Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

28.5.2010

What's your dosha? Pitta. Surprise, surprise

Pystytkö samaistumaan kirjoituksiini? Kolahtavatko ne jotenkin syvemmälle? Muutoksia havaittavissa? (Entinen) suorittaja? (Entinen) stressaaja? (Entinen) menestyksen tavoittelija?

Vedän puoleeni yllättäen pitta-kehotyyppisiä ihmisiä. Satsang tapaamisissamme 90-100% ovat pittoja. Oman kokemukseni mukaan juuri pittoihin liittyy usein tämä syvempi transformaatio=muutos. He kokevat nämä uudet energiat, heräämisen tai havahtumisen voimakkaampana kuin muut.

Pitta on taipuvainen menemään äärimmäisyyksiin monessakin seikassa ja sitten kun he pääsevät tasapainoon ja löytävät kultaisen keskitien, he voivat kokea suurenkin tyytyväisyyden tunteen vain olemalla. Näin on käynyt itseni lisäksi lukuisille ihmisille, keitä olen lähiaikoina tavannut.

Huomaan, että en itse ole käynyt lähelläkään ääripäätä verrattuna moniin muihin.  Toisaalta kokemukset ovat subjektiivisia ja tarkemmin ajateltuna olenhan ollut nuorena "piittaamaton teini" - ja aikuisiällä "terveysintoilija". Siskoni on puhdas vata ja hän on aina ihmetellyt määrätietoisuuttani ja stressaamistani työstä. Hänelle menestyminen on aina ollut yhdentekevää, mutta sitten tietenkin kärsinyt erilaisista vatalle ominaisista vaivoista.

Monet uudet pittaystäväni ovat lähes poikkeuksetta olleet jonkuntasoisia suorittajia ja keränneet itseensä ympäristön paineita ties mistä asioista. Usein urasta, treenaamisesta jne. Se on juurikin myös pitta, joka voi ottaa uuden riippuvuuden myös tästäkin elämäntavasta. Raakaravinto, luomuilu jne. totaalisen uusi elämä. Ego voi kiinnittyä siihen yhtä lailla kuin kaikkeen entiseenkin, vaikka kuinka hyvä asia olisi. Usein meidän pitää käydä molemmissa päissä nähdäksemme keskelle.  Jotkut pittat ovat vaihtaneet suoraan äärimmäisestä bodyruokavaliosta raakaravinnolle ja seuraukset ovat sen mukaiset.

Tiesitkö, että ei vain ravinto vaan myös tietoisuus ja henkisyysasioistakin voi tulla pakkomielle!

Pittoissa on kuitenkin mahdollisuus! He ovat määrätietoisia, kunnianhimoisia, tehokkaita, aikaansaavia jne. He voivat kohdistaa energiansa nyt oikeasti hyviin asioihin. Pittoihin voi vedota tämä uuden ajan bisnesajattelu.

Meitä on moneksi. Kaikkien tehtävä ei ole julistaa tätä tietoisuuden suurta sanomaa ja opettaa muita. Ymmärtäkäämme vaikka ayurvedan kautta tätä ihmisten erilaisuutta myös näissä asioissa!

Ihmettelen, jos suuria muutoksia kokeneen kehotyypiksi paljastuu jokin muu kuin pitta!

Pittasta lyhyesti 

ps. Laittakaapas nyt KAIKKI pittafrendini kuittauskommentti boxiin, että näin on!

26 kommenttia:

 1. :D Hyvä kirjoitus tuumaa jälleen yksi, joka omaa eniten pittaa! Ilmeisesti tekstisi osuu myös pitta-vata-tyyppiin, vai kuinka?

