Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

18.6.2010

Wake up!

Viime yönä ajaessani Helsingistä Tampereelle, kellon lähestyessä puoliyötä vilkaisin mielialasormustani, joka näytti mustaa. Ei edes hyvä seura auttanut. Musta, punainen ja keltainen sormuksessa ovat negatiivisen tunnetilan merkkejä ja yleensä aina sormukseni näyttää sinistä, violettia tai vihreää - stressittömyyttä, rauhaa tai rakkautta. Olen nykyisen elämäni mittakaavassa ihan "rappiolla", koska olen valvonut muutamina öinä jopa yö kahteen tai jopa neljään. Myös syömisrytmi on mennyt sekaisin - yösyömistä/sortumista. Sitten aamulla ei nälätä - luonnolliset rytmit siirtyy eteenpäin - jne. Tätä valvomista on juuri nyt liikkeellä muillakin ja se voi johtua tästä valoistasta vuodenajasta. Otetaanpa siitä kaikki irti, mutta kohtuudella! Ihme kyllä olen kuitenkin herännyt 7-8 aikaan, vaikka olenkin valvonut. Vähempi yöuni siis riittää, mutta tärkeää on aikainen herätys. Wake up!

Olen jo muutaman kerran veikannut, että asiakkaani tekee yö tai vuorotyötä. Vatadosha noussut, mielialan vaihtelua, epäsäännöllisyyttä ja muita vaivoja. Sori, mutta yötyö ei ole ihmiselle tarkoitettua ja keho kyllä kertoo sen ennemmin tai myöhemmin. Ei välttämättä auta vaikka kuinka hyvin söisit, jos rytmit ovat sekaisin. Toisaalta jos ei ole vaihtoehtoa, on tärkeää pyrkiä juuri muilla osa-alueilla kompensoimaan sitä, kuten ravinto, lepo, rentoutuminen ja meditaatio.

Wake uppia hieman eri näkökannalta saimme kuulla myös eilen Helsingissä Brian Clementin luennolla.

Clementtien luento oli hyvä, erityisesti pidin Brianin osuudesta, joka oli SELKEÄ, perusasiat esilletuova ja innostava. Brian korosti, että olemme heti synnyttyämme joutuneet maailmankuvan ja propagandan uhreiksi, vaikka luulemme olevamme vapaita. TV, tiede, ravitsemus "asiantuntijat", lääketeollisuus, auktoriteetit kertovat meille miten tulisi elää ja syödä. Vastuu on meillä itsellämme. On niin helppoa olla "zombie" kuin erilainen. Lääkitään sitä oiretta. Tuttu juttu.

Vaikka luento oli innostava, tiedollisesti se ei tarjonnut mitään suurempia oivalluksia, tosin keskittymiseni alkoi herpaantumaan hieman Anna-Marien esiintymisen aikana. Sain muistutuksen siitä, että olen ollut yleensä äärimmäisen huono luentojen kuuntelija ja nyt olen kehittynyt siinä huimasti, kun kerrankin puhutaan asiaa! Pieniä hyviä yksityiskohtia tuli varmasti molemmilta monestakin asiasta.

Selväksi tuli ainakin se, että elävä ravinto on olennainen tekijä eri sairauksien parantamisessa. Brianin mukaan pitkälle menneessä sairaudessa ei tulisi tehdä vain pieniä ruokavaliomuutoksia vaan kick ass - tehdä radikaali muutos. Tärkeää on kuitenkin sen koostaminen ja esim. raaka- ja elävä ravinto voivat tarkoittaa hyvinkin eri asiaa. Pitkälle menneissä sairauksissa kuten syöpä (diabetes?) olisikin hyvä nauttia mahdollisimman sokeritonta elävää ravintoa ja jättää pannaan kaikki sokerit mukaanlukien hedelmät (fruktoosi). Tärkeitä ruoka-aineryhmiä ovat erilaiset vihreät (lehdet), vihannesmehut, idut sekä levät. Hyvä ruokavalio olisi esim. 3-4 lasia vihannesmehua päivässä. Erilaiset mineraali- ja proteiinipitoiset levät ovat hyväksi kaikille etenkin nyt, koska maaperän mineraalit huuhtoutuvat veteen. Meissähän tulisi olla samoja mineraaleja kuin vedessä tai maassa, mutta kaupassa myytävä ruoka ei todellakaan sisällä niitä. Brainwash! Its time to wake up!

Elävässä ravinnossa on 4 oleellista tekijää; happi, hormonit, (syöpää tappavat) fytonutrientit, sekä entsyymit. Näistä erityisesti fytonutrientit ovat kehittyneet kasveihin satoja tuhansia vuosia sitten ja auttavat meitä juuri nyt! Aika ihmeellistä.

