Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

10.8.2010

Ongelmia imeytymisen kanssa? Ratkaisuna Mung Dahl

Tämä on tärkeä aihe, mutta teen tällä kertaa vain lyhyen ja ytimekkään postauksen.

Suolisto jollain tavalla sekaisin? Ravinteet eivät imeydy? Useimmat eivät edes huomaa tätä, koska ovat tottuneet "uniseen" elämään, mutta suurella osalla etenkin hieman puhdistettu keho oireilee aterian jälkeen. Ruoansulatuselimet kiukuttelevat, eikä niissä ole tarpeeksi potkua. Olemme heikentäneet agniamme eli ruoansulatuksen tulta (ayurveda) länsimaisen, jalostetun ruokavalion seurauksena. Kehomme on tottunut sulattamaan helppoa, pehmeää ja kypsennettyä ruokaa ja siirryttäessä raakapainotteiselle kasvisravinnolle, on se aika shokki ruoansulatuselimillemme.

Tämä koskee etenkin siirtymää raw foodeille suoraan sekaruokavaliolta. Lähipiirissäni on selkeitä havaintoja hormonitoiminnan häiriöistä ja suolisto-ongelmista kun siirtymä on tehty liian nopeaan. Siksi suosittelenkin vaiheittaista siirtymistä seuraavalla tavalla (kuten itsekin olen toiminut poisluettuna vaihe "vaalea liha"):

punainen liha-->vaalea liha-->kala-->kypsennetty kasvisruoka-->raaka kasvisruoka

Lämmin kasvisruoka on yleensä helpommin imeytyvää kuin raaka - etenkin, kun on epätasapainotiloja. Raakaravinto toimii joillakin loistavasti, JOS se koostuu riittävän lämmittävistä ruoka-aineista, keitoista, smoothieista, mehuista jne helpommin sulavista ruoista. Asia on kuitenkin täysin yksilöllinen.

Ayurveda suosittelee erityisesti vatahäiriöisille (ummetus, turvotus, mielen häiriöt) tätä helposti imeytyvää ruokaa: Mung Dahl! Olen suositellut tätä ohjetta jo muutamalle epätoivoiselle ja hyvin tuloksin! Ks. Katjan bloggaus ja reseptit Mung Dahlista:)

10 kommenttia:

 1. Kiitos vinkistä, täytyy kokeilla! Kärsin imeytymishäiriöistä ja haluaisin syödä enemmän raakaravintoa, mutta vatsa ja suolisto sanovat sopimuksen irti ja mahani turpoaa ilmapalloksi.Sellaiseksi jätti-ilmapallon kokoiseksi.. Olen lähes puhdasverinen vata, ihan vähän pittaa seassa. Olen syönyt vuosia kasvis- ja vegaaniruokaa, joskus kalaa, joten yht´äkkisestä liian nopeasta siirtymisestä toisenlaiseen ruokavalioon ei ole kohdallani kyse.

  VastaaPoista
 2. Ohi aiheen alkaa omani menemään, mutta nyt jouduin ottamaan vielä toisen antibiootti kuurin, niin miten voin puhdistaa kehoani???

  Onko esim. mitkä ruuat parhaita ajatelleen suolen pöpöjä ajatellen??

  En haluaisi mitään syödä ja siitä on tän kuun aikana tullut "pakko pullaa" :(

  T: Niina

  VastaaPoista
 3. Mutta osaatko sanoa että mistä pystyy päättelemään että tekee tuota kuvaamaasi siirtymää sopivassa tahdissa? Itsekin yritin sitä juuri noin tehdä, mutta kävikin niin, että ensin kaikki ihan ok, mutta sitten yhtäkkiä hups vaan joka syömisestä hirveät vatsakivut...

  VastaaPoista
 4. Käytän mung daalia ihan itse keksimäni reseptin mukaan. Kerran ihan vahingossa mung daalit jäi hellalle - siis kattilaan. Lisäsin ghiitä, että siitä tulisi vähän liukkaampaa, sokeria jostain syystä ja mustapippuria maun vuoksi. Resepti on muuttunut niin, että nyt lisään vain steviaa.
  Mung daalia aloin käyttää, koska se on ayurvedan mukaan helpoiten sulava linssi. Puoli desiä kerran päivässä.
  Tapani

  VastaaPoista
 5. Roskilda: Hyvä, jos on hyötyä:)

  Niina: Ihan yleisesti puhtaan ruokavalion avulla. Vältä ainakin tukkivaa: lihaa, viljaa ja maitoa. Maksanpuhdistusta, munuaistenpuhdistusta, mehupaastoja/päiviä... Tässä hieman juttua aiheesta:http://www.encognitive.com/node/1111 jossain vaiheessa teen bloggauksenkin aiheesta

  ebediyen: Se on niin yksilöllistä. Kuten sanoin, toisilla on toiminut suorempi raw foodeille siirtymä, toisilla taas ei. Se vaan pitää itse kokeilla ja tunnustella. Suosittelisin myös noita ed.mainittuja puhdistusjuttuja myös sinulle.

  VastaaPoista
 6. Roskilda Mousbergille
  raakaravinto tyypeillä on yleensä vata koholla. Tarkoittaa, että se tuo liikaa liikettä ja kuivuutta kehoon. Kaikki on tietysti yksilöllistä.
  Jos satut olemaan Hesassa, niin Ossi Viljakaisen ayurveda taidot kannattaa testata. Arja Skalski on tietysti Suomen ayurveda kummitäti.
  Tapani

  VastaaPoista
 7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 8. joogastara: Vatan kohoaminen+raakaruoka ei ole tosiaan mikään yleistys. Blendatut (nestemäiset) ruoat sekä riittävät rasvat ja lämmitetyt ruoat ovat nykyisin apunamme oikeanlaisen raakaravinnon koostamisessa.

  Pelkillä raaoilla kasviksilla ja huonosti sulavilla kuivilla pähkinöillä vatan saa kyllä nousemaan. Itse suosittelen ayurvedakonsulteista kokenutta Arja Skalskia nykytilanteen tsekkaamiseksi.

  VastaaPoista
 9. Lasketko muuten myös täysjyväriisin viljoihin tai pahiten tukkiviin ruoka-aineisiin?

  VastaaPoista
 10. "vähän" myöhässä vastaus, huomasin vast ny :) Eli riisit ja gluteenittomat viljat ovat useimmiten ok kohtuudella käytettynä. SIitä kantsiiko riisi olla täysjyvää vai ei on monia näkemyksiä. Villiriisiä pitäisin parhaana vaihtoehtona, se on mustaa ja saa ainakin P&S :)

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...