Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

21.2.2011

Hamppupirtelö ja itse tehtyä luomuleipää

Helposti sulavia ja ääriravinteikkaita välipala/aamupala/lounasvinkkejä vihersmoothien, salaattien jne. lisäksi want some? Käytetään välillä perinteisempää pirtelö - sanastoa smoothien sijaan. Miten saada alas helposti hampunsiemeniä ja spirulinaa? Vastaus: tietenkin hamppupirtelö/maito (joka ei tosin ole kuvassa, vaan jokin normismoothie)


Bloggasin ekaa kertaa näistä nerokkaista perusmaidon korvikkeista, hamppu- ja mantelimaidosta jo 12.5.2009 (oi niitä aikoja:)) ja olen pitkästä aikaa innostunut taas hamppumaitomaisesta pirtelöstä, kun bongasimme hampunsiemeniä 6€/kilo eräästä paikasta...ja niille on hyvä tietenkin keksiä käyttöä. Hamppupirtelön reseptin resepti tuli samasta paikasta kuin siemenet ja jos reseptin haltija lukee tätä, niin voi halutessaan paljastaa itsensä/mainostaa paikkaansa kommenteissa :)

Hamppupirtelöä Vitamix kannullinen = monta lasia

* n. 3 dl hampunsiemeniä (liota yön, jos haluat makeampaa ja pehmeämmät kuoret, hampussa yleensä ei ole entsyyminestäjiä, joten liotus ei välttämätön)
* Vettä reilusti

--> Blendaa kunnes maitomaista - halutessa siivilöi siemenen kuoret tai jätä maitoon

* Lisää marjoja/hedelmiä. Esim. 2-3 dl puolukkaa/mustikkaa ja 2 banaania (menee ilman banskujakin)
* 1 rkl spirulinaa ( ei maistu tässä!)
* 1 rkl carobjauhetta
* Makeuta stevialla tai hunajalla makusi mukaan
* 1 rkl Macaa (valinnainen)

Ja tämä on täyttävää tavaraa!!! Enjoy :)

Hampunsiemen on lähes täydellistä ruokaa amino-ja rasvahappokoostumuksensa (sekä mm. lesitiini, E-vitamiini ja klorofylli) takia, lisää voit lukea mm. tästä.

Ja ettei liian raa'alla linjalla pysyttäisi, niin tässä tänä vuonna muutaman kerran nauttimani itse tehdyn kypsennetyn luomuleivän ohje (olen vielä kuivuriton ja hieman laiska idätys/kuivatuspuuhissa seli seli muutenkin). Määrät voi itse soveltaa. Huom. yleisesti viljat eivät ole niitä helpoimmin sulavia suolistolle, joten määrissä kohtuus ja kokonaisuus (syö nestemäisen smoothien kera tai huolehdi nesteytyksestä kunnolla ennen kypsennetyn ruoan nauttimista).

Herkkuleipä

- Muutama desi speltti/amarantti jauhoja tms. muuta itsellesi sopivaa luomuviljaa
- Saman verran tai hieman vähemmän raastettua porkkanaa
- Kuivattua nokkosta jonkin verran
- Laatusuolaa pari tl
- Halutessa taikinaan sulatettua kirnuvoita hieman (n. 1rkl)
- Vettä, että sekoittuu
- Päälle hampunsiemeniä

Sekoita aineet kulhossa vaikka haarukalla (ei tarvi sotkee käsiä). Taputtele pellille lusikan avulla ja paista n. 200 astessa 10-15 minuuttia. Nauti muutama viipale luomuvoin ja vaikka hamppumaidon / smoothien kera.



Päivittelen seuraavassa postauksessa tämänhetkisiä näkemyksiäni/tuntemuksiani taas raakaan ja kypsennettyyn / eri ravintosuuntauksiin liittyen.

5 kommenttia:

  1. Kivat ja iisin kuuloiset ohjeet, menee kokeiluun!

    VastaaPoista
  2. Mistä noin edullisia hampunsiemeniä saa? ja vielä luomuna?

    VastaaPoista
  3. Saija: hyvä :)

    Kati: Treella yksi paikka, mainostelen jos he haluavat myöhemmin (ei siis mikään liike, vaan isomman erän tilanneita)

    VastaaPoista
  4. Hamppu on käsittääkseni aina luomua, sen viljely ei tarvi torjunta-aineita jne myrkkyjä

    VastaaPoista
  5. Porkkanaleipä roks! Hienosti onnistui tattarijauhoista ja ilman pinaattiakin-

    VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...