Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

24.6.2010

Tietoisuus, henkisyys, evoluutio...järkeä?


Vaikka ravintojutut ovat mielenkiintoisia ja hauskoja ja tottakai syöminen on edelleen kivaa (ihan vielä ei valoravinnolla olla, vaikka sen nimeen voin lähes uskoakin) on mielenkiintoni kohdistunut viime aikoina hieman toisenlaisiin asioihin. Kuten Ollikin sanoo jotain tähän tapaan "kun foodit on kunnossa, voit tehdä sitä, mitä oikeasti haluat tai mitä olet", olen minäkin löytämässä uutta aluettani. Alueeni, jota nyt entistä aktiivisemmin alan opiskelemaan on tietoinen evoluutio, johon liittyy myös henkinen kehittyminen, johon taas olennaisena liittyy ei egon "tappaminen" vaan egon ylittäminen. No nyt on terminologia kunnossa:)

Kuten olette huomanneet, ihmiset ovat alkaneet heräämään "Matrixista" todellisuuteen, osa puhtamman ravinnon - osa jonkin muun asian kautta. Kyse on evoluutiosta, jonka yhdessä murrospisteessä jälleen olemme. Moderni aika on tuonut paljon hyvää, mutta myös paljon huonoa, yhtenä olennaisimpana se on kasvattanut erillisyyttämme, egoamme. Sitä seuraava postmoderni aika jatkaa astetta paremmin ja huomio kestävän kehityksen välttämättömyyden lajimme säilymiseksi. Se ei kuitenkaan ratkaise tarpeeksi ongelmia. Ongelmana molemmissa viimeisissä maailmankuvissa on niiden tietoisuuden puute ja juuri tietoisuuden kehittäminen on avainsana evoluution eteenpäin menemisessä.

Nämä kaikki edelliset kehityksen vaiheet ovat kuitekin olleet oleellisia ja tärkeitä ihmiskunnan kehityksessä. Menemällä "takaisin luontoon" ei ratkaista nyky-yhteiskunnan kehittämiä ongelmia. Kun sisällytämme kaikki hyvät piirteet jokaisesta maailmankuvasta, kuten yhdistämme tieteen, rationaalisuuden ja henkisyyden/tietoisuuden voimme jälleen edetä eteenpäin kohti parempaa. Näissä viimeisimmissä ja uudemmissa maailmankuvissa osansa saa siis tietoisuus, joka (jälleen kerran) on mitä?

Tietoisuuden voi määritellä monellakin tapaa. Itsekin vielä opettelen täsmällistä määritelmää. Henkiset tyypit pitävät sitä todennäköisesti tietoisuutena/heräämisenä siihen, että olemme yhtä kaiken kanssa; oli se sitten luonto, ykseys tai Jumala. Saamme "spirituaalisia", "yliluonnollisia" tai henkisiä kokemuksia ja tunnemme, että olemme yhteydessä toisiimme - ja tätä sanotaan "perinteiseksi heräämiseksi". Tämä on oleellinen vaihe. Mitä on sitten tämä ei-perinteinen herääminen tai perinteistä heräämistä seuraava vaihe, vielä käännöstään etsivä "integral enlightenment"?

Käsittääkseni "heränneillä" tai tietoisilla ihmisillä voi edelleen olla ego ja usein onkin. Integral enlightenment, evoluution seuraava vaihe tarkoittaa juurikin tuota prosessia, missä pystymme erottautumaan tai ylittämään kaikki egoon/erillisyyteen liittyvät seuraavassa esitellyt eri osa-alueet. Näkemys on koostettu Andrew Cohenin ja Eckhart Tollen matskuista:

Ego on...

- Illuusio erillisyydestä, illuusio itsenäisestä minästä 
- Illuusio ainutkertaisesta- ja laatuisesta minästä 
- Illuusio ajasta, menneestä ja tulevasta
- Illuusio saavutuksista ja paremmasta elämästä myöhemmin
- Illuusio vapaudesta, siitä, että meillä on vapaa tahto ja vapaus valita

Elämä ilman egoa on yhdessä ja yhtenä kaiken olevaisuuden kanssa ja se mahdollistaa todellisen minän toteuttamisen, paremman elämän, tahdon vapauden  ja vapauden valita aina oikein.

