Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

2.7.2010

2 vuoden prosessi

Tämä on tullut vastaan niin monessa kohtaa viime aikoina, että pakko se on laittaa muistutukseksi tännekkin. Ravinto-ohjeistuksessani on aika ajoin ollut tiettyjä korostuksia ja on ymmärrettävää, että ajan kanssa kehittyessä näkee aina vaan suurempaa kokonaiskuvaa, osaa myös korostaa asiakkaille olennaisia asioita. Kun yleensä korostan yksilöllisyyttä ja kehon kuuntelua (nekin edelleen erittäin tärkeitä) juuri tällä hetkellä sanon yleensä heti ensimmäiseksi, että tämä matka - ruokavalion puhdistus - on vähintään 2 vuoden prosessi.

Sivusin asiaa mm. tässä kirjoituksessa

Minulla on viime aikoina käynyt monia asiakkaita MeNaisten lehtijutun perusteella ja nämä naiset eivät ole blogini (tai yleensäkään blogien tai netin) käyttäjiä vaan alkaneet tuosta vaan syömään supereita ja juomaan smoothieta suurin odotuksin. Harvan lähtötilanne on tasapainoinen ja erilaiset epätasapainotilat, kuten ylipaino, suolisto-ongelmat, hormonitoiminnan häiriöt, masennus jne ovat muodostuneet usein pidemmällä aikavälillä. Pelkkä vihersmoothien tai superfoodien lisääminen ei kuitenkaan tuo välttämättä onnea (heti) jos syy on jossain syvemmällä!!!

Siksi yritän korostaa joka välissä, että se on ensisijaisesti meidän mieli, joka pitää puhdistaa! Ei vain ravinnon muuttaminen, vaan kaikkiin tunteisiin liittyvät riippuvuudet pitää nostaa pinnalle, jotta saamme pakettimme toimimaan oikein. Oireileva keho kertoo selkeästä, yleensä jo pidempään muotoutuneesta epätasapainotilasta eikä tähän vaivaan ole mitään ihmeparannusta. Parannus tapahtuu alkamalla tasapainottamaan kehoa pikku hiljaa ja nostamaan vaivojen syyt pinnalle purettavaksi.

Ravinto siis antaa työkaluja tunteiden nostamiseksi pinnalle ja juurikin se, että käsittelee näitä tukahdetettuja tunteita=poisoppii vanhoista kalkkeutuneista ajatusmalleista ja näin kokee vapautta ja aitoa itseään on se juttu, mikä on saanut monet avautumaan ja parantamaan elämänlaatua ties kuinka monta sataa prosenttia. Se juttu ei siis ole se ravinto vaan se mieli ja sen riippuvuuksista irti päästäminen. Ajatusmaailma tämän elämäntavan takana on olennainen osa tämän asian syvempää ja pysyvämpää ymmärtämistä. Mieltä ei voi huijata ja voimme siis syödä vaikka kuinka viimeisen päälle "oikein", mutta olemmekin kokonaisuus, jossa mielellä on kaikkein suurin osuus.  Puhdas ravinto toki edesauttaa näitä syitä tulemaan pinnalle, mutta prosessille pitää antaa aikansa. Kaikki-heti-mulle-nyt-tänne-pitta - asenne pitää valitettavasti heittää romukoppaan. Ihmiset ovat todella kärsimättömiä ja vertaavat itseään muihin (ja harmistuvat mm. täällä blogeissa, jos muut hehkuttavat omaa oloonsa). Olennaista ja tärkeää verrattuna entisiin kalori/ravintoaine/pikadieetteihin tällä "puhtaamman ruokavalion systeemillä" se, että tämä muutos on takuulla pysyvä. Voimme saada aika helpostikin painon laskemaan kaloreita rajoittamalla tai esim. VHH-dieetillä mutta yleensä näiden nopeiden dieettien seurauksena se nousee yhtä nopeasti tai sitten tulee muita suolistovaivoja esim. liian proteiinin syömisestä.