Muutama muu fakta muistiinpanoistani:

- 40% kasvihuonepäästöistä tulee lihateollisuudesta
- 60% lääkkeistä potentiaalinen sivuvaikutus on kuolema
- Elävä/raakaravinto lisää elinajanodotetta 30 vuodella
- Luomuhedelmät poimitaan raakana ja erotetaan "emostaan" - pitäisi olla kypsiä
- B12 puute on yhteydessä ruoan torjunta-aineisiin ja kemikaaleihin (ei enää hyviä bakteereita) lisäravinne suositeltava
- Nobody wants u to be healthy!

Seuraava "gurun" näkeminen Suomessa onkin David Wolfe marraskuussa ellen sitten päädy myös Gabriel Cousensen Ruotsin retriitille. Guruista yleensä (tai guruttomuudestani) olisikin asiaa ja olen tehnyt aiheesta jo aiemmin postauksen. Ehkäpä julkaisen sen kun aika on oikea.

Tässä vielä kaunis Helsingin tuomiokirkko luentopaikan vieressä, jonka ympärillä oli ihanan rauhallista:


6 kommenttia:

 1. Oon huomannut saman, rytmit on kyllä tosi tärkeitä, vaikka kesällä ei meinaa tajuta mennä ajoissa nukkumaan. Krapulainen olo on helppo hankkia ilman alkoholia, kun vaan vähän valvoo. :)
  Kiitti myös mielenkiintoisen tiedon jakamisesta luennolta! Tuo elinikänodotteen lisääntyminen 30 vuodella, huh! Jos saa toivoa postausta, niin elävän ravinnon ja raakaravinnon erot ja sun kanta asiaan kiinnostaisi. :)

  VastaaPoista
 2. Kiva postaus! Itekin jäin miettimään tuota 30 vuodella elämän pidentämistä.. En tiedä, miten pitkään ihmiset todella jaksaisivat elää, ja tarttisko edes ihmisten elää hirveästi yli sataa vuotta. Mun iso- ja isoisovanhemmat on ja on olleet pitkäikäistä sukua, mutta kyllä sitä 90 hujakoilla ehkä alkaa jo tuntua, että tarpeeksi on nähty ja koettu. Puhuttiinko luennolla myös siitä, että jos elinikä nousee elävällä ravinnolla sen 30 vuotta, niin pysyykö sitten niin luusto ja terveys kuin mielikin ihan oikeasti virkeänä loppuun asti?

  Mitä tuo muuten tarkoitti: "Luomuhedelmät poimitaan raakana ja erotetaan "emostaan" - pitäisi olla kypsiä"?

  Tuosta yötyöstä vielä: itselle se ei tosiaankaan sopis (vaikka tykkäänkin joskus aamuyöhön kukkua), mutta jonkunhan sekin työ on tehtävä. On monia paikkoja, missä on pakko olla yötyöläisiä.

  VastaaPoista
 3. Kte:
  Itse olen lukenut, että elävän ravinnon syöjät kupsahtavat vähän niinkuin suorilta jaloilta. Eli toisin kuin "tavikset" kärsivät ja tekevät kuolemaa jo 6-kympistä eteenpäin, jonka jälkeen heitä pidetään väkisin elossa pillereillä ja leikkauksilla, Raw-foodeilla elää pitkään ja terveenä, kunnes ajan koittaessa "good bye this life".

  Kun on keinotekoisesti ihmistä pidetty hengissä sen kolmekymmentä vuotta, niin kyllä se varmaan alkaa tuntumaan siltä, että on jo tarpeeksi nähty ja koettu. Raw-foodeilla pysyy varmasti kaikki paikat kondiksessa loppuun asti. :)

  VastaaPoista
 4. Matti: Ei kai nyt sentään kuuskymmppisistä eteenpäin :) En tiedä, ehkä riippuu niin ihmisestä, kuka haluaa minkäkin ikäisenä täältä lähteä. Mun mummo oli tosi hyvässä kunnossa pitkälti yli 80-vuotiaaksi, mutta kyllä nyt yli yhdeksänkymppisenä sanoo, että on nähnyt jo tarpeeksi. Ei kai sitä loputtomiin jaksa, vaikka kuinka raakaruoalla olisi..?

  VastaaPoista
 5. Mistä saa infoa David Wolfen Suomen vierailusta ja miten sinne pääsee ilmoittautumaan?!!

  VastaaPoista
 6. Enpä tiiä vielä, laitan infoa heti kun saan!

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...