Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

28.7.2010

Tarpeista ja katkeruudesta

Keskustelimme Mirvan kanssa tuossa hänen blogiin saamasta kommentista liittyen siihen, kuinka kaikilla ei olisi mahdollista omaksua postmodernia arvomaailmaa ja sen toimintatapoja tarkoittaen mm. oravanpyörästä vapautumista, heittäytymistä hetkeen "ajelehtimaan", nauttimaan pienistä asioista ilman stressiä jne. Kommentoijan mukaan lapsettomana on helppo kirjoittaa ja ajatella näin näitä asioita. Samaa on oma isäni todennut minulle. Kirjoitin asiasta jo tässä postauksessani.

Emme ensinnäkään kirjoita näistä asioista yleistäen, kunhan haluamme innostaa ja kannustaa ihmisiä näkemään maailman vaihtoehtoja täynnä. Kuten olen sanonut, jos lukija kokee ärtymyksen tunteita, hän voisi miettiä, että peilaako nyt omiin (rankkoihin) kokemuksiin vai pystyykö näkemään tunteidensa taakse. Toisaalta fakta on myös se, että jos ihminen on tiedostaen halunnut lapsen, niin hänen tulisi myös kantaa vastuu siitä, mihin elämään se hänet ajaa ja jos toinen haluaa tehdä erilaiset valinnat, niin miksi olla katkera siitä?

Toiseksi. Ensisijaisesti "kohderyhmäämme" ovat modernit ja suorittavat ihmiset, jotka alkavat olla kypsiä siihen elämäntyyliin. Herättelemme ihmisten sisäistä evoluutiota etenemään. Lähdetäänpä liikkeelle jälleen kertauksesta.

Ihmisellä on eri aikakaudella ollut erilaisia tarpeita liittyen mm. hengissä selviämiseen, ravintoon, menestymiseen, materiaan, yhteisöllisyyteen sekä etenkin lisääntymiseen. Kuten voimme havaita, tarpeet ovat muuttuneet evoluution mennessä eteenpäin. Olemme ulkoisten asioiden ja mielihyvien vankeja, oli kyseessä sitten itse metsästetty liha-ateria tai uusi audi. Viimeiset sata tuhatta vuotta olemme keskittyneet omien tarpeiden tyydyttämiseen tai oman itsen merkityksellisenä ja yksilöllisenä kokemiseen. Olemme nyt siinä pisteessä, että tarpeiden määrä ei voi enää mitenkään lisääntyä - maapallon kestokyky ei riitä jatkuvaa kuluttamista tai lisääntymistä.

Evoluutio kehittymistä voisi sanoa ihmisen tietoisuuden kasvun evoluutioksi. Joka vaiheessa olemme saaneet hyviä kykyjä - myyttisiä, maagisia, soturillisia, älyllisiä, yhteisöllisiä. Olennaista on siis se, että ihmisen ajattelu on kehittynyt - tietoisuus kasvanut - ja se on heijastunut suoraan ulospäin muodostuneeseen kulttuuriin. Evoluutio on pakottanut ihmisille uusia "kykyjä" ulkoisten olosuhteiden pakosta. Nyt olemme ympäristökriisin keskellä, joka pakottaa jälleen uusien "kykyjen" kehittymisen. Ne lajit selviävät, ketkä pystyvät sopeutumaan muuttuvaan ympäristöön.

Olemme Mirvan kanssa käyneet läpi näitä erilaisia ja yhtäläisiä vaiheita ja kokeneet samoja ajatusrakenteiden (mindsettien) muutoksia. Traditionaalinen vaiheemme on ollut oikeastaan lähes olematon ja näin ollen olemme mm. tehneet tietoisen valinnan olla tekemättä lapsia (toistaiseksi) ja näin ollen olemme "epäperinteisesti" keskittyneet itseemme - luoneet uraa - toinen enemmän, toinen vähemmän - käyneet siellä modernin maailman "huipulla" ja todenneet, että se ei ollutkaan se juttu, mutta se piti ehdottomasti kokea - jotta olisimme tässä.

Moderni on siis nyt nähty, eikä sinne voisi mitenkään palata. Sisäiset ristiriidat muodostuivat niin suureksi, eikä vaihtoehtoa enää yksinkertaisesti ollut. Modernia mindsettiä seuraavassa postmodernissa kyse on kuitenkin tavallaan vapaaehtoisesta luopumisesta. Meillä on nyt ensimmäistä kertaa ympäristö joka tukee tätä valintaa.  Evoluution kehitykselle on suotavaa luopua modernin kestämättömistä asioista ja opetella nauttia uudestaan pienistä asioista, läsnäolosta, yhteisöllisyydestä - kuitenkin erilaisella mindsetillä kuin traditionaalisessa (vaikea ymmärtää tätä käsitettä tässä). Kun oma napa ei enää olekaan se elämän keskus luonnollisesti myös ympäristöasiat yleensä tässä vaiheessa alkavat kiinnostamaan. Tämä vaihe on ollut itselläni jo useita vuosia sekoittuen modernin kanssa.

