Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

24.7.2010

Oh my mehukone

Evoluution ja ihmisen maailmankuvien kehittymistä kuvaa hyvin spiraali (Spiral Dynamics), jossa edellisen maailmankuvan hyvät puolet sisällytetään uuteen, vielä toimivampaan maailmankuvaan.


Spiraalimallia pystyy soveltamaan loistavasti myös näiden ravintoasioiden omaksumisessa ajatuksentasolta käytäntöön. Huom. nämä omia näkemyksiäni tai "teorioita" eikä yleisiä totuuksia:

Isompi spiraali (kuvittele kuva)

Ravintosuuntaukset

Yhä usemman tie raakapainotteiselle ravinnolle on seuraava:

1. VHH (vähähiilarinen dieetti) tai karppaus. Olennaista: Havahtuminen turhiin hiilareihin (viljat, pastat jne) sekä jalosteisiin. Uusi uskomus: proteiinit on tärkeimpiä.
2. Paleo. Havahtuminen vielä enemmän ruoan laatuun ja tehokkuuteen, mutta ravintoaineet edelleen oleellisia.
3. Raakaravinto. Havahtuminen edelleen ruoan laatuun sekä siihen, että ruoassa on "jotain muutakin kuin ravintoaineet" Transcend and include.

Raakaravinto - Pienempi spiraali (kuvittele kuva)

1. Vaihe: Raakasuklaa, vihersmoothie, herkkukakut, kuivahedelmät, salaatit, perussuperfoodit jne. Olennaista: uuden omaksuminen mahdollisimman helposti ja nautinnollisesti
2. Vaihe: Enemmän vihreää, enemmän nesteiden muodossa, idut, versot, levät, mehut, hifimmät superit.  Olennaista: Vielä enemmän laatua ja tietoa
3. Vaihe: Enemmän kotimaisia yrttejä, synergiat, tinktuurit jne. ns. superfoodit vähemmälle. Olennaista: Vielä yksinkertaisemmat ja enemmän lähialueelta saatavat ruoka-aineet, enemmän hifistelyä kotimaisten yrttien ja sekoitusten kanssa, vähemmän ulkomaisia supereita
4. Vaihe: Valoravinto (?) Huom huom! Ottakaa tämä vastaan huumorilla, hämmästyksellä tai avoimin mielin. En suosittele kokeilemaan, ennen kuin "se tapahtuu itsestään" - jos tapahtuu. Se ei ole todellakaan mikään tavoite, kunhan nyt heitin. (anonyymeja kauhistelijoita odotellessa...)

Itse olen vaiheessa 3.2, mutta toki vieläkin voisi skarpata. Ostin hetki sitten mehupuristimen, joka on todellakin SUURI askel ylöspäin ja ihmettelen, miksi en tehnyt sitä aiemmin. Olen nauttinut smoothieta nyt lähes 1,5 vuotta ja keho alkoi kertomaan, että riittää vähempikin. Toki blenderi on edelleen kovassa käytössä, mutta mehu etenkin hyvällä koneella tehtynä on vieläkin helpommin imeytyvää ja sulavampaa ravintoa kuin smoothie. Ja siihen voi pistää lähialueen tuotteita. Alan pitämään nyt vihdoin ja viimein myös e-bookissani suosittelemaa viikoittaista mehupäivää. Tämä kone todella motivoi siihen! Ei voi IKINÄ verrata kaupan mehuihin tai pastöroituihin mehuihin!

Omega Juicer (220V)Words can´t describe of this mehu...Puristettua porkkanaa, omenaa, parsakaalia, kaalia, inkivääriä...

Unbelievable!!!

Tässä vielä mehupäivää seuraava "hotelliaamiainen". Tahinia (suklaa ja normi), pilkottuja omenoita, puristettua omenamehua ja nokkosta (aah) sekä kräkkeriä, johon sai kätsysti pistettyä porkkanamehun kuidut. Tasapaino pitää olla :)


Ps. Dr Poppaselle terkkuja mehukonesuosituksesta ja kokemuksista. Koneella voi tehdä myös siementahnoja kuten TAHINAA! Cant wait! Hinnaksi tuli n. 400€ tullien kanssa ja takuu vaatimattomat 15 vuotta. Video tulossa pian - ja todennäköisesti tämä superkone mukana myös ainakin jossain vaiheessa Raw Illoissa!

