Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

22.8.2010

Ota vastaan elämä! Riko ohjelmointi! Couchsurffaa!

Yhä useamman arki koostuu toinen toistaan samanlaisista päivistä. Olemme rutiinien vankeja ja koitamme löytää elämään sisältöä tilapäisistä, hetkellistä mielihyvää tuottavista asioista, kuten viikonloppujuhlimisesta tai shoppailusta. Juhlimisessa ei sinällään ole mitään vikaa kunhan ensin pääsemme siihen tilaan, että ymmärrämme elämän olevan juuri tässä ja nyt eikä "sitten kun". Elämä on todella mielekästä ja jännittävää, kun päästämme irti naurettavista mielen rajoituksista. Voimme luoda elämämme ihan millaiseksi haluamme ja ne, jotka ajattelevat, että toisilla on paremmat mahdollisuudet kuin toisilla ovat mielensä vankeja.

Voimme siis ELÄÄ 100% joka hetki ja päivä ja paras keino siihen on olla luomatta niitä suunnitelmia, tavoitteita ja rutiineja, jotka ovat väistämättä kohdistuneet tulevaisuuteen. Oma elämäni rakentui aiemmin asioiden ympärille, jotka pitivät minut varmasti poissa Nyt-hetkestä: egolähtöiset tavoitteet; hyvä ura ja työpaikka - pitäähän työssä käydä - asenne, muu oravanpyörä: parisuhde ja oma asunto, tiukat rutiinit (treeni, ravinto), suunnitellut tapaamiset jopa viikkojen päähän ystävien kanssa, panostaminen kotiin (sisustaminen), spontaanius taso 0...Ihmettelin, kun satunnaisten "hauskojen" baari-iltojen jälkeen oli tyhjä olo. Jotain todellakin puuttui - ja se jotain ei todellakaan tullut mistään ulkopuolelta.

Jälkeenpäin voin sanoa, että mitä enemmän antaudumme elämälle - virran vietäväksi - sitä enemmän saamme, annamme ja olemme hyödyksi tälle maailmalle. Kun alamme avautua, päästämään irti, alamme näkeä ympäristössä erilaisia merkkejä; meidät "johdatetaan" oikeiden ihmisten luokse, oikeat asiat ilmestyvät eteemme"sattumalta", kun tunnemme sisällämme jotan ja vielä kirja sanoo, että "näin se on", niin sitten se vaan on niin! Aivoissamme on vapautunut resursseja vastaanottaa ohjelmoinnin sijaan itse ELÄMÄ. Kaikki tapahtuu luonnollisesti, mitään yrittämättä! Niin se on aina ennenkin ollut, mutta emme ole huomanneet sitä, koska olemme olleet unessa. Ympäristö on aina neutraali. Minkään tapahtumien, sään tai ihmisten ei tarvitse muuttaa olotilaasi jos niin haluat.

Maaima on onneksi muuttumassa kovaa tahtia - tai oikeastaan ihmiset muuttuvat ympäristön pakosta ja nämä sisäiset tietoisuuden muutokset sitten heijastuvat ulkomaailmaan. Erillisyyden rajat ovat rikkoutumassa niin fyysisesti kuin henkisesti. Emme enää haluakaan eristää itseämme (kärjistetysti) tavoitteiden, rutiineiden, taulu tv:n, dvd:iden, kumppanin ja Ikea-kalusteiden oravanpyörään. Emme enää haluakaan olla naapuria parempi vaan haluamme aidosti tutustua naapuriin! Paras tapa oppia ja kehittyä löytämään itse elämä on tietenkin intuition löytäminen, välineenä hiljentyminen, josta kerroin vastikään mm. tässä. Toinen loistava keino on toimia peilinä - puolin ja toisin. Tässä emme enää pärjääkään yksin, vaan tarvitsemme toistamme. Pelkkä netti ei pidemmän päälle siihen asiaan auta, vaikka kuinka olisi samanhenkisiä ihmisiä ja yhteisöjä. Tarvitsemme ihmiskontakteja ja ehdottomasti aitoja sellaisia - ei aivopestyjä, mielensä ja tunteiden valloissa olevia "joo-joo" "kaikkikäy" "valivali" -robotteja.

