Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

29.7.2010

Tietoinen evoluutio - kiinnostaako?

Jatketaan tuttuun nopeaan tahtiini tietoisella evoluutiolla, mistä hieman kirjoittelinkin liittyen paljon kommentteja herättäneeseen eiliseen postiini Tarpeista ja katkeruudesta. Opiskelen asiaa ja nämä tiivistykseni ovat ensisijaisesti minua itseäni varten, lukekaa jos resonoi! Voitte myös skipata ja keskittyä "kevyempiin" aiheisiini, niitäkin tulee - ehkä:) Jos tietoinen evoluutio tuntuu resonoivan todella paljonkin, voit ottaa minuun yhteyttä, niin katsotaan mitä kehkeytyy!

Tämä artikkeli kertoo olennaisen eron perinteisen ja evolutiivisen valaistumisen välillä: Andrew Cohen: The Evolution of Enlightment. Siis lue jos resonoi ja seuraavassa muutamia lainauksia ja huomioitani:

Perinteinen valaistuminen tarkoittaa mm. luopumista ajan illuusiosta ja luopumista egosta, identiteetistä. Siinä löydetään "Ground of Being". Valaistuminen on alunperin määritelty muinaisessa Intiassa, jossa ei vielä ollut tietoa evoluutiosta. Vasta viimeisten vuosisatojen aikana, olemme tulleet tietoisiksi evolutiivisesta kehittymisprosessista, joka ei vain "ole paikoillaan", vaan on selkeästi menossa jonnekkin. Kun yhdistämme perinteisen valaistumisen ja evolutiivisen näkemyksen, kaikki muuttuu. Nyt on se aika.

Cohen määrittelee ensin perinteisen valaistumisen: 

"...everything IS as it is. It was a classic satori, or enlightenment, experience—seeing through the illusion of time directly into timelessness, awakening to the eternal Now, the mystical, absolute, nondual, nonrelative Ground of Being. My teacher taught me—as he’d been taught by his teacher, the great saint Ramana Maharshi—that the freedom I was looking for was already present as the very ground of my own awareness."

Moderni tiede ja kosmologia ovat viime aikoina saaneet selville, että aika ei liikukkaan ennustettavissa sykleissä palaten takaisin samaan pisteeseen vaan enemmänkin lineaarisesti. Meidän oma sisäinen halu spirituaaliseen (henkiseen?) vapauteen ei ole erillinen tästä koko prosessista. Tätä halua tai impulssia kutsutaan nimellä "evolutionary impulse" - evoluution syke/luomisvoima. Niinkuin kaikessa muussa, tässäkin ihminen on mikrokosmos makrokosmoksessa. 

"Evolutionary Enlightenment calls on us to awaken to both the timeless peace of Being and the relentless passion of the Evolutionary Impulse."

(Uusi) valaistuminen on toimintaa, eikä vain korkein saavuitettu tietoisuuden tila. Vanha valaistumisen määritelmä ei ole tulevaisuuteen orientoitunutta, mutta tämä uusi on. Evoluution uusi vaihe ei tapahdu vain olemalla, vaan ensimmäistä kertaa ihmiskunta on rakentamassa uutta vaihetta tietoisesti. Meitä herätellään ja kutsutaan kovaa vauhtia. 

"At this point in evolution, the process is dependent upon us. The evolutionary process desperately needs our conscious and committed participation."

"The old model of enlightenment was one in which the individual was liberated but the world remained the same. In the new enlightenment, the point is no longer merely the liberation of the individual; it’s the evolution of self, culture, and cosmos through the individual. That’s Evolutionary Enlightenment. 

"...To put it simply, enlightenment is evolving. It is no longer found only in the bliss of timeless Being; it is found also in the ecstatic urgency of evolutionary Becoming."

"It holds the key not only to our personal development but to our cultural evolution."

 Itse pystyn samaistumaan tähän jälkimmäisen "valaistumisen" määritelmään enemmän kuin perinteisen. Edelleen koen suurta hämmennystä, koska ne ovat tapahtuneet minulle puskista, ja vielä vuoden sisällä. Toki perinteinen valaistuminen ja siihen liittyvät asiat voin myös allekirjoittaa (transcend and include), mutta nämä evolutiivisen valaistumisen määritelmät koen todella vahvana omikseni.