21 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista! Tuo kunnon mehustin vaikuttaa todella hyvältä. Mutta onko sitten blenderille enää mitään käyttöä? Just tilasin edullisemman version Vitamixistä. Todellakin olis kyllä aika huippua, jos sais tehtyä itse tahinia ja cashewjuustoa. :)

  Tuolla laitteella mehupaastopäiväkin on varmasti silkka nautinto. Mitä sä laitat omiin mehuihisi eli millainen on sun mehupaastopäivä? Siitäkin olisi kiva kuulla kommenttia.

  VastaaPoista
 2. Onnea uuden hienon mehukoneen johdosta.Mulla on hyvä blenderi ja ihan hyvin toimiva mehukone,joskin ei tuollainen superkone kuin sulla,mutta Victoria Boutenko sanoi luennollaan täällä huhtikuussa,että blenderillä tehdyt mehut tai smoothiet ovat parempi vaihtoehto,kuin mehukoneella tehdyt mehut. Itse asiassa lisäsin silloin smoothieiden määrää,ja vähensin mehujen määrää. Mutta mielenkiintoista sitten lukea,miltä sinusta tuntuu kun siirryt enemmän mehupainoitteeseen ravintoon.

  VastaaPoista
 3. Muistaakseni David Wolfe heitti joskus jossain haastattelussa, että aloittelijalle juuri mehustin on blenderiä kovempi juttu. Se on huippu tapa puhdistaa kehoa ja kannattaa ostaa jopa ennen kuin hankkii blenderin. Myös Matt Monarch sanoo How To Go Raw -kirjassaan, että ensin kantsii suht nopeeta mennä 100% Raw Dieetille juuri alussa tuon puhdistuksen takia. Sama kaveri kannustaa mehustelua tosi paljon, että saadaan homma käyntiin tehokkaasti ja jatkossa ravinteet imeytyy kropassa paremmin.

  Wolfen mukaan sitten kun on ollut hieman pidemmällä siinä kehon puhdistuksessa muuttuu blenderi koko ajan arvokkaammaksi kaveriksi. Nämä nyrkkisäännöt siis koskee myös niitä jotka ei tähtää 100% raw food diettiin pitkässä juoksussa. Nämä kaverit (+Dr. Fred Bisci etc) ovat tietenkin yhden koulukunnan heeboja ja jokainen varmaan löytää oman tyylinsä etsimällä. Oon vaan ihmetellyt miksi niin harvoin suomalaiset raw food/luomuttaja/superfood/whatever -bloggaajat korostaa mehustelun voimaa. Suomessa kun on ihan mukavasti kuitenkin sellaista lähiruokaa (juureksia) joita olisi hyvä mehustella. Onkohan se ollut liian hippiä että siitä jengi ei kehtaa kirjoitella? No ehkä joku nyt kuitenkin syttyy Heidin innostuksen kautta kokeilemaan tätäkin settiä. Siistiä.

  Amicalement,
  Tero

  VastaaPoista
 4. Juuri tuosta Omegasta haaveilin jo keväällä 2005, kun Mercola sitä kovasti hehkutteli.
  Suunnitelmana oli palata Suomeen thaimaasta, ostaa tuo mehustin ja parantaa MS-tauti luomumehujen voimalla.

  And guess what?
  Vieläkin hankkimatta.
  Koko ajan ollut siinä "sitten kun on varaa" listassa, mutta aina jokin muu mennyt edelle, kuten Vitamix tai iPhone.

  Ajattelin myös, että kesää lukuunottamatta käy aika kalliiksi ostaa luomua niin paljon että siitä saa kunnolla mehua. Mutta nyt kun on paras vuodenaika alkamassa, voitaisiin laittaa Omega tilaukseen!
  Laita Heidi ihmeessä lisää tietoa ja videota!
  Toivottavasti tästä tulee sen verran iso juttu, että joku maahantuojakin uskaltaa ottaa Omegan valikoimiin. Vasta sitten siitä voi tulla isompikin ilmiö koko skeneen. Ulkomailta tilaaminen on kuitenkin sen verran hankalaa hommaa, eikä Omega taida suomalaisessa mediassa pahemmin mainostaa.. Ilman kaupallisuutta ei synny mitään kovin merkittävää - vielä. Voi olla, että hyvin pian pelkkä blogosfääri voi tehdä tuotteesta hitin, vaikkei sitä edes myytäisi Suomessa. Kerro Heidi vielä lisää tilaamisesta, oliko vaikeaa/nopeaa/hidasta/ oliko hankala säätää Tullin kanssa?

  VastaaPoista
 5. Kiitos Heidi vinkistä! Ajattelinkin juuri, että mikä mehupuristin olisi hyvä ja sitten luinkin blogiasi. No, näin nämä asiat toimii = ). Innolla jo odottelen, että pääsen koekäyttämään aparaattia...