Näen lähipiirissäni jatkuvalla syötöllä positiviisia elämänmuutoksia, kun ihmiset alkavat löytää elämän ja tulla rohkeasti live-tapaamisiini saamaan vertaistukea ja luomaan aitoja ja vapaita ihmissuhteita. Se voi aluksi tuntua poistumista mukavuusalueelta - "tuntemattomien" ihmisten sekaan tuleminen - mutta pian voi huomata, että tämä huoli on kaikkea muuta kuin oleellinen.  Tämän olen kokenut niin monta kertaa haastaessani itseni. Kadut oikeasti vain niitä asioita, mitkä jätät tekemättä ja mieti aina, että mikä elämässä on oleellista? Olen opettanut (vahingossa) Mirvalle sanonnan tai mantran "Se on epäolennaista" ja se on kuulemma ollut avuksi monessa mielen turhassa kelailussa. Toinen eräältä ystävältäni saamani lainaus, jonka voit sanoa ääneen kun mieli heittää pelkoja tai rajoitteita on "thanks for sharing". Olennaista tuskin on pelko tai se, että varmistelee elämää viimeiseen asti. Olennaista on se, että havahtuu, päästää irti ja sanoo elämälle kyllä.

Yksi loistava juttu tavata uusia, ennakkoluulottomia ja vielä eri kulttuureista olevia ihmisiä, minkä tämä maailma juuri nyt on meille mahdollistanut, on IHAN KAIKKEA - niin ihmisiä kuin ympäristöä - hyödyttävä ja säästävä palvelu CouchSurfing. Ex-avomieheni Riku on osallistunut CouchSurfing - palveluun nyt muutaman kuukauden ajan ja hänen elämänsä on myös "lievästi sanottuna" muuttunut vuoden takaisesta. Vuosi sitten hän ei vielä pystynyt ymmärtämään suuria sisäisiä muutoksiani, mutta nyt asia on eri. Ehdollistettu mieli on murenemassa ja puhdas ravinto on myös hänellä takuulla edesauttanut matkantekoa. Miehet tulevat ehkä vähän hitaammin (mutta varmasti) perässä :) Haastattelin häntä Couchsurfing- asiasta, koska uskon, että asia kiinnostaa etenkin postmoderneja hip - anteeksi - ihmisiä :)

Mikä CouchSurfing on?

Couchsurfing (www.couchsurfing.org) on internetyhteisö, jossa ihmiset majoittavat toisia ihmisiä luokseen ilman maksua, vastapalvelusta tai taka-ajatuksia. Yhteisöön rekisteröitymällä voit sekä etsiä majapaikkaa muista maista ja tarjoutua majoittamaan muista matkalaisia muista maista luoksesi. Toiminta perustuu ennakkoluulottomuuteen, luottamukseen ja muihin hyviin viboihin.

Onko sinulla ollut kuinka paljon majoittuneita? Mistä maista? Millaista porukkaa?

Viime toukokuun jälkeen olen majoittanut  reilun kymmenen henkeä, mm. latviasta, puolasta, sveitsistä, italiasta ja saksasta. Kaikki ihmiset ovat olleet todella mukavia , ennakoluulottomia ja pelottomia.

Millaisia kokemuksia olet saanut? Oletko viettänyt aikaa heidän kanssaan, vaihtanut yht.tietoja jne? Luuletko, että menet vastavuoroisesti tapaamaan heitä joskus?

Kokemukset ovat olleet pelkästään positiivisia,  olen saanut toimia ikäänkuin turistioppaana kotikaupungissani Tampereella ja oppinut näkemään ja sen monella tapaa uusin silmin ja arvostamaan sitä enemmän. Varsinkin kahden järven välissä oleminen ja ympäröivä luonto on ollut monelle vieraalleni kova juttu.  Yhteystietojen vaihtaminen kuuluu asiaan ja monesti tapahtuu jo ennen varsinaista tapaamista. Useimmat vieraat ovat olleet luonani päivän, pari. Yleensä uuden vieraan saapuessa vaihdamme kuulumisia, juttelemme ja vähän tutustumme.  Riippuen siitä, kuinka kiireinen aikataulu vieraalla ja onko hänellä jo selvät suunnitelmat Tampereen suhteen, vietämme sen jälkeen aikaa yhdessä, käymme kiertelemässä Tampereella, tapaamme ystäviäni (jotka ottavat ulkomaanvieraat avosylin vastaan!). Sellaista yleistä rentoa hengailua se yleensä on, pääpaino omalla puolellani on vieraanvaraisuudessa.