Pelkkä henkisyys ja tietoisuuden kasvu ei ole siis tätä uutta valaistumista, joka vie evoluutiota eteenpäin. Herätkää siis henkiset ihmiset tähän uuteen valaistumiseen tai valistumiseen. Termit muotoutuvat/kääntyvät varmaan paremmin lähiaikoina :) Ps. Voitte herätä juuri NYT!

Suosittelen lukemaan myös nämä loistavat artikkelit xEvolutionin sivuilta:

- Modernista Postmoderniin ja eteenpäin - luonnollisesti
- Basics of the new evolutionary awareness
- What does it mean to be in the 2 Tier

18 kommenttia:

 1. Minulle heräsi taas pari kysymystä:)

  1. Perinteisessä(?) valaistumismallissa valaistuminen tarkoittaa mm. sen ymmärtämistä, että ei ole mennyttä eikä tulevaa, vaan kaikki tapahtuu nyt? Siksi pitäisi pyrkiä elämään hetkessä, eikä haikailla epämääräistä tulevaa - rakasta preesenssissä. Tämä ei tietenkään poista sitä etteikö asioita voisi tehdä yhteisönä, mutta taas suunnitelmallinen evoluutio tarkoittaa helposti egokeskeistä organisoitumista. Näetkö tässä pahaa ristiriitaa?

  2. "Moderni tiede ja kosmologia ovat viime aikoina saaneet selville, että aika ei liikukkaan ennustettavissa sykleissä palaten takaisin samaan pisteeseen vaan enemmänkin lineaarisesti. "

  Lähde?:D Tuohan on ns. tavallimen tapa hahmottaa aikaa. On alku, keskikohta ja loppu. "Myynnillisesti" ajateltuna tuo on kädenojennus, helpotus, valaistumisteorian uleistymiselle. Ja siksi mielestäni myös siihen saattaa kannattaa suhtautua kriittisesti. Toisaalta, se on myös se aikakäsitys jossa minä vahvasti edelleen elän, niin sen perusteleminen vääräksi tuntuu aika kummalliselta...

  Pahoitteluni jos esitin kysymykseni epäselvästi, tarkennan jos tarpeen. Enkä todellakaan sano, että tuntisin aihetta riittävän syvällisesti, jotta voisin sanoa omaa näkemystä suuntaan tai toiseen, kunhan kyselen:)

  Lämpimin terveisin,
  Valokaari

  VastaaPoista
 2. Haluan puuttua myöskin tähän aika-asiaan. ". "Moderni tiede ja kosmologia ovat viime aikoina saaneet selville, että aika ei liikukkaan ennustettavissa sykleissä palaten takaisin samaan pisteeseen vaan enemmänkin lineaarisesti."

  Sinulla ei ole selkeästikään mitään käsitystä siitä mitä aika on. Aikaa ei ole olemassa, se on vain illuusio kaiken muun ohella. Me ainoastaan tarkastelemme aikaa lineaarisesti. Olisikin enemmän oikein sanoa "tarkastelumme aikaa kohtaan kulkee sykleissä". Sinulla on terminologia ja perustietämys nyt pahemman kerran hukassa ja voin sanoa, että minä olen suomen suomen seuraava presidentti, jos jokin nykytiedemies olisi sanonut ajan olevan lineaarista. Joo varmaan joskus yli sata vuotta sitten.

  VastaaPoista
 3. Ja samainen anonyymi vielä jatkaa että aina laajeneva luominen etenee lineaarisesti äärettömässä määrässä ulottuvuuksia. Monimuotoinen elämä, joka luomisesta kumpuaa sen sijaan kulkee syklisesti. Siitä nouseva aika, joka on neljännen ulottuvuuden ominaisuus on harha, joka ihmiselle syntyy tarkastellessaan aika-avaruuden illuusiota.

  VastaaPoista
 4. Herää itse KOULUKIUSAAJA!

