Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

26.12.2010

Antioksidantteja naamariin

Iltalehden joululiitteessä terveysosiossa (myynnissä varmaankin vielä tänään) on aukeaman juttu "Syö hedelmiä ja kasviksia - elä pitkään". Tutkimukset ovat (jälleen kerran) osoittaneet, että runsaasti hedelmiä ja kasviksia syövät elävät muita pidempään.

Uuden USA:ssa tehdyn tutkimuksen mukaan henkilöt, joiden suonissa virtaa alfakaroteenipitoista verta, riski kuolla varhain on pieni ja todennäköisyys elää muita pidempään suurempi. Alfakaroteeni on beetakaroteenia vähemmän tunnettu antioksidantti, jota on erityisen paljon porkkanoissa ja muissa oransseissa ja keltaisissa kasviksissa. Juttuun haastateltiin myös minua yllätys yllätys "erikoisen" ruokavalioni vuoksi.

Moderni maailmankuva tarvitsee edelleen näitä yksittäisiä tieteellisiä tutkimuksia, jotta voitaisiin puolustella kasviksia ja hedelmiä, kun niiden syöminen - tai jopa koostaminen ravinto pääsääntöisesti niistä tulisi jo olla itsestäänselvyys. Mutta parempi tämä kuin ei mitään :)


Antioksidantit estävät elimistössä hapettumista jota syntyy mm. tulehdusten, uv-säteilyn, tupakoinnin, alkoholin sekä kuumennettujen rasvahappojen syömisen seurauksena. Vapaat radikaalit voivat aiheuttaa DNA:n vahingoittumista, syöpää ja verisuonitautien lisääntynyttä todennäköisyyttä. Siispä joulukinkun jälkeen tai lisäksi sitä vihermarja-smoothieta nyt naamariin kahta kauheammin :)

Samaisessa lehdessä oli juttua myös suklaasta ja siitä, kuinka kaakaon hinta on nousussa eikä köyhemmillä ole kohta enää varaa konvehteihin. Jutussa oli tehty myös vertailu parhaista suklaakonvehteista ja kerrottu mitä suklaan tekemiseen tarvitaan kaakaopapujen - ja rasvan lisäksi: maitojauhetta ja sokeria. Noottt! Ensi vuonna taitaa olla muitakin suklaita vertailussa :)


Raa'assa (huom raa'assa) kaakaossa on ihan huikea määrä antioksidantteja, jotka kuumennettaessa tuhoutuvat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...