Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

12.9.2010

Muutamia huomioita ravinnon laadusta..

Ensin negailijat huom:

Kommentoin juuri Ollin blogiin seuraavaa:

"Itsekin voisin pitää itseäni täyspäiväisenä bloggaajana..muu on sitten “sivubisnestä”. Tekee sitä mistä on eniten liekeissä. Tekee sitä mitä tulee yrittämättä, automaattisesti, suoraan sisältä ilman välikappaleita (ehdollistunutta mieltä) ja näin myös luo uutta, parantaa – niin ihmisiä kuin maailmaa – ja paljon! Niin paljon keskitymme ja käytämme aikaa ongelmiin, samaistumme tunteisiimme, jauhamme paskaa ja epäolennaisuuksia, etsimällä etsimme keinoja lannistaa muita ja puramme omaa pahaa oloamme kritiikin muotoon. 

Tehtävämme täällä olisi kehittyä ja sen nämä kommentoijat alitajuisesti tajuavat (koska lukevat meidän blogeja), mutta niiden ego haluaa vielä kieltää sen hyödyn, mitä meidän kirjoitukset antaa. Ristiriitaiset tunteet on pakko purkaa ja me ollaan se “roskis”. Itse ainakin liekityn aina lisää vain negailijoista -ja niin näyttää Ollikin:) Jokaisella on tosiaan se oma oivalluksen matka…"

Mutta itse asiani koskee muutamia huomioitani viime ajalta liittyen ravinnon laatuun. Tässä pieni kertaus historiastani:

- Nuorempana keho-mieli tukossa, eläminen "hetkessä" huonosti käsitettävällä tavalla :)
- Parikymppisenä vastuu omasta olosta - säännöllinen treeni ja (yleisillä mittareilla) terveellisempi ravinto - siirtyminen vegelinjalle -->fyysinen olo ja mieli todella paljon energisempi ja parempi
- Parin vuoden aikana siirtyminen luomuun ja superfoodeihin ja raakaravintoon (+ sisäinen maailma) = words cant describe! Olo huippuenerginen ja terve, muutamia poikkeuksia tässä:

- Kesällä paino noussut (lihastakin mutta ei pelkkää!) kun sortunut välillä kypsennettyyn ruokaan, kuten tahiniin--> nyt ei enää maistu
- Kesällä uusi peruna-kala -aterian jälkeen flunssa
- Viime viikonloppuna intialaisen (kasvis)aterian jälkeen aamulla kurkkukipu (joka lähti tosin puhdistelemalla samana päivänä)
- Eilen päänsärky ensimmäistä kertaa vuosiin. Olen juonut lähdevettä nyt enimmäkseen ja pitkän automatkan jälkeen nautin muutamia laseja suodatettua vettä - selkeä hedari, joita ei ole ollut ikinä! Se onneksi lähti Raw illan meditointisessiolla :) En tiedä mistä muusta voisi johtua..toki voi olla pitkä ajomatka tms.

Kyllä keho kertoo kun alkaa puhdistua.... siis ei vaan keho vaan koko package--> ja näiden tärkeiden kokemusten ja huomioiden jälkeen voi taas oppia ja nousta seuraavalle tasolle!

19 kommenttia:

 1. Oon kaikessa samaa mieltä kuin mitä kirjoitit tuossa kommentissasi. Yhtä asiaa en vaan ymmärrä, että miksei voi mennä positiivisen kautta niin ettei tarvitsisi haukkua muita ihmisiä niin kauheasti? Esim. Olli usein käyttää tosi vahvoja yleistyksiä ja kutsuu oman bloginsa kommentoijia zombeiksi tai muumioiksi tai mitä lie... Ei tunnu kovin miellyttävältä ja pistää miettimään, että mikä ihme tarve hänellä on nostaa omaa statustaan haukkumalla kaikkia, jotka eivät elä ihan samalla tavalla? Jos päämääränä kerran on niinkin jalo tavoite kuin AUTTAA muita, niin ei siihen jotenkin oikein istu toi "tavallisten" ihmisten mollaaminen... :/

  VastaaPoista
 2. Samaa mieltä edellisen kommentoijan kanssa.

  VastaaPoista
 3. Mollaan siinä samalla itseäni - ennen ms tautia ja sen tuomaa herätystä - ja sen jälkeenkin, ja edelleen. Edelleen olen ihan "zombi" verrattuna siihen mitä voisin olla.

  Kirjoitan niille, jotka haluavat kehittyä - eli muuttua.
  Niille, jotka haluavat pysyä sellaisena kuin ovat tällä hetkellä, en blogini lukemista suosittele. Tulee vain paha mieli turhaan. Salkkareista saa mukavammat fiilikset - telkkari ei haasta samalla tavalla.