  Lueskelen ajoittain blogiasi ja haluan kiittää näistä monia ihmisiä inspiroivista teksteistä sekä siitä, miten jaat omaa taivaltasi muille. Vallan hienoa ja myös erittäin rohkeaa! :)

  Olen iloinen kaikesta menestyksestäsi ja jatka samaa rataa! ...tai ei samaa vaan uutta ja aina niin innostavaa, mitä ikinä se sitten kulloinkin on. ;)

  VastaaPoista
 2. allekirjoitan. voi juma, sitä kohellusta jne. ja sitten sitä kuitenkin huomaa olevansa eniten läsnä ja onnellisimmillaan, kun vaan makaa luonnossa ja katselee taivasta.

  VastaaPoista
 3. oikeessa olet. sulla toi muutos on ollut hyvinkin radikaali, koska oon tuntenut sut koko ikäni. olin tosi yllättynyt, miten yhtäkkiä kaikki ne luonteenpiirteet joihin olin jo niin tottunut, olivatkin yhtäkkiä kadonneet! kärttyisyys, kärsimättömyys, ehdottomuus, riidanhaluisuus tietyissä tilanteissa, valittaminen sekä kyky hyväksyä toinen sellaisena kuin on ovat nyt muuttuneet rauhallisuudeksi, positiivisuudeksi, ymmärrykseksi ja kannustukseksi rakkauden saattelemana. olen onnellinen siitä, että olet kokenut muutoksen, ja löytänyt todellisen minäsi. (jos on liian henkilökohtainen, ymmärrän jos et julkaise)

  VastaaPoista
 4. Auyrveda on just siitä loistava tiede, että sen kautta tajusin, että sitä pittan tulisuutta ja määrätietoisuutta kandee nimenomaan tasapainottaa! Ennen ajattelin, että kun nautin suorittamisesta, niin mun just kannattaa suorittaa entistä enemmän, koska se on mulle luontaista. Siis luulin nauttivani...
  Tosiaan, oleminen rules! :D

  VastaaPoista
 5. Kyllä tämä kaphakin on kokenut sellaisia muutoksia, etteivät sukulaiset ja ystävät, joita en ollut nähnyt vähään aikaan, meinanneet tunnistaa samaksi ihmiseksi! ;)

  Tuo mitä Marianne kirjoitti susta pitää hyvin pitkälti paikkansa munkin kohdalla. Ystävät kummastelevat mihin mun jo tavaramerkiksikin muodostunut kärttyisyys (etenkin aamuisin) on hävinnyt, ja miten olen yhtäkkiä niin iloinen ja täynnä energiaa koko ajan. Mummunikin sanoi, että ei nämä mun "uudet touhut" taidakaan olla mitään humpuukia, kyllä mussa kuulemma näkee ihan selkeän eron. :) Tällaista palautetta on niin mahtava kuulla, kun itse tietää muuttuneensa miljoona kertaa parempaan suuntaan ja tuntee olevansa oikeasti elossa, mutta sit vielä kun sen kuulee jonkun toisen suusta...!

  VastaaPoista
 6. No voi BING!!!! Osuipa kyllä niin tämä kirjoitus. Huomenna nähdään. T.Pitta

  VastaaPoista
 7. Hello! Pitta olen ja tämä on (ollut jo kauan) mun lempi blogi (:

  VastaaPoista
 8. Jes jes,mahtavaa kommentointia! PS. Tarkkailkaapa myös lemmikkienne kehotyyppejä, mulla on ihan selkee yliaktiivinen, kärsimätön ja viileästä pitävä pitta-Fanni ja levoton, lämmönkipeä vata-Veera.

  Miia: Kyllä joo, kaikki keissä on enemmän pittaa. Jos on kaksidoshainen niin siinä sekoittuu molempien ominaispiirteet.

  (Meissä kaikissaha on vata-pitta-kapha, mutta eri suhteissa)

  Marianne <3 !

  Mirva: Samat sanat. Kahvia naamaan ja eikun treenaan :)

  VastaaPoista
 9. Heh, pari kehotyyppitestiä olen tehnyt netissä (sinun sivuillasi ja sitten yhden toisen), ja niiden mukaan minussa on pittaa ja vataa suunnilleen saman verran. Muistaakseni Navadinan testissä vata hallitsi ihan hiukan, ja sitten tuossa toisessa testissä meni just päinvastoin, mutta erot oli joka tapauksessa pienet. Ja voin myöntää, että olen AINA ollut suorittaja ja stressaaja sekä tosi herkkä hermostumaan asiasta kuin asiasta!