Integraaliseen heräämiseen liittyy myös toinen termi, evolutionary impulse = evoluution luomisvoima/syke, joka usein vapautuu egon ylittämisen myötä. Tällöin teemme automaattisesti oikeita asioita sekä itsemme, maailman että evoluution kannalta. 

Pikku hiljaa alkaa siis tuntumaan, että olen saamassa näihin asioihin jotain "järkeä" - toki olen viime päivinä paininut sen kanssa, miten yhdistää tietyt "henkisyysopit" näihin uudempiin teorioihin, vai ovatko ne edes oleellisia vai mihin pitäisi keskittyä. Olen perehtynyt erilaisiin henkisyysmatskuihin ensin ayurvedan kautta ja sittemmin viime kesänä mm. Chopran, Tollen, Kabatt-Zinnin kirjoista. Niinkuin olen monelta kuullut, yleensä tilanteet menevät siten, että ensin ihminen "kokee" jotain ja sitten lukee teorian kirjasta. Oikeat kirjat tulevat "sattumalta" eteen. Toisaalta taas henkisyyskirjoja voi lukea myös zombiena - silmät kiinni. Ymmärtää älyn kautta on täysin eri kuin kokea tai tuntea ne, joka liittyy jälleen eri maailmankuvien ristiriitaan.

Syksyllä törmäsin ensimmäistä kertaa integraaliteorioihin ja Spiral Dynamicsiin ja kun edelleen halusin tietää lisää kokemusteni kautta henkisyydestä (laaja skaala pitää olla) niin myös enkelikirjat, Melchizedek sekä Saulin blogi tulivat tutuksi. Tutulla tarkoitan sitä, että ymmärsin suurinpiirtein asioiden kokonaiskuvan, en läheskään jaksanut perehtyä yksityiskohtaisiin teoreettisiin vasemman aivolohkon juttuihin. Tajusin, kuinka paljon erilaisia näkökulmia asiaan onkaan, mutta mikä on se oikea tie? Hyvin nopeasti tajusin, että oikea tie on kuunnella omaa itseään ja sydäntään - mikä ei tosin ole itsestäänselvyys monella. Olen huomannut itselläni olevan voimakkaan intuition, joka paljastui samaan aikaan syksyllä mm. meditaation kautta. Sen jälkeen ei ole ollut valintoja, miettimistä, kysymyksiä. Olen vain mennyt - ja kuinka vapauttavaa se on!!!

Prosessini tapahtui todella nopeasti ja nyt olen entistä vakuuttuneempi, että se olisi tapahtunut myös ilman puhtaampaa ravintoa. (tunnustus!) Puhdas ravinto vain nopeutti matkaani ja egoni ylittämistä ja se ei siis ollut pelkkä "lisääntynyt energia" vaan jokin suurempi voima, mikä minua puski eteenpäin. Ja se voima puskee edelleen, samalla kun tajuan olevani "tekemättä mitään". Se on se tila, mitä haluan opettaa myös muille - siis en halua, koska kaikki halut ovat egosta, mutta jota aito minäni tai sanotaanko se evoluution voima haluaa.

Kun olin kirjoittanut tekstin Olemisen voima, minua lähestyi eräs tietoiseen evoluutioon perehtynyt mies ja hänen kanssaan olemme varmasti tekemässä enemmän yhteistyötä jatkossa, kunhan pääsen opiskelemaan aihetta enemmänkin ja tulen kirjoittamaan tästä asiasta paljon! Ego sanana tulee olemaan edelleen erittäin "läsnä" täällä blogissani :)