  VastaaPoista
 6. Mehuasia on itsellenikin juuri nyt ajankohtainen, sattumoisin :) Rahatilanteen vuoksi joudun kuitenkin toistaiseksi tyytymään muutaman vuoden vanhaan mehulinkoon jonka yllättäen löysin eilen illalla kaapistani (vaikka olin ihan varma että olin vienyt sen kierrätyskeskukseen). Mutta silläkin saa tehtyä aivan ihania mehuja!

  VastaaPoista
 7. Moikka Heidi!

  Mitä tarkoitat paleon kohdalla sanoessasi, että "ravintoaineet edelleen oleellisia"? Voisitko ystävällisesti tarkentaa :)

  VastaaPoista
 8. Hermis: Paleotyyppien kanssa usein vääntäneenä voin sanoa, että paleotyypit tuppaavat olemaan harmillisen tiedeuskovaisia.
  Tosi usein huomio kiinnitetään yhteen nykytieteen tunnistamaan ravinteeseen toisensa jälkeen, ja aika vähän puhutaan kokonaisuudesta ja toimivuudesta omassa kropassa.

  Ja kaikkein vähiten huomioidaan käytäntöä.
  Paleo on teoriassa hyvä idea, mutta koitapa evira-suomessa löytää sitä oikeaa lihaa, oikeaa kananmunaa, tuoretta puhdasta kalaa jne jne. Paleotyyppejä usein kiinnostaa teoria kovasti, muttei oma kroppa sädehdi terveyttä kuten superfoodisteilla.

  VastaaPoista
 9. Parasta paleossa on luomu- tai villieläinten sisäelimet (mukaanlukien luut), mutta niiden saatavuus on varsin rajallista (ja ei, en syö tehonaudan myrkkymaksaa..).

  Muutenkin koen Paleon nykykaupunkielämässä todella haastavaksi ja aikaavieväksi, aina laaturuoan hankkimisesta ruoanlaittoon ja syömiseen ja tiskaamiseen ja ruokalepoon.. Superfoodistina säästän näistä yhteensä ainakin pari tuntia per päivä tehokasta peliaikaa paleoon verrattuna (luultavasti lähemmäs viisi)

  Koska haluan myös ehtiä kehittää itseäni ja menestyä elämässä, valitsen lihapadan sijaan Trail Mixin tähän työpöydälle.

  VastaaPoista
 10. Video tulossa!

  Liisa: Kuten Tero totesi molempia tarvitaan, mehukonetta ja blenderiä. Mehupaastopäivästä myös tulossa infoa.

  Yaelian: "Guruilla" on hieman eri näkemyksiä aiheesta. Itse käyttäisin molempia fiiliksen ja oman tuntuman mukaan. Molemmissa omat etunsa.

  Tero: Hyvä kommentti, tosiaan mehustimet nyt mainontaan. Ihan loistava keino saada käyttöä raaoille punajuurille, kaaleille jne.

  Johanna: Juuri mitä Olli totesi.

  Ola: Tilaaminen oli helppoa, toimitus nopea. Tullikulut olivat n. 60€. laitan lisäinfoa pikapuoliin :)

  VastaaPoista
 11. Kiinnostaisi, että millä lailla tuo Omega on parempi kuin jotkut suomesta saatavat mehulingot? Toki varmaan tehokkaampi ja nopeampi, mutta onko sillä muita etuja. Juuri syksyn tullen mehustin kiinnostaisi, mutta budjetti ei riitä vielä noin hifistelylaitteisiin. Pitääkö tuo jotenkin paremmin ravintoaineet "kasassa" tai puristaa kasviksista enemmän, vai saako halvemmalla laitteella saman tuloksen, mutta hitaammin?

  VastaaPoista
 12. Ella: Mulla on ollut Philipsin mehulinko. Maksoi tarjouksessa jotain 99 euroa. On ihan ok, mutta puhdistaminen on vähän työlästä, kun on monta osaa, mitkä pitää pestä. Etenkin suodatin/siivilä on aika työläs puhdistaa, kun siihen kaikki kuidut jäävät kiinni. Hyvää mehua se tekee mm. omenoista ja porkkanoista, mutta vehnänorasta tai lehtiä se ei saa puristettua mehuksi. Uskoisin siis, että noiden kalliimpien hifilaitteiden etu on se, että ovat monipuolisempia ja helpompia puhdistaa. :)

  VastaaPoista
 13. Tosi innostavaa! Kolme käytännön kysymystä:

  1) Mistä tilasit?

