Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

19.8.2010

Intuitio - manuaali elämään

Kumpi oli ensin muna vai kana? Entäpä ravinnon muutos vai tietoisuuden muutos? Mikä saa ihmisen omaksumaan nämä uudet ravintoasiat pysyväksi osaksi elämäänsä? Mikä saa ihmisen luopumaan vanhasta? Mikä saa ihmisen heräämään unesta? Miksi se on joillekkin niin vaikeaa ja joillekkin niin helppoa? Vastauksena on sisäisen intuitiomme löytäminen ja sen kuunteleminen.

Olemme tottuneet tavoittelemaan asioita ulkoapäin; materiaa, rahaa, titteleitä, timmimpää kroppaa...  Luemme naistenlehdestä tai oppaista, että tee näin niin saat sitä. Sitten teemme (tai suoritamme) sitä jonkin aikaa, kuten viikon tai pari, ja sitten luovutamme ja palaamme vanhaan. Näissä tapauksissa sisällämme ei ole tapahtunut ajatusmaailman syvempää muutosta, mikä mahdollistaisi uuden asian pysyvän "lokeroinnin" aivoissamme. Emme ole sisäistäneet uutta, koska mielemme ja kehomme on niin täynnä vanhaa, poisopittavaa moskaa! Kaikki ulkoapäin tulleet opit ja vaikutteet yhdistettynä länsimaiseen puutteelliseen ravintoon ovat kadottaneet yhteyttämme sisimpäämme ja vahvistaneet vasenta aivolohkoamme ja egoamme, jossa sijaitsevat nämä monimutkaiset riippuvuudet, ehdollistumat, uskomukset ja muut valheelliset ajatusrakenteet. 

Ratkaisu on tämän moskan poisoppiminen ja uuden tilan raivaaminen. Tämän uuden, tyhjän tilan kasvattamista sanotaan myös tietoisuuden kasvamiseksi tai intuition tai aidon minän löytämiseksi. Sen pitäisi olla meidän normaali tila ja lapsena onkin, mutta aikojen saatossa olemme kadottanet sen. Kun löydämme sen, alamme tajuta "vähän" enemmän elämästä kuin ennen. Päästämään irti sisäisen tasapainon häiritsijästä; mielestä, egosta, joka harvoin tietää mikä meille on hyväksi. Parhaat työkalut tässä poisoppimisen prosesissa, jonka pitäisi siis olla kaikkea muuta kuin tavoitteellista suorittamista ovat ajatusten havainnointi, hiljaisuus, meditaatio. Siinä järjestyksessä. Ala ensin tarkkailemaan ajatuksiasi; mieti, mistä ne tulevat. Kun teet jotain (etenkin jotain mitä et oikeasti haluaisi tehdä), niin mieti, mistä se idea sihen lähti? Kyllä; vain tottumuksesta ja uskomuksista, että emme pysty muuhunkaan. Se on ego, joka sanoo, että sinulla on vain tämä ja tämä vaihtoehto.

Sitten meidän pitää oppia olemaan hiljaisuudessa ja tämä on varsinainen haaste etenkin hetkiselle cityasujalle. Olla ilman kaupungin hälinää, tv:tä, radiota, jatkuvaa virikettä netistä tai lehdistä, turhaa puheensorinaa, puhetta ilman syvyyttä eli turhaa "small talkkia" tai kelailua, josta ei saa oikeasti mitään, musiikkia jne. Näillä kaikilla häiritsemme yhteyttämme sisimpäämme ja edistämme aivopesua. Sisimmässämme on oikea manuaali elämään. Siellä on kaikki vastaukset, mitä ikinä tarvitset ollaksesi onnellinen. Sinun tarvitsee vain olla ja kuunnella - vastaukset kyllä tulevat. Tämä prosessi vaatii yleensä aikaa - viikkoja, kuukausia. Mitä enemmän on yksin ja mitä yksinkertaisemmin elää, sitä enemmän kasvaa.

Kun olemme oppineet olemaan yksin ja hiljaisuudessa, voimme tehostaa sisäisen äänen löytämistä meditaation avulla. Se on tietoista mielen hiljentämistä ja todella haastavaa meille monelle. Mutta mitä siitä saakaan! Se vain pitää itse kokea. Siis kokea, ei lukea, kymmeniä kirjoja. Olemme opiskelleet ja lukeneet tarpeeksi ja kuormittaneet vasemman aivolohkomme äärimmilleen. Nyt on aika löytää uudelleen intuitio, tasapainottaa aivolohkot, löytää olennainen ja täten kohdistaa toiminta ulospäin kaikkea hyödyttävästi. Ekstrana olet onnellisempi ja tyytyväisempi kuin ikinä. Elämä on niin helppoa ja työkalut sen tajuamiseen ovat jopa naurettavan yksinkertaiset!!! Voit herätä vaikka nyt, jos vain päästät tarpeeksi irti. Se on mieli, joka haluaa epäillä. Se on mieli, joka estää kehittymisemme. Se on mieli, johon olemme täysin samaistuneet.