  VastaaPoista
 4. Jos se ei ole jo tullut kaikille selväksi, niin sanotaan vielä kerran:

  MAAILMASSA ON TÄLLÄ HETKELLÄ ONGELMIA. JA NE RATKEAVAT AINOASTAAN SILLÄ, ETTÄ ME KAIKKI KASVETAAN KORKEALLE SEN ONGELMA-TASON YLÄPUOLELLE.

  Sama juttu se on kaikessa. Siinä vaiheessa kun sun terveys on tarpeeksi vahva, ei mitään oireita voi enää tulla. Ja miten tähän pääsee? Ottamalla tavaksi parantaa terveyttään, testailla uusia foodeja ja korvailla pois huonompia, joka päivä. Voimalla päivä päivältä paremmin, kaikki ratkeaa ihan itsestään.

  Ja miten muuttuu maailma? Siten, että me kaikki kehitytään joka päivä paremmiksi ihmisiksi, ja inspiroidaan (ja toisinaan myös herätellään) toisia samaan.
  Kuinka käy kuolleille kaloille?
  Tavoitteeni on, ettei ihmiskunnalle käy samoin.

  VastaaPoista
 5. Tässä vielä yksi näkökulma:

  http://www.stevepavlina.com/blog/2006/03/bear-bombing/

  VastaaPoista
 6. Itsekriittisyyden tulee säilyä myös uudessa elämäntavassa, jos se ei säily, niin loppujen lopuksi, mikään ei todella ole muuttunut verrattuna entiseen. Jos on vakuuttunut uuden elämäntavan verrattomuudesta, on pystyttävä kriittisesti haastamaan myös uusien tapojen ja ajatusten taustat. Muutenhan ihminen on (edelleen), täysin ulkoa ohjautunut; sätkynukke. Milloinkaan ei pidä menettää itsekriittisyyttä, jos niin käy, peli on jo hävitty. Valaistuneenakin voi sokeutua omille tavoille ja uskomuksille; esimerkkejä on historia pullollaan. Silloin ihminen menee heti puolustuskannalle, jonkun esittäessä kriittisen mielipiteen henkilön sanomisista tms. Henkisyyden tie ei ole edes alkanut, jos negatiivinen palaute on vaikea ottaa vastaan. Tyypillisesti silloin ihminen kääntää kritiikin sen esittäjän henkilökohtaiseksi ongelmaksi; tällä hän ainoastaan osoittaa, että toisen puhuessa, hän vain keskittyy oman vastalauseensa muotoiluun, eli todellisudessa, energia pyörii vain ja ainoastaan oman egon ympärillä ja sen pönkittämiseksi. Todellista henkistä kasvua osoittaa se, että saadessaan kriittistä palautetta ihminen pitää sitä lahjana; hän tutkii omia tunteitaan, miksi nagtiivinen palaute aiheuttaa vihaa, suuttumusta tai pelkoa. Miksi tekee mieli sanoa, että negatiivisen palautteen antajalla on henkilökohatinen ongelma? Ja mikä tärkeintä: ei tarvitse puolustautua. Miksi? Koska sillä ei ole lopputuloksen kannalta mitään merkitystä. Olkaa ihmiset kriittisiä, ennen kaikkea kyseenalaistakaa omat (uudetkin) näkemyksenne.

  VastaaPoista
 7. Parasta tuossa Pavlinan jutussa oli lopun kommentti siitä, että kyseessä on sellainen keino, jota kannattaa käyttää vain huumorintajuisten ihmisten suhteen!
  "but if you’re the sensitive type who becomes defensive instead of seeing the humor in such things, then you may wish to replace bear bombs with bear hugs. ;)"

  Siinä se pointti, ei haukuta ihmisiä siksi, että haluttaisiin satuttaa ja loukata heitä. Sen sijaan tuollainen hyvin tähdätty, VITSINÄ heitetty juttu joka kuitenkin osuu tarkkaan kohteeseensa, voi todella saada aikaa muutosta. Se ei tunnu kummastakaan ilkeältä, mutta toimii!

  En sano tätä pahalla, mutta mielestäni Olli et ole vielä päässyt ihan sille tasolle kirjoituksissasi, että osaisit esittää asiasi näin "nokkelasti", niin, että ne eivät loukkaisi, mutta pistäisivät ajattelemaan. Luulen, että kirjoituksistasi ehkä provosoituu moni sellainenkin ihminen, johon tällainen "bear bombing" voisi toimia oikein hyvin :)

  VastaaPoista
 8. Ollin ego on vielä niin vahva. Este henkiselle kehitykselle. Mutta se suotakoon hänelle tuossa vaiheessa. Lapsi pieni, mutta ehkä aika ja elämä opettaa. Halit pikku-Ollille!

  Niina M.