  VastaaPoista
 10. Täällä yksi joka on jotain väliltä pitta-vata. Fyysisesti olen melko selkeä pitta. Kehoni kuumenee välillä epämukavasti (ja olenkin nukkunut koko talven joko ilman peittoa tai kevyen viltin kanssa.) Olen keskipituinen, keskikokoinen. Nenäni on suora ja terävä :D (luin joskus blogikirjoitustasi, jossa kerroit että jopa nenän perusteella voi saada osviittaa ihmisen kehotyyppiin).

  Mieleni puolestaan on levoton kuin vatalla. Olen käynyt elämässäni ääripäässä sairastaessani teini-iässä anoreksian. Se oli herättävä kokemus joka myös herkisti kroppaani aivan uudella tavalla. Tällä hetkellä haen vieläkin tasapainoa noiden koettelemusten jälkeen, sillä tuntuu että sairaus tuhosi vanhan identiteettini.

  Minusta on tullut tehokas, stressaava suorittaja. En aina ollut sellainen. Ennen sairautta vain olin. Tuntuu että olen kadottanut sen arvokkaan taidon. Nyt se pitää löytää uudelleen.

  Mukava lukea näitä ayurveda-aiheisia kirjoituksiasi. Kirjastostakin löytyy niin niukasti mitään tästä aiheesta!

  VastaaPoista
 11. Pitta kuittaa!! ;)

  Ja jotenkin näen NIIN selvästi Pittaa myös koiranpennussa. Joko sitä mennään TÄYSIÄ ja ollaan vaan ihan relax.. Jotenkin näen niin itseni.. :D

  Ps. Saitko selville, miten doshaan vaikuttaa odotus?

  VastaaPoista
 12. tunnistan itseni täysin Mariannen tekstistä, noista huonoista puolista nimitäin. tosin jotain tämän suhteen on jo tapahtunut onneksi.

  tuota jäin miettimään, että mikä olisi sellainen työ mitä minun kannattaisi tavoitella? olen tottunut ajattelemaan että kunnianhimoisuus on hyvä asia, ja kaipaan aina haasteita, varsinkin älyllisiä. Nyt jäin kuitenkin miettimään, onko se kuitenkaan oikea suunta? Onko se liiallinen suorittaminen, tai johonkin pyrkiminen huonoksi minulle? Olen kuitenkin aina nauttinut tosi paljon varsinkin opiskelusta, ja siitä kun saan asioita valmiiksi. Enemmän siis noita älyllisen puolen juttuja, kuin käytännön hommia.

  Ai niin, ja onkohan nää kehotyypit jotenkin periytyviä? NImittäin me kaikki minun 6 henkisestä perheestäni ollaan niin samanlaisia, että voisin kuvitella kaikkien olevan eniten Pitta-tyyppejä :)

  VastaaPoista
 13. Minähän en sinua ole tavannut, mutta sun tekstien perusteella kokisin olevani pitta-kapha. Raskasrakenteinen mutta tulinen..jne..taitaa olla aika tulla käymään sun luona et suosittelisit mulle jotain tasapainottavaa..shiatsun kautta tutustuin hieman kiinalaiseen lääketieteeseen ja sen mukaan mulla on liikaa tulta. Luulisin että ayurvedisessä ja kiin. lääketieteessä on paljon yhtenäisyyksiä.
  Sulla on todella paljon mielenkiintoisia tekstejä..vanhemmissa jutuissa myös, vaikka paljon menee yli hilseen tai en varauksetta ole samaa mieltä. Mutta enenevässä määrin kyllä. :) <3

  VastaaPoista
 14. Näinpä näin. Tunnistan itseni!
  Oletko Heidi koskaan teettänyt testiä ihmisellä, joka olisi selkeä Vata/Kapha? Jotenkin näistä asioista kiinnostuneet ihmiset ovat niin Pittaa, että olen alkanut melkein epäillä, voiko kehotyyppitestistä saadakaan muuta tulosta. :)

  VastaaPoista
 15. Toivoisn samanlaista postausta myös Vatasta ja miksei tietenkin kaphastakin. joku dosha-kysely voisi olla myöskin kiva ;).

