Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

21.9.2010

Teoria käytäntöön

Jonkinlainen oivallukseni viime ajoilta on se, että näitä jakamiani ravintojuttuja ei voi omaksua pysyvästi, jos tietoisuus ei ole siihen valmis. Ihmisen täytyy olla käynyt kehityksessään läpi tietyt vaiheet ja olla saapunut siihen tilaan, jossa oma terveys ja hyvinvointi kiinnostavat sekä yleensä ymmärretään se, että voimme vaikuttaa omaan oloomme. Ei enää selvitymistä, ei enää toisten tarpeiden tyydyttämistä ja "auttamista", eikä oravanpyörässä juoksemista, vaan ymmärrys siitä, että kun auttaa ensin itseään, pystyy vasta sen jälkeen auttamaan ympäristöä. Enää ei myöskään riitä pelkkä asioiden tiedollinen ymmärtäminen. Kun tajuaa sisäisen maailman ja oman tasapainon vaikutuksen, pystyy luomaan ulkomaailman ihan millaiseksi haluaa. Pystymme päättämään sen, mitä ajattelemme. Aika hurjaa puhetta. Aika itsestäänselvää -lopulta.

Loistava life/success/spiritual coacheri Wayne Dyer sanoo hyvin siitä, että miksi toisilla ihmisillä tuntuu olevan helppoa ja miksi toiset tuntuvat kärsivän kerta toisensa perään. Miksi ihmiset ovat huonossa parisuhteessa tai antavat kohdella itseään huonosti (tai tekevät kerta toisensa perään huonoja ravintovalintoja)? Aika yksinkertainen vastaus: Muut eivät kohtele sinua huonosti, vaan se on oma rakkaudettomuus itseäsi kohtaan, joka antaa muiden kohdella sinua sillä tavalla. Arvostuksen puute, eikä mikään muu. Meidän tulee vahvistaa tarpeeksi ensin hyvää egoamme, jotta pystymme ylittämään sen ja menemään eteenpäin.

Yhteiskunnassamme kuitenkin edelleen arvostetaan tietynlaista vaatimattomuutta ja nöyristelyä. Jos rakastat itseäsi, olet kylmä ja itserakas. Yleensäkin rohkeita ihmisiä ja heidän valintojaan kritisoidaan ja heitä koitetaan lannistaa alaspäin. Vain nämä rohkeat pionäärit kuitenkin vievät kehitystä eteenpäin. He ovat tajunneet sen, että muutos lähtee itsestä eikä siitä, että koitetaan muuttaa ympäristöä ja keskitytään ongelmiin.

Normaalilla kehitystahdilla mainstream media tulee vasta vuosien päästä ottamaan (enemmän) käsittelyyn teemoja liittyen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, tietoisuuteen jne. Hitaasti mennään ilman puskureita! Välillä havahdun itse jossakin ympäristössä siihen, että "tuo on nyt siinä ajatusmallissa/mindsetissä, missä itse olin 5-10 vuotta sitten". Siten tälle henkilölle on ihan turha puhua luomusta tms, jos kiinnostuksen kohteena on vaatteet, omien tarpeiden tyydytys ja muut minä-keskeiset asiat.

Puskureita todellakin tarvitaan myös siksi, koska on ihmisiä, joilla on paljonkin teoreettista tietoa ja lukuisia tutkimusviitteitä (myös "hyvistä" asioista), mutta se tapa, miten niitä tuodaan esille on LIIAN perinteinen! Kelaamista, analysointia, tutkimustulosten odottelua, vääntämistä, skeptikointia lehti- ja nettipalstoilla ja keskusteluohjelmissa. Niin ongelmakeskeistä!!! Se mikä tekee todellisen muutoksen ihmisessä ja ihmisissä - ja maailmassa on se, että tieto saadaan käytäntöön ja että jokainen pystyy kokemaan sisällänsä sen vaikutuksen. Ymmärrys siitä, että pelkkä tieto ei muuta mitään, vaan oma tietoisuutemme.