  VastaaPoista
 5. Mulle tulee joskus vähän sellainen fiilis näistä kirjoituksista, että Heidille valaistuminen ja seuraavalle levelille pääseminen yms. jutut ovat muodostuneet suorittamiseksi.

  Kehitys on ollut hänen sanojensa mukaan niin huimaa, ilman takapakkeja, että vähän ihmetyttää moinen. Yleensä nopean heräämisen taustalla on ollut vaikea jakso ennen sitä.

  Lisäksi on opiskeltu kasa uusia hienoja termejä ja mahtavan kuuloisia nimikkeitä itsestään...milloin ollaan mitäkin, vaikka hienoimmillaan elämässä vain ollaan. Määrittelemättä itseään.

  VastaaPoista
 6. Hei! Tuo Basics of the new evolutionary awareness löytyy myös suomeksi http://www.xevolution.fi/tietoinen_elamantapa/perusasiat-uuden-evoluutiotietoi/
  Timo Nikkilä

  VastaaPoista
 7. Ottamatta sen enempää kantaa nimenomaan juuri Heidin kirjoituksiin näistä "valaistumisista", "leveleistä" ym. sanoisin maailmanmenoa hieman kauemmin katselleena, että se, että ihminen luulee tulleensa perille jonnekin (vaikkakin nöyrästi myöntää, että opittavaa vielä on), on varmin merkki niin hänelle itselleen kuin muille, että matkaa ja opittavaa on vielä rutkasti jäljellä = )...

  Se, että puhutaan egosta ja omista "leveleistä", on minulle merkki siitä, että ihminen on vielä lujasti oman egonsa vanki. Näin minun mielestäni...

  VastaaPoista
 8. Samaa mieltä viimeisimmän anonyymin kanssa.

  VastaaPoista
 9. Valokaari: Kiitos kysymyksestä. Tietoinen evoluutio tarkoittaa evoluution kehittämistä tietoisesti egon ylittäneenä. Sen kehittämistä ei "mietitä" vaan se tapahtuu itsestään tietoisen mielen takana.

  Selvitän tarkempaa analyysia aika-asiasta. Se on tosiaan Cohenin jutusta tiivistelmää. Itse käsittäisin asian ehkä spiral dynamicsin spiraalimaisena tapana, eli evoluutio (aika) menee eteenpäin sisältäen ja ylittäen tietyt vaiheet. Se on kuitenkin eri asia kuin perinteinen aikakäsityksemme mihin olemme tottuneet. Meidän pitää kuitenkin päästä irti mielen illuusioista liittyen aikaan. Tietoisuus on ajaton.

  En ole asiantuntija näissä asioissa etenkin teorioiden tasolla. Itsekin tässä opiskelen ja jaan opintaivalta muillekkin. En ole ikinä sanonut olevani perillä, ikävää jos jonkun MIELI on niin käsittänyt. Lauseisiin voi takertua ja ne voi käsittää niin monella tapaa kuin on tulkitsijaa.

  Hienoa että kirjoitukseni herättää keskustelua, tiedän, että nämä ovat todella vaikeita asioita hyväksyä/niellä, mutta sori, ei ole vaihtoehtoa.

  Sanat ovat todella suppea tapa välittää tietoa / tietoisuutta. Uskon edelleen, että niille resonoi, keille pitääkin :)

  VastaaPoista
 10. Minua kiinnostaisi tietää, millainen ihminen tämä uuden valaistumisen kokenut ihminen on? Miten hänen toimissaan arkipäivässä näkyy se, että hän on valaistunut? Entä miten se näkyy niiden ihmisten elämässä, joiden elämää hän koskettaa?

  VastaaPoista
 11. Heidi,

  anonyymi kommenttini valaistumisesta tai leveleistä ei koskenut nimenomaan sinun blogiasi ja kirjoituksiasi, vaan samantyylisiä ajatuksia yleensä...en missään kohtaa väittänyt, että koin kirjoituksistasi sinun tulleen perille?