Traditionaalisten ihmisten on siis todella vaikea ymmärtää moderneja ja postmoderneja. Kaikelaisissa maailmankuvissa on kuitenkin puolensa, eikä pitäisikään arvottaa toista toisen paremmaksi. Globaali, suurempi muutos on kuitenkin mahdollinen vain, kun kehitämme ajatteluamme tai toisin sanoen lopulta - poisopimme siitä:)

Kehitys ei siis todellakaan jää vain tähän postmoderniin. Tästä vaiheesta seuraava onkin niin suuri murros, että sitä ei sanat riitä kuvaamaan. Ihmisyyden määritelmä tulee muuttumaan totaalisesti. Kun erillisyyden ja egon (mielen) harha loppuu, eikä näin ole enää yksilöllisiä tarpeita; mielihyvien, kuluttamisen, ravinnon EIKÄ lisääntymisen tarvetta. Kun pääsemme tietoisen läsnäolon tilaan, ollaankin kokonainen sellaisenaan ja aikakäsityksen totaalinen muuttuminen - Nyt-hetkeen romahtaminen mullistaa kaiken. Tämän vaiheen olemme osa onkin jo havaitsemassa tietoisuuden kasvun muodossa ja se on ratkaisu tähän ylikansoitukseen ja kaikkeen muuhunkin. Tämä on se asia, mitä opiskelen, koen ja elän. Tämä on se seikka, miksi olen täällä juuri nyt. Mikään ei voisi olla tärkeämpää.

Mutta ei siis ole tarkoitus, että olisimme täysin lapsettomia, vaan:

"Mother Nature invented sex to get us to undertake the mighty labor of reproducing ourselves. Now she has conceived another force as great sex"

" Whereas sex stimulates us to join genes to reproduce ourselves and to populate the world. Suprasex attracts us to join genius to evolve ourselves and our world"

- The Suprasexual rEvolution, Barbara Maxx Hubbard & Marian Head

35 kommenttia:

 1. Hyvä postaus Heidi!

  Olen lueskellut blogiasi jo tovin, ja nyt kuulisinkin mielenkiinnolla, että millä aikataululla olettaisit evoluution tapahtuvan?

  Hypäten vuonna 2012 vai kymmenissä tuhansissa vuosissa kuten evoluutiolla on tapana.

  Tämä on mielenkiintoinen kysymys, joka minua henkilökohtaisesti askarruttaa kovinkin. Maa-planeetta kun ei kestä ihmistä enää tuhansia vuosia, ei sillä tahdilla kuin me lisäännymme ja resursseja kulutamme. Mutta jos toisaalta evoluutio on nopeampaa, kun jokainen uusi lapsi tuo uuden oppineen sielun maahan, niin eikö silloin lapsia kannattaisi tehdä ihan ilokseen ja universumin hyväksi?

  Kumman siis sinä valitsisit?

  VastaaPoista
 2. Kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestä. Mitä nyt näitä maailmankuvateorioita olen opiskellut, niin evoluution vauhti kiihtyy juuri nyt ihan älyttömästi. Maailmankuvien murros on vaihtunut kymmenistä tuhansista vuosista kymmeniin vuosiin viimeisen sadan vuoden aikana (spiral dynamics) ja muutoksen voi havaita ihan silmimääräisesti mutta vähintään saadessaan oman kokemuksen tietoisuuden kasvusta.

  Joten luulen, että vauhti vaan kiihtyy nyt tulevina vuosina ja totta: toisaalta jokainen uusi sielu / genious edistää varmasti kehitystä, mutta tosiaan se laatu korvaa nyt määrän :) Toivoa on ja paljon!!!!

  Katsotaan miten käy omalla kohdallani :)

  VastaaPoista
 3. Hmm, nyt tuli ajateltavaa... :)

  "Toisaalta fakta on myös se, että jos ihminen on tiedostaen halunnut lapsen, niin hänen tulisi myös kantaa vastuu siitä, mihin elämään se hänet ajaa ja jos toinen haluaa tehdä erilaiset valinnat, niin miksi olla katkera siitä? "

  -> tulisikohan katkeruus siitä, että koska tässä yhteiskunnassa meitä ei todellakaan ole kukaan ohjannut "oikealle" (siis todelliselle itselle uskolliselle) tielle, usein jopa päin vastoin, niin siitä syntyy katkeruutta? Ehkä tulee tunne, että vähän turhan myöhään ymmärtää tehtyjen valintojen seurauksia eikä ehkä olekaan oikeasti ollut tietoinen valitessaan koko valintamahdollisuuksien kirjosta tai omasta todellisesta tahdosta...?

  Hmh, en tiedä onko tässä kommentissa nyt minkäänlaista päätä tai häntää. Tuli vaan mieleen, älkää loukkaantuko! Nuo lapsiasiat on niin tulenarkoja ettei niistä kannata kiistellä :)

  VastaaPoista
 4. Voi olla juurikin niin..ebediyen on varmaan osunut siihen mihin kalikka kalahti.

