Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

29.9.2010

Yin ja Yang

KIITOS KAIKILLE jo Raw iltoihin osallistuneille sekä ihmisille, jotka ovat olleet kiinnostuneita pitämään Raw Iltaa jossain päin Suomea. En valitettavasti ihan kaikkiin paikkoihin ehdi tulemaan enää tänä vuonna, vaikka tiedän, että nämä illat ovat todella tärkeitä tilaisuuksia - en tee niitä itseäni varten, vaan teitä varten <3

Ayurvedasta ei aina jaksa puhua, niin puhutaan vaihteeksi hieman kiinalaisesta lääketieteestä. Kävin Oulussa hoidossa majoittajapariskunnan toisella osapuolella Aarolla, joka tekee kiinalaisen lääketieteen puolelta akupunktiota sekä Tuina-hoitoa. Tuina-sekä akupunktiokäsittely oli lievästi sanottuna tehokas, itselleni jopa hieman tuskainen, mutta ystävälleni taas todella rentouttava. Tuina on paljon monipuolisempaa kuin perushieronta ja luulen sen yleistyvän täällä Suomessakin tulevina vuosina. Suosittelen lämpimästi näitä hoitoja! Näistä tasapainottavista hoidoista, jotka hoitavat itse syytä oireen sijaan voi saada apua lukuisiin vaivoihin, kuten erilaisiin kipuihin, psykologisiin ongelmiin, ruoansulatukseen, lisääntymisongelmiin, naisten vaivohin jne. Myös nettisivuillani linkki Aaron sivuihin, joilta voit tutustua tarkemmin näihin tärkeisiin hoitoihin <-- erityisesti Oululaiset huomio!

Kun Ayurveda pohjaa elementtiteoriaan, niin Kiinalaisessa lääketieteessä käytetään paljon toisiaan täydentävien ja vastakkaisten energioiden Yinin ja Yangin periaatteita. Oikeastaan kaikkea ruoka-aineista ihmisen persoonallisuuteen voidaan tarkastella Yin ja Yang -systeemin kautta.  Yinin ominaisuuksia ovat avoin, viileä, kevyt, ohut, introspektiivinen, vastaanottavainen, hiljainen, lempeä, tunteellinen, spirituaalinen. Liika Yin kehossa aiheuttaa ujoutta, arkuutta, heikkotahtoisuutta ja passiivisuutta.


Yangin ominaisuuksia ovat mm. tulinen, kuuma, intensiivinen, raskas, tasainen, voimakastahtoinen, ekstrovertti, maadoittunut, ulospäin suuntautunut, aktiivinen ja helposti suuttuva. Liika Yang persoonallisuudessa aiheuttaa aggressiivisuutta ja vihaa. Ayurvedassa samaa tekee liika Pitta tai tamasinen ruoka ja esimerkiksi muinoin sotilaille on syötetty lihaa, jotta saataisiin esille enemmän näitä ominaisuuksia.

Ruoka-aineista Yin-ruoat ovat enimmäkseen alkalisoivia, kypsentämättömiä ja raakoja ja Yang-ruoat happamoittavia, limaa tuottavia, vähäentsyymisiä kuten vilja, liha ja kypsennetty ruoka. Kuten voimme päätellä, tasapaino on kaiken a ja o. Henkisellä tiellä eteneminen helpottuu Yin-ruokien suosimisella (Ayurvedassa Sattvinen ruoka) ja mitä enemmän tietoisuus kehittyy, sitä enemmän voi nauttia Yin-ruokia ilman epätasapainoa.

Harmonia ei ole sitä, että kumpaakin on yhtä paljon, vaan että kumpikin osa tietää paikkansa, ja on tietoinen myös siitä, että ilman toista ei olisi toistakaan (sama homma ayurvedassa - vata-pitta-kaphaa ei ole tarkoitus olla samaa määrää, vaan niiden kaikkien pitää olla paikallaan ja tehokkaita). Kun yin-puoli pienenee, kasvaa yang ja päinvastoin. Aivan kuten sisäänhengitys synnyttää uloshengityksen, samoin synnyttävät yin ja yang toisensa kasvaen ja väheten. Esim. tulinen Yang-persoona tasapainottuu Yin-ruoilla ja päinvastoin. Pelkkä ruoka ei tietenkään vaikuta, vaan huomioitavaa niin tässä kuin Ayurvedassa on omat tavoitteet, ilmasto, tietoisuus jne.

