Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

5.7.2010

Mattopesulle, mansikkaan...

Jatketaan hieman kuuman kesän teemoilla.

Purkista otettavat D-vitamiinit ovat osaltani jääneet todella vähälle viime aikoina. Olen ollut auringossa ehkä hieman liikaa, enkä varmaan ikinä ole ollut näin ruskettunut. Aurinkorasvana minulla on kookosöljy, sisäiset ravinteet puhukoon puolestaan. Aurinko on ihana, mutta kuumuus etenkin kaupungissa ahdistaa, etenkin jos joutuu kesäautoni rattiin = saunaan. Kesä on todellakin pittan (tulen) aikaa ja huomaan ajoittain itselläni pitta-oireita, kuten hyperaktiivisuutta ja vaikeutta hiljentyä niinkuin ennen. Pakkaani sekoittavat myös erilaiset (tosin miellyttävät) stimulantit ja nukkumis/ruokailu jne. rytmit ovat menneet viime aikoina miten sattuu. Katsotaan mihin tämä vie. Pidän itseäni kuitenkin kohtuu-tasapainoisena.

Kesä kyllä menee ihan h-u-r-j-a-a vauhtia. Vielä toukokuussa nautin olemisesta ja tyhjästä kalenterista, mutta nyt lähes jokainen kesäviikonloppu on buukattu ilman, että olen yrittänyt/suunnitellut mitään. Nämä meiningit eivät kuitenkaan ole mitenkään pakkopullamaisia, häitä tms, vaikka häitäkin on moneen junaan. Vaikka nyt on menoa ja meininkiä enemmän kuin tarpeeksi, muistelen myös kaiholla viime kesää, jolloin olin hyvin yksin näiden asioiden kanssa. Kävin ayurvedakurssia, luin ja luin, fiilistelin, opettelin meditoimaan, söin laadukkaasti ja nautin. Opiskelin olemista. Nautin edelleen ehkä yksinolosta kaikkein eniten.

Ihan must juttu viime kesänä on mansikanpoiminta luomutilalla Hämeenkyrössä. Vuoden takainen kuva tässä.


Ensi viikolla vuorossa on sama reissu, jälleen vuoden vanhentuneen (ikinuoren) super-mummuni kanssa, jonka askel tuntuu menevän kovempaa päivä päivältä. Superfoodien ja hengittämisen (syvä) ohella hän on innoissaan myös paljasjalkakävelystä (jota jopa lääkärit ovat suositelleet!). Myös hanavesi ei kuulemma enää maistu, kun on tottunut pimag-veteen.

Tänään olin mummuni ja serkkuni kanssa mattopesulla ja syömässä kasvisravintola Gopalissa. Mummuni on kyllä hauska näky, kun lähes 90-v jaksaa pestä mattoja ja olla ihan mukana nuorempien meiningeissä. Kasvisravintola oli kuulemma elämys ja ruoka oli todella hyvää, vaikka näyttikin hieman epäillyttävälle. Ihan huippua.
Matonpesupaikalta voi siis bongata jopa tämännäköisiä miehiä (sinkku-serkkuni:))! "Postmodernit" aktiviteetit näkyvät yllättävissä tilanteissa. Eilen ollessani rannalla seuralaiseni kanssa, pusikosta ryntäsi eräs nuori jätkä syöttämään sorsia ison leipäpussin kanssa. Erikoista tilanteessa oli se, että tämä jätkä ei olisi vähempää voinut näyttää sorsansyöttäjältä lävistyksineen, "kovis"-lookkineen sekä tupakka kädessä. Tilanne oli jotenkin niin uskomattoman koominen mutta mahtava. Lisää näitä hätkähdyttäjiä!

16 kommenttia:

 1. Musta tuntuu, että mulla on nyt meneillään samanlainen kesä, kuin sulla oli viime vuonna =)
  Olen, luen ,syön, nautiskelen ja voisin alkaa opettelemaan meditoimista.. Hieno fiilis!

  VastaaPoista
 2. Mulla sama juttu; puolen vuoden puhtaan oikean ruuan jälkeen on meditoimisen opettelun aika... Tiedän, että matka ei omalla kohdallani tule olemaan helppo, mutta koen olevani valmis ja kovasti innoissani!

  Välillä tämän yksin asioiden pohdiskelu ahdistaa, mutta toisaalta yksin tämä matka on tehtävä. Tsemppiä saa Heidin (ja monen muunkin) ihanista blogeista; näitä lukemalla tajuaa, ettei oikeasti ole yksin, meitähän on jo monta! :)

  Nauti Linda matkastasi! :)

  VastaaPoista
 3. Iih, ihanaa! Mattopyykille kun pääsisi! Laitan meiliä tulemaan tässä parin päivän sisällä, on ehkä kilometrin verran asiaa! Ihanaa kesäpäivää :)

  VastaaPoista
 4. Aaah, luomumansikoita!

  Hiljentyminen ja itseensä tutustuminen ja varsinkin sen oman oikean itsensä LÖYTÄMINEN vaatii aikaa. Eikä aina se, mihin matkallaan törmää, ole kovin miellyttävää, mutta kun ne asiat hyväksyy ja tiedostaa, ts. pystyy ikään kuin sivullisena tarkkailemaan omaa käytöstään tai negatiivisia ajatuksiaan, sen kummemmin niitä murehtimatta, on jo pitkällä. Kun menee ensin sisälle itseensä, voi sieltä tulla sitten entistä ehompana ulos! Itselleni on käynyt juuri niin. Kun hiljentymisen tarve viime talvena oli kaikkein voimakkain, tuntui, että kuinka sitä enää voi olla tekemisissä kaikkien niiden ihmisten kanssa, joiden kanssa on tähän mennessä aikaa viettänyt, kun he ajattelevatkin asioista niin eri tavalla??? Kun pääsee pidemmälle, huomaakin että olemalla vain oma itsensä, kaikki sujuu. Ei tosiaan tarvitse enää esittää mitään vaan voi vain olla. Ei tarvitse välittää mitä muut minusta ajattelevat ja usein olenkin huomannut, että suhde on lähentynyt ja parantunut entisestään, kun olen itse muuttunut ja löytänyt itseni :). Upea juttu!