  Itsekin voisin olla katkera kun en ole ehtinyt aiemmin tähän herätykseen..mutta ajattelen että olen iloinen että löysin sen nyt..ja minulla on vielä aikaa opetella olemaan parempi ihminen ja syömään ja voimaan paremmin..eihän kukaan ole valmis koskaan.

  VastaaPoista
 5. Kuvittelisin että jos on monta lasta on vaikeaa irrottautua siitä oravanpyörästä yms. mutta kyllä se yhden kanssa onnistuu (useammasta kun en itse tiedä). Ennen kaikkea tuo irrottautuminen vaatii rohkeutta, siitä se kaikki on kiinni. Ja mielestäni, asiat aina suttaantuu vaikka kaikesta joskus hermoilee liiaksikin. Työkaveri juuri lähti vuoden vuorotteluvapaalle, eräänlainen irtiotto sekin.

  VastaaPoista
 6. Mahtava posti :) On helpompi ymmärtää näitä mailmankuvia kun ne on JO elänyt, toisin kuin ymmärtää jotain missä ei vielä ole. Avoimuus kaikkea tätä kohtaan lisääntyy aivan varmasti.

  VastaaPoista
 7. Kolmas lapsi tulossa ja omalla kohdallanani olen alkanut elää ns. tietoisemmin lasten myötä. Ehkä ei ole aikaa meditoida tuntitolkullaa päivässä, mutta enemmän se on mielestäni asenteesta kiinni. Ja olen todella paljon yksin lasten kanssa, koska mieheni on viikot toisella paikkakunnalla ja käyn töissä 8h/pv eikä ylimääräistä lastenhoitoapua saatavilla.. Lapset jos jotkut pystyvät näyttämään hyvää esimerkkiä siitä, mitä on elää tässä ja nyt!! Itse koen ettää tässä on kyse nimenomaan valintojen tekemisestä ja siitä, minkä kaiken kokee "tarpeelliseksi"..Enkä nyt sitten tarkoita sitä, että jokaisen pitäisi tehdä liuta lapsia kehittyäkseen henkisesti ;-)Haluan vain tuoda esille sen, että omasta mielestäni lapset voivat enemmänkin edistää sitä kuin olla esteenä!!

  VastaaPoista
 8. Huomaatko Heidi, että heität taas pöytään sen suosikkikorttisi, kateuskortin?

  Voitko ymmärtää, että kaikki jotka eivät elä tai halua elää samalla tavalla kuin sinä, jotka suhtautuvat arvostelevasti tai muuten vain eri mieltä olevasti uususkonnollisiin ajatuksiisi eivät välttämättä ole kateellisia ja katkeria, vaan heillä on vain yksinkertaisesti erilainen oma maailma ja eri asiat tekevät heidät onnelliseksi. He löytävät elämän mielekkyyden ehkä eri asioist kuin sinä.

  VastaaPoista
 9. Suomessa yhteiskunnan tuet kasvavat lapsiluvun myötä. Jos suomalaiset eivät halua tehdä tarpeeksi lapsia tilalle otetaan ihmisiä kehitysmaista tekemään kymmenlapsisia perheitä. Minkäänlaista väestön vähenemistä Suomen alueella ei siis synny.

  Kaikki elinvoimaiset kulttuurit ovat nuorekkaita. Hedonistisissa kultuureissa väestö pikkuhiljaa vähenee pois. Tällä tavoin Roomakin hajosi.

  VastaaPoista
 10. "jos ihminen on tiedostaen halunnut lapsen, niin hänen tulisi myös kantaa vastuu siitä, mihin elämään se hänet ajaa".

  itsekin aina lapsettomana ajattelin näin yms. :D tiedän moniakin ihmisiä, jotka eivät ole halunneet lasta - lapsi on vain päättänyt syntyä ;) elämänhallinta on vain niin häilyvä juttu. siinä on sitten vain elettävä. huh, ja kun kaikki eivät ole niin vahvoja kuin sinä, Heidi...;)

  kyllä isäsi on oikeassakin - tietyt jutut on vaan tehtävä lapsen kanssa, vaipat syötöt kauppareissut, vaikka miten haluttaisi kuutamouinnille tai meditoida koko päivän -, eli ymmärrän hänenkin pointtinsa.

  väsymys&rahan puute on yksi stressitekijä monelle...

  mielestäni lisääntyminen sinänsä ei ole ongelma, vaan ravinnon tuotannon "tehotuotettu tehottomuus" (kierrätetään eläinten kautta, viljellään "roskaruokaa" eli soijaa, roskaviljaa jne.).