Koska henkinen kehitykseni on mennyt kovaa vauhtia eteenpäin, olen myös huomattavasti herkistynyt erilaisille Yang (tai Pitta) toimille. Erityisesti viime aikoina olen huomannut kehoni Yang-energian lisääntyneen tekemispainotteisen (vaikkakin todella mielekkään sellaisen) seurauksena. Tämän totesi myös Aaro kokeillessaan pulssiani (kyllä, pulssia mitataan sekä kiinalaisessa, että Ayurvedassa).  Kehon fyysisen tasapainon heilahtamisen syynä kohdallani ovat todennäköisesti; epäsäännölliset rutiinit, vanhempien nurkissa oleilu, matkustelu, ateriarytmien epäsäännöllisyys ja liian suuret ruokamäärät (ja etenkin suklaalla ja pähkinöillä herkuttelu Raw Illoissa - keittäjän ammatti ei todellakaan ole helppo!), yöjuhliminen sekä uudelleen liian fyysisen treenin aloittaminen. Tämän havahtumisen seurauksena päätin laittaa stopin tuleville uusille illoille, mennä pian mökkeilemään, hieman paastota, siirtyä fyysisestä treenistä taas joogan puolelle sekä panostaa meditointiin eli näillä keinoilla tasapainottaa Yiniä ja Yangia. Liian treenaamisen vaikutukset olen huomannut jo aiemmin...se ei todellakaan toimi, että syödään paljon ja treenataan paljon - ainakaan mielen tasapainon kannalta.

Onneksi pääsen jälleen marraskuussa omalle asunnolleni. Muistan vuosi sitten aloittaessani yritystoimintaa, kuinka seesteistä elämäni oli. Heräsin aamulla joogaamaan, laitoin tuoksukynttilän ja rauhallista musiikkia soimaan, tein ehkä 1-2 hoitoa päivässä, kävin kävelyllä ihmettelemässä tähtitaivasta, meditoin ja sisälläni oli jatkuva rauha sekä tasapaino. Se oli se prosessiin kuuluva slow-vaihe, mutta tässä uuden toiminnan ajassa onkin uudet haasteet, eli pitää koittaa tasapaino in action. Tämä on se, mikä on huomattavasti haastavampaa, kuin vain oleminen rauhassa. On helppo lähteä vuorille meditoimaan, mutta entäpä kun toimimme täällä fyysisessä maailmassa  -itse pelikentällä -ja olemme aidosti läsnä?

Tänä vuonna en siis ehdi mm. Kuopioon, Raaheen ja Kokkolaan, jonne on kyselty Raw iltaa pitämään ja voipi olla eikä vaan voi vaan on ensi vuonna jo vähän isommat haasteet vuorossa. Katsotaan! Sitä ennen kuitenkin nautin täysillä loppuvuodesta, tulevista päivistä, ihanista ihmisistä (minun ympärilläni muita ei olekaan) sekä ihanasta syksystä! Erityisesti odotan juuri nyt tulevaa Helsingin HALLOWEEN- Raw iltaa 27.10! Lisäsin Facebookkiin, että naamiaisasu suotava osallistujille :) Porin 10.12 iltaan on vielä muutama paikka auki. Siellä on tarkoitus pikkujouluta.

Ks. YouTube -channelistani Oulun muita videoitaJutussa oleva asiapuolen tieto: Gabriel Cousens: Conscious Eating

10 kommenttia:

 1. Olen melkein aina suosinut kylmiä ja kypsymättömiä ruokia eli Yin-ruokia kun taas tyyppinä olen jossain tuolla Yinin ja Yangin välimailla.Tosin taidan olla enemmän Yang,sillä kärsin kuumasta enemmän kuin kylmästä.Halloween-raw ilta kuulostaa mahtavalta!

