Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

20.7.2010

Kokonaiskuvaa ja sen osa-alueita

Olen superkiitollinen ja onnellinen siitä, että saan olla levittämässä tätä elintärkeää tietoutta Suomessa koskien raakaravintoa, tietoisuutta, ayurveda-lääketiedettä ja ties vielä mitä. Vaikka en ole käynyt virallisempia kouluja, olen saanut auttaa lukuisia ihmisiä. Ei se tiedon määrä vaan se oma tasapaino ja varmuus siitä, miten siihen oikeasti pääsee. Vaikka tietäisi tasan tarkkaan miten pitäisi syödä ja elää, on se käytännön toteutus usein eri. Siksi olen alkanut (tai päätynyt) pitämään näitä Raw iltoja, joissa kokee käytännössä ruokavalion merkityksen; "Runsaan syömisen jälkeen ei olekaan ähky olo!" Samalla kerron meditaatiosta ja siitä, että muutos on todellakin mahdollista ja että SE KOSKEE IHAN JOKAISTA.

Saa nähdä, mitä näistä illoista vielä kehkeytyy. Eilisen Padasjoki-päivän aikana minulta kysyttiin pariinkin otteeseen, mitä teen työkseni (paikallislehden toimittaja sekä eräs iltaan osallistunut nainen, jolle en ollut ennestään tuttu). Tähän vastasin hieman häkeltyneenä, että "No tätähän mä teen NYT, mutta todennäköisesti jotain ihan muuta (vielä parempaa) jonkin ajan päästä". Elämä on jatkuva muutos ja on aika kreisiä ajatella, että tekisi samaa juttua kuin nyt vuosien päästä. Ihmiset, jotka jumittuvat (epätyydyttäviin) töihin eivät usein edes uskalla ajatella mitään parempaa vaan ehdollistavat mielensä ajattelemaan, että heillä on nyt "turva", koska heillä on työpaikka. Näin ollen tulevaisuus on vähintäänkin sitä samaa (puurtamista).

Sen verran tulevaisuudesta voin sanoa, että olen keskittymässä vielä laajempiin kuvioihin. Yhden suuntauksen opit ovat out, kuten pelkkä ayurveda, raakaravinto, henkisyys, psyyke, liikunta jne. Kaikista voi poimia ne olennaisimmat ja parhaat jutut ja liittää ne suurempaan kokonaisuuteen. Kaikkein olennaisinta on ihmisen tietoisuuden kehittäminen ja nämä edelliset ovat työkaluja siihen. Mitä useamman huomio, sen parempi ja toki mitä syvällisemmin tietää eri osa-alueista, sen parempi. Kokonaiskuvan hahmottaminen on kuitenkin tärkeintä.

Kokonaiskuvan alla olen "erikoistunut" raakaravinnon ohella ayurvedaan, joka kyllä jaksaa ihastuttaa päivä päivältä. Se vaan on samaan aikaan niin "henkinen" ja "järkevä". Loistavaa teoriaa, jonka toimivuuden saan todeta jatkuvasti sekä tuttavilla että etenkin itsellä. Otin ayurvediset opit mukaan elämääni reilu vuosi sitten ja tasapainottanut sekä kehoani että mieltä hyvää vauhtia. Tasapainotuksesta kertoo mm. tietoisuuden kasvaminen, pysyvästi negatiivisten ajatusten poisjääminen, maadoittuminen (mm. tasapainotesti magneeteilla kertoo), levon ja työn (tai meditoinnin ja biletyksen) tasapaino, stressittömyys, ruoansulatuksen parantuminen, veren puhdistuminen elävän veren kuvassa. Mitä olet sisältä, se heijastuu suoraan ulos - ja tuloksen voi nähdä ulospäin kohdistuneessa toiminnassani.

Vaikka analysoin ja hoidan itse itseäni, uskon silti myös asiantuntijoiden ja kokemuksen voimaan.  Kaikkia tarvitaan ja its all included! Kävin tammikuussa vanhempieni kanssa Hattulasta Arja Skalskin ayurvedisesta pulssiluennassa, jossa havaittiin selkeää pittan heikentymistä eli ruoansulatuksen tehon heikentymistä = huono juttu. Kapha oli noussut Pittan paikoille. Samoin sapessani oli jotain häikkää. Tulin vastikään seuranta-analyysista (joka on hyvä tehdä puolen vuoden päästä) ja I LOVE IT! Doshani ja pulssini olivat todella vahvoja ja kaikki olivat tehokkaita ja omilla paikoillaan. Ruoansulatus toimii tehokkaasti ja sapen epätasapainotila oli lähes korjaantunut.

