Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

16.7.2010

Mindsetit

Mindset on suomennostaan hakeva termi eri maailmankuvissa oleville ajatusrakenteillemme. Ajatusrakenteiden analysoiminen on siitä hyvin mielenkiintoista, että useimmat meistä (kuten myös allekirjoittanut ennen) ovat niin samaistuneita ajatuksiinsa, etteivät pysty erottelemaan niitä itsestämme tai siitä faktasta, että niitä on mahdollisuus muuttaa. Etenkin rationaalinen aika on saanut meidät siihen harhaluuloon, että vain älyllisesti ymmärrettävät asiat ovat "oikeita" tai "totta".

Ajatusten tarkastelu ja sisäisen maailmamme tarkastelu on juuri nyt erittäin ajankohtaista. Olemme ensimmäistä kertaa suurilla joukoilla siinä tilanteessa, että meillä on mahdollisuus keskittää huomio ulkoisesta sisäänpäin. Ennen olemme joutuneet keskittymään mm. ruoan hankintaan, sotimiseen ja jälleenrakentamiseen. Teollinen ja moderni aikakausi on saanut meidät tekemään, tekemään ja lopulta suorittamaan niinkuin viimeistä päivää ja mikä on tulos? Luonto ja ihmiset oireilevat kilpaa toistensa kanssa.

Kehossa näkyvä oire jo selvä hälytysmerkki siitä, että teemme jotain väärin, mutta yhtälailla myös mielemme koittaa viestittää, jos olemme menossa väärään suuntaan. KAIKKI negatiiviset ajatukset kertovat sisäisestä tyytymättömyydestä. Usein kuitenkin koitamme peittää ne pakenemalla niitä hetkelliseen mielihyvään, ajattelemalla, että ne ovat "normaaleja" tai että ne lähtevät pois "sitten kun".

Erilaiset oireet ovat selkeä merkki siitä, että evoluutio koittaa herätellä meitä! Nyt on aika siirtyä eteenpäin vanhoista, kuluneista ajatus- ja toimintamalleista! Jos et ole valmis muutokseen, niin harmi. Muistathan tieteellisen evoluution määritelmän? Laji säilyy, jos se pystyy sopeutumaan ympäristön muutoksiin. Ympäristö on todellakin nyt muutoksessa ja pitää olla sokea jos sitä ei näe. Näin ollen kaikki kiinnittymät vanhaan - niin materialistisiin kuin mindsetteihin on syytä heittää menemään ja astua virran vietäväksi. 

Mindsettiimme vaikuttaa sekä sisäinen tilamme että vallitseva ympäristö. Esimerkiksi heimokulttuurissa meillä ei olisi ollut tietoa siitä, mitä on menestyminen tai shoppailu ja näin ollen ajatuksemme silloin olivat hyvin toisenlaisia. Nykyiset ajatuksemme ovat siis suoraan yhteydessä yhteisön ulkoisiin rakennelmiin ja arvoihin. Elämme parhaillaan modernin ja postmodernin aikakauden murrosta ja koemme edelleen aikakaudelle ominaisia paineita liittyen mm. menestymiseen tai ulkonäköön. Suuri osa instituutioista on edelleen traditionaalisen maailmankuvan mindseteillä (ns. ajatusrakenteilla) muodostettuja, esimerkkinä koululaitos, jossa opetetaan nykynuorien maailmankuvaan vanhentuneita ja turhauttavia oppeja.

Oma mindsettimme kasvaa ja kehittyy elämämme aikana ja voit verrata nykyistä mindsettiäsi ja sen muuttumista siihen, kun olit lapsi.  Aina, kun siirryt maailmankuvasta toiseen, avautuu maailma sinulle hieman uudella tavalla. Tällä hetkellä selkeä havainto yhteiskunnassamme on siityminen modernista mindsetistä postmoderniin eli kärjistäen siirtyminen kuluttamisesta/menestymisen ihannoinnista merkitykseen/luonnonmukaisempiin arvoihin. Ekologinen herääminen on selkeästi havaittavissa ympäristössä ja jopa mediassa ja tämä siirtymä yksilön sisäisistä arvoista alkaa pikku hiljaa heijastumaan myös ulkoisiin rakennelmiin.