Vähän tämmöistä hyvän kiertämään laittamistahan tämä on. Monet sohvasurffarit ovat usein opiskelijoita, joilla ei ole paljoa rahaa, ja itsekin yksin matkustaneena tiedän että ilmainen majoitus, suihku, vessa, paikka, jossa voi laittaa ruokaa ja nukkua yönsä huoletta voivat tuntua taivaan lahjoilta. Vaikka mitään vastapalveluksia ei vaadita tai odoteta, itse jos olen surffaamassa jonkun luona, laitan yleensä vegeruokaa siten, että siitä riittää kaikille (salaateistani on kovasti tykätty!) ja tietty siivoan jälkeni ja auttelen, jos isäntäväki tarvitsee apua jossakin askareessa tms. Monet vieraani ovat tuoneet jonkin pienen lahjan, kuten latvialaista luomuleipää, munniharpun tai italialaista suklaata, mikä tuntuu mukavalle, vaikken kovasti leipää syökkään. Kaikki vieraani ovat myöskin saaneet maistaa raakasuklaata of course! Elämäntapani ja ruokakaappini sisältö ovat muuten herättäneet pientä kummastusta, mutta lähinnä positiivisessa mielessä. Uskon, että tulen tapaamaan monia vieraistani vielä, varsinkin kun matkustelen euroopassa seuraavan kerran!

Suositteletko palvelua, ja kenelle?

Suosittelen ehdottomasti kaikille, jotka haluavat tavata ihmisiä muista maista ja kulttuureista ja päästä kenties yli joistakin estoistaan ja rajoituksistaan. Meihin on kummasti ehdollistettu tuntemattomien ihmisten pelko, eikä niin vähääkään valtavirtamedian myötä..  Monille ei varmasti ajatus ventovieraasta, ulkomaisesta, ihmisestä omassa kodissaan nukkumassa tunnu välttämättä kauhean mukavalta ajatukselta. Enkä itsekkään olisi tätä ehkä tehnyt vielä pari vuotta sitten. On eräällä tavalla irtipäästämistä, kun annat asuntosi avaimen ihmiselle, jonka olet tavannut viisi minuuttia sitten ja lähdet vaikkapa siitä töihin. Erään hollanninlaivalla tapaamani sohvasurffarin kanssa puhuimme tästä ja hän tuumasi, että hänellä on ollut niin paljon kaikkea hyvää ja positiivista elämässään ja kaikissa niissä tilanteissa joihin hän matkustaessaan ja sohvasurffaillessaan on päätynyt, että sellainen ,että jotakin pahaa tapahtuisi tai jotakin vaikka varastettaisiin, ei yksinkertaisesti ole mahdollista hänen maailmassaan! Siinä mielestäni terve asenne!

Vastapainoisesti olen ollut tilanteessa, jossa vieras on ollut käytännössä ollut valmis nukkumaan lattialla, mutta ollut aivan äimän käkenä kun onkin päässyt nukkumaan vuodesohvalla puhtaissa petivaatteissa ja vielä tapaamaan ja viettämään aikaa kaiken maailman rentojen tyyppien kanssa, joita tunnen. Se tunne siitä, miten kaikki ovat loppujen lopuksi yhtä, eikä kansallisuuksilla tai kulttuureilla ole mitään väliä, on korostunut näissä tilanteissa niin paljon!

Miten palveluun pääsee?

Rekisteröitymällä ja luomalla profiilin osoitteessa www.couchsurfing.org. Palvelu on ilmainen, mutta tekemällä 20 dollarin kertaluontoisen lahjoituksen saa oman osoitteensa ja henkilöllisyytensä näkymään profiilissaan varmistettuna, mikä voi antaa luotettavamman kuvan.


Voit kertoa vielä lyhyesti ja vapaamuotoisesti, kuinka elämäsi on muuttunut viimeisen puolen vuoden ajalta.

Hmm. Aika paljon olen oppinut tuota irtipäästämistä, omistamisesta, ehdollistumisista ja peloista. Olen nähnyt ja kokenut kuinka paljon hyvyyttä, rehellisyyttä (aitoutta) ja kauneutta maailmassa ja sen ihmisissä on, kunhan vain avaat itsesi sille ja annat kaiken virrata läpi, etkä kapinoi vastaan tai muuten negaile. CS on ollut vain yksi keino tähän, posiitivisuuden lisäämiseen maailmassa. Se on hyvä tapa nähdä ja kokea maailmaa, jos ei itse pysty matkustamaan.