Jos tietoinen evoluutio, herääminen jne. kiinnostavat, suosittelen tutustumista seuraaviin henkilöihin: Ken Wilber, Andrew Cohen, Graig Hamilton sekä tähän suomalaiseen sivustoon. Tällä hetkellä lukulistallani on myös loistavalta vaikuttavaa Barbara Marx Hubbardia. Voi huh huh, jos joku olisi tuonut nämä kirjat eteeni parisen vuotta sitten! En olisi varmaan ymmärtänyt lausettakaan. Huippua tai parasta on vielä se että yksi tämän vuoden toiveeni oli parantaa englannin taitoani huomattavasti. Sanotaanko, että englantini ennen heräämistä oli kohtalaisen/hyvän tasoa, mutta nyt luen jo lähes sujuvasti vaativampaakin matskua! Puhumiseen tarvitsen tosin lisähaastetta:)

Intuition kuuntelun lisäksi vähintäänkin yhtä tärkeää on pysyä tasapainossa itsensä ja ympäristönsä kanssa monella elämän osa-alueella. Siinä juurikin terveelliset ja puhtaat elämäntavat sekä terve itsetunto, terveet ihmissuhteet, moraali, psyyke jne kaikki vaikuttavat olennaisesti, että pystyt toteuttamaan tehtävääsi ja elämään aitoa elämää. Nämä kaikki vaikuttavat tietenkin tuohon lopullisen egon ylitysprosessiin ja kun se on tehty, voit huomata itselläsi olevan poikkeuksellisia lahjoja (tai kykyjä, mistä tulet tietoiseksi) usealla osa-alueella samalla, kun elämä muuttuu todella helpoksi!!!

Tässä pieni aloitus siitä, mistä tulen takuulla kirjoittamaan jatkossa enemmänkin.  Miksi kirjoitan asiasta jo nyt? Koska se on tämänhetkinen intohimoni ja kun seuraan sitä, se takuulla vie minua oikeaan suuntaan. Kyseessä taitaa juurikin olla se evoluution luomisvoima.

- Ja jotta mökkeily ei menisi liian "tylsiksi teorioiksi välillä" toisin sanoen auringossa makoilua audioita kuunnellen :), rutiineihini kuuluu päivittäinen nokkostenpoiminta- ja kuivatus sekä tankotanssi! Ei voisi olla huipumpaa elämää! Samalla pidensin oman asuntoni vuokrasopimusta parilla kuukaudella, joten olen todennäköisesti täällä ainakin syksyn vielä! Huomenna alkaa "perus"juhannus: huippulaadukkaat safkat, porukka, henkisiä keskusteluja, biletystä, tankotanssia, pakotreeniä...what else?

7 kommenttia:

 1. Huippua!! Kiitos että jaoit tämän kanssamme!

  Sinulla on tosiaan ollut tämä prosessi nopea! Itselläni samansuuntaiset muutokset ovat menneet vähän niinkuin puolipakotteella (siksi kai niin hitaasti tapahtuukin kun ei osaa olla "tekemättä mitään" ja antaa tapahtua) ja minä siis olen tosi alussa tällä matkalla sinuun verrattuna (vaikka eihän tässä toki mitään vertailua ole tarkoitus tehdäkään, kukin kuljetaan omaa polkuamme, omaan tahtiimme).

  Mutta tosiaan, hurjan innostavia juttuja sulla on taas meneillään, innolla jatkoa odottaen!! :)

  VastaaPoista
 2. Hei, hauska juttu mutta itseasiassa eksyin sivuillesi juuri Ihmeiden oppikurssin avulla, ensin lueskelin blogiasi vain pirtelöohjeiden toivossa kunnes osuin navadina sivuillesi ja "Uusi päivä" - kirjaan. Päässäni alkoi soida lause "You save my life." joten voiko selvempää merkkiä olla? Tilasin kirjan ja ensimmäiset pirtelöt on nautittu.
  Olen huomannut jo muutamassa päivässä energiatason nousun (energiaparantajakin olen) ja valitettavasti mun vahva egoni on alkanut laittamaan hanttiin uudelle ravitsemukselle oikein kunnolla, mikä siis vain tarkoittaa että oikealla tiellä ollaan :D Tänä keväänä oli päässyt taas ravintoasiat lipsumaan stressin ja muun hässäkän vuoksi, pieni ravistus on nyt paikallaan.
  Valoravinto on minun päämääräni, tämä raw-vaihe on askelma sillä tiellä.
  Kiitos universumille että osuit "tielleni", kiitos sinulle että teit kirjan jonka sanoman sisäistän.
  Lukuvinkiksi mainitsen Echard Tollen Uusi maa ja Gary Reinhardin Maailmankaikkeus katoaa ja tietysti Ihmeiden Oppikurssi sitten kun sen aika on.
  Tällä tiellä elämä muuttuu joka hetki, aina vain parempaan ja parempaan suuntaan.
  Rakkautta ja virtuaalihali,
  Merja