Ekologista heräämistä seuraa "egologinen" herääminen tarkoittaen valheellisista ajatuksista eli egosta vapautumista. Tämä egosta vapautuminen tai sen ylittäminen on todella suuri mindsetillinen murros yhtälailla kuin "jämähtäminen" NYT-hetkessä elämiseen. Nyt-hetkessä eläminen ei tarkoita ajoittaisia flow-tiloja tai elämistä "viimeistä päivää", vaikka niin kuinka haluaisikin. Nyt-hetki on sitä, jossa olemme tyytyväisiä jatkuvasti juuri tässä ja nyt ei "sitten kun". Ajatukset eivät häiritse meitä vaan voimme keskittyä olennaiseen - olemiseen ja sitä kautta oikein kohdistettuun ulkoiseen toimintaan.

Jos teemme asioita tai työtä, mistä emme nauti 100%:sti, alamme vastustamaan elämäämme, koska nyt-hetki on ainoa mikä meillä on ja työskennessä on aika monta nyt-hetkeä:) Onni ei tule eläkkeellä "sitten kuin" voit alkaa nauttimaan kertyneistä säästöistä. Tällöin sinulla on todennäköisesti ei niin terve keho (jonka parantamiseen säästösi sitten menevätkin) ja vielä enemmän epäterve mieli, koska olet aivopessyt sen uskomaan, että vasta nyt on syytä olla tyytyväinen. Odotukset-->pettymykset. Ei odotuksia-->Rauha.

Työstä ei kuitenkaan uskalleta hypätä pois, koska mielemme on ohjelmoitu uskomaan, että tulevaisuus pitää olla turvattu. "Emme pärjää". Tilanne on kuitenkin ristiriitainen siksi, että emme pysty näkemään vaihtoehtoa ennen kuin olemme vapautuneet tästä uskomuksesta. Sitten kun vapautuminen on koittanut niin on uusi NYT-hetki ja hups: et ole sittenkään katuojassa pultsarina. Oikeasti:

KUKA MYÖNTÄÄ KATUNEENSA SITÄ, ETTÄ ON LÄHTENYT EPÄTYYDYTTÄVÄSTÄ TYÖSTÄ? Ei kukaan. Ainoastaan harmittelemme sitä, että emme tajunneet lähteä aikaisemmin.

Kyteekö jossain sisälläsi kaipaus muutokseen? Ihan ensimmäiseksi ala pienentämään menojasi. Tarvitko kolmea tai edes yhtä autoa? Entäpä asuminen; taulutv:t ja muut hifistelyvehkeet, veneet, mönkijät, merkkivaatteet, hyllylliset dvd:itä jne. materia on todella keinotekoista onnea. Okei. Et tunnista itseäsi kuvauksesta, mutta entäpä tarvitsetko vuosittaisen ulkomaanloman, jotta jaksat taas pakertaa? Tarvitsetko välillä irtiottoja, nollausta joko karkki/roskaruokasyömisen tai baari-iltailun muodossa? Eikö tästäkään? Kaipaatko silti jotain sisältöä elämääsi? Jos et koe olevasi kokonainen sellaisenaan, on sinulla tarkastelun paikka.

Pakonomaisen työnteon ja muun tekemisen lisäksi meillä on mindsettejä koskien ystäviä, parisuhdetta ja perhettä. Jos mielessäsi on vähääkään seuraavia ajatuksia näitä edellisiä koskien: velvollisuudentunne (kun ei ne pärjää ilman minua, kun sekin teki sitä minulle), tyhjän olon täyttämisen tunne (ajanviete), riippuvuus (ystäviähän pitää olla...),

Vaikka mainstream media ei tiedä hölkäsen pöläystä mistä tietoisuudessa on kyse, on tämä netti ja blogimaailma jo valovuosia edellä raportoimassa oikeasti tärkeistä asioista. Yhä useampi lukija ja tuttavani alkaa ymmärtämään mistä on kyse ja ihmiset kyselevät joukolla meditaatio-opastusta. Moni on päässyt jyvälle jo ensimmäisen meditaatiokokemuksen myötä. Osalle prosessi lähtee käyntiin ruokavalion puhdistamisesta.Väyliä on monia, mutta pääasia, että suunta on oikea.

