Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

11.7.2010

Henkinen keskus ja miehet

Olen tehnyt selkeän havainnon ainakin täällä nettimaailmassa sekä omassa lähipiirissäni. Tietoisuuden kasvu, luovuus, uuden omaksuminen, avoimuus, tunteiden vapauttaminen, muutos jne. koskevat enimmäkseen naisia muutamia poikkeuksia lukuunottamatta. Miehillä ei ole helppoa tässä ajassa tai he omaksuvat näitä asioita paljon hitaammin. Maskuliininen, rationalismin ja vasemman aivopuoliskon käytön aikakausi on päättymässä. Nyt on pakko alkaa vapauttamaan tunteita ja löytämään sisäinen intuitio. Pelkkä järjen ja pinnallisen mielen käyttö on suppeaa ja etetenkin hetkellisten mielihyvää tuovien asioiden perässä juokseminen materialismista puhumattakaan.

Olen puhunut todella paljon tasapainosta. Keho-mieli-sielu. Meillä ei siis (sittenkään) ole pelkkää fyysistä kehoa ja tietoista mieltä, vaan todella laaja, tiedostamaton mieli, alitajunta, sielu tai tietoisuus mitä nimeä sitten ikinä haluaa käyttääkään. Järjen käyttö, looginen päättelykyky, älykkyys jne, liittyvät vasemman aivopuoliskon käyttöön. Se on meillä kaikilla tässä yhteiskunnassa ylikuormittunut. Uusi aika mahdollistaa, tai oikeastaan jopa pakottaa meidät valjastamaan myös oikean aivopuoliskon käyttöön. Herkät, intuitiiviset ihmiset saavat nyt olla aitoja itseään, eikä näkymättömän maailman oireita tarvitse tukahduttaa (jopa lääkkeiden avulla). Tietoisuuden kasvu liittyy siihen, että kehittämme molempia aivolohkoja sopivassa suhteessa. Samalla meidän pitää olla terve fyysisesti, emotionaalisesti, henkisesti..Meillä pitää olla oikeanlainen moraalikäsitys ja hyvä itsetunto. Kun tasapaino eri osa-alueet huomioiden alkaa olemaan kunnossa, alamme kiinnostumaan ympäristöstä ja suuremmista kokonaisuuksista ja pääsemme yhä enemmän kohti lähemmäksi sitä, mikä on elämässä olennaista. Prosessin myötä luonnollinen tila alkaa olemaan myös pelkkä oleminen tekemisen sijaan. Elämä muuttuu todella helpoksi :)

Etenkin miehillä tämän henkisen keskuksen avaaminen vaatii yleensä suurempaa työskentelyä. Hiljentyminen ja sitä kautta egon haluista ja uskomuksista irti päästäminen, meditaatio ja luonto ovat parhaita työkaluja. Ehkä parhaita avaajia ovat toiset ihmiset, mahdollisesti etenkin tietoisuuden tiellä olevat naiset.  Kun pystymme samaistumaan tiettyihin henkilöihin, myös heidän ajatuksensa alkaa kuulostaa järkeviltä. Kukaan ei usko pelkkää hippiä mutta jos tällä on koululääketieteen koulutus eli ns. uskottavuutta niin asia on totaalisen eri. Ihmisen ulkoinen olemus on todella tärkeä uskottavuuden mittari. Olen itsekin havainnut herättäväni kummastusta eri maailmankuvissa olevien ihmisten keskuudessa: "ei tuo kyllä ihan hipiltäkään näytä...." Tässä ei todellakaan ole kyse mistään "takaisin luontoon" -liikkeestä, vaan siitä, että käymme läpi tiettyjä vaiheita. Egon kasvattaminen ja tasapainon löytäminen ovat jokaisen kasvuprosessia. Evoluutio kehittyy ja ihminen on ehkä tärkein palikka siinä.

33 kommenttia:

 1. Olet nyt, Heidi, aika vaarallisella alueella. Tällainen tunteellinen, runoja ja aforismeja kirjoittava, pehmeitä arvoja puolustava mies, tuntee itsensä herkästi loukatuksi. On meissä miehissä ja naisissa eroja, mutta tuo tuollainen stereotyyppinen käsitysksesi miehen ja naisen eroista joutaa mielestäni romukoppaan. Se on sitten ihan eri asia mitä miehisistä ja naisellisista ominaisuuksista korostaa, mutta minun mielestäni erot ovat tosi pieniä sukupuolten välillä näissä luettelemissasi ominaisuuksissa: "Tietoisuuden kasvu, luovuus, uuden omaksuminen, avoimuus, tunteiden vapauttaminen, muutos jne."

  Tämäkin kuulosti tosi vieraalta: "Ehkä parhaita avaajia ovat toiset ihmiset, mahdollisesti etenkin tietoisuuden tiellä olevat naiset."

  Jatka toki pohdintaasi. Minä en löytänyt itseäni miestä koskevasta luonnehdinnastasi.

  VastaaPoista
 2. Minunkin täytyy sanoa, että kyllä tosi miehet pohtivat myös näitä asioita, esim. foodit.fi-foorumilla, samoin kuin yleensä terveyteen ja ravitsemukseen liittyen valtakunnan tasolla käytävässä keskustelussa. Näkisin, että pohdiskelu (tai pohdiskelemattomuus) on ennemminkin kiinni ihmisten luonteesta, kokemuksista, elämäntilanteesta yms. kuin sukupuolesta.

  VastaaPoista
 3. Heidi!

  Kiitos upeasta blogista!

