Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

5.1.2011

Magnesiumin puute yleistä - myös minulla - HIVENAINETESTIIN siis!

Wolfe kertoo että suurin osa jenkkilässä kärsii magnesiumin puutteesta, joka on yhteydessä mm. neurologisiin häiriöihin, kuuloon, munuaiskiviin, kuukautisvaivoihin, suonenvetoon, luustoon, vastustuskykyyn - eli lähes kaikkeen. Teettämäni hivenainetesti kertoi, että myös minä kärsin magnesiuminpuutteesta ja olen tässä pohtinut mistä se voisi johtua. Olen tankannut lähes kaksi vuotta raakakaakaota ainakin minun mittakaavassa reiluja annoksia. Raakakaakaon sanotaan olevan yksi parhaimmista magnesiumin lähteistä. Tosin en tiedä, pitäisikö käytön olla päivittäistä ja todella merkittävä seikka yksittäisten ravintoaineiden kohdalla on myös saako tarpeeksi imeytyvistä tukevia muita mineraaleja ja missä suhteessa. Omassa tapauksessani muut hivenaineet olivat normaalilla tasolla, paitsi kromissa oli vajausta! Ei ihme, että makeanhimo on päivittäistä ja raakasuklaa on maistunut, onhan se myös paras kromin lähde. Mutta lisää tarvitaan näköjään ja tällä kertaa ihan lisäravinteihin turvautuen.

Yleisesti suoliston kunto, bakteeritasapaino ja tarvittavat entsyymit ovat myös tärkeitä yksittäisten ravinteiden imeytymisen kohdalla. Emme myöskään ole kemiallinen kone, vaan mielialamme vaikuttaa ratkaisevasti ravinteiden imeytymiseen. Ruoansulatukseni pitäisi kuitenkin olla aika lailla kunnossa ja samoin verenkuvani näytti hyvältä. Raw foodeilla olen ollut nyt 1,5 vuotta (keskimäärin 90%+). Lähtötilannettani en tiedä, mutta voisin helposti epäillä kärsineeni ennen raw:n aloittamista monistakin vitamiinien puutteesta. Olen aiemmin ollut kasvissyöjä sekä aktiivikuntoilija ja juuri heillä (toki myös sekasyöjillä) on usein puutosta tärkeistä mineraaleista, kuten juuri magnesiumista.

Syy, mitä kuitenkin epäilen puutteen aiheuttajaksi saattaisi olla liiallinen kalsiumin saanti. Kalsiumin ja magnesiumin tulisi olla suhteessa tasapainossa (suhde 2:1), joten tämä voi olla syynä magnesiumin puutokseeni. Magnesiumin tarvetta lisää mm. kalsiumin, D-vitamiinin, sinkin ja alkoholin lisääntynyt käyttö. Kesällä tuli tankattua vähän liikaa superpaljon kalsiumia sisältävää tahinia (seesaminsiemenet) sekä myös kalsiumrikkaat viikunat ovat maistuneet vähän turhan hyvin. Muita syitä voi olla myös liikunnan (hikoilun) lisääminen, joka entisestään vähentää M:n saantia. Myös saunominen verottaa varastoja. Kalsiumia pitäisi saada Raw foodeilla helposti, jos käyttää päivittäin reilusti vihreitä lehtiä (mielellään smoothien muodossa). Lehdet sisältävät myös magnesiumia, samoin avokado, auringonkukansiemen, pellavansiemen, manteli, cashew ja spirulina. Virallinen kalsiuminsaantisuositus 800mg ja magnesiumin n.400mg, mutta sen pitäisi olla vähintään 600mg. Yleisesti peruskansalainenhan saa liikaa huonosti imeytyvää ja kehon happamuutta ja kalkkeentumista edistävää kalsiumia, jota mainostetaan meille välttämättömänä (maitotuotteet). Liikaa siis suhteessa muihin mineraaleihin ja vitamiineihin.