Mistä tiedämme, että kuuntelemme enimmäkseen intutiotamme? Silloin, kun haluamme automaattisesti (ei älyllisesti) syödä vain luonnollista ja puhdasta ruokaa. Silloin kun haluamme käyttää aikamme pelkästään mielekkäsiiin asioihin. Silloin kun emme tavoittele (enää) materiaa; parempaa työtä, rahaa, titteleitä, autoja jne. shoppailua. Silloin kun  havaitsemme jokaisen tekomme vaikutuksen osana suurempaa kokonaisuutta. Silloin kun havaitsemme jokaisen ajatuksemme osana suurempaa kokonaisuutta. Silloin kun emme pelkää enää mitään. Silloin kun olemme tyytyväinen juuri nyt, ilman mielen harhailua menneessä tai tulevassa. Silloin kun emme halua enää mitään. Silloin kun emme tarvitse muiden hyväksyntää. Silloin kun emme tarvitse mitään tai muita; ketään ihmistä tai uskontoa tekemään sinua yhtään onnellisemmaksi. Silloin kun emme tunne mitään. Silloin kun tiedämme, että emme ole mitään. Silloin, kun tiedämme että olemme kaikki.

Minkä tahansa asian sisäistämiseksi ja intuition löytämiseksi tulee meillä siis olla tarpeeksi vapaata tilaa ja resursseja aivoissamme. Mitä enemmän päästämme vanhoja, tukahdetettuja tunteitamme ulos, käsittelemme riippuvuuksiamme, uskallamme kohdata pelkomme, kokea (suurtakin) tuskaa -joka on oikeasti vain hetkellistä ja välttämätöntä - sitä enemmän saamme. Kun yksi ovi sulkeutuu, kaksi avautuu. Mutta se ei tapahdu ikinä helpolla. Tätä uusien ovien avatumista voi tapahtua joka päivä.

Sisäinen intuitiomme tietää, mikä on hyväksi niin meille kuin ympäristöllemme. Kun mitkään valintamme eivät enää ole yksilö- tai egokeskeisiä alamme muuttamaan maailmaa teko teolta parempaan suuntaan. Olin ennen ravinnon muuttamista kiinnostunut vaikuttamisesta, ympäristöstä, terveydestä - eli suuremmasta kokonaisuudesta. Tie tähän oli luopuminen omista, egolähtöisistä haluista, asia kerrallaan, ihmissuhde kerrallaan. Olin unessa, vaikkakin opetellut hiljentymään ja rentoututumaan. Ravinnon puhdistaminen oli ehkä se viimeinen puuttuva palikka, joka auttoi intuitiotani nousemaan rationaalisen ajattelun ja egoni yläpuolelle.

Herääminen voi kuitenkin tapahtua myös kärsimyksen kautta. Suuriegoisille ihmisille erilaiset ääripään muutokset ovat luontevia ja niin kuin unessa olo - myös herätys - voi olla radikaali. Tällöin tulee vain olla valmis luopumaan lähes kaikesta. Käsittääkseni yleensä sitten, kun tietoisuuden portti raottuu, on selvää myös siirtyä puhtaammalle ravinnolle. Tässä tilassa alkaa kuuntelemaan intuitiota, joka tietää, mitä keho haluaa kaikin puolin. Johtopäätöksenä tästä, pelkkä ravinnon muutos (jos siihen pystyy) voi pistää ainakin jollain aikavälillä käyntiin syvemmän tiedostamisen prosessin, mutta yhtä lailla jo tiedostavan ihmisen on helpompi omaksua ravintoasiota tai mitä muita asioita tahansa. Se on kuitenkin aina kokeiltava itse ja tietoisuuden tasoa on lähes mahdoton mitata.

8 kommenttia:

 1. Kyllä.

  Vaikka onnelisuuteen ei tarvita ketään tai mitään, on hyvä tuoda esiin myös, että tämä ei kuitenkaan tarkoita kaikesta täydellistä luopumista. Kun löytää onnen sisältä, ihmissuhteet muuttuvat puhtaammiksi, ja ihminen löytää helpommin oikean tien elämässään. Henkinen irtautuminen ei tarkoita yksin vuorella mietiskelyä, vaan aitoa ja rikkaampaa elämää.

  VastaaPoista
 2. Mirva: Yo man, peace! jee jee jee jee...

  viitaten D. Guetta feat Kid Cudi - memories.

  Inside-huumoria..älkää välittäkö!