  Olen kuitenkin aina ihmetellyt tuota tapaasi korostaa ettei sinussa ole mitään samaa kuin hipeissä tai ylipäänsä tiukan rajan vetämistä sinun ja hippien välille. Ettei vain kukaan erehtyisi luulemaan tai kutsumaan sinua sellaiseksi...? Mistä moinen kielteinen suhtautuminen hippeihin?

  Huomaan, että suhtaudut myös (syystäkin) jyrkästi esim. ravitsemussuosituksiin, päättäjiin auktoriteetteihin, markkinatalouteen. Mutta viha vie turhaan voimia...

  Kuka on loppujen lopuksi hyvä ja kuka paha? Ja auttaako "pahoja" että heitä alennetaan tai haukutaan.

  Haluaisin vaan tietää millaiseen elämänkatsomukseen nämä asenteesi perustuvat :)

  Minulla on ollut itselläni ongelmana juuri se, että suhtaudun huomaamattani halveksien ja tuomiten ihmisiin, jotka polttavat, juovat ja oikeastaan tekevät monella tavalla vahinkoa itselleen. Toinen vaihtoehto on sääliminen, mutta en usko että sekään tunnetila on eteenpäin vievä.

  Kun ajatellaan näitä päättäjiä, auktoriteetteja ym. niin liikutaan vähän suuremmissa sfääreissä (vrt. yksilötaso) mutta jokuhan nekin ihmiset on laittanut elämään sellaista elämää mikä omasta näkökulmasta on "pahaa" tai "huonoa".

  Olet aiemmin kirjoittanut, että pääsit yli yksittäisten ihmisten tuomitsemisesta, mutta entä nämä isommat ihmisjoukot? Onko kukaan tahallaan paha tai (rahan)ahne?

  Halusin ottaa asian puheeksi senkin takia, kun omalla kohdallani "pahuuden" ajattelu tuo vaan ahdistusta vaikka sen kuinka yrittäisi sulkea itsensä ulkopuolelle.

  Kaikkihan me olemme osa luontoa, yhtä.. eiks je? Vai ovatko pahat ja hipit asia erikseen?

  - Cherry pie

  VastaaPoista
 4. Vaaralliset vedet tuovat sen mielekkyyden elämään :) Muistakaapa edelleen, että mitä tunteita joku asia herättää TEISSÄ itsessänne. Jos tästä tietoisuuden tilasta kommentoisin, niin henkisyyden kehittäminen ei välttämättä liity pehmeisiin arvoihin, runojen kirjoittamiseen jne. Se on ihan eri asia, toki pehmeät arvot ja avoimuus voivat mahdollistaa paremmin väylän sisäiselle tarkastelulle. Loukatuksi tulemisen tunne liittyy osuu selkeästi aina egoon ja siinä on oppimisen paikka:) Tiedän mistä kirjoitan ja kuten sanoinkin, puhun ja kirjoitan aina omista kokemuksista ja näkemyksistä ja että poikkeuksia on sukupuolista riippumatta.

  Ja kyllä: miehet pohtivat näitä asioita yhä etenevässä määrin, sen vuoksi haluan rohkaista heitä ja antaa heille työkaluja, kuten olen saanut antaa ihan livenäkin (ja josta olen saanut aika uskomattomia tuloksia).

  Hipeistä:) Tiukka raja sen vuoksi, mitä koko hippi-mielikuvaan liittyy. Tämä elämäntapani, arvoni, maailmankuvani on totaalisen eri kuin "hipeillä", ei negatiivisessa mielessä vaan evoluutiovaiheiden ja maailmankuvavaiheiden näkökulmassa. Haluan rohkaista moderneja ns. menestyviä ihmisiä löytämään olennaisen - yksinkertaisen elämän - mutta se ei tarkoita paluuta tekemättömyyteen vaan se uusi palo on edessä jos vaan on valmis päästämään irti. Ja kuinka antoisaa se onkaan!

  En ole tarkoituksella luonut vastakkainasettelua, vihaa jne. paitsi ehkä blogini alkuvaiheessa koin turhautuneisuutta ravintosuosituksia jne. kohtaan. Sen jälkeen olen todellakin oivaltanut sen, että maailmaa ei muuteta negatiivisuuden vaan positiivisuuden kautta. Eikä etenkään vastakkainasettelun kautta, koska kaikki asiat liittyvät toisiinsa, mutta mikään niistä ei ole ainut totuus, vaan osa-totuus. Kun pystyy näkemään laajempia kokonaisuuksia niin ymmärtää, miksi ihmiset ajattelevat niin eri tavalla.

  Kun tietoisuuden tila/taso nousee, niin näkee kaikessa järjen - ja kaikki me todellakin olemme yhtä!

  VastaaPoista
 5. Samoja ajatuksia heräsi kuin muilla kirjoittajilla. En ole itse huomannut omassa elämässäni/lähipiirissäni tällaista jakoa naisten ja miesten välillä, vaan tunnen useitakin miehiä, jotka ovat ihan samoilla linjoilla näissä jutuissa :)

  Myös tuota negatiivisuus juttua olen pohtinut tässä viime aikoina paljon. Sen jälkeen kun on saanut itse olla todella hyväksyvässä ja rakastavassa ilmapiirissä (esimerkiksi joogaretriitillä juuri) niin tajuaa kuinka negatiivisissa porukoissa sitä onkaan joskus ollut, ilman että sitä on edes tajunnut saatika kyseenalaistanut!
  Kaikenlainen negatiivisuus ja suvaitsemattomuus pistää silmään entistä pahemmin ja koko ajan enemmän haluaa tehdä ja ajatella asioita positiivisen kautta :) En silti ole huomannut täällä Heidin blogissa kovinkaan paljon negatiivisuutta pieniä poikkeuksia lukuunottamatta (kuten ehkä tämä teksti). Jotkut ihmiset myös osaavat tuoda negatiivisia juttuja esiin niin että niistä huokuu kuitenkin sen verran suuri positiivisuus ja hyväntahtoinen energia, että se tasapainottaa ;) Matti Rajakylä hyvä esimerkikki tähän!