Tässä hyvä artikkeli kalsiumista ja magnesiumista


Hivenainetesti kertoo myös mahdolliset raskasmetallialtistukset. Raskasmetalliarvoni olivat normaalit, enimmäkseen hyvin vähäiset, myös elohopeapitoisuudet (amalgaamit eivät siis ainakaan nyt näy - eivätkä ne kuulemma näykkään välttämättä testeissä) paitsi arseenin ja uraanin kohdalla. Arseeni oli pikkasen yli normaalin ja uraani normaalin ylämaastossa. Arseenia on erityisesti Pirkanmaan juomavesissä, mutta suodattimen tulisi poistaa ainakin suurimpia partikkeleita. Tosin tämä altistus on voinut olla jo pitkään - vai tietääkö joku kuinka kauan tämä raskasmetalli vaikuttaa elimistössä? Ei kai se lähdevedestä voi tulla - jota nautin enimmäkseen kesällä.

Kävin hivenainetestissä viime marraskuussa, jolloin pääsin takaisin rutiinien pariin ja silloin kotiin asettautuessani muutin ruokavaliotani ja lisännyt mm. säännöllisen hapattamisen sekä monipuolistanut ruokavaliota yleisesti. Keho tuntuu olevan huomattavasti enemmän tasapainossa, eikä makeaa tee enää niin paljon mieli - aionkin vierottautua kuivahedelmistä tämän vuoden aikana. En kokonaan, mutta vähentää reilusti. Suklaan kohdalla en lupaa mitään :) Siirtymää kohti täyttä raakaravintoa tehdään hitaasti, mutta varmasti, kehoa kuunnellen. Tässä ei ole mikään kiire.

Tässä vielä nykyisen ravintoni perustaa (saa kommentoida):

* Suodatettua (nikken) vettä joskus sitruunan ja laatusuolan kera

* Aamusmoohie/joskus välipala, jossa usein uudistavaa maitohappobakteeripitoista itsetehtyä juomaa, marjoja, vaihtelevia vihreitä, avokado (avokadon lisääminen on jättänyt mm. omenat kokonaan pois ruokavaliostani, nyt talviaikaan maistuvat appelsiinit enemmän), spirulinaa tms. muuta superia vaihtelevasti, lämmittäviä mausteita, laatuproteiinia

* Ruokaisat salaatit avokadodipin kera (Fiesta mole vaan toimii siinä dipissä niiiiin hyvin). Salaatin seurana myös muita öljypohjaisia itsetehtyjä kastikkeita, kräkkeriä tai/ja itse tehtyä hapatettua juustoa siemenistä (aika uusi tuttavuus). Todella harvoin laadukasta kalaa, satunnaisesti raakajuustoa/muuta juustoa. Kasvisvalikoimaani kuuluu vaihtelevia luomukasviksia, vihreitä lehtiä, yrttejä sekä ituja ja teen niistä salaatin ohella blenderillä myös keittoja (kylmiä ja lämpimiä) toisinaan.

* Raakapuuroja siemenistä (hamppu, chia) ja idätetyistä /liotetuista viljoista (tattari, amarantti). Näihin sekaan hieman luonnollista makeutusta sekä superjauheita (kuten raakakaakao, rice brän) Harvemmin hieman pähkinöitä ja muita siemeniä.

*Herkkuhetkiin kuivahedelmiä (vähenemään päin) sekä raakasuklaata. Muita herkkuja satunnaisesti (kuten marja/suklaamousset, muut raakaleivokset)

* Lisänä monipuolisesti erilaisia koti- ja ulkomaisia supereita ja aiemmin mainitut lisäravinteet 

* Kypsennettyä ruokaa, kuten leipää hyvin harvoin (luomua kuitenkin)

Pari kertaa viikossa lounastan kasvisravintola Gopalissa, jossa nautin hieman myös kypsennettyä ruokaa toki reilun raakasalaatin kera, kuten falafeleja, punajuuripyöryköitä tms. Ulkona syöminen /sosiaalisuus on tärkeää! Antakaa muuten muutkin trelaiset (ja muutkin!) palautetta Gopalille, että siirtyisivät paistamisessa rypsiöljyn sijasta kookosöljyyn sekä painostakaa myös raakasuklaan ottamista myyntiin margariinipitoisten leivosten sijaan. Ruoassa oleva suola on kuulemma parempaa kuin tavallinen (tein kyselyä). Tuunataan Gopali paremmaksi ja raaemmaksi oikeaa raakaravintolaa odottaessa. Palautetta voit antaa tästä!

