Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

20.12.2010

Tehosmoothieta iloiten

Smoothie vaan on ja pysyy. Se on ykkösruokaa/juomaa/ravintoa meille juuri nyt - juuri nyt, kun suolistomme on siinä kunnossa, että sen on vaikea sulattaa raskaampia proteiineja, raakoja kasviksia sellaisenaan, gluteenipitoista viljaa jne. jalostetusta ruoasta puhumattakaan. Vaikka ruoka sulaisikin hyvin/kohtalaisesti, on hyvin eri asia pääsevätkö ravinteet imeytymään. Ja kun ravinteet eivät imeydy, ei myöskään ajatus kulje, luovuus kukoista tai rakkaus tai rauha tunnu.

Vaikka smoothiessa olisi kuinka hifistelyaineet, voi olla siltikin, että sen ravinteet ei imeydy, jos mielialasi on huono tai jos stressaat. On todettu, että sanat vaikuttavat veden rakenteeseen - ja sen mukaan veden molekyylit näyttävät joko sekavilta tai kauniilta. On myös todettu, että lumelääke vaikuttaa yhtä hyvin kuin oikea lääke. Ajatukset ovat saaneet jopa syöpäsolut katoamaan. Jos meillä on toivo, luottamus ja usko - ei vaan syömäämme ruokaan vaan elämään yleensä, voimme olla huomattavasti varmempia siitä, että saamme kaiken tarvitsevamme.

Emme ole siis vain kasa ravintoaineita, vaan myös ajatuksemme ja tietoisuutemme vaikuttaa täysin siihen, mitä olemme. Mutta. Vaikka olisitkin kuinka hyvällä mielellä, en silti usko, että mäkkiruoasta tai jatkuvasta leivän puputtamisesta seuraa kovinkaan hyvää. Siksi kannattaa ottaa varman päälle - meillä on nyt NIIN paljon oikeasti terveellisiä vaihtoehtoja. Mielialaa nostattaa yleensä kummasti se, jos ruoka on herkullista. Jos omat reseptini tai etenkään ei-niin-kovin hyvälaatuiset kuvat vakuuta, suosittelen tutustumaan Raw Food Gourmet kokin Magnus Appelbergin blogiin Syömisen iloa. Omassa blogissanihan painotus on edelleen helppoudella ja nopeudella - toki makua unohtamatta!

Täyteläinen ja ravitseva smoothie on siis ykkösruokaa/juomaa myös helppouden suhteen. Olen viimeisen parin kuukauden aikana laittanut smoothien pohjaksi useaan kertaan Katjan innoittamana elävänkin ravinnon opeissa suositeltavaa uudistavaa juomaa. Ennustan mm. Olli Postin tavoin, että tulevaisuutta on tämän ulkomaissuperfood/raakasuklaahypetyksen jälkeen kaikenlainen ravinnon itse kasvatus ja omavaraisuus mm. luomuviljely, idättäminen, versottaminen, hapatus jne. ja etenkin suomen superfoodien hyödyntäminen.

Uudistavan juoman tekeminen ja hapatus on yhtä helppoa kuin idätys. Hapattaessa juomaan muodostuu hyödyllisiä maitohappobakteereja, joita tarvitsemme suoliston bakteeritasapainon ylläpitämiseen. Etenkin lääkekuurit mutta yhtälailla jalostettu ruoka tuhoaa hyviäkin bakteerejamme, jotka ovat elintärkeitä immuunikykymme ylläpitämisessä:

Liota n. 2 dl rukiin, ohran tai vehnänjyviä 12 tuntia lasipurkissa. Sitten huuhtele ja idätä 2 päivää välillä hieman käännellen ja kostuttaen. Lisää sitten jyvien päälle n. 4-5 dl lähde/suodatettua vettä ja hapata huoneenlämmössä kansi tiukasti kiinni 2 päivää. Kaavi välillä pinnalle muodostettua vaahtoa pois (itselläni muodostuu aika vähän). Siirrä käymisen jälkeen juoma jääkaappiin. Voit käyttää juomaa n. viikon ajan tai niin kauan kun makua riittää, kun lisäät aina tilalle käyttämäsi vesimäärän. Huom! Älä syö jyviä :) Käytä smoothien pohjana tai tee jogurttia/siemenjuustoja. 