  VastaaPoista
 6. "Hipeistä:) Tiukka raja sen vuoksi, mitä koko hippi-mielikuvaan liittyy. Tämä elämäntapani, arvoni, maailmankuvani on totaalisen eri kuin "hipeillä", ei negatiivisessa mielessä vaan evoluutiovaiheiden ja maailmankuvavaiheiden näkökulmassa."

  Siis tarkoitatko sitä että hipit mukamas olisivat jotenkin evoluutiovaiheiden takapakissa? Olen eri mieltä, hipit myös samalla tavalla kuin sinäkin kasvavat henkisesti. En tiedä sitten että minkänlainen kuva sinulla on nykyajan hipeistä, tässä suhteessa luultavasti aika väärintynyt.
  Tai sitten jotenkin tulkitsin sanasi tässä väärin.

  VastaaPoista
 7. Hippiydellä tarkoitan lähinnä kiinnittymistä johonkin ideologiaan ja vastustamiseen. En ole itse minkään aktivismin kannalla, koska negatiivisuudella ei paranneta maailmaa pysyvästi ja sillä enemmänkin viedään suunta epäolennaiseen. Toinen juttu on pelkästään se hengailu ja oleminen - keskustellaan, parannetaan maailmaa ja kyseenalaistetaan asioita. Näitä porukoita riittää.

  OLETTEKO KUITENKIN HUOMANNEET, ETTÄ maailmamme keskittyy enimmäkseen ongelmien ratkaisemiseen kuin uuden luomiseen. Itse olen luomassa uutta (toivottavasti olette huomanneet) ja minulla on se impulssi ja olen kiitollinen tehtävästäni, jota nyt vihdoin saan toteuttaa.

  Henkinen kehittyminen ja tietoisuuden kasvu ovat edelleen eri asioita. Joka maailmankuvassa voi kehittyä henkisesti, mutta se ei tarkoita sitä, että sinällään se edistäisi evoluutiota. Ja jokaisissa maailmankuvissa on hyvät puolensa ja jokaisessa maailmankuvassa on syytä kehittyä henkisesti, saada itsensä tasapainoon ja olla positiivinen. Annetaan jokaisen nähdä maailma eri tavalla ja oppia eri maailmankuvissa olevien teksteistä :)

  VastaaPoista
 8. "Annetaan jokaisen nähdä maailma eri tavalla ja oppia eri maailmankuvissa olevien teksteistä :) "

  Ja jos vielä itsekin noudattaisit tätä neuvoasi, niin olisit jo vähän oikeammalla tiellä ;)

  VastaaPoista
 9. Tapasi sortaa hippejä on jotain uskomatonta. Tunnut pitävän heitä ala-arvoisempina kuin itseäsi. Lisäksi tunnut miltei jokaisessa kirjoituksessasi korostavan oman evoluutiosi ja tietoisuutesi ylemmyyttä verrattuna johonkin muuhun. Miksi kaiken pitää olla sinulle vertailua?

  Puhut paljon myös rivien välissä ja sieltä paljastuu hiljaisille sivusta seuraaville paljon sellaista mitä et itse näe oman ajatuskuplasi sisältä. Miksi sinun pitää kirjoittaa kuin teiniX niinku tiiäx se***i. Eikö aikuisen naisen pitäisi osata tuollaisella valveutumisen ja tietoisuuden tasolla puhua oikeista asioista oikeilla nimillä.

  Olen lukenut aika pitkän otoksen blogisi tarjonnasta ja vaikka havaittavissa onkin selkeää "henkistä kehitystä", niin evoluutiosta en voi niinkään sanoa. Onko henkistä kehitystä ja tietoisuuden kasvua taantua teinin tasolle omassa sanavalikoimassaan tai ulosannissaan? Lisäksi miksi tämänkin merkinnän piti olla täynnä stereotypioita ja rinnastusta. Ei kaikki miehet ole samanlaisia. Sinä ole omassa ihanassa prinsessamaailmassasi muovannut omanlaisesi uskomusjärjestelmän, jota hyvin moni sinua valveutuneempi tuntuisi kritisoivan. Miksi? Koska et näe omaa napaasi pidemmälle. Jos tätä tarjontaa markkinoit ja joku vielä sitä ostaa, niin huh huh hellettä - kuka suostuu edes maksamaan?

  VastaaPoista
 10. Jokaisen maailmankuvasta voi varmasti oppia jotakin, mutta toivoisin Heidi että myöskään Sinä et unohtaisi sitä. Mielestäni esimerkiksi ensimmäisessä kommentissa oli hyvää ja asiallista kritiikkiä. Välillä vastauksistasi saa sen kuvan, ettet oikeasti syvenny toisen kritiikkiin: Käännät kritiikin vain kritiikin esittäjään kera hymynaaman. Toivottavasti olet kuitenkin avoin ajatukselle, että lukijasikin saattavat kehittää Sinua ylöspäin, kunhan kuuntelet mitä heillä on Sinulle sanottavana.

  "Muistakaapa edelleen, että mitä tunteita joku asia herättää TEISSÄ itsessänne"

  "Loukatuksi tulemisen tunne liittyy osuu selkeästi aina egoon ja siinä on oppimisen paikka:)"

  Sinulla näyttäisi olevan sellainen individualistinen asenne, jossa kaikki asiat johtuvat vain yksilöstä itsestään? Että kaikkiin negatiivisiin tunteisiin pitäisi reagoida vain muuttamalla omaa asennettaan tai egoaan?

