reino

  VastaaPoista
 7. Kiitos elämyksestä, jonka tämän kirjoituksesi lukeminen tarjoaa. Kanavoit viehättävän selkeästi ajatuksiasi. Lisäksi kuvaukset elämästäsi, rohkeutesi tehdä asiat omalla tavallasi tuovat vaikeamminkin hahmotettavat henkiseen kasvuun liittyvät opit lähemmäs lukijoita. Todella inspiroivaa!

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...