  Näin kesän ja punkkien tullessa kiinnostaisi tietää onko olemassa jotain luonnonmukaista ja ennenkaikkea toimivaa keinoa joka pitää punkit kissoista/koirista loitolla...anyone?

  VastaaPoista
 16. Solveig: Vata-pittaa veikkaisin kohdallasi :)

  Roxsheena: Juu, terävä nenä on Pittaa :) Vata on meillä tässä yhteiskunnassa monella noussut. Säännölliset elämäntavat pitää parhaiten kurissa.

  Miia: En valitettavasti käynytkään juttelemassa asiasta, ilmoittelen kun tiedän <3

  Karoliina: Työkuviot ovat aika mielenkiintoisia tässä ajassa. Sopivaan työnkuvaan voisi antaa viitteitä lisäksi esim. astrologia. Yleisesti pittalle voisi sopia ei-suorittava, rauhallinen työ. Hoitotyö, taide tms. MIksei älyllinenkin kohtuudella.

  Ovat periytyviä, tulevat suoraan vanhemmilta hedelmöityksen hetkellä.

  Threra: Jep, kiinalaisessa ja ayurvedassa paljon yhteistä. Kiitos ja tervetuloa hoitoon :)

  HeidiK: On niitä muitakin, vatoja on paljon (tai ainakin nousseita vatoja), mutta nostin esiin pittat, koska niiden kanssa olen enemmänkin tekemisissä. Vatoja on ollut eniten, koska he ovat innokkaita kokeilemaan uutta = ovat avoimia. Kaphoja taas on (toistaisekski) aika vähän, koska he ovat hitaampia omaksumaan uusia juttuja. Vata/kapha on harvinaisempi, mutta tiedän muutaman.

  VastaaPoista
 17. Pitta täälläkin ja käyn lukemassa blogiasi ahkeraan, täällä on aina mielenkiintoista luettavaa :)

  VastaaPoista
 18. Muistaakseni Ossi (Viljakainen) analysoi mut nopsasti illallisen yhteydessä, että olen pääasiassa Pitta, mutta myös Kaphaa on mukana suhteellisen runsaasti. Kun näitä olen nyt tässä tuumaillut mennään aika lailla oikeaan näiden osalta. Huomaan että kahvi ja alkoholi aiheuttavat varsin epämääräisiä oloja, yleensä aika ikäviä; silti niitä käyttää ajoittain. Varsinkin seurassa näistä on hieman vaikeahkoa täysin kieltäytyä. Itsekseni ollessa näitä ei kulu lainkaan. Ehkä siksi hieman introvertimpää oloa on tullut viime aikoina harrastettua.

  Laajempi kehotyyppianalyysi olisi todella mielenkiintoinen :) hyvää satsang-viikonloppua teille sinne, ehkä lienette jo loppusuoralla!

  VastaaPoista
 19. Pakkohan se on tunnustautua itsekin todella tuliseksi Pittaksi. Koko raakaravintoaihe on itselleni vielä uutta ja ihmeellistä, mutta kyllä se blenderi vaan taitaa lähteä tilaukseen heti kun seuraavat "ylimääräiset" rahat löytyvät. Sitä ennen voikukkaa pihalta ja vaikka banaanin kanssa alas hehe :D

  VastaaPoista
 20. ollisintegrallife.com: Alkoholi ja kahvi ovat itsellenikin ne pahimmat. Viime viikon loppupuolella alkoholi poltteli niin kovasti pittaa että meinasi koko jätkä palaa poroksi kaikissa mahdollisissa kehoissaan: fyysinen ruokki emotioanaalista kehoa siinä määrin että meinasi jopa mopo karata käsistä. Ei todellakaan hyväksi pittalle, itselläni on myös suhteellisen paljon kaphaa (mikäli oikein muistan)...