  Me elämme kuitenkin sosiaalisessa yhteisössä, jossa kaikkea ei voi selittää vain sillä "miltä minusta nyt tuntuu".
  On ihan oikein esimerkiksi suuttua rasistisista mielipiteistä, epätasa-arvoisista ideologioista, miehiä halventavista kommenteista ja muista arvostelevista väitteistä...eikä kyse ole siitä että suuttuja olisi henkisesti kehittymätön. Miksi vääryyksiin tunteikkaasti reagoiminen olisi henkistä kehittymättömyyttä ja niiden ohittaminen hymyssä suin henkistä kehitystä?

  Minäkään en löydä itseäni miehiä koskevasta luonnehdinnastasi, mutta Sinulla on toki oikeus määritellä "henkinen kehitys" sillä tavalla kuin haluat.

  VastaaPoista
 11. Huh, taas poltetaan Heidiä roviolla...

  Ihanaa kun ihmiset anonyymeinä uskaltautuu esiin...

  Taas kerran kommenteissa nähdään kirjoitus sen kautta, miten H esittää asian (=jokaisella oma tyylinsä, temperamenttinsa, mitä vikaa?), ei asiaa sinänsä. Miksi?

  On niin totta tuo, mitä Heidi korostaa, että (negatiiviset)reaktionne kertovat vain teistä itsestänne, eivätkä ne (=viha) vie teitä eteenpäin!! <3

  Miksi siis vaivautua (koskaan) ottamaan herneitä nenäänsä, kun ne herneet ei häiritse ketään muuta kuin sua?

  Heidi ei missään vaiheessa "syyllistänyt" miehiä siitä, että he tulevat keskimäärin hitaammin perässä -, tämähän on ihan fakta, jota ei voi olla huomaamatta. <3

  VastaaPoista
 12. Tietoisuuden tason kehittyessä onkin se hauskin juttu, että EI OLE RAJOITTEITA. Kaikki vaiheet sisältyvät prosessiin, eikä tarvitse ajatella auktoriteetteja ja sitä "mikä on hyväksyttävää, uskottavaa jne" kun voi tehdä juuri sitä mitä haluaa! Olen niin teinix ja niin mummox kun vaan haluan. Kuuntelen sexy bitchiä ja opiskelen tietoista evoluutiota, its all included! Markkinointia en ole harrastanut aikakausiin, se on tuntunut tapahtuvat ihan itsestään kun avoimet ja kiinnostuneet ihmiset osaavat OIKEASTI lukea rivien välistä sanomani eikä keskittyä epäolennaisiin.

  Kuten luulin korostaneeni, kerroin tässä teksistä miehistä omasta kokemuksestani ja sanoin, että poikkeuksia on. Miehet ovat HOT vaikka tulevatkin vähän perässä!!! Emmekö halua auttaa heitä???

  Lailal: Niinpä:) Meitä lukijoita ja kirjoittajia on moneen junaan, parhaiten oppii itsestään niistä kirjoituksista jotka herättävät jotain närää sisällä

  VastaaPoista
 13. "On niin totta tuo, mitä Heidi korostaa, että (negatiiviset)reaktionne kertovat vain teistä itsestänne, eivätkä ne (=viha) vie teitä eteenpäin!! <3"

  Minusta on erikoista, että näet kritiikin automaattisesti negatiivisena. Minusta kritiikkin vastaanottaminen on paras tapa kehittyä itsekin. Minkälaista kritiikkiä sitten olisit valmis vastaanottamaan ellet esimerkiksi tätä Sundqvistin kirjoittamaa kommenttia? Kritiikitön tyhjiö ei ole muuta kuin hyvä kasvualusta ihmisten hallitsemiseen ja aivopesuun.


  "Miksi siis vaivautua (koskaan) ottamaan herneitä nenäänsä, kun ne herneet ei häiritse ketään muuta kuin sua?"

  Sen vuoksi, että stereotyyppiset yleistykset, jotka on muodostettu vain asianomaisen henkilökohtaisista kokemuksista, saattaa ihan oikeastikin loukata joitakin. Pitäisi ymmärtää ettei niistä muutamasta kymmenestä tai sadasta minun tuntemastani miehestä voi tehdä yleistystä, joka koskee maailman 3 miljardia miestä.


  "Heidi ei missään vaiheessa "syyllistänyt" miehiä siitä, että he tulevat keskimäärin hitaammin perässä -, tämähän on ihan fakta, jota ei voi olla huomaamatta. <3"

  Kommenttisi ei eroa millään tavalla niistä halventavista stereotypioista missä väitetään naisen paikan olevan kotona, ja millä puolustellaan palkkaepätasa-arvoa ym. ym.

  Miltä itsestäsi tuntuisi, jos joku mies pitäisi blogia, missä hän väittää naisten olevan henkisesti kehityksestä jäljessä miehiin verrattuna? Asennoituen naisiin kuten kehitysvammaiseen, jota pitää sääliä ja auttaa, muttei tietenkään syyllistää ja torua (mikä ikään kuin tekee väitteen hyväksyttäväksi).