  Anonyymi: Kommenttisi sanamuoto kuulostaa epäillyttävän tutulta, kenties integraali tuttavani asialla ;)

  VastaaPoista
 3. Tässä yksi niistä, joka taiteilee mielessään juuri näiden asioiden kanssa. Toisinaan on ihan hirveän vaikea erottaa sitä, mikä lähtee egosta ja mikä jostain muualta. Toisaalta, kun on oppinut tunnistamaan näitä eroja edes jotenkuten, on pystynyt ottamaan perspektiiviä asioihin. Esimerkiksi KATEUS. Käsittämätön tunne, jota en muista tunteneeni pitkiin, pitkiin aikoihin. Parin viime viikon aikana olen kuitenkin huomannut tunteen olemassaolon itsessäni. Sen myöntäminen on johtanut taas isompaan itsetutkiskeluun.

  En tiedä onko tuo luopuminen ihan kaikesta välttämätöntä. Mitä jos on jo pitkällä sillä polullaan ja muutos on tapahtunut asteittain, vaihtamalla asioita parempiin ja enemmän sydämen ääntä noudatteleviin - ilman että tie on ollut tuskaa? Vai pitäisikö siinäkin kohti olettaa, että muutokset eivät sitten olekaan tapahtuneet puhtaasta sydämestä vaan ovat edelleen egon ilmentymiä...?

  VastaaPoista
 4. Kiva kun kommentoit Kaisa. Sen verran sanoisin, että sen kyllä sitten tietää, kun asiat/ajatukset eivät lähde egosta. Silloin ei ole minkäänlaista älyllistä miettimistä vaan toiminta on automaattista. Tosin jo, se että egon ylipäänsä tiedostaa on jo paljon. Olemme peittäneet ja kieltäneet itseltämme elämämme aikana monia tunteita ja on myös helppoa mennä positiivisuuden flow:hun, mutta se on harhaa, koska ne myös negatiiviset tunteet täytyvät kokea. Mitä enemmän on rehellinen itselleen, antaa tunteiden tulla pintaan, tuntea ne, hyväksyä paskankin olon niin sitten niistä pääsee irti ja voi kehittyä. Kateus on varmasti todella yleinen tunne etenkin modernin vaiheen läpikäyneillä (suorittajatyyppisillä itseni mukaanlukien).

  Fyysinen luopuminen kaikesta ei ole välttämätöntä, mutta pitää löytää se tila, jossa on valmius luopumaan kaikesta. Ja sen tilan sisäinen kokeminen voi olla yhtä suuri murros kuin itse fyysinen tapahtuma. Polku yleensä etenee pikku hiljaa - tai sitten rysäyksellä. Ego asettaa aina epäilyksiä, asiasta kuin toisesta.

  VastaaPoista
 5. Heidi, en tiedä viittasitko muhun integraalituttavalla vai et, mutta en kirjoita koskaan anonyymisti ;)

  Olen tässä pohtinut "egosta irtautumista" ja todennut sen mahdottomaksi. Siksi asia tulisikin kääntää niin, että esin täytyy olla vahva ego, täysin differentoitu ja integroitu, vasta sitten siitä voi alkaa päästämään irti. Mutta ei kuitenkaan aivan kokonaan, koska se on siellä joka tapauksessa :)

  Hahmotukseni täydentyi, kun kuuntelin Jeff Fosterin ajatuksia asiasta. Highly recommended!
  http://www.youtube.com/watch?v=C-B6XE5x9Eg

  Eli erillisyys tässäkin suhteessa on harhaa. Ego ei ole erillinen osa meissä vaan integroituna kaikkeen muuhun. Ts. non-dualistinen ajattelutapa pätee myös egoon.

  Olin kuukauden kesälomalla, vietin paljon aikaa itseni kanssa ja hiljaisuudessa tuli jos jonkinlaista kuonaa ulos mikä aiheutti myös kipeitäkin oireita. Nyt olo on kuitenkin taas hyvin puhdas ja uusia "portteja" avautuu jatkuvasti :)

  "Be open and good things come to you..."

  VastaaPoista
 6. Olli: en tarkoittanut sinua:) Vaikka vaihtoehtoja ei montaa ole :)

  Olen samaa mieltä, että egoa pitää ensin kasvattaa tarpeeksi jotta sen voi erottaa/ylittää/integroida..termit on termejä mutta tärkeintä on se, että intuitio on egoa vahvempi.

  Hiljaisuudessa on suurin voima. Olin lähes koko viime vuoden enimmäkseen hiljaisuudessa. Nyt kaiken vanhan voi ottaa käyttöön uudelleen, täysin uusista lähtökohdista (kuten musiikki)

  Hei muuten. Oliskos sinä dj? Onko jotain hyvin bileitä esim. Hkin Raw iljen jälkeen? Jos tiedät siis... :)

  VastaaPoista
 7. Kattelinkin just että ootte järjestämässä tänne 22. ja 23.10 raw-illat :) voisin tulla mukaan, jos mahtuu vielä. PIstän sulle mailia. Kattelin klubikalenteria ton viikonlopun osalta ja perjantaina on club YK:ssa hyvät bileet, lauantaina Virgin Oil:ssa Super8 & Tab albumijulkkaribileet, luulen että on enemmän sun tyylistä musaa :)

  Mut ollaan yhteyksissä tän suhteen

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...