  mutta ei ole mitään syytä luoda kuilua lapsettominen ja "lapsellisten" ihmisten välille enää; lapsen saaminen voi olla hyvinkin "henkinen korkeakoulu", joka laajentaa tietoisuutta enemmän kuin tuhat meditaatiotuntia. tai sitten ei. :)

  tietyllä tavalla lapsen saaminen on "tietoisuuden kvanttihyppy", mitä olen lähipiirissäkin - ja itsessäni! - seurannut ihmisten kypsymistä vanhemmuuteen ja vastuuseen. :))

  menenkin tästä parveke"meditoimaan" ennen pojan heräämistä. se on tehtävä silloin, kun voi! ;)

  VastaaPoista
 11. Laitanpa vielä oman lusikkani tähän soppaan, hih... :)

  Minulla on kaksi lasta, 13 ja 3. Olen itse 31-vuotias. Itselleni sopii tällä hetkellä päivätyö, mutta en koe että irtiotto työstä ja muusta tutusta olisi mahdoton. Se ei vaan JUURI NYT ole minulle tarkoitettu juttu, ihan oman henkisen kehityksenkin kannalta. tulevaisuudessa tilanne on ehkä toinen.

  Minusta asia on yksinkertainen... (Ja tämä tietysti vain minun totuuteni. Ymmärrän kyllä jokaisen kommentin pointin, enkä sano mitään arvostelevasti.) Jokaisella on oma tiensä ja polkunsa kuljettavanaan. Toisilla lasten kera ja toisilla ei. Jokainen polku kasvattaa ja tuo oikeanlaisia kokemuksia juuri sille kyseiselle kulkijalle. Siksi koen kaikenlaisen muiden arvostelun itselleni turhaksi. Vaikka toisaalta, arvostelukin voi viedä eteenpäin ja tuoda uusia ajatuksia itse kullekin. Siksi jokainen arvostelkoon ja tehköön juuri niin itsestä parhaalle tuntuu. Iloitaan erilaisuudesta, se on vain rikkaus joka vie meitä eteenpäin.

  Rakkaudella,
  Satu

  VastaaPoista
 12. Hyviä kommentteja, enimmäkseen.

  Ebediyen: Juuri näin, hyvin sanottu! Tietoisuuden taso muuttuu ja juuri eri maailmankuvissa hyppiessämme, tajuamme haluavamme ihan eri asioita. Se sitten, kuinka vahva on kuuntelemaan omaa itseään vs. yhteiskunnan aivopesua on aina oma juttunsa. Täällä ei todellakaan ole kannustettu siihen oman itsen kuunteluun, päinvastoin; joko tehdään niin kuin ennenkin/omat vanhemmat tai sitten mennään suorittamaan. Kahtiajako koskee etenkin naisia: joko ura tai perhe - ja siinä sitten tuskaillaan jos keskittyy vain toiseen. Postmodernit arvot ovat siksi pelastus tähän tilanteeseen.

  Lapset varmasti kasvattavat ihmistä monellakin tasolla. Tässä postauksessani oli nyt kyse niistä valinnoista ennen kuin lapsia on ei etenkään siitä tilanteesta, jos lapsi on syntynyt "vahingossa". Pointtini oli kaivella se mindset lapsentekemisen taustalla ja kertoa suhtautumisen muuttumista ihmisen tai yksilön tarpeisiin. Tässähän niitä esimerkkejä näkee ympärillä - ihmisiä hyvin erilaisine ajatusmaailmoineen.

  Lisääntyminen, ravinnon tehottomuus jne. ovat välillisiä ongelmia, jotka johtuvat juuri ihmisten mindseteistä: siitä, että havitellaan mitä tahansa ulkopuolista, jotta oltaisiin tyytyväinen. Nyt kelkka on kääntämässä suuntaa - kriittisellä hetkellä. Mutta kuten Satu totesi: Kaikella on täällä oma tiensä ja tarkoituksensa tarkoittaen myös suurempaa kokonaisuutta. Hyväksytään siis jokaisen elämäntyyli ja ollaan onnellisia siitä, että tiedostamme jatkuvasti enemmän.

  VastaaPoista
 13. Sitäpähän tämä on, muutos on mahdollista vain kun tiedostetaan, ylitetään ja lopulta yhdistetään kaikkea sitä mitä on aiemminkin ollut.

  Tämä kesä on ollut omalla kohdallani huimaa muutosta ja kehitystä. En ole pystynyt edes kirjoittamaan ajatuksiani vielä blogiin, vaikka koen jotain sellaista, mitä haluan ehdottomasti jakaa muille. Mutta tällä hetkellä koen edelleen kaikista tärkeimmäksi oman läsnäolon kasvattamisen sekä maadoittumisen. Eiköhän sitä juttua ala sitten taas pulputa :)

  Olet ollut mielessäni useana iltana, kun olen lukenut Kaiken lyhyttä historiaa :) Välillä on tehnyt mieli melkein soittaa, mutta eiköhän sitä taas kohdata ;)