HIVENAINETESTISTÄ:

Nyt omaan kokemukseeni perustuen suosittelen kaikille hivenainetestiä ja myös lisämagnesiumin käyttöä ainakin kuuriluontoisesti. Tämä etenkin jos liikut säännöllisesti ja jos raakakaakao ei maistu ja epäilet saatko sitä tarpeeksi muista lähteistä. Hivenaineiden lisäksi myös tieto raskasmetalleista on mielenkiintoista. Ensisijaisen tärkeäähän on kuitenkin saada suolisto ja keho puhdistumaan ja pelittämään - mahdollisimman puhtaan ja ravinnerikkaan sekä helposti imeytyvän ruoan avulla. Etenkin alkuvaiheissa (tai missä vaiheissa vaan) kannattaa kuitenkin ehdottomasti turvautua tiettyihin lisäravinteisiin ainakin D:n, B12 ja omega3:n lisäksi. Myös probiootit olisi hyvä huomioida kaikkien ainakin kuuriluonteisesti sekä mahdollisesti myös laadukas monivitamiinivalmiste.

Itse tilasin magnesiumia ja kromia iHerbistä. Minulle suositeltiin mm. myös C-vitamiinilisää, joten sitäkin nyt tankkailen ja kerron jatkotuntemuksistani.

Hivenainetesti ei ollut yhtä kattava kuin Helsingin antioksidanttiklinikalla, mutta Tampereen alueella suppeampia testejä (hiuksista) voi teettää ravintoneuvoja Arja Järvisen kautta. Arja antaa myös perusravintoneuvontaa (on käynyt funktionaaliset Paula Heinoset jne). Suosittelen!

MAGNESIUMISTA:

Magnesium on elimistömme tärkeimpiä kivennäisaineita ja se aktivoi yli 300 entsyymiä, jotka ohjaavat tärkeitä aineenvaihduntatapahtumia elimistössä, vitamiinien imeytymistä, sydämen, hermojen ja lihasten toimintaa. Magnesium on elimistössä varastoituneena luustossa ja lihaksissa ja magnesiumvarastot voivat tyhjentyä helposti. Urheilu, runsas hikoilu, alkoholi ja aktiivinen saunominen verottavat varastoja

Ostin jo iHerb tilausta odottaessani Saluksen luonnollista nestemäistä magnesiumia, jossa on mukana yrttejä ja hedelmähappoja tukemassa imeytymistä. Magnesium yhdisteet ovat orgaanisia. Onkohan tästä jollain kokemusta?

Tässä bloggaukseni mineraaleista

13 kommenttia:

 1. Moi Heidi!

  Mg-Ca-tasapaino on todellakin ihan olennainen juttu! Itse kävi ekan kerran hivenainetestissä (bioresonanssihoito) muistaakseni 2008 jouluna ja viime syksynä uudelleen. Pk-seudulla on useampia terapeutteja, jotka mittaavat pitoisuuksia sormenpäästä (kupari?)härvelillä ja antavat lähtiessä mukaan homeopaattisen tipan. Omalla kohdalla ainakin tuntui toimivan.

  Viimesyksyisen raskasmetalli- ja matokuurin jälkeen tavaksi on jäänyt monia hyviä juttuja, eritoten chlorella. :) Kirjoittelin näistä viime vuonna blogissani.

  Tämänhetkinen ruokavaliosi kuulostaa tasapainoiselta! Pitääpä yrittää itsekin yrittää lisäillä vielä rasvoja ja minimoida sokereita. Missiota tälle vuodelle! ;)

  <3 Mari

  VastaaPoista
 2. "Arseeni oli pikkasen yli normaalin ja uraani normaalin ylämaastossa. Arseenia on erityisesti Pirkanmaan juomavesissä, mutta suodattimen tulisi poistaa ainakin suurimpia partikkeleita. Tosin tämä altistus on voinut olla jo pitkään - vai tietääkö joku kuinka kauan tämä raskasmetalli vaikuttaa elimistössä? Ei kai se lähdevedestä voi tulla - jota nautin enimmäkseen kesällä."