  Mutta kuten sanoit, kirjoitettu ja puhuttu sana on aina epätäydellistä ja meidän jokaisen MIELI todellakin voi tehdä itsekullekin tepposet = ). Ei näitä asioita kannata niin kovin vakavasti ottaa, vai mitä?

  Eräs minua viisaampi ihminen sanoi joskus minulle näin;

  "Sen sijaan siis että yrittäisimme tulla joksikin, pyrkikäämme olemaan sitä mitä olemme!"

  Siinä on mielestäni aika paljon totta!

  VastaaPoista
 12. Heisssan Heidi, blogissasi on paljon mielenkiintoista asiaa, hallitset ravintotietouden ja liikuntaneuvot hienosti, mutta tuo henkinen puoli...
  Olen kovin ihmeissäni, kun monessa postauksessasi dissaat ihmisiä ulkonäön perusteella, kuvatekstit taannoiselta egyptinmatkaltasi venäläisnaisista olivat suorastaan ala-arvoisia.
  Tuliko edes mieleen, ettei ole kovin fiksua levitellä ihmisten kuvia netissä?
  Harmi, että pinnallinen ajatusmaailma on valloillaan valaistumisesta huolimatta
  T. Saila L. Ylöjärveltä

  VastaaPoista
 13. saariston guruelokuuta 02, 2010

  Ai miten se Heidin pinnallinen ajatusmaailma estää valaistumisen!:O
  Mitä ylipäänsä valaistuminen sanana tarkoittaa?
  Tässä se on hienosti sanottu Yogiraj Gurunath Siddhanathin toimesta:
  http://www.youtube.com/watch?v=Rrw7bE_a4NY
  Englantia ymmärtämättömille pointti on tämä:
  Jos henkilö parantaa sairaita, niin hän on valaistunut sille asteelle että osaa parantaa sairaita. Jos henkilö levitoi, niin hän on valaistunut sille asteelle, että hän osaa levitoida. Jos henkilö osaa teleportata, niin hän on valaistunut sille asteelle, että hän voi teleportata...

  Olemme kaikki valoa, jota sanat eivät voi selittää ja vain osa meistä pystyy päästämään sen koko valon lävitseen.
  Mielestäni onkin typerää edes puhua valaistumisesta, varsinkin jos jättää sen noin auki kuin sinä Saila...

  VastaaPoista
 14. entinen guruelokuuta 02, 2010

  Saila: Ethän sinä sitä noin sanonutkaan, kuten olin ylivertaisessa egossani lukevinani. :D Anteeksi, ehkä tästä nyt opin lukemaan tarkemmin ennen viisasteluani...
  Mutta pointti oli se, että valaistuminen ei ole mikään tila itsessään. Heidi ei ehkä ole oppinut tuota muiden ulkonäön kunnioittamista, mutta voi hän silti olla valaistunut joissakin asioissa.

  VastaaPoista
 15. Heidin koulukiusaajan tausta selittää kaiken. Ei hän osaa kunniottaa ketään...

  VastaaPoista
 16. Jokainen on omista tekemisistään vastuussa. Kukaan toinen ei tiedä miksi henkilö käyttäytyy niinkuin käyttäytyy; kyseessä voi olla karmavelkaa edellisestä elämästä tms., jota kukaan meistä ei voi tietää, ei edes henkilö itse välttämättä tiedä, miksi käyttäytyy niinkuin käyttäytyy. Tai henkilö on ottanut jonkun roolin siksi, että se nopeuttaa hänen henkistä kasvuaan. Kukaan meistä ei voi arvostella toisten tekemisiä. Jokaisella kun on sitä tekemistä ihan vaan oman itsensäkin kanssa!Aivan varmasti!:)
  Annikki

  VastaaPoista
 17. Saila L: Se on oma mielipiteesi,yleensä kaikkia ei voi miellyttää kaikki asiat. Toiset taas tykkäävät räväkästä tyylistäni. Enimmäkseen miellytän itseäni.

  VastaaPoista
 18. "Enimmäkseen miellytän itseäni".

  Kiitos. Tuo kommentti kuvastaa sinua ja blogiasi enemmän kuin yksikään pitkä (tai vähemmän pitkä) kirjoituksesi.

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...