  VastaaPoista
 14. "Voitko ymmärtää, että kaikki jotka eivät elä tai halua elää samalla tavalla kuin sinä, jotka suhtautuvat arvostelevasti tai muuten vain eri mieltä olevasti uususkonnollisiin ajatuksiisi eivät välttämättä ole kateellisia ja katkeria, vaan heillä on vain yksinkertaisesti erilainen oma maailma ja eri asiat tekevät heidät onnelliseksi. "

  No jos he kerran ovat onnellisia ja tyytyväisiä omaan elämäänsä, niin miksi he tuntisivat tarvetta suhtautua arvostelevasti (ja vielä kailottaa sitä kovaan ääneen) muiden ihmisten elämäntyyliin? Tätä kannattaa ehkä miettiä itse kunkin meistä ;)

  VastaaPoista
 15. "No jos he kerran ovat onnellisia ja tyytyväisiä omaan elämäänsä, niin miksi he tuntisivat tarvetta suhtautua arvostelevasti (ja vielä kailottaa sitä kovaan ääneen) muiden ihmisten elämäntyyliin? Tätä kannattaa ehkä miettiä itse kunkin meistä ;) "

  Vastaus: Samasta syystä kuin nämä postmodernit ja integraali-ihmiset arvostelevat ja kritisoivat valtaväestön menoa, eli halu herätellä ihmisiä ja tuoda esiin toisenlaisikin näkökulmia ihmiselle, joka ei niitä ole ehkä tullut ajatelleeksi sekä ylipäätänsäkin vain keskustelujen ja ajatusten herättämiseksi.

  Esim. tämä Quinoaa-blogi on täynnä skeptisyyttä, kritiikkiä, arvostelua.. muiden ihmisten elämää ja arvoja kohtaan, erityisesti koululääketiede, naistenlehdet ja valtaväestön elämäntapa saa täällä osakseen (ihan ansaittuakin) arvostelua ja skeptisyyttä. Onko tämä mielestäsi negatiivista ja jos, niin miksi? Pitäisikö Quinoaa-Heidin mennä itseensä ja lopettaa valtaväestön arvosteleminen ja turha, negatiivinen skeptisyys virallisia ravintosuosituksia kohtaan?

  Onko integraali-ihmisten tarjoama kritiikki ja skeptisyys pelkkää positiivista ja kaikkien ei-niin-integraali-ihmisten kritiikki/skeptisyys taas automaattisesti negatiivista? Miksi?

  Miksi skeptisyys ja arvostelu on mielestäsi nimenomaan negatiivinen asia? Vai onko kyse siitä, että arvostelu on negatiivista vain ja ainoastaan silloin, jos arvostelija ei ole juuri sinun kanssasi samaa mieltä? Miksi tunsit esim. tarvetta suhtautua arvostelevasti kommenttiini ja miksi en pidä sitä mitenkään negatiivisena asiana, vaan itse asiassa tosi hyvä että kommmentoit, koska nyt pystyn kirjoittamaan sinulle tämän vastauksen, joka toivon mukaan hieman herättelee ja saa SINUT menemään itseesi ja kysymään itseltäsi näitä kysymyksiä.

  VastaaPoista
 16. "Miksi tunsit esim. tarvetta suhtautua arvostelevasti kommenttiini ja miksi en pidä sitä mitenkään negatiivisena asiana, vaan itse asiassa tosi hyvä että kommmentoit, koska nyt pystyn kirjoittamaan sinulle tämän vastauksen, joka toivon mukaan hieman herättelee ja saa SINUT menemään itseesi ja kysymään itseltäsi näitä kysymyksiä. "

  Joo, kyselyikä on elämän parasta aikaa eikös vaan :D

  Mulla on vain yksi kysymys: miksi jostain syystä oletat, että kommenttini koski kaikkia PAITSI Quinoaa-Heidin (tai muiden "integraali-ihmisten", ehe ehe) blogia?

  VastaaPoista
 17. Ymmärtäkää nyt toki Heidiä, Heidi on entinen (?) koulukiusaaja...

  VastaaPoista
 18. Katja: Ala oleen/ oot leveleillä:) - ja olet ajatuksissamme (tai ehkä jossain muualla...) täällä Mirvan kanssa mökillä. Kannattaa nauttia olemisesta ja ihmettelemisestä - kyllä se kirjoittaminen sitten tulee itsestään Terkut!! <3

  "Miksi skeptisyys ja arvostelu on mielestäsi nimenomaan negatiivinen asia? Vai onko kyse siitä, että arvostelu on negatiivista vain ja ainoastaan silloin, jos arvostelija ei ole juuri sinun kanssasi samaa mieltä?"

  - Hyvä kommentti! Tosiaan ihmiset peilaavat tekstejä omaan egoonsa ja kokemuksiinsa. En arvostele ihmisiä vaan asioita, mutta kun ihmiset ovat niin samaistuneita, riippuvaisia jne. tiettyihin asioihin, niin niiden kyseenalaistaminen kolahtaa ihmisen egoon jos ei pystytä ajattelemaan "kauempaa" mielen takaa.