Sain juuri tänään (fanitus)viestiä eräältä asiakkaaltani, joka oli kokenut voimakkaita energioita hoitopöydälläni:

"On tuoreelle blogifanille hieman hämmentävää miten nopeasti joku henkilö blogin kautta tulee tutuksi. Yhtäkkiä huomaankin tuntevani sinut paremmin kuin monen ihmisen omasta tuttavapiiristäni. Mielestäni se on upeaa. Oman elämän ja tärkeiden asioiden jakaminen ja työstäminen tarjoaa muille arvokkaita työkaluja ja ideoita . Kaiken lisäksi esimerkiksi sinä jaat lisäksi merkittävässä määrin tietoa, oivallusta ja innostusta! Kiitos siitä kaikesta!!!

"Olet nuori ja sinulla on todella aikaa kasvaa vaikka mihin. Olet myös hyvin onnistunut lyhyessä ajassa onnistunut lanseeraamaan raw-illat menestystuotteeksi. Mikäli joku tuttuni olisi esittänyt minulle aikovansa ryhtyä pitämään raakaravintoiltoja ja aikovansa saada 50-70€/osallistuja niin olisin varmasti suhtautunut skeptisesti ajatukseen ja sanonut, että koita nyt ensin vaikka tupperwareiltoja :)

Osaat taitavasti markkinoida itseäsi, eikä se minusta ole huono asia, vaikka olet saanut paljon kuraa niskaasi tästäkin näköjään. Enhän minäkään olisi sinusta saanut tietää ilman lehtijuttuja. Netissä tuskin olisin muuten sivuihisi tässä vaiheessa törmännyt, varsinkin kun yleensä seuraan englanninkielisiä foorumeita ja sivustoja."


Onneksi tämä jakamani ravinto-oppi ei ole älyllistä. Reseptejä voi kokeilla kuka tahansa missä kehitysvaiheessa oleva vähänkin avomielinen ja uskon, että raakasuklaalla saadaan tietoisuus kasvamaan itsestään ilman vuosien "taistelua". Vaikka se ei ihan kaikkien kehityskaariin kolahtaisikaan, voi sitä silti kokeilla. You never know. Ainakaan pelkkä tieto raakasuklaasta ja sen hyödyistä ei riitä, vaan sen täytyy löytää tiensä skeptisen tai tietämättömän ihmisen suuhun. Ja tässä sitä ollaan kovaa vauhtia levittämässä tietoa- ja tietoisuutta Raw Iltojen jne. muodossa.

Olen hyvin käytännöllinen ihminen ja opin oikeastaan pelkästään innostumalla, tekemällä ja oman kokemuksen kautta. Samaa haluan tarjota täällä blogissani: teoriaa mielekkästi kirjoitettuna sekä helppoja käytännöllisiä harjoituksia ja lisäyksiä. En olisi ikinä päässyt tähän tilaan vain opiskelemalla kirjoista ravintoasioita. Ne piti samalla kokea itse. Ja kun huomasin, että pystymme vaikuttamaan niin paljon oloomme ja lopulta ajatteluumme, niin "opiskelu" oli enemmän kuin nautinnollista. Se tapahtui itsestään.

Tässäpä siis info-osuuden päätteeksi pari reseptiä jakoon:

Olen viime aikoina ihastunut erilaisiin blenderillä tehtäviin kasviskeittoihin. Tässä Raw illoissakin menestykseksi osoittatunut lämmittävä keitto ja tämän lisäksi olen tehnyt myös erityisesti omalle kehotyypilleni sopivaa viileämpää keittoa esim. seuraavista aineksista ja TODELLA maukkailta ovat maistuneet!

Pehmeä Kurkku-avokadokeitto


- Puolikas kurkku
- Persiljaa tai tilliä
- Avokado
- Merisuolaa vajaa 1 tl
- Hieman hunajaa (valinnainen)
- Fiesta Molea tai Sonnentorin Hyvän tuulen kukkamausteseosta n. 1 rkl
- Vettä, että sekoittuu

Spirulinakeitto

- Kaalia (hieman pilkottuna)
- Persiljaa, tilliä tai muita yrttejä
- Avokado
- Merisuolaa vajaa 1 tl
- (hieman hunajaa)
- Fiesta Molea tai Sonnentorin Hyvän tuulen kukkamausteseosta n. 1 rkl
- 1 rkl Spirulinaa
- Vettä että sekoittuu

Tämänvärisiä ruokia harvoin tulee vastaan:) Tehoa ja makua sitten ON!