Muistutan taas, että pinnallinen, tiedostettu mielemme on se vaivainen 5%. Meillä on siis 95% aivokapasiteettia valmiina odottamaan käyttöönottoa! Tietoisuuden kasvu on seuraava vaihe evoluutionäärisessä kehittymisessä ja voimme nyt ensimmäistä kertaa olla tietoisuuden kautta vaikuttamassa evoluution kehittymiseen joko negatiivisesti tai positiivisesti. Maailman muuttuminen lähtee yksilötasolta. Avainsana on ylläri ylläri tietoisuus ja kaikkien saatavilla oleva väline tietoisuuden kehittämiseen on meditaatio.

15 kommenttia:

 1. "Ihan ensimmäiseksi ala pienentämään menojasi." Kuinka paljon ihmisen pitää mielestäsi ansaita, jotta hän tulee toimeen? Paljonko ansaitset itse rahaa kuussa? Mitä ihminen tarvitsee tullakseen toimeen ja mistä hän voi luopua?

  VastaaPoista
 2. Aika vähän sitä tarvii, kun saa tehdä mitä rakasta, mikä inspiroi & innostaa, millä on Merkittävää Merkitystä (ehkäpä koko maailman mittakaavassa). Saa tavoitella juuri niin isoja unelmia kuin haluaa ja tehdä töitä niiden eteen juuri niin paljon kun huvittaa. Jopa valita siitä(kin) työstä ne osat mistä eniten nauttii, ja delegoida loput sun Success Teamille tai kaveriporukalle tai miksikä sitä nyt sanoo; ne muut unelmoijat, jotka täydentää sun osaamisen.

  Ajattelun Ammattilaisella on tästä tosi hyvää juttua:
  - Itsetunto
  - Onnen tukipilarit

  Jos päivättäinen toiminta synnyttää arvomaailmaasi sopivia tuloksia, olet onnellinen

  VastaaPoista
 3. Jotta voi tehdä enemmän mitä rakastaa ja vähemmän mitä jokumuu määrää, paras ensi askel on kieltämättä kulujen eliminointi.

  a. siinä on jotain henkistä.

  b. huomaa, ettei kannata kuluttaa rahaa ollenkaan.
  Ainoastaan investoida.

  VastaaPoista
 4. Anonyymi: No siihenhän ei ole mitään yleispätevää sääntöä vaan toimeentuleminen on täysin suhteellista. Itse me valitsemme otammeko isoja asuntolainoja ja asummeko cityssä vai asummeko edullisesti mökillä/vuokra-asunnossa/kimppakämpässä jne. Valintaa on myös shoppailu, matkustaminen...pakollisia kuluja ovat itselleni oikeastaan muutamien pienien laskujen lisäksi ruoka ja senkin suhteen on menossa siihen suuntaan, että sitä tarvitsee vähemmän etenkin kun oppii hyödyntämään luonnon antimia.

  Ja on minulla entisestä elämästäni jäljellä asunto+laina, mutta se on "hoidossa" kun vuokraan asuntoani toistaiseksi. Tällä hetkellä ympäristölläni ei ole väliä ja oikeastaan mitä vähemmän kiinnikkeitä/materiaa, sitä enemmän vapautta.

  Olin muutama vuosi sitten työpaikassa, jossa kitistiin aina kun ennen uutta tilipäivää joutuu syömään "nuudelimeiningillä". Nyt on vaikea käsittää mihin tuhannet eurot saa kuukaudessa kulumaan...samoin kyräiltiin sitä, kun toiset tienasivat muutaman satkun enemmän. Kyllä sitä energiaa saa keskitettyä kaikenlaisiin asioihin kun on rajoittuneet mindsetit päällä!

  Mielestäni täällä tulisi harjoittaa enemmän yhteisasumista, omavaraistaloutta jne, että yhä useampi pääsisi nostamaan leveliä ja eroon oravanpyörästä. Ensin nämä muutokset pitää kuitenkin käydä omassa mielessä, jossa on ne suurimmat rajoitteet. Enää ei "pidä tehdä mitään" se on totaalisen out.

  Olli on aktivoitunut! Joo, inspiraation löytämiseksi meidän tosiaan tulee hetkeksi rauhoittua ja lähteä kuuntelemaan ja etsimään aitoa itseämme. Se tässä nykypäivän hälinässä on vaikeaa mutta siihenhän me täällä annetaan vinkkejä.

  VastaaPoista
 5. Tulipa tämä mieleen..
  http://souljerky.com/_media/swf/alan_watts_life.swf

  -hena

  VastaaPoista
 6. http://www.avaruus.fi/uutiset/aurinko-planeetat-ja-kuut/aurinkokuntaa-ymparoi-valtava-magneettinen-kaasupilvi.html

  Ylläri? =)

  VastaaPoista
 7. Faan, äskeinen kommenttini häipyi taivaan tuuliin. Kirjoitetaan siis yksi asia kerrallaan.