  VastaaPoista
 14. Miguel: "Kommenttisi ei eroa millään tavalla niistä halventavista stereotypioista missä väitetään naisen paikan olevan kotona, ja millä puolustellaan palkkaepätasa-arvoa ym. ym." Amen for that :)

  On jotenkin surkuhupaisaa lukea kaikki asiainhaarat huomioonottavan "konsultin" tai voisiko paremminkin luonnehtia "elämäntapa inspiraattorin ala Sarasvuo" kirjoituksia tasapainosta, hyväksymisestä ja kaikkien mielipiteiden oikeellisuudesta. Eihän se toki ole sama asia, että toteaa eräässä sivulauseessaan naisten ja miesten olevan samalla viivalla, mutta kuitenkin toisessa tai kolmannessa kommentissa sujauttaa sanan sinne tai tänne joka vie pohjan koko hommalta.

  Eikä tämä feministien kansanousu ollut jo 80-luvulla ja äärimmilleen vietynyä 90-luvun silikonirinta + I'm so so independent bitch aikakausilla? Kaikkihan me tiedämme, että suurin osa lukijoistasi on naisia, mutta tapa jolla kohtelet miesvähemmistöä on laimeasti sanottuna rasistista ellei jopa seksististä.

  Sinäpä olet niiin kyyhkynen, enkelityttönen, perhonen -> not!

  VastaaPoista
 15. Olen täysin samaa mieltä Miguelin kanssa. Tekstisi paljastaa vanhoillisista asenteistasi sukupuolisuudesta. Ilmeisesti omat piirisi ovat rajoittuneemmat kuin ajatteletkaan, tai kenties huomioit ympäristöäsi puolueellisesti - yleensä on kyse molemmista.

  "Miehet ovat HOT vaikka tulevatkin vähän perässä!!! Emmekö halua auttaa heitä???"

  Miten joku tietoisuudeltaan kehittynyt kokee näin? Puolet ihmisistä saattaa olla henkisesti jälkeenjääneitä, mutta sentään seksikkäitä! En tiedä kuinka moni tällaisella markkinapuheella kokee avuntarvetta.

  VastaaPoista
 16. Vaikka toisiksi viimeisen viestin kirjoittaja haluaakin pysyä anonyyminä, niin hän osoittaa vielä "samaan hengenvetoon" tyytyväisyytensä Hanne-Lotan kommenttiin. Juuri tällaista tekstiä tänne tarvitaan. Juuri tällaista uskaliasta ja rohkeaa keskustelua sen sijaan, että kaikki nöyristelisivät uuden auktoriteetin edessä.

  Haluan korostaa, että olet monasti todennut muiden itsellesi kohdistettujen negatiivisten palautteiden tai kommenttien olevan "teidän itsenne peili". Mutta kuinkas käykään arvon neiti maija-poppasen? Hän kääntääkin sateen paisteeksi loitsunsa avulla käsittelemättä ja ajattelematta liiemmin mitä kritiikissä oli sanottu. Kaikki kritiikki ei suinkaan ole negatiivista vaikka siltä saattaa joskus vaikuttaakin.

  Omasta persoonastasi kaikuu todella raskas "miesviha" tai hmm, ehkäpä tuo oli hieman radikaalisti sanottu, mutta aika loistavaa settiä tuntuu kommenttipuolella herättäneen tämä blogaus: http://quinoaa.blogspot.com/2010/06/kosketus.html

  Voisikohan olla myös niin, että vaikka tämän kaltaiset kommentit voivatkin toimia kirjoittajalle eräänlaisena peilinä, niin myös sinun tulisi katsoa mitä siinä peilissä lukee eikä vain kääntää sitä nopeasti pois ja lakaista maton alle? Et monastikaan tuntuisi noudattavan omia ohjeitasi... vaikeaa selvästikin, oletan? Herääkin kysymys, miksi puhua rohkeasti ja vielä asettaa itsensä sellaiseen asemaan, jossa saa "rohkean" leiman otsaansa, muttei kuitenkaan osaa edes non-verbaalisesti antaa opponentin kaipaamaa vastakritiikkiä.

  Yleisin ja helpoin tapa poistua takavasemmalle on olankohautus ja vaikkapa jokin randomi letkautus "miehet ovat HOT, vaikka tulevatkin perässä". Tuohan oli oikeasti jopa suoranaista miesten henkistä raiskaamista. Sinä tunnut pitävän itseäsi hilloviivasi takia miesten yläpuolella ja jos sinun elämässäsi ei ole sattunut olemaan rakkautta, romantiikkaa ja ruusuilla tanssimista, niin ei taatusti saa muillakaan olla. Tai tietysti saa, jos hieman voi ensin kerätä irtopisteitä omaan kompensaatiota tarvitsevaan kirstuunsa. Mieti nainen mitä kirjoitat ennenkuin painat julkaise -nappulaa.

  VastaaPoista
 17. Olen pahoillani Heidi siitä, että sinulla on ollut huonoja kokemuksia miehistä. Kirjoitithan omien sanojesi mukaan siitä mitä tiedät ja mistä sinulla on kokemuksia.

  Toivon ja rukoilen näin naisena, että sinäkin pääset vielä sille leveleille, että koet ihmiset henkisesti tasa-arvoisina. Kaikkea hyvää sinulle toivottaen.

  VastaaPoista
 18. No niin ihanat ihmiset. Jokainen siis lukee näitä kirjoituksia oman kokemuksen lasit päässä. Jos joku asia tuntuu kolahtavan ikävästi itseen, se heijastaa suoraan omaa tilaa /kokemuksia, esim. jos puhun miehistä, niin (em. kokemuksia omaava) miespuoleinen lukija saattaa peilata asiaa omiin kokemuksiin ja olettaa että asia ja mielipiteeni koskee juuri häntä. Itseasiassa se koskeekin siltä kannalta, että mitä ikinä tunteita kirjoitukseni herättääkin, on ne syytä nostaa tarkasteltavaksi.

