Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

26.9.2010

Tieto vs tietoisuus ja kokemus Raw illasta

Olen koittanut selittää blogissani tietoisuudesta. Aihe on "ennenkäsittelemätön", meille länkkäreille ennestään vieras ja siksi luo monessa negatiivisia tunteita: pelkoa, ärsyyntymistä jne. Tietoisuuden kasvun aika on kuitenkin juuri nyt ja koska se mullistaa ihan kaiken, haluni kirjoittaa siitä on luonnollisesti suuri ja se tapahtuu itsestään. Se on todella vaikea aihe, koska olemme tottuneet ajattelemaan rationaalisesti, vasemmalla aivolohkolla. Tätä sanotaan myös järjellä ajatteluksi. Uskomuksemme on se, että jos järki ei ymmärrä jotain se ei ole totta. Se on huuhaata, diipadaapaa, liirumlaaria, henkimaailman juttuja, lahkolaistouhuja jne.

Tietoisuus on sisäistä ymmärrystä, tietämistä, muistamista, kehittymistä, ajatusmaailman muuttumista ja murtumista, tietoiseksi tulemista siitä, että emme ole vain tämä fyysinen keho, eikä aisteillamme havaittava fyysinen maailma ole ainoa todellinen. Moni ymmärtää sen, että voimme vaikuttaa kehoomme, esim. ravinnolla ja liikunnalla. Harva kuitenkaan ymmärtää sen (ei vain tiedollisesti vaan oikeasti kokee sen), että voimme vaikuttaa myös ajatuksiimme ja kun voimme vaikuttaa ajatuksiimme, voimme luoda ympäristömme täysin sellaisiksi kuin sen haluamme. Tietoisuuden kasvaminen on ymmärrystä siitä, että luomme jokainen omaa todellisuuttamme ajatustemme kautta ja se todellisuus lähtee sisältä.  Käymme jokainen täällä läpi erilaisia kehitysvaiheita oman itsemme ja mielemme kanssa. Uskomusjärjestelmä johon oma identiteetti on rakennettu murtuu pala palalta.

Olemme suurissa määrin siirtymässä modernista maailmankuvasta postmoderniin. "Hyppy" postmoderniin maailmankuvaan tarkoittaa muun muassa sitä, että alamme luottamaan enemmän oman kehomme tuntemuksiin auktoriteettien sijaan. Samalla alamme kiinnostumaan luomusta ja henkisyydestä. Tämä on kuitenkin vain välivaihe, toki tärkeä sellainen! Vaiheet tietoisuuden tason kasvussa menevät seuraavasti: Ensin ymmärretään/omaksutaan/tiedostetaan, että entiset uskomukset eivät olletkaan oikeita tai "totta". Ego voi päättää, kuinka sinnikkäästi niistä haluaa pitää kiinni, mitä nopeammin on valmis murtamaan (voi tuntua jopa kuolemalta) sen nopeampi nousu ylös- ja eteenpäin. Kun vanhat uskomukset murtuvat niin aivoissa (?) vapautuu tilaa uusille uskomuksille. Ne ovat sidoksissa maailmankuvaan (yhteiskunta, kulttuuri), missä elämme ja esimerkkejä uusista uskomuksista ovat mm. "Slow elämä on oikea tapa", "luomu on ratkaisu", "minun pitää auttaa ihmisiä" jne. Kolmas ja kaikkein tärkein vaihe prosessissa on se, kun tajuaa päästää irti uusistakin uskomuksista, ja näin ollen on täysin vapaa kaikista kiinnikkeistä, tunteista ja ajatuksista. Tämä "kvanttihyppy" vapauttaa ymmärtämään rajattomat mahdollisuutemme. Kun meillä ei ole kiinnikkeitä tai minkäänlaisia tarpeita, olemme vapaita näkemään juuri tämän hetken mahdollisuudet, toimimaan juuri tämän hetken tarpeiden mukaan ja kuuntelemaan jatkuvasti muuttuvaa sisäistä ääntä ilman, että mikään ulkopuolinen vaikuttaa meihin.