Äskeinen aamusmoothieni oli pitkästä aikaa jopa herkku:

- Pussi itse poimittua luomumansikkaa
- 2 omenaa omasta puusta
- Nippu vihreää (herukanlehtiä omasta pensaasta)
- Ripaus merisuolaa
- 1 rkl lakritsinjuurta
- 1 rkl Sun Warrior proteiinia (vanijamaku)
- Vettä että sekoittuuSmoothiet ja keitot ovat helposti sulavia ja niihin saa kätevästi laitettua sekä koti- että ulkomaan supereita täydentämään varastojamme. Oikeasti terveellinen ruoka voi olla myös superhyvääää! Blendaaminen ja juicaaminen on elämäntapa. Kumpi on oikeasti tärkeämpää; se, että sinulle on lista kymmenistä "pitäis"asioista päässä ja ainainen kiire vai se, että keskityt olennaiseen - ja kaikki muu - ja paljon enemmänkin - tapahtuu siinä sivussa ;) ?

11 kommenttia:

 1. Mistä oot Heidi ostanu lakritsijuurta? Ja missä muodossa se on? Ruohonjuuressa oli sellasta, josta vois tehdä teetä, onkohan samaa, mitä käytät smoothiessa? Entä lakritsiuute, jota käytit joskus suklaassa, missä muodossa tuote oli ja mistä hankittu?

  VastaaPoista
 2. Sain juuri kommenttia erään Raw Iltani osallistujalta, joka oli käsittääkseni lukenut tämän postauksen, loistava esimerkki:

  "Puheet oravanpyörästä poistumisesta ovat järkeviä, mutta itse saatan joutua ensin todistamaan itselleni, että pärjään työelämässä. En ole koskaan haaveillut suuresta palkasta, mutta allergiani on saanut minut ajattelemaan,että tarvitsen rahaa, jotta voin asua omassa esim. hengittävässä puutalossa (jos voitan lotossa heh). Ongelmakeskeisyys on mulla vielä suurta, kun allergiassa ja erossa piehtaroiminen vangitsee voimia.

  Vaikka mieleni on hyvin ahdistunut ja ristiaallokossa, mulle tuli äsken sun blogia lukiessa tosi meditatiivisen rauhallinen olo. Hassua sinänsä, keho ja mieli on jotenkin erillään juuri nyt."

  Loistavaa! :)

  Anonyymi: Ruohonjuuresta saa juurikin sitä juuri=uute sama asia kielessäni.

  VastaaPoista
 3. Kiitos herättelevästä tekstistä taas! :) Tuli kuin tilauksesta, sillä kirjoitin itse juuri ongelmistani toteuttaa hallussa oleva tieto käytännössä. Sain sinulta paljon apuja!

  VastaaPoista
 4. Hei oletko joskus tehnyt mehua tai hilloa pihlajanmarjoista? Mietin, et voisikohan niitä vielä poimia vai ovatkohan jo ylikypsiä ja menneet käymisen puolelle.

  Ja kiitos hienosta blogista! :)

  VastaaPoista
 5. Hyvä postaus taasen :) Jokaisellahan on omassa mailman kuvassaan ne omat kehityshaasteensa, eikä yhden mailmankuvan yli voikkaan hypätä. Olen muistellut nyt entistä työpaikkaa miten siellä just suhtauduttiin "vapaampaan elämään ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin", ja nyt ymmärrän paremmin näitä eri suhtautumisia..
  Samaten kun treenityhmää ohjatessa huomaa hyvin mailamkuvien erot, mitä kukain pystyy ottamaan ohjauksessa vastaan.. Tuli ihan mieleen teijän kahvakuula video :D