  VastaaPoista
 5. Mietin, että kuinka uskallat olla ilman muuta aurinkosuojaa niin paljon auringossa? Mä oon hyvin varovainen, koska sen verran monella tutulla on ihosyöpä tullut. Toki muutenkin itse inhoan auringossa oloa, ettei sinänsä oo hätää :) Normi myrkky-aurinkosuojia en tokikaan iholleni laita, mutta luonnonkosmetiikkaa kylläkin.

  Tuollaisen matonpesupaikan ottaisin mielelläni nurkille!

  VastaaPoista
 6. Hih, täälläkin lienee yksi edellisten kommentoijien kaltainen! Hauskaa huomata että meitä onkin varmaan tosi paljon... :)))

  VastaaPoista
 7. Kiitos Leende =)

  Itselläkin on välillä sellainen tunne, että on yksin näiden asioiden kanssa.. mutta tottahan se on, että yksin tämä matka on tehtävä.

  Mukavaa kun täältä netin kautta löytyy samanhenkistä porukkaa, omasta kaveripiiristä kun ei sellaisia löydy.

  Myös sinulle Leende mukavaa "matkaa" =)

  VastaaPoista
 8. Mua vähän epäilyttää tuo pelkän kookosöljyn käyttäminen aurinkosuojana jos on paljon auringossa... onko siitä tarpeeksi suojaa? En meinaa, että niitä normaaleja aurinkosuojamyrkkyjäkään kannattaisi iholle laittaa, mutta ehkä jotain luonnonkosmetiikkaa :) Seuraukset auringosta voi näkyä iholla/tulla esille vasta vuosien päästä.

  Ihana mattojen pesu paikka!

  VastaaPoista
 9. Ihme juttu kun ei näy kommentit! Vai ootko sä spärrannu mun ip:n :D

  VastaaPoista
 10. Linda+ muut: Kyllä! Huomaan sitä niin ympärilläni! Nauttikaa olemisesta ja itsenne tutkiskelusta se on parasta! Meillä on ikuisuus aikaa tehdä, eikä se tekeminen oo se juttu, ainakaan heti. Ensin täytyy päästä siihen rauhalliseen olemisen tilaan, jonka jälkeen asiat tapahtuu itsestään.

  Aiju: Todellakin! Ei OIKEASTI kiinnosta YHTÄÄN mitä muut ajattelee ja NYT sen todellakin tietää, mitä se tarkoittaa, vaikka ennen luuli olevansa vapaa.

  Johanna: Kuuntelen kehoani myös siinä. Uskon edelleen, että ihmiset on tarkoitettu olemaan auringossa mahd. paljon. Siitä saa ravinteita ja energiaa ehkä enemmän kuin mistään ruoasta. Mutta tosiaan otinhan hieman pohjaa huhtikuun Egyptin reissussa, jossa käytin aluksi luonnon aurinkorasvaa.

  Kommenteissa oli hetken joku häikkä. Nyt ok :)

  VastaaPoista
 11. Ooh luomumansikka kuullostaa niin hyvältä, voiskin lähteä poimimaan! Kuinka makeeta mansikkaa noi luomut on?

  Mahtavaa kesän jatkoa sulle heidi!

  VastaaPoista
 12. Tervetuloa mansikkaan, ovat mansut kasvaneet jo tosi isoiksi!

  Tuoreet luomumansikat maistuvat taas pitkästä aikaa ihan taivaallisilta, kun omat mansikkavarastot hupeni pakastimesta jo kevättalvella ja nyt on joutunut turvautumaan kaupan pakastemansikoihin. On se maku kyllä ihan toista luokkaa.

  VastaaPoista
 13. Tuosta aurinkorasvan käytöstä, luulen että ensin pitää kyllä vuosi pari tankata ravinteita ennen kuin uskaltaa varman päälle luottaa vain kookosöljyyn.
  Että jos epäilette ihmiset vähänkin että toimiiko se keho nyt auringossa, niin välttäkää liikaa auringonottoa tai suojautukaa vaattein ja hatuin!! Kukaan ei varmasti halua ihosyöpää!

  VastaaPoista
 14. Noista aurinkorasvoista. Eikös sellaisia tutkimuksia ole ollut, että ihosyövät ovat lisääntyneet roimasti sen jälkeen, kun ihmiset alkoivat käyttää aurinkorasvoja. Kyseisistä tutkimuksista ei vaan tietenkään haluta juuri melua pitää, sillä pyöriihän aurinkovoitessa miljoonabisnes. Aurinko kohtuudella nautitttuna tuskin on kenellekään haitaksi.

  VastaaPoista
 15. Antti heikkilän jostain kirjoituksesta luin, että auringosta ei ihosyöpää niinkään helposti tule... ristiriitaista tietoa on niin paljon, niin paljon. Sieltä ja täältä viidakosta jokainen sitten joutuu / saa ne omat juttunsa valita, vapauden mukaan.

  VastaaPoista
 16. Varmaan niistä tavallisista aurinkorasvoista tuleekin vaikka mitä, mutta kuka niitä nyt iholleen edes laittaisi. Mulla valitettavasti on tiedossa montakin, joiden ihosyövän oletetaan (ei kai sitä tarkkaan voi tietää) tulleen auringosta.

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...