Miksi tätä heräämistä tapahtuu juuri nyt? Maailma (niin fyysinen kuin monen sisäinen) ja ympäristö on juuri nyt kriisissä ja se koittaa kommunikoida aivojemme kanssa. Tämä on luonnollista evolutiivista kehittymistä ja olemme vaiheessa, jossa päätämme säilyykö lajimme hengissä. Tätä herättelyä on tapahtunut ennenkin erilaisssa kriisitilanteissa ja murrosvaiheissa. Aikaa ei ole paljon ja Poisoppiminen entisistä uskomuksista tapahtuu näinä aikoina hyvinkin nopeasti, koska meillä on työkaluina puhdas ravinto ja meditaatio. Jos vain joku niitä toisi esille. "Heräämisliikettä" ja innokkaita opettajia totisesti tarvitaan!

Puhdas ravinto on työkalu tiedostamisen alkupolulle. Voimme opiskella ravintoasioita useita vuosia järjellä tietämättä lainkaan, miten tämä tieto oikeasti toimii käytännössä. Kuulin vastikään ystävältäni eräästä henkilöstä, joka on perehtynyt ravintoasioihin lähes pelkästään tieteellisen näkökulman kautta ja jakaa näkemyksiään tieteellisten tutkimusviitteiden kera mm. blogissaan. Kuitenkin tämä henkilö elää omien puheidensa mukaan käytännössä ihan eri tavalla, miten "opettaa". Sama juttu monen muun valmentajan ja opettajan kohdalla. Ravintoterapeutit, lääkärit, opettajat ovat hyvin usein epätasapainossa oman kehonsa kanssa. On helppo kertoa potilaille tai ihmisille, miten pitäisi syödä. Mutta mikä oikeasti toimii? Ei se paperilla oleva tieto muuta mitään.

Juttelin juuri äsken myös toisen ystäväni kanssa, joka empii lopettaisiko terapiassa käymisen. Hän ei todellakaan ole ainut viimeaikaisista uusista ystävistäni tämän asian kanssa. Perinteinen terapia tuntuu vetävän alaspäin, menneissä murheissa rypeminen ei auta tätä hetkeä. Ja elämämme koostuu juuri tästä hetkestä. Kuluttaako aikaansa itsensä kehittämiseen, mielekkäisiin ja positiivisiin juttuihin vaiko tällä analyyttisella, suppealla järjellä menneiden kelaamiseen. Vaihtoehtoja on, kun niitä osaa etsiä - tai löytää. En yleistä kaikkia terapeutteja ja myös oma suhtautuminen asiaan on tärkeää. Kuitenkin kun alamme herkistymään, olisi hyvä keskittyä positiivisiin asioihin. Vasta kun tietoisuus kasvaa tarpeeksi, pystyy olemaan tarkkailija ja suhtautumaan asioihin neutraalisti, ilman, että ne vaikuttavat sisäiseen tasapainoon mitenkään.

Vaikka Raw iltojeni mainoksista saa kuvan, että ilta keskittyy raakaravintoon, on sen todellinen tarkoitus jotain ihan muuta. Haluan kertoa oman kokemukseni kautta, kuinka voimme muuttaa ensin itseämme ja sitä kautta koko maailmaa. Järkeä tärkeämpää on löytää sisältään intuitio, joka tietää, mikä meille on hyväksi. Puhdas raakaravinto, superfoodit jne, ovat työkaluja, joilla alamme puhdistamaan kehoamme sekä etenkin mieltämme erilaisista kuona-aineista, jotka pitävät energiatasomme matalina = kuonat tukkivat suoliston ja aivojen yhteyden sekä mielen tasolla luo rajoitteita ja pitävät kiinni vanhoissa uskomuksissa. Kun alamme nautinnollisella lisäämistekniikalla kokemaan kehossamme näitä muutoksia - pieniäkin - avaamme tilaa uusille uskomuksille. Enää ei kiinnosta, mitä paperilla lukee tai mitä jokin auktoriteetti sanoo. Se pitää vain kokea itse.