Kannattaa lukea vielä loistava Katjan bloggaus aiheesta ja vinkkejä jogurtin sekä siemenjuustojen tekemiseen (next level).

Uudistava juoma on loistava pohja smoothielle. Itse huomaan, että se täyttää paljon paremmin kuin "perus"smoothie sekä ravitsee kokonaisvaltaisesti.

Tässä superSmoothie #956 (iso Vitamix kannullinen, ainakin 2 tosi reilua annosta)

- Parsakaalia+vartta iso pala
- 2 avokadoa
- Pussi mustikkaa
- Mitta SunWarrior proteiinia
- Macaan. 1 rkl
- Loraus hunajaa tai n. puoli tl steviaa (maun mukaan)
-  Laatusuolaa ripaus
- Appelsiininkuorimaustetta tai cayannea ripaus
- Uudistavaa juomaa jotta sekoittuu


Olen tehnyt koe-erän jouluruoista jo lanttu/bataattilaatikkoa sekä raakapipareita. En muistanut, että viime vuonna tein myös ihan vastaavia pipareita. Kummankaan taikinasta en Vitamixilla saanut tarpeaksi "smoothia", koska tamppini on ollut kadoksissa muutosta lähtien, mutta edelleen - maku on tärkein. Bataatti/lanttulaatikko cashewtäytteellä oli hyvää ja sopii myös muuhun, kuin joulunaikaan.


Lisäys: Loppuun vielä hyvä vinkki, miten autat ravinteita imeytymään tunnetilan muutoksen avulla: Ota ennen ruokailua/juomista muutama syvähengitys. Syvähengityksillä saat yhteyden tähän hetkeen - läsnäoloon. Hetkeen, jossa kaikki on hyvin. Täten sinun ei tarvitse syödä vaihtaaksesi tunnetilaa, niinkuin usein teemme. Syvähengitys vähentää stressiä ja auttaa happea kulkemaan aivoissa ja näin ravinteet pääsevät imeytymään. Syvähengitys on normaalihengityksemme, mutta harva hengittää oikein. Etenkin naiset hengittävät usein hyvin pinnallisesti, koska he ovat usein jatkuvassa jännitystilassa. Syvähengitysohjeita harjoituksen kanssa voi googlailla sekä saada Raw illoissani sekä mm. e-kirjastani.

3 kommenttia:

 1. Hauska sattuma, juuri laitoin viikonloppuna jyvät likoamaan ja nyt olenkin kahtena päivänä nauttinut uudistavaa juomaa. Hyvää teköö!! :) Terkuin Miia-Maria

  VastaaPoista
 2. Entäs jos haluaa välttää gluteiiniviljoja jopa tuossa muodossa? Haluaisin kyllä jotain tuollaista tehojuomaa, mutta mielellään ei ainakaan vehnästä eikä ohrasta. Ruiskin ehkä mieluummin pois laskuista.

  Tuo olis niin hyvä, kun ihmiset siirtyis enemmän tuohon idätysosastollekin... monilla siinä on kyllä ihan uuden vaivan opettelu, mutta kyllähän se palkitseekin kun siihen tottuu. Itselläkään ei ole vielä päässyt tulemaan siitä ihan säännöllistä tapaa, vaikka vähän väliä sitä purkeissa onkin mm. sarviapilaa, quinoaa ja seesaminsiemeniä.

  VastaaPoista
 3. Miksi jyviä ei saa syödä? Minä olen syönyt ja olen edelleen tolpillani:). Voiko uudistavaa juomaa käyttää hapanvihanneksen valmistuksessa? Sellaisten, joista ei itsestään muodostu maitohappoja.

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...