  En todellakaan arvostele miehiä tässä kirjoituksessa ja ihmettelen, kuinka sokean väärästi tämänkin voi lukea! Kunhan vaan kerroin omiin kokemuksiin pohjaten, että mielestäni miehillä prosessi menee hieman hitaammin - mitä ihmeellistä siinä on? Juurikin se, että eräät miehet ottavat siitä herneen nenään tukee tätä näkemystä, koska silloin kun on henkisesti vahva, ei todellakaan ärsyynny näistä kirjoituksista.

  Jos itse luen jotain oikeasti halventavaa tekstiä naisista, en todellakaan ota itseeni siitä vaan pystyn näkemään asian taustalle; kirjoittajan omat kokemukset, tietoisuuden taso jne. Jos joku asia ärsyttää, niin se kertoo minusta itsestäni - niinkuin olen korostanut.

  En pidä itseäni feministinä/miestenvihaajana tms. Minulla EI OLE LAISINKAAN HUONOJA KOKEMUKSIA MIEHISTÄ, ehkä enemmänkin naisista, jos niin pitää valita. Sukupuolisuus on neutraalia, mutta kuten kirjoitinkin, sen olen havainnut, että (yleistäen) naiset ovat luonnostaan intuitiivisempia ja henkisesti avoimempia, miehillä taas on vahvempi teoreettinen ajattelu/älykkyys. Molempia TODELLAKIN tarvitaan näinä aikoina ja etenkin niiden tasapainoa. Siksi postaus.

  On huvittavaa, että joku pitää minua jonkunlaisena auktoriteettinä. Tämä asenne kertoo kyllä hyvin paljon kommentin kirjoittajan maailmankuvasta...

  Edelleenkin koska (ainakin toistaiseksi taas) sallin anonyymina kommentoinnin ja tässäkin postauksessa olevan keskustelun muodostumisen uskottavuutta toisi oman nimen käyttäminen kommentoinnissa. Saan NIIN paljon palautetta (positiivista) jatkuvasti, että se joku prosentti, joka ei pysty vielä suodattamaan ajatuksiani on ihan kivaa vaihtelua.

  VastaaPoista
 19. "Jos joku asia tuntuu kolahtavan ikävästi itseen, se heijastaa suoraan omaa tilaa /kokemuksia"

  Olen samaa mieltä Heidi. Se ei silti tarkoita sitä, että kun koen mielipahaa nähdessäni väkivaltaa tai vaikka naisia halventavaa tekstiä, että minun tulisi mennä vain itseeni. Tunteet - tietenkin - tulevat minusta itsestäni, mutta se ei automaattisesti tarkoita sitä, että "vika on vain minun asenteessani tai kehittymättömyydessäni". Vai oletko eri mieltä?


  "Kunhan vaan kerroin omiin kokemuksiin pohjaten, että mielestäni miehillä prosessi menee hieman hitaammin - mitä ihmeellistä siinä on?"

  Siinä on sitä samaa ihmeellistä mitä on muissakin lausunnoissa, joissa ilman parempia perusteluja väitetään vaikka naisten olevan älyllisesti miehiä alemmalla tasolla.


  "Juurikin se, että eräät miehet ottavat siitä herneen nenään tukee tätä näkemystä"

  Huomaatko kuinka maailmankuvasi toimii? Kommenteista suurin osa on tullut naisilta, mutta poimit silti vain ne omiin tarkoituksiisi sopivat kommentit, ja väität sen pohjalta että vain miehet kritisoivat sinua.

  Ainoat miehet (anonyymeistä ei voi sanoa) näyttää olevan minä ja C. Sundqvist, joten oletan että kommenttisi koskee siis meitä. Onko kritiikkimme siis ollut loukkaavaa tai vihamielistä? Olen pahoillani jos näin on, mutta millä tavalla se pitäisi ilmaista, että on eri mieltä kanssasi?


  "naiset ovat luonnostaan intuitiivisempia ja henkisesti avoimempia, miehillä taas on vahvempi teoreettinen ajattelu/älykkyys"

  Ymmärrän kyllä mitä haet tällä, mutta minusta tämä käsitys on vain äärimmäisen stereotyyppinen ja vailla pohjaa. Tuskin moni nainenkaan on sitä mieltä että he ovat älyllisesti jälkeenjääneitä verrattuna miehiin.


  Ymmärrän, että kyse on "vain" Sinun mielipiteistäsi, ja saat luonnollisesti olla mitä mieltä haluat. Varsinkaan kun et suhtaudu kovin positiiviseen sävyyn näihin rationaalisiin perusteluihin, on hyvin vaikea oikeasti keskustella näistä asioista. Halusin kuitenkin kommentoida, koska uskon, että jokainen näkökulma ja perustelu saattaa avata ajattelua ja ymmärrystä, ja voihan olla, että joskus myös Sinä muutat näkemystäsi tässä asiassa :)

  VastaaPoista
 20. Kyllähän se nyt on nähty, että miehillä on yleisesti ottaen vähän vaikeampaa ilmaista tunteita, ja tähän asiaan Heidi halusi antaa vinkkejä ja rohkaisua. Nyt vihdoin tunteiden ilmaiseminen on hyväksi, koska se auttaa meitä kehittymään. Ei tässä sen suuremmasta asiasta ole kyse!

  VastaaPoista
 21. Hassua, miten erilailla ihmiset tulkitsevat lukemaansa. Toisaalta on kuitenkin ilmiselvää, että näin tapahtuu, sillä tulkitseminenhan tapahtuu nimenomaan juuri niiden omien kokemusten kautta. Se jos mikä rajoittaa ihmismieltä, eikä silloin tietenkään pysty näkemään metsää puilta. Keep up the good work Heidi!!