  VastaaPoista
 3. Huomaathan eron Egon ja egon välillä. Ego siis isolle E:llä, ns. Big Ego on välttämätön jokaisella, toimii ns. navigaattorina. Ilman tätä ihminen on kykenemätön toimimaan missään. "little ego" taas on se mistä yleisesti puhutaan ja minkä heikkenemiseen ja "hiljentämiseen" meditaatio sekä erilaiset muut harjoitteet tähtäävät.

  Itsekkäät halut tosiaan tulevat aina tästä pienestä ego:sta, altruistinen karma yoga:n kautta tuleva rakkauden halu taas on luonnollista, true self:stä kumpuavaa :)

  Egon ylittämisestä ei mun mielestä kannata puhua, sillä harva herännytkään on täysin valaistunut, täysin vapaa egostaan vaan meillä jotka sen tiedostamme on jatkuvasti kuitenkin tekemistä sen kanssa :) tämäkin on hyvä tiedostaa ja sisäistää. Muuten voi mennä metsään ja ego ilmenee mitä ovelimmilla tavoilla...

  Tälläisiä mietteitä tuli mieleen kirjoituksestasi :)

  Yhteistyö lienee ennemmin tai myöhemmin paikallaan ;)

  VastaaPoista
 4. Vielä yksi juttu tuli mieleen eli suosittelen lukemaan jos vain suinkin mahdollista kaikki englanniksi (ellei sitten alkuperäiskieli ole Suomi). Käännöksissä katoaa aina jotain oleellista eikä kirjoittajan persoona tule niin hyvin esiin. MIelestäni "Läsnäolon Voima" on hyvä esimerkki tästä, joka Tollen englanninkielisen alkuperäisen tekstin jälkeen luettuna oli todettava huonosti suomennetuksi.

  Toki esim. Wilberin tekstit ovat paikoitellen hyvin teknisiä, mutta kun näitä lukee kehittyy myös kielen ymmärtäminen siinä samassa.

  VastaaPoista
 5. Ollis: Kiitos täydennyksistä. Olen tosiaan ainakin teorian osalta vasta aloittelija ja kuten ehkä huomaat käytän blogiani ajatusteni purkamiseen ja jäsentämiseen yksityisen päiväkirjan sijaan. Hienoa, että jaksat opastaa ja kommentoida.

  Tiedän suunnillen tuon egojen eron, hyvä että on "sääntö" kirjoitusasussakin. Egon ylittäminen on varmasti ikuinen prosessi. Itse käsitän ylittämisen myös juuri tällä tiedostamisella/erottamisella "korkeammasta minästä".

  Juu enkuks tässä (hitaasti mutta varmasti) kahlataan läpi näitä matskuja - ja kuunnellaan mm, näitä: http://evolutionaryspirituality.com/audios/

  Yhteistyö on toivottavaa, todennäköisesti jopa välttämätöntä jossain vaiheessa.

  VastaaPoista
 6. Älä julkaise !

  Kiitos kun olet kirjoittanut tämän blogin.
  Kysyisin lupaa laittaa tämä linkiksi omaan blogiini.
  http://eidualistinen.blogspot.com/
  Jos kaikki menee hyvin, niin laita mulle kommentti, ja jos näet aiheelliseksi linkittää minun blogini omassasi, niin lupa siihen on annettu.
  ps. Yksi kivi ei kaikkia jyviä pysty jauhamaan.
  Valoa sinulle sinne t. Harri

  VastaaPoista
 7. Linkkaile vaan (kaikki kommentit julkaistaan automaattisesti...) linkkailen kanssa kun ehditn tutustumaan blogiisi :)

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...