  Juu ei tämä blogi mitään pelkkää positiivisuutta ole. Siihenkin voi samaistua (voi kuulua prosessiin ;)) Muistakaa, että olen tiedon välittäjä. Jännä, että ihmiset haluavat aina tarttua henkilökohtaisuuksiin ja epäolennaisuuksiin. Tässä on aika isot asiat kyseessä lopulta ja jos annan edes jotain ajattelemisen / tai ei-ajattelemisen :) aihetta niin eikö se ole tärkeintä. Herätys on tärkeintä!!!

  ps. Voitte herätä NYT

  Toive anonyymeille: Edes jokin nimimerkki niin pysyy mukana tässä kommentoinnissa!

  VastaaPoista
 19. Uusi "nimetön" kommentoi nyt kaikella rakkaudella. Avoimesti, lapsettomana ja suvaiten kysyn nyt, että eikö seuraava kommentti aiheuta muissa ihmetystä...

  "Lisääntyminen, ravinnon tehottomuus jne. ovat välillisiä ongelmia, jotka johtuvat juuri ihmisten mindseteistä"


  Siis... lisääntyminen on välillinen ongelma ja mindset? Ymmärrän kyllä pyrkimyksen pois oravanpyörästä ja rakastan tiedostavia ihmisiä, mutta ihmisen tarve lisääntyä ja saada jälkeläisiä EI ole mikään oravanpyörä vaan osa luontoa. Tiedostava, lisääntyvä IHMINEN pitää huolta yhteisöstään sekä jälkeläisistään.

  suvaitsevaisuutta, rehellisyyttä, puhdasta energiaa toivoen...

  Maria

  VastaaPoista
 20. Minusta eräällä anonyymillä oli hyvä pointti siinä, että "miksi skeptisyys, kyseenalaistaminen ja kritiikki nähdään yleensä negatiivisena asiana?"

  Mielestäni kyseenalaistaminen on melkein parasta mitä tuntematon ihminen voi toiselle antaa (ehkä puhtaan välittämisen lisäksi). Kyseenalaistaminen on toisen yritys kurkottaa sinua kohti ja sanoa että "sinä saatat myös olla väärässä" tai että "tämän asian voi nähdä toisellakin tavalla". Se on yritys kasvattaa ja osoittaa vaihtoehtoisia polkuja.

  Jokainen meistä tietää kuinka sokeita ihmiset ovat omalle maailmankuvalleen, ja kuinka oma maailmankuva yrittää vallata jalansijaa ja pönkittää omaa asemaansa mielessä. On varmaa, että kukaan meistä ei tule koskaan kuitenkaan olemaan "valmis", jokaisella ihmisellä voi olla sinulle jotakin opetettavaa ja jokainen ihminen voi avata jollakin tavalla ajatteluasi.

  Tästä seuraa myös se, että kukaan meistä ei ole koskaan sillä 'täysin oikealla' polulla. Jos näin olisi, hänellä ei olisi enää mitään opittavaa keneltäkään. Tietyssä mielessä ajatus on jopa pelottava: Tälläkin hetkellä voisin kulkea jossakin mielessä parempaa polkua, en vain tiedä mikä se on, koska olen tällä hetkellä sokea sille (kumpa joku auttaisi sen näkemään).

  Miksi siis suljemme korvamme, kun toinen yrittää näyttää sinulle vaihtoehtoisen tien, ja tulkitsemme tämän yrityksen 'negatiiviseksi'? Jokainen tunne kertoo jotakin ihmisen egosta, joten mitä se, että kyseenalaistaminen tulkitaan negatiiviseksi, kertoo tällaisen ihmisen egosta?

  Kaikki muistavat vielä ajat jolloin Valion rasvaton maito oli meille se paras superruoka mitä kaupasta sai. Minkähän vuoksi käsityksemme muuttui? Eivät varmaankaan siksi, että lauloimme kuorossa hoosiannaa ja pönkitimme omaa vallalla olevaa maailmankuvaa? Ei. Kaikki lähti siitä, että nousi joku joka uskalsi epäillä ja kritisoida.

  Kritiikki tuo pinnalle negatiivisia tunteita, mutta on hyvä muistaa, että se on se meidän ego, joka pyrkii pitämään maailmankuvamme muuttumattomana. Uskaltakaa ottaa vastaan kritiikkiä (tämä koskee yhtä lailla myös minua itseäni) myös tuntemattomilta, ja saattaa pian käydä, että hän avaa silmäsi paljon aikaisemmin kuin itse siihen pystyisit, yksin.

  VastaaPoista
 21. Tyypillistä. Kiusaaminenhan on aina kiusaajille epäolennaista...