  VastaaPoista
 21. Hmm, niin ja kannattaa lukea tämä, joka liittyy äskeisiin kommentteihini: http://zale81.blogspot.com/2010/05/voikukanlehtia-barefoottailua-metsassa.html

  VastaaPoista
 22. Täällä myös yksi pitta, joka käy läpi suurta elämänmuutosta. Mutta pittalle niin tyypillisesti vauhti meinaa välillä tulla liian kovaksi, sitä odottaa liikaa edistymistä itseltään sekä henkisesti että maallisissa asioissa. Ennemmin tai myöhemmin kuitenkin olo kertoo, että nyt pitää pysähtyä, kaikella on aikansa :)

  VastaaPoista
 23. Kiitos mielenkiintoisesta jutusta! :D Kyllä tuo pittan kohellus ja seikkailu äärilaidasta toiseen, jatkuva uuden etsiminen jne. osui ja upposi. Samoin olen huomannut olevani kovin altis stressaantumaan. Aistin myös energioita herkemmin kuin monet läheiseni. Aurinko taas on jännän kaksipiippuinen juttu: toisaalta pidän aurinkoisesta säästä, mutta en jaksa olla auringossa kovin kauan, sillä ylikuumennun. Selvä pitta siis. :)

  Onko teillä muilla pitta-tyypeillä muuten erityisen tehokas ruoansulatuksen ja säännöllinen suolentoiminta? Siskoni naureskellen ihmettelee, kun mulle iskee kiire vessaan lähes kellon tarkkuudella. Ja tosiaan kiire on. Mun ruumiintoiminnot ja -tuntemukset taitaa olla aika voimakkaita. ;)

  VastaaPoista
 24. Lemmikeistä vielä. Mulla on kaksi kissaa, jotka ovat huvittavuuteen asti toistensa vastakohdat ja ääripäät. Villikissaemon poikanen Trapsu on adhd-tapaus ja selkeä vata, aina menossa ja lelutkin jää keskelle lattiaa, kun se vaihtaa lennosta toiseen. :) Trapsu on kapoinen ja aina liikkeessä, tuskin se koskaan pahemmin lihookaan. Trapsu myös reagoi pieniinkiin ärsykkeisiin, etenkin ääniin tosi voimakkaasti.

  Toinen taas on osittain norjalainen metsäkissa. Viiru on tosi rauhallinen. Sellainen lupsakka pullukka. Se ei pahemmin hötkyile eikä stressaa, mutta ruoka-aikana se on aina kupilla. Viiru on siis puhdas kapha. Jos Trapsu on pitkä mutta kapea, niin Viiru on lyhyt mutta leveä. Ja siinä vaiheessa kun Trapsu on sännännyt ulos ja kiertänyt jo haistelemassa kuistin, Viiru vasta venyttelee ovella. Hupaisaa... ;)

  VastaaPoista
 25. Voihan ihme! Joku aika sitten valitin miehelleni, että löytyispä vielä semmoinen ihminen joka tajuaisi nämä mun kokemukset.
  Olen tosi suurella liekillä palava, reaktiivinen, stressissä painon kerääjä. Omasta mielestä paljon pittaa ja vataa, mutta myös kaphaa. Arvaa onko ollut vaikea tasapainotella? Ja edellenkin on vaikka olenkin löytänyt rakkauden ja vapauden. Ihanat hyvänolontuntemukset vie yöunet, sillä tunteita ei meidän kotona lapsuudessa sallittu. Olen kokenut kirkkauden, en tiedä miksi muuksi sitä kutsuisin ja näen nyt kaiken ktistallinkirkkaana.

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...