Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

23.8.2010

Sairaan hyvä ja lämmittävä keittolounas -erityisesti vatat huomio!

Erittäin monella meistä on vatadosha (ilma+eetteri) häiriintynyt tai noussut syynä usein puutteellinen, kuiva, kylmä ja vähärasvainen ruokavalio, ympäristön stressi, epäsäännöllinen elämäntapa jne. Koska vata on luonnostaan kevyt, kylmä ja epä"stabiili" se tarvitsee vastapainoksi maadoitusta kaikilla tavoilla; lämmittävää ruokaa, hyviä rasvoja reilusti, säännöllisyyttä, rutiineja. Vatalla on usein heikko agni, ruoansulatus, eikä ravinto imeydy kunnolla ja ateriat tulisikin koostaa yksinkertaisesti ja tehdä ne helposti imeytyvään muotoon ja nauttia paljon mm. keittoja, mehuja ja täyteläisiä smoothieita. Raakaravintoa voi suosia, jos se tuntuu hyvältä ja jos se on koostettu oikein ja monipuolisesti.

Ystäväni luki joskus muutama viikko sitten tarkemmin Fiesta Mole (superhyvä meksikolaistyyppinen mausteseos)- pussia ja huomasii loistavan ja tietty supahelpon ohjeen: Sekoita 2 rkl Fiesta Molea, lempikasviksiasi ja lämmintä vettä (kevyesti hellalla lämmitettyä, ei kiehuvaa, mielellään alle 42 asteen) blenderissä - nauti! Tähän soppaan lisäsin itse vielä liotettuja siemeniä, kuten auringonkukkaa (vatatyypille myös vaikka avokadoa tai loraus oliiviöljyä sekä luomuhunajaa makean maun saamiseksi). Aika täydellinen lounas! Jos smoothiet välillä kyllästyttävät ja mieli tekee enemmän suolaista, kokeile ihmeessä tätä todella herkullista ja lämmittävää keittoa joka valmistuu viidessä minuutissa (aktiivinen aika blenderin surina 30 sekuntia). Ravinteet pysyvät tallella, kun keittoa ei keitetä, mutta koostumus on silti sama kuin perinteisessä, lämpimäsä kasvissosekeitossa. Keittoon saat laitettua myös tärkeät vihreät helposti sulavaan muotoon, kuten erilaiset kaalit. Ainakin omalla blenderilläni menee todella smoothiksi (varmasti myös monella edullisemmalla koneella). Keitto tuntuu TOOSI hyvältä!

Lämmittävä keitto (nauti vaikka kräkkerin tai luomuruisleivän ja voin kanssa)


-Katso tästä myös vastaavanlainen viileämpi superkeitto (josta kuva itseasiassa pöllitty)
-Fiesta molen hehkutusta mm. tässä
-Hyvä vinkki: tee aamupalaksi mehupuristimella mehu - lounaaksi käytä mehun kuituja tähän keittoon.

HUOM! Keiton voit maustaa myös edullisimmilla mausteilla, kuten Ruohonjuuresta saatavilla ayurvedisilla intialaistyyppisillä kehotyyppimausteilla tai esim. Sonnetorin "Energy" -mausteseoksella. Laita myös sekaan hieman laatusuolaa jos maistuu. Fiesta Molesta on tulossa lähiaikoina erityistarjousta, kunhan lähetys saapuu maahan ja INFOAN SIITÄ HETI, KOSKA SE KOSKEE VAIN LUKIJOITANI!

Jos ette malta odottaa, voi Fiestaa tilata myös tästä kohtuullisilla postikuluilla. Valitettavasti Puhdistamosta se on loppu ollut jo pidempään, eikä sitä todennäköisesti enää saa sieltä lukuunottamatta tuota mainitsemaani erää.

8 kommenttia:

 1. Tähän täysin liittymätön kysymys. Olen ostamassa mehulinkoa, mutta minulla ei ole mahdollisuutta ostaa mitään kovin kallista. Siksi halusinkin kysyä, mistä tietää että linko on hyvä? Että se saa mehustettua sekä lehtivihannekset että kovat juurekset? Millaisia ominaisuuksia siinä olisi hyvä olla?

  Kiitos jo etukäteen neuvoista.

  VastaaPoista
 2. Jesh, vihdoinkin tuota fiesta molea saatavilla. Laitapa tosiaan infoa kun tiedät tuosta erän saapumisesta lisää =).

  VastaaPoista
 3. M: Enpä ole perehtynyt tarkemmin mehulinkoihin, eikä minulla ole kokemusta niistä, joten en valitettavasti osaa kommentoida.

  Tässä muuten loistolistaus lingoista: http://villivihanneksia.blogspot.com/2010/08/mehupuristimet-ja-mehulingot-listattuna.html

  VastaaPoista
 4. Pakko kai tuota Fiesta Molea on kokeilla, ko on niin hehkutettu. :)
  Syksy on kyllä valtavan ihanaa aikaa raakaruokailijan kannalta: olen syönyt vihenneskeittoja ja soseita (blenderini on huonohko, mutta mehulingolla saa sileää sosetta) päivittäin, ja kaikki maistuu NIIN tuoreelle ja hyvälle. Ei tarvitse maustaa ollenkaan. Ei edes raaski maustaa.

  VastaaPoista
 5. Epäpäteväelokuuta 25, 2010

  Kuulostaa hyvältä! Pitänee kokeilla, kun Moleakin sattuu kaapissa olemaan.

  VastaaPoista
 6. Tulipa mieleeni tässä postauksesta se, miten suosittelisit siirtymään raaka ravintoon VLCD-dieetin jälkeen. Olen laihduttanut sellaisella 400-500 kcal/pv ruokavaliolla syöden vain nestemaistä ravintoa lähinnä kolmena päivänä viikossa. Niin ikään kokeilin pätkäpaastoa. Olen huomannut olon olevan ok, vaikkakin purukumia söin. Minulla on makeutusaineriippuvuus ja eilen suutahdin siihen, kun olen täynnä aspartaamia. Nyt aloitan puhtauden: ei enää makeutusaineita. Yritän aluksi olla 3 pv ilman.

  VLCD:llä pudotan enää 2,5 kg ja olen tavoitepainossani. Miten sen jälkeen kannattaisi lisätä ruokaa ja millaista, kun alan raakailla? :)

  VastaaPoista
 7. Keitto on ihan hitti! Olen nauttinut sitä nyt joka päivä. Voi laittaa myös hampunsiemeniä tms anything. Maustaa voi inkiväärillä, cayannella jne.

  Datc: Suosittelen tutustumaan enemmän blogini kirjoituksiin tai Uusi päivä - oppaaseeni jossa on kattavasti tietoa koottuna ravintoasioista. Ei väkisin yrittämistä, luopumista vaan lisäämistä :)

  VastaaPoista
 8. Kiitos heidi! Jatkan lukemista - olenkin jo päässyt hyvään alkuun.

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...