Täten itse syy jää lääkitsemättä - mielemme ja käsittelemättömät tunteet, jotka ovat aiheuttaneet mm. ylipainomme. Tällä puhtaammalla ravinnolla alamme lääkitsemään itse syytä. Syy voi olla hautautuneena syvällekkin suolistoon/solustoon ja sen kaivaminen voi kestää aikansa. Pintakuonat lähtevät liikkeelle usein kun kehomme alkaa saamaan alkaalista ravintoa, mutta vasta muutaman kuukauden päästä pääsemme itse asiaan. Vasta sitten kun keho alkaa olemaan puhdas tukoksista (ja tähän voi mennä aikaa ainakin 1-2 vuotta), alkavat ravinteet imeytymään niinkuin pitääkin.

Siis kun lähdet matkalle, ajattele sitä todellakin matkana, jossa tärkeintä ei ole lopputulos vaan itse matka. Ole kiitollinen että sinä edelleen elät ja että olet päässyt tämän oleellisen tiedon äärelle - ja alat ottamaan itse vastuuta itestäsi! Nauti jokaisesta hetkestä! Itse en olisi ikinä uskonut, että puoli vuotta sitten elämä voi olla ainakin 1000 * kertaa parempaa puolen vuoden päästä. Olihan se jo 1000 * parempaa jo silloin puolen vuoden takaiseen nähden. Suunta on todellakin vain eteen ja ylös, kun hyväksyt tämän hetken, koska se on ainut mikä meillä on.

Tämä on pysyvä elämäntapamuutos, jossa annamme ei vaan keholle, vaan koko paketille (keho-mieli-sielu) takuulla sitä mitä se tarvitsee. Anna myös mielellesi aikaa ainakin 2 vuotta, niin keho kyllä tulee perässä. Ja se pysyy perässä paremmin kuin hyvin koko loppuelämäsi (ja seuraavasikin) ajan :)

Slow life, mutta välillä kovaa ja korkealle! Hoplaa!

5 kommenttia:

 1. Kiitos niin oleellisesta ja tärkeästä tekstistä. Kaikki-heti-mulle taipumus on todella tuttua, ja tämä kirjoitus muistutti taas nauttimaan itse matkasta, ala- ja ylämäkineen. Mielenterveys on tosiaan se juttu, ilman sitä ei voida puhua paljoa muustakaan terveydestä :)

  VastaaPoista
 2. Jännä, miten usein kielessä ilmaistaan asian todellinen laita, ehkä täysin tiedostamatta - viittaan siis kohtaan "kalkkeutuneet ajatusmallit"!

  VastaaPoista
 3. Varmaan yks tärkeimmistä sun postauksista tämä! Etenkin Kaikki nyt heti -yhteiskunnassa jossa ryssitään niin pirusti.

  VastaaPoista
 4. Tää on niin totta! Tunnistan niin selkeästi kaikki saman tien tai ei ollenkaan-tyyppisen pitta-ajatteluni! Melkein tosiaan meinaan tehdä tästä elämänmuutoksestakin suorittamist ja jonkinlaista kilpailua itseni kanssa. Kiitos, että muistutit ja palautit taas järkevästi ruotuun. Sama ajatusmalli yrittää puskea läpi jopa joogassa. Kun astangan vinyasat ei suju, ajattelen, että p****t. Pysyn tutussa ja turvallisessa. En millään meinaa kestää keskeneräisyyttä, matkalla oloa, ja kehitän siitä itselleni paineita ja jopa stressiä. Huh huh! Kyllä on matkaa tasapainoon tällä tytöllä! ;)

  VastaaPoista
 5. Asiaa! Mun pitää lukea tuo postaus uudemman (ja uudemman ja...) kerran, sillä olen niin kärsimätön asioiden kanssa, pitta kun olen. Pitäisi yrittää muista juoksijoiden vanha sääntö: Ei se matka vaan vauhti on se joka "tappaa".

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...