  Joo, tarpeet ovat vähentyneet. Mutta kyllä puhtaampaan elämäntapaan menee rahaa. Luomu ja superruoat, blenderit, vehnänorasmyllyt jne. maksaa. Toisaalta, kun on tehnyt alkusijoitukset ja oppii kasvattamaan itse osan ruoasta ja hakemaan sitä luonnosta, voi ruokalaskut taas kääntyä laskuun.

  VastaaPoista
 8. Ja sitten se pitkä tilitys koulumaailmasta. Työskentelen itsekin koulussa, joten törmään jatkuvasti vanhaan mindsettiin. Se on äärettömän turhauttavaa. Esim. kun haluaisin toimia oppilaiden kanssa kokonaisvaltaisemmin ja luovemmin, se kielletään, sillä "en ole terapeutti". Juu, en ole. Enkä edes taikuri. Mutta kuka sanoi, että oppimisen pitäisi olla tylsää istumista pulpetissa ja tankkaamista hauki on kala -menetelmällä? Ei se ole oppimista vaan henkistä kidutusta, oppimisen ilon tukahduttamista ja potentiaalin haaskaamista.

  VastaaPoista
 9. Toinen asia, mikä saa verenpaineeni nousemaan, on pitäytyminen 8-16 lukujärjestyksessä. Ja tästä ei anneta periksi, ei missään olosuhteissa, sillä "täytyyhän nuorten oppia, miten täällä yhteiskunnassa toimitaan". Oh my God. Ei auta, vaikka olen selittänyt, että on tehty monia tutkimuksia, missä on todettu teini-ikäisten biologisen kellon olevan virittynyt eri tavalla. Monille nuorille aamuherääminen on ihan faktisesti todella tuskaa. Ranskassa ja Usassa on kouluja, missä on kokeiltu oppituntien aloittamista klo 9 tai 10 - ja niin oppimistulokset kuin kouluviihtyvyys ovat parantuneet huomattavasti samalla, kun ongelmakäyttäytyminen on vähentynyt. Tästä huolimatta jopa aloitusviikolla ohjelman pitäisi alkaa klo 8.15, jotta opiskelijat tottuvat päivärytmiin. En tiedä minkä voltin heittäisin vai auttaisiko hiusten repiminen päästä... On melko turhauttavaa olla porukan nuorin työntekijä ja hakata päätään näihin vanhoihin malleihin, joista ei anneta periksi ei sitten milliäkään...

  Ai niin. USA:ssa on muuten kouluja, joissa koko henkilökunnalle ja kaikille oppilaille on opetettu TM-meditaatiota. Mahtaa siellä olla hiukan eri meininki.

  Ja sitten vielä viisaus Albert Einsteinilta: "Ongelmia ei voi ratkaista sillä tietoisuudentasolla, millä ne ovat syntyneet." Näinpä.

  VastaaPoista
 10. Onko muuten ideoita, miten toimia vanhojen mindsettien kanssa? Jokaisella on oikeus omaan maailmankuvaansa ja mindsettiinsää. Sinänsähän mikään ei niistä ole toistaan parempi, ainoastaan laajempi. Tavallaan uudempi mindset pitää sisällään kaikki vanhat, mutta laajentaa sitä ja lisää uusia näkökulmia.

  No mutta siis, miten tulla toimeen vanhojen mindsettien kanssa, kun ne vaikuttavat suoraan omaan työntekoon? Haluaisin toimia laajasti ja uusia asioita kokeillen (jotkut niistä toimii, toiset ei, mutta sitten opitaan taas uuta), mutta joudun supistamaan toimintaani todella kapealle alalle. Ja turhaudun siihen, kun nuorten ja opettajien maailmankuvat ovat niin erilaisia, ja usein toimin puskurina heidän välissään. Onko jollakin antaa vinkkejä, miten tulla toimeen rajoitetuissa ja kankeissa kaavoissa vanhan mindsetin kanssa? Vai onko ainoa vaihtoehto vaihtaa työpaikkaa? Ei ole kyse ihan pikkujutusta, sillä olen ajanut itseni jo kahdesti burnoutiin... Ja syynä on just nuo kankeat rajat ja oman toiminnan kapea-alaisuus.