  VastaaPoista
 22. Heidi, kritiikkiä on hyvä tarkastella täysin avoimesti vaikka välillä se tuntuukin turhauttavalta. Hyvin perusteltuihin kriittisiin kommentteihin olisi hyvä vastata myös hyvin perusteluin, eikä tosian tähän tyyliin että "miehet ovat alemmalla tasolla kuin naiset henksiesti". Ja jos tälläisiä väitteitä heitetään, niin olisi hyvä laittaa kirjallisuusviitteitä tai tutkimuksia tätä tukemaan. "Yleisesti tiedetään että..." on aika mitäänsanomaton perustelu, johon valitettavasti tosin sortuvat virallisetkin tahot suosituksineen.

  Ihminen voi sukupuolesta riippumatta kehittää maskuliinista ja feminiinistä puoltaan, jotka olet tässä lyhyesti eritellytkin. Vaikka olisikin mies sukupuoleltaan, ei se automaattisesti tarkoita, että hän olisi rationaalsien vasemman aivopuoliskon ohjaama.
  Esimerkiksi meditaatio integroi aivopuoliskoja toimimaan tehokkaammin yhdessä.
  Suosittelen tutustumaan tähän kerrassaan loistavaan blogiin:
  http://www.i-awake.net/
  (consciousness studies, neuroscience, spirituality & the mind).

  Pointtini tähän keskusteluun lyhyesti:
  Täytyy olla valmis ottamaan vastaan kritiikkiä, oli se sitten asiallista ja hyvin perusteltua tai vähemmän asiallista. Tässä ketjussa on ollut molempia näitä.

  Vaikka olisi kuinka "henkisesti vahva" on normaalia että tulee ärtymyksen tunteita, mutta eri asia on miten näitä kanavoi. Antaako tunteen tulla, tarkastelee sitä ja sitten antaa sen mennä, vai takertuuko siihen ja samaistuu tunteeseen. Henkinen vahvuus kun ei ole vain sitä, että on oman egonsa ja auktoriteettin yläpuolella, vaan se on tunteiden, reaktioiden, erilaisten opittujen mallien tiedostamista ja näiden hyväksymistä; tai sitten tietoista tapojen muuttamista ja tunteiden käsittelyä.

  Hyvä että saat herätettyä keskustelua, se varmasti kehittää myös itseäsi muiden ihmisten ohella :) (ts. minua myös)

  VastaaPoista
 23. Pyydän anteeksi sitä, että olen anonyymi - en ole rekisteröitynyt mihinkään näistä bloggereista tai muista. Olen nainen.

  Minä kannatan tasa-arvoa ja minulle feministi = henkilö, joka haluaa tasa-arvoa. On niin ikävää lukea kuinka nainen selittää, ettei ole feministi. Eli ei kannata tasa-arvoa. No, annan tuon ikävän tunteen mennä kuin pilven taivaalla ja huokaisen helpotuksesta. Kyllä ihmiskunta vielä kehittyy :)

  Minulle kaikki sielut ovat samanlaisia, vain keho on erilainen - ja se on mukava asia näin heterona ;)

  VastaaPoista
 24. Olli S: Kiitos rakentavasta palautteesta. Tosiaan pyrin esittää asian niin ettei se kuulostaisi yleistämiseltä, mutta tarkemmin tarkasteltuna havaitsin, että kun kerron enemmän "fakta" asioista, kuten hallitsevista aivolohkoista niin se voi saada vaikuttamaan, että se on jotenkin yleistettävissä sitten kaikkiin. Subjektiivisuus ja objektiivisuus hieman sekoittuvat tässä tekstissä. Pahoittelen --> ja opin.

  Näistä asioista ei taida tutkimuksia olla saatavilla, valitettavasti ja todennäköisesti nämä tutkimusmenetelmätkin ja tulokset saattaisivat olla hieman kyseenalaisia. Kaikkia asioita ei vain voi selittää tieteellä (kuten tiedät) ja kuulostaa järkevältä ja sitä täällä juuri koitan tuoda esiin toki omalla tyylilläni. Hyvä kuitenkin, että keskustelua herää myös miehissä, koska tarvitsemme erilaisia näkemyksiä.

  Ehkäpä voisin kirjoittaa vastinetekstin tälle siitä, mitä naiset voisivat kehittää niin pysyy se tasapaino? Taidampa tehdäkin niin...

  Ja kyllä - tässä itsekin kehitytään jatkuvasti ja sehän on tärkeintä!

  VastaaPoista
 25. Aarghh, miesten mollausta... ja vielä ihanat naiset asialla <3

  VastaaPoista
 26. Laila & Heidi - rakastan molempia ("silleen", ilman leikkikoulusta tuttua "tyttöbakteeria")
  Niin mahtavia pointteja, että saa mut kuumaksi:

  "henkisyyden kehittäminen ei välttämättä liity pehmeisiin arvoihin, runojen kirjoittamiseen jne."


  "Hippiydellä tarkoitan lähinnä kiinnittymistä johonkin ideologiaan ja vastustamiseen. En ole itse minkään aktivismin kannalla, koska negatiivisuudella ei paranneta maailmaa pysyvästi ja sillä enemmänkin viedään suunta epäolennaiseen. Toinen juttu on pelkästään se hengailu ja oleminen - keskustellaan, parannetaan maailmaa ja kyseenalaistetaan asioita. Näitä porukoita riittää."