Lähes jokainen henkilö osaa valmistaa vihersmoothien ja tietää teoriassa miten syödä. Todella moni on saanutkin etuja pelkän ravinnon muuttamisella. Silti joku mättää. Pelkkä ravinnon muuttaminen ei riitä. Se, missä ympäristössä ja seurassa olet vaikuttaa sinuun enemmän kuin uskotkaan. Työympäristö, ystävät, vanhemmat ja parisuhde voi joko tukea prosessiasi tai vetää sinua alaspäin. Tajusin jo vuosia sitten, että tekemäni arvojeni vastainen työ ei tukenut kehitystäni. Lopulta päättyi parisuhde, kun sydän sanoi, että ympäristön täytyy tuntua 100% oikealta. Uskomukseni murenivat, egoni joutui hylkäämään asiat, joihin sen omanarvontunto oli ennen kiinnittynyt. Myös oma ystäväpiirini on muuttunut ja laajentunut lähes kokonaan vuoden aikana, kun löytänyt ihmisiä, joiden kanssa klikkaa heti. Kun vihdoinkin saa puhua asioista, mitkä oikeasti kiinnostavat - ei siis työ, ura, perhe, suorittaminen, ulkonäkö jne - vaan aidot tunteet, kiinnostuksen kohteet ja elämän tarkoitus on se jotain suorastaan itsestäänselvää! En edes enää muista, millaista oli pitää se 5%:n pintamieli käytössä, koittaen nauttia keskusteluista, joista ei saanut mitään. Small talk. Päteminen. Epäolennaisuudet. No more, no more I cant stand it.

Olen oppinut Raw iltojeni myötä kertomaan ja tiivistämään ihmisille asioita, jotka ovat oikeasti olennaisia. Vähän teoriaa, paljon omia oivalluksia, paljon työkaluja ja etenkin osallistujan OMA KOKEMUS. Ja etenkin seura. Oulussa ainakin 22 innokasta ihmistä innostui suuresti ajatuksesta tavata toisensa uudelleen - ja tämä on vasta alkua. Tässä vielä eilisen Oulun Raw illan ihanan Siran palaute. Sira empi menisikö pian tänne tulevan Mea Salon raakaravintokurssille vai minun "kurssilleni". Intuitio ohjasi Raw iltaan. Molempia tietenkin tarvitaan! Kiitos <3:

Sunnuntai huomen!

Arvanet varmaan, että multa tulee pelkkää suitsutusta? Ihan mielenkiinnosta, oletko koskaan saanut huonoa palautetta saati kritiikkiä? Kai sentään joskus....Kyllä se intuitio ohjaa ihmistä kun kuunnella malttaa. Tälläinen kurssi, joka on järjestetty asiasta kiinnostuneiden ihmisten kotona, ruokkii synergiaa ja rakentaa kollektiivista kokemusta myös tunnetasolla. Kokemus ei jää tapahtumaksi tältäkään osin, vaan saa vieläkin syvemmön sävyn. Isäntäpariskunta ihastutti ja heidän kokemuksensa oli todella tärkeää kuulla. Tämä on niin psykologiaa! Kentältä tuleva tieto on hyvin tärkeää saada kuuluviin.

Totta kai ensissijaista on kurssin sisältö, ja tapasi rakentaa se henkilökohtaisista on mielestäni ainoa oikea. Vitamiinit, hivenainetaulukot ja muu fakta on tärkeää, mutta yllättävän ulkokohtaista, kun jaetaan yhdessä elämäntarinoita ja itse koettuja kokemuksia. Kerrot hienosti oikeat ja oleelliset asiat. Rutiini on varmasti opettanut sinua kertomaan asioita, joita tiedät ihmisten haluavan kuulla. Mirvan läsnäolo oli ihana lisä. Sanoinkin häntä "ihanaksi kaupan pääliseksi". Täydennätte toisianne loistavasti ja olette mukavasti myös erilaisia.