  VastaaPoista
 9. Edellisen anonyymin postissa on kyllä itua. Ollin postauksista saisi varmaan aika paljon useampi jotain irti jos niitä ei olisi kirjoitettu hieman nenänvartta pitkin kirjoitettuna. Omassa elämässä ja valistuksessa olen huomannut kyllä hyvin selvästi, että kun vähänkään liian voimakkaasti puskee läpi, ei saa aikaan mitään mutta kun ajatuksia heittelee ilmoille vaivihkaa niin hups, seuraavalla tapaamisella sama ihminen onkin jo ihan eri ihminen.

  VastaaPoista
 10. Hei Heidi! Jäin miettimään tuota sun kommenttia, että kesällä on tullut painoa lisää. Mun mielestä on hiukan omituista että paino lisääntyisi kypsennetyn ruoan syömisestä. Jos syöt raw-tahinia, niin silloinko ei paino lisäänny mutta kypsennettyä tahinia syödessä kyllä? Hmmm.. Eiköhän ne ole ne ruoan määrät kuitenkin jotka ratkaisevat. Kyllähän raw-ruokakin liikaa syötynä kerääntyy ylimääräisenä kehoon. Jos vaikka vedät pähkinöitä, kookosöljyä, kuivahedelmiä ja suklaata selkeästi yli oman energiakulutuksen. Ne on kuitenkin aika tuhtia tavaraa liikaa syötynä.
  Mitäs tähän sanot? Ja kiitos aktiivisesta bloggauksesta, seuraan mielenkiinnolla!

  VastaaPoista
 11. Toisaalta on varmaan vaikeaa pitää paljon luettua blogia ilman ettei kusi nouse päähän. Välillä ihmetyttää, miten varsinkin Olli järkeilee nousevat lukijamäärät aina oman erinomaisuutensa tulokseksi, kun kuitenkin provotyyli tuo varmasti lisälukijoita eniten niistä, jotka nauravat ruudun takana räkäisesti. Valitettavasti.

  Voi olla, että kirjoittajat ovat parempia kohtaamaan ihmisen ihmisenä siviilimaailmassa kuin blogeissaan. Heidi ilmeisesti aidosti uskoo, että hänen pahat sanansa esim. venäläisistä turisteista ovat vain korkeammasta totuudesta, mutta muiden kritiikki häntä itseään kohtaan on näiden henkilöiden omia henk.koht. ongelmia. Miksei voisi olla vaikka toisin päin? (Ei se toki näinkään ole :))

  Molemmat ovat varmasti aidosti hyvällä asialla, mutta Messias-kompleksiin kapsahtaminen ei eteenpäin vie eikä hyvää jaa. On hyvä myös pystyä katsomaan omia toimiaan kriittisesti.

  Hyvää jatkoa silti teille ja kaikille, meillä jokaisella on matkamme kuljettavana :)

  VastaaPoista
 12. Samaa mieltä edellisen anonyymin kanssa. Ei se oo ihme jos paino nousee jos elämäntehtävä on syöminen ja suklaalla herkuttelu, vaikka olisikin raakasuklaata ;). Jotenkin vaikuttaa siltä että kaiken intoilun keskellä perusasiat välillä unohtuu, siis juuri tuo että kun syö yli oman kulutustarpeensa niin painoa tulee. Ei se ainakaan siitä kiinniole, onko ruoka kypsennetty vai ei. Raakaruoalla voi varmasti pärjätä vähemmällä, kun saa enempi vitamiineja hivenaineita ynnä muuta, mutta varmasti sillä myös saa lihotettua jos sitä liikaa syö.

  VastaaPoista
 13. Nuo kaikki Heidin kommentit yms. selittyvät hänen kiusaajan taustallaan. Heidi on ollut KIUSAAJA KOKO ELÄMÄNSÄ. Heidin mukaan hän ei tee mitään väärin ja se on aina kiusatun vika, että häntä kiusataan ja kidutetaan. Heidin mukaansa kiusattu ansaitsee kärsimyksensä. SÄÄLITTÄVÄÄ!

  VastaaPoista
 14. Kommentoin nyt lyhyesti painon nousua: kun on enimmäkseen raaoilla, kroppa ja ruoansulatus on herkempi kypsennetyn ruoan negatiivisille vaikutuksille. Sen olen todellakin huomannut - yhtä lailla paino voi nousta herkemmin. Lähinnä johtuu siitä, että kypsennettyä tulee syötyä yleensä sitten enemmän ja övereitä. Toki tämä on vasta alkusoittoa raakaruokailun kanssa ja jatkuvaa oppimista ja kehon kuuntelua. Osansa tuo myös ravintoon ja etenkin herkkujen kokkailuun keskittynyt työ:) Sen vuoksi onkin jo seuraava tavoite edessä, joka liittyy sitten ihan vastakkaiseeen tai oikeastaan asiaa tukevaan juttuun.