  No ensimmäiseksi haluan kertoa että arseeni on luonnollinen osa maaperän mineraaleja, välttämätön osa myös ihmisen hyvinvoinnille, arseeni osallistuu B12-vitamiini synteesiin yhtenä osatekijänä (Näin ainakin mikrobiologian ja elintarvikeopettajani kertoi koulussa yhdellä tunnilla tunnin päättyessä, kun olin kysellyt B12 vitamiinista ja bakteereista) Arseenia on kaikkialla vedessä, jos sitä löytyy maaperästä. Toisissa paikoin enemmän ja toisin paikoin vähemmän. Jokaisella alkuainella on merkityksensä ihmisen hyvinvoinnilla. Ihminen tarvitsee vähintään 60 eri alkuainetta elintoiminnoissaan, kaikkien merkitystä ei vielä tunneta tarkoin. Eri kasvit keräävät eri tavoin mineraaleja. Eli arseeni on yksi näistä välttämättömistä alkuaineista joita elimistö tarvitsee kasvuun ja lisääntymiseen. Puutos voi siis aiheuttaa kasvun heikkenemistä ja heikentään lisääntymiskykyä.

  Arseenin rooli on merkittävä. Se osallistuu metinoonin muuttaamiseksi tauriiniksi, vakaaksi metyyliksi ja polyamiineiksi.

  Esitän ajatusmallin: Arseeni siis osallistuu metyylin muodostumiseen ja kun metyyli yhdistyy koboltti-ionin kanssa syntyy metyylikobalamiinia. Jos joku voi kumota tämän ajatusmallin, niin haluaisin keskustella aiheesta lisää.

  VastaaPoista
 3. Oletko käynyt Ravintola Kahvillassa Treella? http://www.ravintolakahvilla.fi/ Tosi kiva paikka, saa mm. vihersmoothieita! :)

  VastaaPoista
 4. Kalsium on käsittääkseni itse asiassa kehoa alkaloiva, mutta sen kohdalla ongelmana on nimenomaan liikasaanti eli (hieman suoraviivaistettuna) magnesiumin puute.

  Kaakao taas on kehoa happamoittava (ks. esim. http://www.e-coach.fi/index.php?name=Content&nodeIDX=143 ). Se tekee keholle ravintoaineiden ym. muodossa sinänsä hyvää, mutta sen(kin) käytössä kannattaa muistaa kohtuus.

  VastaaPoista
 5. Heippa! Kun kerkeät, niin voisitko kertoa mitä magnesiumtuotetta tilasit iHerbistä? Entä mikä kromilisä olisi hyvä?

  VastaaPoista
 6. Mari: Mielenkiintoista, vastaavista mittauksista olen sivukorvalla kanssa kuullut, mutta en muistanut tarkemmin mitä ne olivat.

  Truth Raw: Kiitos. Varmaankin pieni määrä siis tarpeellista keholle, oma tulokseni kuitenkin ylitti suositusrajan. Mietin, että kun sitä täällä Pirkkalassa on havaittu vesijohtovedessä, niin se on voinut imeytyä myös ulkoisesti. Nyt minulla on suihkussa suodatin, joten katsotaan miten se vaikuttaa...

  Ansku: En ole vielä käynyt, mutta aikeissa on. Hyvä kun vinkkasit, pitää käydä salaatti testaamassa. (tosin joku sanoi, että siellä on mm. jäävuorisalaattia mikä ei oo niin kova juttu)

  P.P: Jep, kaikella on puolensa ja ruoka-aineen vaikutus riippuu niin monesta tekijästä. Tarvitsemmehan myös happamoittavaa ruokaa jonkin verran...kohtuudella tietty.