  VastaaPoista
 11. Liisa: Kiitos hyvistä kommenteista! Sijoitusta puhtaampaan ravintoon ei mielestäni voi mitata vain välineellisissä hankinnoissa ja ruoan hinnassa. Yleensä kun ravinto tehostuu ja elimistö oppii hyödyntämään sitä, sitä tarvitsee huomattavasti entistä vähemmän.

  Koulumaailmasta ja maailmankuvista...instituutiot ja järjestelmät muuttuvat kun ihmiset muuttuvat, muuta tietä ei valitettavasti ole - ja ihmiset muuttuvat kun elinolosuhteet ja ympäristö muuttuvat niin paljon, että vanhojen oppien soveltumattomuus käy ilmeiseksi ja tuska kasvaa riittävän suureksi. Tämä on se logiikka joka ajaa kehitystä eteenpäin. No pain, no gain.

  Jos koet sisäisiä ristiriitoja, niin miettisin toimenkuvan vaihtoa siihen, jossa saisit käyttää omaa mindsettiäsi uuden luomiseen - eikä vain ongelmien ratkomiseen.

  VastaaPoista
 12. Mutta toisaalta, ei aina kannata alkaa vaihtamaan paikkaa. Uudistukset tuollaisissa laitoksista lähtevät usein yhdestä ihmisestä. Vahvuus ja rohkeus tuoda omia uusia näkemyksiä saattaa ärsyttää, mutta minusta on hienoa että olet uskaltanut tuoda niitä julki. Meidän koulussa oli aikoinaan "erilainen" opettaja joka teki oppilaitten kanssa kaikkea hauskaa, ja opin häneltä hyvin paljon. Hän muutti ratkaisevasti koulun ilmapiiriä(vaikka olikin eri mieltä monista asioista muiden opettajien kanssa), ja olisi ollut sääli, jos hän olisi lähtenyt pois jonnekkin missä jo valmiiksi kaikki ovat samaa mieltä. Meiltä oppilailta olisi jäänyt paljon paitsi. Tosin se, että ärsyyntyy siitä jos muut eivät "tajua" tai ovat eri mieltä,tai yleensäkin systeemien kankeus, kannattaa tunnistaa ja tarkkailla, voisiko niihin asioihin suhtautua jotenkin toisin. Rakastan zen-viisautta: Tilanne/Ihminen, joka sinua eniten ärsyttää, on paras opettajasi.

  t. Ansku(joka päkertää samantyyppisten asioiden kanssa päiväkotielämässä)

  VastaaPoista
 13. Onko joku kokeillut onnistuuko cashewkerman tekeminen yleiskoneella?
  vai tarviiko hommaan tehosekoittimen? Mulla kun ei moista ole.

  VastaaPoista
 14. Minä en allekirjoita montaakaan asiaa tässä blogissa, mutta siinä oon kyllä samaa mieltä, että elämän ja elämisen yksinkertaistaminen (menojen pienentäminen, antikulutttaminen yms) on ihan oikeasti aivan mahtava asia. Huomaa miten vähällä sitä oikeasti pärjää, eikä jossain vaiheessa edes koe tarvetta ostaa enää mitään uutta. Aikaa jää paljon enemmän ulkoiluun ja ihan oikeeseen vapaa-aikaan. Mulle tämä herääminen tuli jotenkin No Impact Man -dokumentin kautta, kun satuin sen katsomaan (ja luin kirjan!). Mietin, että kuinka yksinkertaisesti ne elikään ja kuinka onnellisilta ne vaikutti!

  VastaaPoista
 15. Liisa: Vai onko ainoa vaihtoehto vaihtaa työpaikkaa? Ei ole kyse ihan pikkujutusta, sillä olen ajanut itseni jo kahdesti burnoutiin... Ja syynä on just nuo kankeat rajat ja oman toiminnan kapea-alaisuus.

  Onko niin että kehosi /mielesi reagoi burnoutilla tilanteeseen, jossa et koe voivasi työskennellä juuri niin kuin itse haluaisit. Jos ihminen tekee jotain, jonka sisimmässään tietää olevan vastoin omaa ihannettaan / viihtyvyttään / arvomaailmaansa, niin ennen pitkää kroppa viheltää pelin poikki sairastumalla. Niin viisas on ihmiskroppa! Kunnioittakaamme sen viestejä!

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...