  VastaaPoista
 22. Maailmassa on niin monta elämänkatsomusta, oikeaa tietä, kuin on ihmistäkin. Annetaan jokaisen edetä omalla polullaan omaan tahtiinsa. Suvaitsevaisuutta, ystävät.
  Miksi pitäisi saada toiset uskomaan omaan totuuteensa? Kun jokaisella on oma totuutensa, on elämäkin paljon rikkaampaa ja mielenkiintoisempaa.
  Ystävyydellä Annikki

  VastaaPoista
 23. "Kaikki muistavat vielä ajat jolloin Valion rasvaton maito oli meille se paras superruoka mitä kaupasta sai. "

  Voi hyvät hyssykät sentään, emme todellakaan muista :D Aika monelle meistä se Valion rasvaton maito ei ole kuuna päivänä "superruokaa" nähnytkään (ja unohdetaan nyt se ettei sanaa superruoka ole vielä edes käytetty kuin... mitä? vuoden? kaksi?) eli joudut nyt puhumaan ihan itsestäsi vaan.

  VastaaPoista
 24. Ehkä Miguel tuossa ylempänä ns. yleisti käyttäessään maitoa esimerkkinä ja tarkoitti sitä, että jokin, mikä elämässämme ennen on tuntunut hyvältä / ollut korkeassa arvossa, on sittemmin joutunut luovuttamaan paikkansa jollekin muulle :)

  VastaaPoista
 25. "Maailmassa on niin monta elämänkatsomusta, oikeaa tietä, kuin on ihmistäkin. Annetaan jokaisen edetä omalla polullaan omaan tahtiinsa. Suvaitsevaisuutta, ystävät.
  Miksi pitäisi saada toiset uskomaan omaan totuuteensa?"

  Olen kyllä ihan samaa mieltä siitä, että miksipä jonkun toisen maailmankatsomus olisi "parempi" tai "oikeampi" kuin jonkun toisen? Tarkoitin vain sitä, että "kuuntelemalla jotakin toista, saatat saada sellaisia avaimia ajattelullesi, että sinä ITSE koet olevasi oikeammalla polulla kuin sinä olit ennen sitä keskustelua". Ei siis mitään egojen kamppailua siitä "kuka on oikeassa?" vaan avointa ymmärryksen jakamista ja sen myöntämistä että joku toinen ihminen kasvatti minua/ymmärrystäni. Sitä työtähän tämän blogin pitäjäkin kokoajan tekee.

  Tälläkin hetkellä sademetsiä tuhotaan, eläimiä kidutetaan teurastamoissa, pikkutytöiltä leikataan sukupuolielimet, koska heidän nautintonsa koetaan saastaiseksi, siivoojat raataa minimipalkalla, miehet menettävät lapsensa huoltajuuskiistoissa vain koska ovat miehiä...joskus on vain ihan oikein "koittaa saada toiset uskomaan omaan totuuteensa". Muulla tavalla muutosta ei voi tapahtua. Ja eikö me kaikki tässä yritetä vaikuttaa toisiimme? Niin Heidi kuin minä ja anonyymitkin?

  Täytyy uskoa johonkin. Ja kertoa se muille. Haastaa toisten näkemykset ja sitä kautta myös omansa.

  "Voi hyvät hyssykät sentään, emme todellakaan muista :D Aika monelle meistä se Valion rasvaton maito ei ole kuuna päivänä "superruokaa" nähnytkään (ja unohdetaan nyt se ettei sanaa superruoka ole vielä edes käytetty kuin... mitä? vuoden? kaksi?) eli joudut nyt puhumaan ihan itsestäsi vaan."

  Ok, joudun ehkä puhumaan vain itsestäni, mutta täytyyhän jonkun tulla siellä jonon hännillä tietoisuudessakin :)

  Kuitenkin, viime viikollakin eräs työkaverini pahoitteli - kun sanoin vältteleväni turhia maitotuotteita - että "no voi, siitähän saa niin monenlaisia hyviä aineita".

  Voihan olla myös niinkin, että Sinä anonyymi olet vain keskimääräistä valveutuneempi?

  VastaaPoista
 26. Hehehe. Hyvää keskustelua olennaisesta ja epäolennaisesta.

  Miguel: Havaitsemme Mirvan kanssa sinussa SELKEÄÄ tietoisuuden kasvua viime ajoista. Loistavaa (ego)pohdintaa ja muutakin :) Keep on!!!!

  VastaaPoista
 27. Mikä sinä KOULUKIUSAAJA olet arvioimaan muiden tietoisuuden kasvua?!