  VastaaPoista
 6. "Miksi ihmiset ovat huonossa parisuhteessa tai antavat kohdella itseään huonosti (tai tekevät kerta toisensa perään huonoja ravintovalintoja)? Aika yksinkertainen vastaus: Muut eivät kohtele sinua huonosti, vaan se on oma rakkaudettomuus itseäsi kohtaan, joka antaa muiden kohdella sinua sillä tavalla." Aah, todellakin!
  "Se mikä tekee todellisen muutoksen ihmisessä ja ihmisissä - ja maailmassa on se, että tieto saadaan käytäntöön ja että jokainen pystyy kokemaan sisällänsä sen vaikutuksen. Ymmärrys siitä, että pelkkä tieto ei muuta mitään, vaan oma tietoisuutemme." Tuosta voisi painattaa T-paidan. Ihan mahtavaa!! :)

  VastaaPoista
 7. Unha: En ole tehnyt, mutta onhan ne hyviä. Oma pakkaseni on täynnä, panostan aronioihin vielä pihlajanmarjojen yli, mutta ensi vuonna ehkäpä :)

  Eevi: Heh. maaimankuvatreeni on uponnut johonkin, mahtavaa :) Sen tosian näkee kaikessa. Eri kehitysvaiheet siis.

  Angel: Jes, Tietoisuus t-paidat painoon jo!

  VastaaPoista
 8. Mikä Syncronicity - just kirjotin samasta aiheesta, tulee blogiin huomenna päivällä <3

  Parhaiten tosiaan toimii kun kehittää samaan aikaan sekä syömistä että ajattelua. Ne tukee toisiaan niin tajuttoman hyvin, eikä toisaalta kummastakaan yksinään oo vielä merkittävää iloa (jopa päinvastoin, tulee vaan epätasapaino elämään kun energiaa riittää muttei sen arvoista tekemistä - tai sitten tietosuus on jo ties missä mutta kroppa eineskrapulassa.. again, ei toimi)

  VastaaPoista
 9. Minusta se itsearvostuksen puute on ihan ansaittu, jos on täällä vain loisena ja ympäristön saastuttajana, eikä edes pyri kasvamaan, kehittymään ja auttamaan&inspiroimaan muita (vaan päinvastoin koittaa vetää niitä alas)

  Kun alkaa keskittyä omaan kasvuun (ongelmia isommaksi kasvamiseen), jotta voi vaikuttaa myös ympäristöön paremmin ja palvella toisia - SILLON ALKAA IHAN ITSESTÄÄN ARVOSTAA ITSEÄÄN. Ihan sama vaikka olis mitä traumoja, tietää olevansa arvokas ja tärkeä ympäristölleen, tietää tekevänsä täällä hyvää eikä pahaa - ja koko ajan paremmin. Siitä tulee NIIN ERILAINEN OLO kuin ajanhukkaamisesta, että suosittelen kaikille. Itsensä kehittäminen ja toisten auttaminen (sitä mukaa kun kehittyy) on parasta terapiaa - ja hauskinta hauskanpitoa siinä samalla. Eikä siinä myöskään palkkakatto tule samalla tavalla vastaan kuin valtion virassa, jossa sääntökirja kieltää kasvun & innovoinnin.

  VastaaPoista
 10. Plus, sillon kun oikeesti auttaa muita jollain merkittävällä tavalla, siinä unohtaa itsensä ja menee kuin vahingossa siihen "egottomaan" tilaan, missä kaikki häviää ja on vaan se haaste siinä sun edessä, se ongelma mikä uudella kaverillasi on ja jonka haluat ratkaista. Henki tulee mukaan ja virtaa sun kautta ja antaa kaikki oikeat ideat. Henki ei tule mukaan jo tavotteena on vaan "olla täällä päivästä toiseen samaa paskaa se on ensi vuonnakin.." Henki tulee mukaan siinä vaiheessa kun oot tekemässä hyvää ja meet ihan flowhun sen takia koska tiedät että "tää on oikeesti tärkeää." Tarkoitan, ihan eri lailla tärkeää kuin pomon tehtävälistan suorittaminen. Oikeasti tärkeää, oikeasti merkittävää. Siinä tilassa vapautuu kaikesta - kuin pelaisi maailman kiehtovinta ja addiktiivisinta sankaripeliä - joka onkin totta. Se on pelkkää autuutta - sekä tekohetkellä, että sen jälkeen.

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...