Arja epäili ensimmäisellä kerralla raakaravinnon toimivuutta. Hänellä itsellään ja monella muullakin on ollut huonoja kokemuksia elävän ravinnon kokeiluista ja pittadosha on heikentynyt ja näin ollen kokeilu on pitänyt lopettaa. Se onkin juuri se, että nykypäivänä asia on totaalisen eri kuin vaikka 80-luvulla, jolloin raakaravinnon määritelmä ja opit olivat melko suppeita. Nyt pysty havaitsemaan, että raakaravinto todellakin toimii myös haastavemmilla vatatyypeillä, jos se on koostettu oikein! Blenderit, smoothiet ja suklaat eivät ole ihan turhia keksintöjä. Helmet vaan pitää löytää täältä kaiken saastan keskeltä. Ja oikeat tyypit varmasti löytävät ne - puhdistavat itseään, kehoaan ja mieltään - ja sitten alkaakin "hieman" isompi puhdistus.

Olin jo ennen konsultaatiota tietoinen siitä, että olen syönyt liikaa kaphaa nostavia ruokia; rasvoja, pähkinöitä jne ja Arja vahvisti epäilyni, mutta: vielä ei ole hätää. Kaikki doshat olivat paikoillaan, mutta jos en kiinnittäisi asiaan mitään huomiota, niin kapha nousisi kyllä hitaasti ja varmasti ja sitten se olisikin jo hankalampi korjata. ENNALTAEHKÄISY ON SE JUTTU! Ei se, että odotamme vaivaa tai oiretta vaan se, että otamme vastuun itsestämme, sekä kehosta että mielestä. Etenkin mielestä, joka ensisijaisesti määrittää valintamme. Meditaatio on ehdoton juttu ja koska hyssyttelyn ja suosittelun aika on ohi, niin sanon nykyään asiakkaille, että "meditaatio on välttämätöntä", jotta he ottaisivat sen vakavasti. Se on kuitenkin niin älyttömän pieni aika täällä suoritusyhteiskunnassa. Ja sen toimivuus vaan pitää itse todeta.

Raskaampien rasvojen ja proteiinien sijaan kehotyyppini saa syödä hedelmiä/vihanneksia suuria määriä lihomatta. Tahinin sijaan uusi herkkuni onkin omenat ja mangot nautittuna Toco-kastikkeella (ohje myöhemmin...) Ehkäpä pääsen itsekin opiskelemaan pulssiluentaa, time will tell!

Tässä meditoivat, ekoshoppailijat "integraalihipit"

12 kommenttia:

 1. "Yhden suuntauksen opit ovat out, kuten pelkkä ayurveda, raakaravinto, henkisyys, psyyke, liikunta jne. Kaikista voi poimia ne olennaisimmat ja parhaat jutut ja liittää ne suurempaan kokonaisuuteen. Kaikkein olennaisinta on ihmisen tietoisuuden kehittäminen ja nämä edelliset ovat työkaluja siihen. Mitä useamman huomio, sen parempi ja toki mitä syvällisemmin tietää eri osa-alueista, sen parempi. Kokonaiskuvan hahmottaminen on kuitenkin tärkeintä."

  Oli kyllä niin hyvin sanottu :) Itse kanssa kiinnostunut just noista kaikista mainitsemistas, mutta en osaa luokittautua "mihinkään" tai "miksikään" vaan poimia kaikesta ne parhaat ominaisuudet, mitkä itselle tuntuu hyvältä. ja kasvaa niissä jotka ei vielä tunnu niin hyvältä... :) Oon opiskellut ayurvedaa nyt kesällä, ja se tuntuu monella menevän liian ehdottomaksi. Ehdottomuus taas ei itsestä tunnu hyvältä missään tai kelleen. Vissiin sitä rationalismia :) Ilolla seuraillaan tätä blogia jatkossakin !

  VastaaPoista
 2. Juuri näin minustakin!

  Samahan se pätee uskontoihin. Kaikista löytyy samat tärkeät asiat; rakkaus, henkisyys, sielu/itse, suurempi universaali voima (jumaluus/jumala/-t, miksi sitä ikinä haluaakin kutsua). Asiasta kuin asiasta löytyy puolensa, mutta eikö ole tärkeintä keskittyä positiivisiin asioihin :)

  Ehdottomuus pois ja positiiviset itselle sopivat asiat voi poimia asioista, uskonnoista ja mistä tahansa! Oikea totuutta ei ole!!