  VastaaPoista
 28. Blogiasi sivustaseuraavana, aiemmin kommentoimattomana anonyymina heitän minäkin lusikkaani soppaan. Täytyy sanoa, että olen itsekin sitä mieltä, että vaikka blogiasi luenkin ja aiemmin siitä kovasti pidinkin, niin se alkuinnostuksen puhtaus ja rehellisyys on kadonnut jonnekin. Toisista kirjoituksistasi nimittäin ihan väkisinkin paistaa ylemmyydentunto ja paremmuus muita ihmisiä kohtaan. Uskon, että et tee sitä tahallasi, mutta haastaisin sinua vähän miettimään tapaasi ilmaista kun kirjoitat. ESimerkiksi tuo viimeisin heittosi Miguelille. Se kuulostaa ihan siltä, kuin sinä ja Mirva olisitte edistyneempiä kuin hän. Muista, että KUKAAN meistä ei ole parempi toistansa. JOKAINEN voi oppia toiseltaan kun kulkee avoimin silmin ja mielin. Aurinkoista kesänjatkoa :)

  VastaaPoista
 29. Yhdyn täysin edelliseen. Myös esimerkiksi kommenttisi Mirvan viimeaikaiseen kirjoitukseen tyyliin "kenenkähän seurassa olet ollut, kun noin hyvää juttua irtoaa" ei mielestäni kerro egon jättämisestä taka-alalle. Olkoonkin, että kommenttisi lienee heitetty (täysin) huumorilla.

  Toinen sivustaseuraaja

  VastaaPoista
 30. Viimeisin ano: Varmistan vielä, että huumorilla oli heitetty

  VastaaPoista
 31. Anonyymiltä lukijalta, mutta minustakin kommenttisi Miguelille on suorastaan törkeä.

  Edelliseen liittymättä: On vaikea ymmärtää, miksi itse olet valmis tuomitsemaan monetkin mutta sinua kritisoivien olisi vain syytä mennä itseensä. Syö motivaatiota lukea tätä blogia, henkii pahoja energioita.

  Arvostan jokaista, joka pyrkii elämässään johonkin suuntaan ja haluaa kuunnella itseään. Pakko kuitenkin myöntää, että joskus tunnen olevani jossain mielessä sinua viisaampi vaikka asteikollasi olen varmasti alemmilla leveleillä. Sitten muistutan itseäni siitä, että meillä jokaisella on tiemme ja ei ole syytä keskittää ajatuksiaan edellä tai jäljessä olemiseen, toisiin vertailuun. Se ei aina onnistu, mutta on hyvä pyrkimys. Suosittelen.

  VastaaPoista
 32. Olen itse aikalailla samaa mieltä näiden muutaman edellisen kirjoittajan kanssa. Itse olen jo aikapäiviä sitten lopettanut tämän blogin aktiivisen lukemisen ja nykyään vierailen vain silloin tällöin, lähinnä mahdollisten uusien raakareseptien takia. Siinä vaiheessa kun Quinoaa-blogin lukeminen alkoi aiheuttaa huonoa oloa ja pahaa mieltä, päädyin tähän ratkaisuun. Ja ei, kyse ei ole omasta egostani yms. Teksteistäsi ja kommenteistasi valitettavasti paistaa ylemmyydentunne ja paremmuus muita elämäntyylejä kohtaan, vaikka kovasti yrität muuta vakuuttaa. Valitettavasti se erilaisuuden hyväksyminen ei tunnu koskettavan Sinua Heidi, tai sitten et vain osaa asioita ilmaista oikealla tavalla.

  Jo pelkästään tästä blogin nykyisestä tekstityylistä johtuen etsin esim. raakaruokakurssini tulevaisuudessa muualta. En halua tukea henkilöä, joka niin kärkkäästi tuo omaa paremmuuttaan esiin. Et ehkä tietoisesti sitä ole tarkoittanut, mutta moni muukin näyttää sen huomanneen viimeaikaisista kirjoituksistasi.

  Jokatapauksessa, kaikkea hyvää Sinulle. Elämä opettaa, meitä kaikkia.

  VastaaPoista
 33. Se on se ego mikä on vielä työstämättä.

  VastaaPoista
 34. Heidi, jos näitte tai ymmärsitte jotain katkeruutta siihen, että Mirva blogin kirjoittaja oli katkera valinnastaan saada lapsia, niin olkaa hyvä ja lukekaa hänen tekstinsä uudelleen. Toki ymmärrätte asaian vain itsenne ja oman kokemuksenne kautta, eli egonne vaikuttaa vahvasti tässä kohtaa, mutta olette ymmärtäneet koko asian aivan kummallisella tavalla väärin.

  VastaaPoista
 35. Moikka! Täytyy varmaan kommentoida, kun minunkin blogi näissä kommenteissa vilahtelee. Kyseisestä kommentista näkyi, että kirjoittaja oli pahalla mielellä, ja tätä lähdimme käsittelemään. Sama henkilö (ilmeisesti?) on nyt blogikommenteissa oivaltanut, että tekstini voi tulkita myös toisella tavalla (se tapa, jota olin tarkoittanut). Näin ollen hän itse oivalsi, että me itse annamme merkityksen lukemillemme asioille ja voimme myös päästää irti ikävistä tunteista. Minäkin teen koko ajan samaa.
  Ja jos tuntee, että Heidi on ylemmyydentuntoinen, niin eikö tästäkin tunteesta voisi päästää irti eikä jäädä siihen märehtimään - oli Heidi tosiasiassa sitten aivan mitä tahansa? Se on vain tunne. Näin voisimme säästää resurssimme rakentavampaan keskusteluun.

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...