  Hipin tunnistaa siitä, että se puhuu hauskanpidon tärkeydestä, mutta on ite ihan jäässä ja teennäinen. Puhuu ja puhuu maailmanparantamisesta, muttei taatusti tee mitään merkittävää asian eteen, ja teilaa kaikki jotka vähänkin yrittävät jotain naapuriapua isompaa. Hipin tunnistaa tekopyhyydestä. Heidi alkaa olla jo ihan eri maailmassa. Heidi toimii, tekee ja saa aikaan - tekemättä minuuttiakaan varsinaista työtä. Se on takuuvarma 2-Tierin tunnusmerkki.

  VastaaPoista
 27. Heidi: "Tietoisuuden kasvu, luovuus, uuden omaksuminen, avoimuus, tunteiden vapauttaminen, muutos jne. koskevat enimmäkseen naisia muutamia poikkeuksia lukuunottamatta."

  Mirva: "Kyllähän se nyt on nähty, että miehillä on yleisesti ottaen vähän vaikeampaa ilmaista tunteita, ja tähän asiaan Heidi halusi antaa vinkkejä ja rohkaisua".

  Se on tosiaan hassua, miten eri tavalla ihmiset lukemansa tulkitsevat. Itse en vain saa tästä Heidin lauseesta väännettyä millään tavalla tätä Mirvan esittämää pointtia. Kyllähän minäkin olen valmis allekirjoittamaan sen, että "miehillä on yleisesti ottaen vähän vaikeampaa ilmaista tunteita".

  Olisi vain kiva saada edes jotain perusteluja sille, miksi miehet eivät ole esimerkiksi yhtä luovia kuin naiset (eikö miehiä ole esimerkiksi taiteen huipulla yhtä paljon kuin naisia?) ja miksi naiset ovat keskimäärin älyllisesti tyhmempiä kuin miehet, kuten Heidi väittää.

  Mutta kuten Heidi jo sanoikin, "hän vain tietää sen", joten odotukseni on ilmeisesti aivan turhaa.

  VastaaPoista
 28. Miguel: hassua on se, että mielestäni sinä takerrut epäolennaisiin seikkoihin näkemättä kokonaisuutta:)

  Kun en tosiaan ole yleistämässä ketään ja jos pystyisit ajattelemaan/erottelemaan omaa ajatteluasi samaistumatta siitä nousseeseen tunteeseen niin tajuaisit tämän seikan:) Se on juurikin se ero meillä mitä tämä koko teksti koskee.

  VastaaPoista
 29. Eli ymmärtäkää nyt kaikki, että tässä on pointtina TAAS vaan se, että Heidi on oikeassa, muut väärässä. Hänen ajatuksensä, elämäntyylinsä ja asenteensa ovat ainoita oikeita. Aivan turha siellä vastaan panna :P

  Ja Olli... siitä en edes aloita :D

  VastaaPoista
 30. Heidi: "Kun en tosiaan ole yleistämässä ketään..."

  Kyllä sinä nimenomaan yleistät, jos sanot esimerkiksi, että "luovuus ja avoimuus koskevat enimmäkseen naisia, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta". Kun otetaan se "muutama poikkeus miehistä pois", niin jäljelle jää aika määrä miehiä, joka käy siis yleistyksenä.


  "jos pystyisit ajattelemaan/erottelemaan omaa ajatteluasi samaistumatta siitä nousseeseen tunteeseen"

  Ei ole syytä mennä henkilökohtaisuuksiin näillä ad hominem väitteillä. En ole oikeastikaan täällä loukkaamassa, tai haastamassa riitaa. Lähinnä ainut tunne mikä tästä on noussut, on ihmetys siitä kuinka näinkin järkevällä tyypillä on tämän kaltaisia asenteita? Ja tietenkin kova mielenkiinto tietää niistä lisää.

  Voi olla, etten ymmärrä kaikkia tarkoituksiasi, mutta sillähän minä keskustella haluankin. Eikä siinä minusta ole mitään "väärää" tai hävettävää jos joskus myöntääkin, ettei ehkä ajatellut loppuun sitä mitä sanoi, tai jos haluaa korjata jotakin sanomaansa. Minusta vain tuntuu, että joudut usein puolustuskannalle, jonka vuoksi et voi tulla muiden kritiikissä yhtään vastaan vaikket niin eri mieltä olisikaan, vaan joudut blokkaamaan kriitiikin muilla perusteilla. Se on varmasti osittain näiden "vihamielisten" kommenttien ansiota, mitä täälläkin usein näkee.

  En usko, että meillä on oikeasti näin erilainen kuva miehestä ja naisesta, mutta keskustelu tuntuu olevan se ainut tapa ottaa siitä selvää.

  Ja kyllä, jopa minäkin joskus voin myöntää, että "olen samaa mieltä" tai "olet oikeassa", mielestäni nämä lauseet nostavat vain kunnioitusta niiden sanojaa kohtaan :)

  VastaaPoista
 31. Edellinen anonyymi: näin on, ja jos joku on eri mieltä niin kannattaa vain mennä itseensä ja miettiä, miksi on eri mieltä. Sen jälkeen voikin alkaa miettiä miten pääsisi nousemaan ylemmälle tasolle (= olemaan samaa mieltä). Ratkaisu kaikkeen elämässä :D

  VastaaPoista
 32. Ja Ollin mielestä me eri mieltä olevat olemma vaan alemmalla levelillä olevia koiria :D kuten hän blogissaan ansiokkaasti haukahtaa. Onneksi pidän eläimistä, joskus enemmän kuin ihmisistä LOL

  VastaaPoista
 33. miguel, mussa tulvahti valtavasti onnellisuutta ja iloa tavastasi kirjottaa tässä. vuolas Kiitos.

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...