  Ja kiitos vielä eilisestä! Oli todella antoisa ilta :)

  VastaaPoista
 3. Ihana kirjoitus, kiitos. Näin mäkin ajattelen.

  Mutta tuosta raakasuklaasta piti kysymäni. Oletko törmännyt sen kohdalla mihinkään negatiivisiin vaikutuksiin? Mä olen tehnyt sitä nyt useamman kerran ja olen huomannut ikäviä "sivuoireita". Olen tullut levottomaksi, ahdistuneeksi, hermostuneeksi ja jopa aggressiiviseksi. Olen hyvin herkkä reagoimaan kaikkeen, joten siksi ehkä näin voimakkaan oireet. Googletin asiaa, ja huomasin, että muillakin oli ollut samantyyppistä. Olen ennenkin huomannut, että kaupan tumma suklaakin illalla aiheuttaa sydämentykytystä ja sitä kautta unettomuutta.

  Vatsa on myös mennyt ihan sekaisin, meinasin oksentaa yhtenä iltana raakasuklaata syötyäni ja vatsa oli todella kipeä. Mielestäni en syönyt mitään aivan kauheita määriäkään. Ehkä silti liikaa?

  Pitääköhän jättää koko raakasuklaa pois. Kummaa, että tulee tällaista, kun siitä puhutaan niin terveellisenä :(

  VastaaPoista
 4. "Mutta tuosta raakasuklaasta piti kysymäni. Oletko törmännyt sen kohdalla mihinkään negatiivisiin vaikutuksiin? Mä olen tehnyt sitä nyt useamman kerran ja olen huomannut ikäviä "sivuoireita". Olen tullut levottomaksi, ahdistuneeksi, hermostuneeksi ja jopa aggressiiviseksi. Olen hyvin herkkä reagoimaan kaikkeen, joten siksi ehkä näin voimakkaan oireet. Googletin asiaa, ja huomasin, että muillakin oli ollut samantyyppistä. Olen ennenkin huomannut, että kaupan tumma suklaakin illalla aiheuttaa sydämentykytystä ja sitä kautta unettomuutta. "

  Vastaan nyt oman kokemukseni kautta, vaikka en Heidi olekaan :) Eli kyseessä saattaa olla kofeiiniyliherkkyys! Raakakaakaohan sisältää kofeiinia, joten erityisen kofeiiniherkille se ei välttämättä sovi muista terveysvaikutuksistaan huolimatta. Itselläni unitilanteeseen on huomattavasti vaikuttanut KAIKEN kofeiinin, myös suklaan ja vihreän teen, poisjättäminen. En vieläkään nuku niin hyvin kuin pitäisi, mutta iltainen levottomuus, sydämentykytys ja painajaiset ovat vähentyneet merkittävästi kofeiinilakon myötä. Olen myös pystynyt nukkumaan pitempiä jaksoja yhteen menoon kuin aiemmin ja unenlaatukin on parantunut.

  Toki uniongelmiin ja vatsakipuiluun voi vaikuttaa moni muukin seikka kuin raakasuklaa, mutta minulla ainakin se on osoittautunut yhdeksi syylliseksi. Vihreän/mustan teen tilalle yrttiteetä ja kaakaon vaihto carob-jauheeseen, joka on aika lyömätön suklaankorvike, niin uniongelmat voivat helpottaa. Itse tykkään näistä korvaavista vaihtoehdoista maun puolestakin jopa enemmän kuin kofeiinipitoisista vaihtoehdoista. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan täyttä kofeiinittomuutta, minulla ainakin tulokset näkyivät tosi pian, parin päivän sisällä! Tosin tämäkin varmaan vaihtelee yksilöittäin, eli kokeilua ei varmaan kannata heti lopettaa, vaikka ei ihan heti tuloksia saisikaan. Haitalliset aineet kiertää elimistössä jonkin aikaa, mutta huomaat varmaan muutoksen niiden poistuessa, jos (osa)ongelmana tosiaan on kofeiiniherkkyys.