  Inkku: Paha sanoa suositusta, kun en ole vielä kokeillut. Tilasin iherbissä paljon suosituksia saaneita tuotteita ja raportoin sitten käytön jälkeen: Doctor's Best, High Absorption Magnesium

  ja Now Foods, Chromium Picolinate, 200 mcg

  Now Foodsia minulla on ollut aiemminkin mm. D-vitskuu ja Cat's clawta

  Tilasin myös tätä: Garden of Life, Vitamin Code, Raw Vitamin C

  VastaaPoista
 7. http://www.youtube.com/watch?v=CsNcPFEgmE4&feature=related

  VastaaPoista
 8. Ja toisekseen ravinnosta voi saada runsaasti arseenia, jopa enemmän kuin vedestä.

  VastaaPoista
 9. Mutta eikös paistoöljyvaihtoehtona kannattaisi käyttää myös oliiviöljyä tai gheetä? Niiden pitäisi sopia useimmille. Oliivi ja kookos toisaalta kummatkin ovat maukkaita öljyjä eli eivät siis kaikkien makuun...

  Mutta siis, kookosöljy ei välttämättä ole kaikille se optimaalein rasva. Itse pidän siitä, mutta pyrin välttämään, koska se tuntuu lisäävän hivenen kilpirauhasen toimintaani, joka ei muutenkaan ole lähelläkään alitoimintaa... samaa tosin saattaa tehdä rypsikin. En tiedä, tää on erittäin mutua, joten älkää puhuko eteenpäin totuutena.

  Kommentteja?

  VastaaPoista
 10. Hei!

  Kävin samoissa testeissä kuin sinä Mdd:n kautta. Osaatko sanoa,että tulkitaanko ko. elementistä olevan puute silloin kuin se on keltaisella tai punaisella alueella? Eli vihreällä alueella on
  vielä asiat hyvin?
  Entä mitäköhän tarkoittaa Ca/Mg, rations 8,6, expected range 4-30?
  Niin ja sattuisitko tietämään jotain hyvää valmistetta raskasmetallien poistoon? Mulla oli kadmuim pikkasen keltasella, muut toxic elementit olivat vihreällä. Kiitti.

  VastaaPoista
 11. Jep, tuossa Paulan linkittämässä videossa tuli esille yksi kokemus siitä, että raakakaakao ei sovi kaikille. Videolla puhunut Kevin sanoi olevansa "fast oxidiser", joiden tulisi välttää stimulatteja (vastaa ayurvedassa vatatyyppiä) ja varmaan tämä on yksi syy, että tarvittavat mineraalit eivät imeydy etenkään jos käyttää epätasapainoon vieviä aineita päivittäin. Tässä hieman lisää yksilöivistä aineenvaihduntaan perustuvista ravintosuosituksista: http://www.naturaltherapypages.com.au/article/fast_oxidisers (Myös Gabriel Cousensen "Conscious eating - kirjassa on hyvin tietoa) Tosin tätäkään ei pidä ottaa kirjaimellisesti, mutta pääsuuntia voi nähdä - sulattaako ruoan nopeesti vai hitaasti ja sen mukaan suositellaan tasapainottavia ruokia...

  Tuomo: Jep, kookosöljyn suhteen sama homma - voi olla liian stimuloiva joillekkin ja usein samoille (vata?)tyypeille myös liian viilentävä. Kookosöljy paistamiseen paras, mutta voihan gheetä ja oliiviöljyä käyttää sitten muuten.

  Anna: Jep, näkisin ainakin oman testini mukaan, että puute on jos on keltaisella - vihreä on normaali. Expected range on suositusalue eli jos se on 4-30 niin 8 on suositusalueella, hieman alakantissa tosin, ymmärsitkö?

  Chlorella on ainakin hyvä raskasmetallien poistoon

  VastaaPoista
 12. Mitä laatuproteiinia käytät smoothieissa?

  Urheilen aika paljon ja raaka ruokaan pikkuhiljaa siirtyessä olen jättänyt maitorahkan ja raejuuston kaupan hyllylle - mutta mitä tilalle? Siemeniä ja pähkinöitä tietysti juu (näitä elimistöni tuntuu oikein kaipaavan), mutta mikä olisi hyvä laatuproteiini lisäksi?

  VastaaPoista
 13. Ja vielä jatkoa edelliseen, eli mitä ruokaisat salaattisi sisältävät? :)

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...