  VastaaPoista
 2. Olisi ihan kiva, jos sulla olisi oikeaa tietoa ennen kuin postailet näitä juttujasi.

  Vilja voi olla yinia, tai yangia, esim. vehnä on yksi voimakkaimpia yin ruokia mitä on, samoin valkoinen sokeri. Samoin liha voi olla yinia, tai yangia, possu on yleensä yinia.

  Kiinalainen lääketiede pitää yhtenä eniten terveyttä tuhoavana asiana raakoja kasviksia...

  Sattvinen ei vertaudu yin-käsitteeseen, eikä kiinalainen lääketiede käsittele mitään "henkistä tietä", koska sen mukaan me olemme kaikki "henkisellä tiellä", ja jokainen tilanne, sekä ihminen, vaati omanlaisensa ruokavalion, eikä siis yksi tietty ruokavalio edistää mitään "henkistä tietä".

  Kiinalaisessa lääketieteessa on henkisyyden käsite shen, mutta sillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa mistä sinä puhut henkisenä käsitteenä, samoin jing, ja qi ovat ihan eri asioita.

  VastaaPoista
 3. Hieman yleistän ruoka-aineita tai ryhmiä tekstissä, mutta jos ajatellaan perinteistä, jalostettua, valkoista viljaa, niin en näkisi sitä kovinkaan jinginä/käristettyä sianlihaa (tai ayurvedassa pittaa tasapainottavana)...Ruoka on niin kaukana alkuperästään nykyään, että ei riitä, että tarkastellaan pelkkiä ruoka-aineita ilman sitä, että huomioidaan niiden puhtaus/valmistustapa

  Kovin totuudenomainen mielipide. Itse jaan näkemyksiä ja innostan perehtymään tarkemmin asioihin, jos kiinnostaa. Väittely siitä, kuka on oikeassa on epäolennaista ja kuluttavaa. Let your body know...

  Ps. Tekstin asiakohdat Gabriel Cousenselta (Conscious Eating-kirjasta)

  VastaaPoista
 4. Heidi, olisi hyvä jos laittaisit näihin informatiivisiin juttuihin tekstin loppuun lähteet, mistä tieto on peräisin. Luo enemmän uskottavuutta.

  Tosin itse kerran petyin pahasti, kun löysin netistä tietoa, jonka olit oikeastaan vaan pelkästään kopioinut blogiisi... Muiden ihmisten kirjoituksia/tietoa/oppeaja kun esittelee omassa blogissa, pitäisi aina mainita ne lähteet tai sitten laittaa teksti sitaatteihin, jos se ei ole omaa juttua.

  Aika moni haluaisi kuitenkin myös lukea noita alkuperäisiä tiedonlähteitä, kirjoja ja web-sivuja ja opiskella itsekin asioita.

  VastaaPoista
 5. Kiitos palautteesta, huomioin lähdemerkinnät ehdottomasti jatkossa paremmin! - yleensä kyllä olen merkinnyt lähteitä aika hyvin...

  VastaaPoista
 6. Samoja ongelmia itselläkin :)

  VastaaPoista
 7. Hei Heidi! Kiitos ihanasta blogista!
  Pieni kysymys vain, että miten sinä valmistat kikherneet? Syötkö idätettynä vai kuumennatko lisäksi? Kiitos Kaikesta.

  VastaaPoista
 8. Anonyymi: Kiitos!! Olen syönyt niitä keitettyjä (nehän on pakko keittää) jos idättää niin sen jälkeen 10 minuutin keitto. Olen keittänyt sekä itse että ostanut organic papuja kaupasta. Hummus on parasta, mutta sellaisenaankin menee (ja rauhottaa pittaa...)

  VastaaPoista
 9. Kiitos vastauksesta :) Kaikkea hyvää Sinulle!
  -Amarpal

  VastaaPoista
 10. idätetyt kikherneet on herkkua! itse keitän niitä vain viisi minuuttia idätyksen jälkeen. ei tällä kertaa muuta; kiinnostava teksti : ) minulla taitaa olla yin koholla, joten ei ihmekään, että yang-ruoka maistuu ja rakastan hellettä : )

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...