  Ei siis varmasti pelkkä tahini lihota vaan kyse on kokonaisuudesta. Viime vuoden keskityin paljon joogaan ja hiljaisuuteen - samalla keho alkalisoitui ja puhdistui -painoakin lähti. Nyt lihakset alkavat rakentumaan uudelleen ja samalla kun vanhat jutut alkavat kiinnostamaan (kovempi treeni jne) niin on luonnollista että se näkyy kehossa. Ja kyllä todellakin raw ruoalla saa myös painoa lisää ja siitä saa myös tehtyä "junkkia" jos syö pelkkää suklaata, kuivahedelmiä, pähkinöitä jne.

  =Kokonaisuus ja monipuolisuus. Paljon vihreää, kohtalaisesti hyviä rasvoja, hyviä hiilareita kehotyypistäsi riippuen, laatuproteiinia (jos liikut paljon),puhdasta vettä, rytmitys, mielen hoitaminen jne.

  Ja tosiaan vaikka paino on noussut, se ei "stressaa" läheskään niin kuin ennen -päinvastoin, olo on ihan hyvä. Sisäinen tasapaino on niin paljon tärkeämpi kuin ulkoinen olemus vaikka toki ne yleensä kulkevat rinnakkain.

  Kommentoin näitä muita juttuja tulevissa postauksissani :)

  VastaaPoista
 15. No hei, pari lisäkiloa Heidin varressa ei todellakaan näytä pahalta.

  VastaaPoista
 16. Hei, kerroit että sinulle tulee oireita, kuten kurkkukipua ja päänsärkyä, huonompilaatuisista ruuista. Minulle tulee nykyään myös ; esimerkiksi nyt on kurkkukipu ja ilkeä ientulehdus, kun söin perussuklaata vähän aikaa sitten ja muutakin huonompilaatuista kylässä ollessa, kuten valkovehnää ja ruisleipää(?!). Sellainen rupesi mietityttämään, että eihän sen pitäisi mennä näin. Miksi tulee tulehdusoireita heti, kun kehon pitäisi olla vahvistunut?? Luulisi, että vastustuskykykin vahvistuisi eikä tuollaisia tulehdushommia niin helposti heti tulisi. Itsellä meinaa puskea nykyisin tuollaiset heti pintaan kun vähänkin jossain "repsahtaa". Samoin on mulla myös paino noussut kun ensin se laski(en ole ihan kokonaan raakailija ollut missään vaiheessa, mutta tosi terveellisillä ja superlinjoilla mennään). t. Kate

  VastaaPoista
 17. Voi Olli! Kuule, nyt on pakko kommentoida. Vaikka ihminen haluaisi muuttua, eivät kaikki halua mennä mukaan yksioikoiseen ja mustavalkoiseen, alentuvaan fiilikseen. Itseruoskinta ja ironia ovat ok, jos tuota "tehokeinoa" osaa kayttää. Suomalaiset ymmärtävät käsittääkseni aika hyvin ja helposti ironiaa, mutta sen viljely varsinkin netissä vaatii... silmää.
  Maailma on pullollaan lempeitä, oikeasti innostavia bloggaajia ja matkaajia. Sellaisia ihmisiä, joiden seurassa rauhoittuu.
  Eivät ihmiset havahdu pelkästään HUUTAMALLA ja pilkkaamalla, jos ymmärrät mitä tarkoitan.

  VastaaPoista
 18. Nuo kaikki anonyymin kommentit yms. selittyvät hänen blogikiusaajan taustallaan. Anonyymi on BLOGIKIUSAAJA ja hänellä on vain PAHA OLLLA. Pus pus anonyymi BLOGIKIUSAAJA!

  Tommi

  VastaaPoista
 19. Katen lailla ihmettelen sitä, että jos olet matkalla kohti ah niin täydellistä ravintoa, kuinka elimistösi on niin heikko, että heti reagoi niin raskaasti esim. hanaveteen. Ainakaan oireiluilla et voi perustella normaalisti nauttimasi ravinnon erinomaisuutta: mikä tahansa, normaaliruokavalion ulkopuolinen tuote voi olla elimistölle vieras ja aiheuttaa oireita, riippumatta siitä, onko se terveellistä vai ei, ja totuttautumalla elimistö sopeutuu. Vahvan elimistön luulisi kuitenkin hyvin kestävän satunnaisia "vääriä" aineita. Mitä jos oletkin menossa väärään suuntaan, tuhoamassa pikku hiljaa ruuansulatuselimistöäsi niin, että se pystyy ottamaan vastaan yhä vähemmän, eikä lopulta sulata niitä hehkuttamiasi supereitakaan? t.Tilda

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...