9 kommenttia:

 1. Sohvasurffaus rules! Olen ollut Brooklynissä yötä kaikenkarvaisten reissaajien kommuunissa ja Rhode Islandilla ihanassa perheessä hauskojen lapsukaisten ja heidän hupaisien vanhempiensa luona. Suosittelen lämpimästi myös takakireille (jollaisiin ehkä itseni aiemmin olisin lukenut) ja epäileväisille - reissuista tulee aivan toisenlaisia, sitä paitsi rahaa jää shoppailuun paljon enemmän ;)

  VastaaPoista
 2. Itse en ole kirjautunut vielä CouchSurfingiin. Kämppiksiä on. Yks surfferi oli hieman epäkohtelias, kun omi tietokoneen jne. Keskimäärin mukavia ja avarakatseisia ihmisiä :) Muutenkin meillä yöpyy jonkin verran muita kuin oman talon väkeä. Reilun viikon meillä oli just tosi mukava traveller Enkuista. Tosi inspiroivaa ja opettavaista - molempiin suuntiin!

  VastaaPoista
 3. Sohvasurffaus on Ehdottomasti Kokemisen arvoista.

  VastaaPoista
 4. Miksi nykyään postaus voi olla vain huippu, mielenkiintoinen tai ok :D

  VastaaPoista
 5. Kuullostaa siistiltä, ottaiskohan joku vieraaksi perheenäidin ja pari muksua? :) Toi "Thanks for sharing" oli hyvä, täytyypä ottaa käyttöön :)

  VastaaPoista
 6. "Miksi nykyään postaus voi olla vain huippu, mielenkiintoinen tai ok"

  Näin voi näppärästi eliminoida ei-positiivisen kritiikin ja voi joka kommentointiosioon sanoa "yhäkin nämä eri leveleillä olevat negatiiviset resonoinnit ovat vähemmistönä positiiviseen palautteeseen, joka on valtavaa!"

  Aiemmin näytti olevan niin, että jokainen postaus oli kaikkea muuta kuin ok, huippu tai mielenkiintoinen :DDD

  VastaaPoista
 7. Heh. Hassu juttu liittyen tuohon tekstien arvointiin, nimittäin en ole tehnyt kys. toiminnolle mitään, se lähti itsestään pois, uskokaa tai älkää! Se on sekoillut aiemminkin..This is my life :)

  VastaaPoista
 8. Itse surffailin Sydneyssä ja Singaporessa nyt kesällä. Voin sydämestäni suositella tätä konseptia! Mahtityyppejä - ihmisiä joihin ei olisi tutustunut arjen keskellä, kun on ollut niin rutinoitunut.

  Periaatteeseenhan kuuluu, että pitää itsekin olla valmis ottamaan surffareita kotiinsa jossain vaiheessa elämäänsä :)

  Mansikki

  VastaaPoista
 9. Itse olen kanssa sekä majoittunut että majoittanut sohvasurffaajien kautta, ja kokemukset ovat olleet tosi mielenkiintoisia ja avartavia. Surffaamalla pääsee ihan eri tavalla kiinni paikalliseen elämän menoon matkallaissaan ja majoittamalla saa mukavan tuulahduksen ulkomaailmasta omaan kotiinsa silloin kun ei halua tai voi itse matkustella.

  Kyllä mukana on perheitäkin ja varmasti löytyy majoitusta lastenkin kanssa matkustaville. Itsekin olisin ihan valmis ottamaan kohtuullisen kokoisen lapsiperheen meille, mutta yhtään pyyntöä ei vielä ole tullut. Pariskuntia olen majoittanut useampiakin ja yksi kolmihenkinen porukkakin on jo ollut kylässä.

  Mansikin kanssa olen hiukan erimieltä siitä pitääkö olla itse valmis ottamaan surffareita kotiinsa. Se ei ole mikään palvelun käytön edellytys, vaikka toki itsekin suosittelen myös majoittamista, sillä se on varsin kivaa puuhaa. Oman ympäristönsäkin näkee ihan uusin silmin, kun esittelee sitä 'turisteille'.

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...