  2) Onko työläs vai helppo puhdistaa?

  3) Pitääkö kovaa ääntä?

  VastaaPoista
 14. Miks siitä kuumennuksesta pitää aina valittaa? Kokkaus on ihan normihomma ihmisille. Tuolta foodipalstalta löytyi mielenkiintoinen teoskin aiheesta:

  "Wrangham argues that human ancestors learned to tame fire and cook food 1,9 million years ago and this was very important in our evolution. However, the archaeological record fails to provide evidence for traces of fire older than 300.000 years ago and even that may be a too optimistic estimation[2]. The biological effects of cooking are that it makes digestion easier, makes more efficient use of the same amount of food, and individuals need less food. Further benefits are: less time is needed for searching for food, chewing and digesting food. A long term evolutionary effect would be smaller, energetically costly, guts enabling larger, energetically costly, brains. Indirect evidence is the gain of weight of laboratory animals on a cooked food diet compared with uncooked food diet. Since Wrangham's hypothesis is specifically about humans, direct evidence can only come from controlled experiments with humans. Relevant information in humans can be gained from comparing individuals on a raw food diet (raw foodism) with individuals on a cooked diet. Effects of raw diet are weight loss, and amenorrhea (menstrual cycle stops) resulting in infertility."

  http://en.wikipedia.org/wiki/Catching_Fire:_How_Cooking_Made_Us_Human

  Nim. Kokkaava ihminen

  VastaaPoista
 15. heidi, tilasitko y-tunnuksella vai yksityishenkilönä?

  VastaaPoista
 16. Minäkin tykkään mehustaa tosi paljon, mutta sen lisäks jokapäiväiseen ruokavalioon kuuluu vihersmoothiet, sillä mehustamalla kuidut jää pois. Sen takia näkisin kyllä kunnon blenderillä tehdyh vihersmoothien paljon tärkeämpänä kuin mehun. Ja voihan siitä smoothiestakin tehdä tosi ohutta ja nestemäistä.

  VastaaPoista
 17. Onko kellään kokemusta tästä mehustimesta: http://www.phshop.fi/mehupuristin-p-232.html ? Takuu on ainakin mukavan pitkä (20 v). Osaatko Heidi sanoa miten tämä eroaa teknisiltä ominaisuuksiltaan tuosta Omega Juicerista?

  VastaaPoista
 18. Liisa: http://www.coolshinystuff.com/omega/8006.asp
  2) Helppo 3)Ei kovin kovaa, ei mitään vrt. esim. Vitamixiin

  Kokkaava ihminen: Kaikella on varmasti tarkoituksensa evoluution ja ihmisen kehittymisessä. Kuitenkin nyt meillä on ekaa kertaa tieto, välineet ja mahdollisuus yhdistää kaikki parhaat palat joka aikakaudelta. Jokainen kokeilkoon omalla kehollaan mikä toimii, koska se mikä toimi joskus ei ehkä päde enää.

  r: Yksityishenkilönä

  Katja: Jep, kuiduilla on hyvät ja huonot puolet. MOlempia tarvitaan :)

  soletta: En huomannutkaan tuota, ihan hyvältä vehkeeltä sekin vaikuttaa :) En osaa sanoa ominaisuuksista, tätä olin ainakin itse kokeillut ja kuullut paljon suosituksia.

  VastaaPoista
 19. Kiitos tiedoista! Laskin, että postituksineen tulee maksamaan 300,95 euroa. Jos sillä tosiaan voi tehdä tahinia ja cashew-voita sekä puristaa soijamaitoa, eiköhän se maksa itsensä takaisin. Jäin muuten miettimään. Jos kerran voi tehdä soijamaitoa, niin onnistuuko myös seesammaito ja mantelimaito? Siinä tapauksessahan laite on aivan lyömätön! Siis vihermehut, pähkinävoit ja vegaanimaidot jos kaikki onnistuu. Vitsi, jos ei tarttis enää ostaa kaupan soijamaitoa. Mikä säästö siinäkin! :)

  VastaaPoista
 20. Ihana blogi!

  Mä olen tosi kiinnostunut puhtaasta ruuasta ja etenkin kasvisruoka kiinnostaa paljon. :)

  VastaaPoista
 21. Olen miettinyt uuden Omega NC800:n hankkimista, mutta sitä se pitäisi myös tilata Amerikasta. Ostitko omaan laitteeseesi muuntajan? Mistä ja mitä maksoi?

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...