  VastaaPoista
 5. Heidille vielä:

  "Arja epäili ensimmäisellä kerralla raakaravinnon toimivuutta. Hänellä itsellään ja monella muullakin on ollut huonoja kokemuksia elävän ravinnon kokeiluista ja pittadosha on heikentynyt ja näin ollen kokeilu on pitänyt lopettaa. Se onkin juuri se, että nykypäivänä asia on totaalisen eri kuin vaikka 80-luvulla, jolloin raakaravinnon määritelmä ja opit olivat melko suppeita. Nyt pysty havaitsemaan, että raakaravinto todellakin toimii myös haastavemmilla vatatyypeillä, jos se on koostettu oikein! Blenderit, smoothiet ja suklaat eivät ole ihan turhia keksintöjä."

  Minulla on kuvauksesta päätellen myös pitta ollut aika alhaalla pitkän aikaa. Aina kun lisään raakaravintoa, myös vatsakivut tuppaavat lisääntymään ja tuntuu, ettei vatsa jaksa sulattaa etenkään raakoja vihanneksia, niin terveellisiä kuin ne kai muuten olisivatkin! Niinpä olenkin toistaiseksi ryhtynyt syömään suurimman osan "kovista" juureksista ja vihanneksista (porkkanat, lantut, punajuuret, kaalit jne.) kypsennettynä. Vihreää menee kuitenkin kypsentämättömänä juurikin smoothiessa joka aamu! Samoin blendattuja hedelmä-marja-siemen-pähkinä-tuorepuuroja pystyn nauttimaan ongelmitta. Eli kuten Heidi mainitsit, blenderi on kyllä tosi kätevä vehje, jos on (raaka)ruoansulatusongelmia. Voisihan juureksiakin blendata, mutta itse tykkään syödä myös kiinteätä ravintoa, ja siksi siis yleensä höyrytän ne. Jotenkin se tuntuu myös sopivan vatsalle parhaiten nyt. Kehoa kuunnelleen mennään :)

  VastaaPoista
 6. Raakasuklaa voi hurjien ravinteiden vuoksi olla voimakas stimulantti etenkin jos kehossa on epätasapainotiloja. Kofeiinimäärät ovat hyvin pieniä joten niistä tuskinpa johtuu. Enemmän veikkaisin hurjia ravinnemääriä, kuten magnesiumia, joita saa samassa paketissa (yhtäkkiä) todella paljon. Kehoa kuunnellen, pienien määrien kanssa liikeelle. Suosittelen myös raakakaakaon vähentämistä ja korvaamista suklaassa miedommalla carob-jauheella sekä muilla jauheilla (mesquite, lucuma, rice bran jne)

  Solveig: Kiitos kommentistasi. Tosi monella on alhainen pitta eli heikko ruoansulatus. Kehoa kuunnellen siis :)

  VastaaPoista
 7. Kiitos heidi blogista!

  Haluisin kuulla, että mikä on hyvän sukupuolielämän merkitys näissä ayurveda ym. jutuissa? Tarviiko siis seksiä? :)

  VastaaPoista
 8. Heidi: Mulle ravitsemusneuvoja suositteli täyttä kofeiinittomuutta, eli pienimmätkin kofeiinimäärät veks. Tosin olen kyllä ilmeisesti äärimmäisen kofeiiniherkkä (esim. en voi juoda kahvia ollenkaan, kun vatsa menee välittömästi kuralle, tulee sydämentykytystä ja kauhea hiki puskee pintaan). Itselläni olen kokenut kofeiinittomuuden toimivaksi, mutta voi hyvin olla, että jollain muulla raakasuklaasta saadut oireet johtuvat jostain muusta! Onhan se varmasti aika tiukkaa tavaraa, jos ei ole ennen tottunut moiseen.

  VastaaPoista
 9. Heidi, tiedätkö kenen oppeja ajat eteenpäin? Itsekin olin kiinnostunut New agesta, kunnes aloin ottaa hieman selvää taustoista. New agen taustalla oli satanisti Helena Blavatsky, jonka opetuslapsi Alice Bailey perusti New Agen. Opetuksia alkoi seuraamaan eliitti, josta itsekin olet puhunut. Semmoinen juttu vaan, että eliitti juuri ajaa uutta aikaa ja maailmanjärjestystä eteenpäin. Jos tavallinen ihminen luulee olevansa "valon" puolella, niin noita taustoja tutkimalla saa tietää, että "valo" onkin lusiferista valoa. Sitäkö ihmiset haluavat edistää? :/

  http://maallikkoapuri.blogspot.com/2010/03/yk-lucis-trust-new-age-ja.html

  VastaaPoista
 10. Kaukana lusiferista! :) Eiköhän tässä puhuta omista näkemyksistä eikä muiden opeista...

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...