Itse jopa pelkään uusia ihmisiä. Olen varustettu hyvin voimakkailla "antenneilla"ja aistin ihmisistä lähtevät energiat vahvasti. Se on yllättävän väsyttävää koska en osaa oikein hallita sitä ominaisuutta. "Haistelen" ja aistin koko ajan haluamattanikin, tästä en ole lomalla koskaan. Ehkä meditaatio voisi olla tässä avuksi. Ajattelinkin ottaa sen osaksi omaa elämääni, juuri hampaiden pesun jälkeen aamulla. Olen oikeasti uusia ystäviä vailla. Voi mikä bonus se olisikaan, jos saisi tuosta porukasta koottua jotain ryhmää, joka tapaisi keskenään asian tiimoilta. Näiden juttujen kanssa on ollut niin monumentaalisen yksin. Vaikka olen jopa ehdollistunut eräänlaiseen yksinoloon ja nauttinutkin siitä, niin tämä asia on sellainen, että se vaatii kokijoita ja todentajia ympärilleen. Yhdessä ihmiset kertauttavat energian ja saavat koko jutun aivan toiselle tasolle!

Ruoka oli ihanaa. Ja vielä ihanammaksi sen teki kun sai jakaa tuon kokemuksen kaikkien kanssa yhdessä. Koska ruoka ja asia ei ollut minulle niinkään uusi, niin sitä suuremmaksi tekijäksi nousi juuri tuo kokemuksen kollektiivisuus. Reilut kymmenen ihmistä henkimässä saman pöydän äärellä ympäristöönsä ja universumiin tyytyväisyyttä, ihastelua, harmoniaa, hyvää energiaa, vaikuttaa väkisinkin voimakkaasti!

Tuo yhteisen pöydän äärellä oleminen on todella tärkeä juttu. Kannattaa pitää se aina osana kurssia. Illasta puuttui kaikki "virallinen" ja juuri sellainen "ylhäältä päin annettu"-meininki. Jokainen oli osaltaan kurssin aktiivinen kokija ja tekijä, ei mikään statisti. Että voi kokea itsensä merkitykselliseksi ja tärkeäksi osaksi kokonaisuutta, yhteistä asiaa, on huumaavaa. Yksin smoothieita kotona vääntäessä kaipaa juuri

Viljamin vierailu oli aivan mahtijuttu! Tälläinen impulsiivinen, improvisoitu lisänumero! Valloittava kaveri ja upea esimerkki oman elämänsä haltuunotosta ja luottamuksesta elämää ja itseä kohtaa. Kyllä usko itseen on paras uskonto!

Toivon sinulle voimaa, valoa ja iloa tärkeässä työssäsi. Olet niin ihminen paikallaan kuin vain voi olla. Lähde rohkeasti kohti suomalaisia hallinnollisia reliikkejä - kouluihin ja laitoksiin. Toteuta niitä lennokkaita suunnitelmiasi ja ideoi lisää! Sinä kyllä onnistut! Itse päätin lakata pelkäämästä ja sain sillä siunaamalla hetkellä levytyssopimuksen, edes sitä hakematta! Asiat tapahtuvat. Olet aina tervetullut kotiimme, yksin tai ystäväsi kanssa.

Kiitos Heidi.

Olet kaunis ja vielä kauniimpi kun hymyilet, siis hymyile enemmän!

Taiteilija/artisti Sira Moksin kauniita teoksia:


Lisää Sirasta

Muutamia videoita Oulun illastamme

2 kommenttia:

  1. Olen kyllä kybällä samaa mieltä. Itselläni tämä "kehitys" vai miksi sitä voisi sanoa, on mennyt juuri tuon kaavan mukaan.

    Olo on loistava ja jotenkin on sellainen fiilis, että kaikki on ikäänkuin avautumassa. Olen astumassa ulos johonkin ihmeelliseen:)

    VastaaPoista
  2. Tekisi mieli palata elävään ravintoon, mutta sen valmistaminen on niin työlästä. Kasvissyöjä olen, mutta elämäntavat ovat rapistuneet lapsia hoitaessa. Elävä ravinto on tietty vähän eri asia kuin raakaravinto, mutta siitä tuli aivan ihana olo.

    VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...