Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

17.5.2010

Vähällä vedellä pärjää

Testasin eilen, kuinka vähällä vedellä pystyn pesemään itseni - myös pitkät ja aika paksut hiukseni, joihin käytin sekä shampoota että hoitoainetta (luomua tietty) Tulos: alle 20 litraa. Naturellina tässä saunan jälkeen: "Käyttötottumukset ovat eri ihmisillä myös hyvin erilaisia. Toiselle riittää suihku kerran viikossa, kun toinen lotraa suihkun alla aamuin illoin. Omasta mielestään jokaisen suihkun käyttö on normaalia, vaikka toiselle suihku on kolmen minuutin pyrähdys, toiselle ei puoli tuntiakaan riitä. Kymmenen minuutin suihku kuluttaa vettä 150 litraa. Ja siitä lähes 100 litraa on lämmintä vettä - siis sitä tuplasti kalliimpaa." Lisää

Googletin hetken tietoa näistä vedenkulutusjutuista ja päädyin tähän laskuriin. Laskin sillä vedenkulutukseni jos asuisin normaalisti kerrostalossa ja tulokseksi tuli 150 litraa/päivä. Täällä mökillä vettä menee normipäivänä 10-15 litraa (juomavesi+tiskit) ja pesupäivinä sitten 30-40 litraa. Saunoessa ja siivotessa sitten hieman enemmän. Nämä siis yksin asuessa. Aikamoisia eroja kerrostaloasumiseen.

Huom. Täällä toki pesuvesi lämmitetään puilla ja niillä lämmittämisen kokonaiskulutusta/päästöjä vrt. sähköön ei minulla ole tietoa.

3 kommenttia:

 1. Tehtiin samanmoisia laskelmia joskus kun tähän ok-taloon muutettiin. Alkuun meillä oli pata (joka valitettavasti jouduttiin hävittään) jossa lämpes pesuvesi, vedenkulutus oli 20-30l/per henkilö per pesukerta. Uutta pataa ei ole tullut hankittua, mutta emme enää kuluta vedenlämmittämiseen valtavia määriä energiaa, koska siirryimme vuosi sitten maalämpöön. Muutenkin ollaan kyllä suht tarkkoja vedenkäytön suhteen. Suihkussa ei seistä kymmeniä minuutteja, kukkia/kasveja pihalla ei kastella (tietenkään) vesijohtovedellä (kuten MONET tekee)...ellei nyt tulisi joku superpitkä kuivakausi.
  Vedenkäyttöön on kyllä ihan viisasta kiinnittää huomiota!

  VastaaPoista
 2. Täälläpäin on vesi melkein kortilla ja joutuu tarkasti miettimään paljonko käyttää.Yritän pitää suihkuni lyhyinä,ja aina saippuoimisen ja shampoopesun ajan suljen hanan.

  VastaaPoista
 3. Tää oli hyvä ja tärkeä postaus, vaikka vesipulaa ei Suomessa yleensä koetakaan. Globaalisti se vaan on aika harvinaista. Kiva, että kirjoitat monipuolisista aiheista :)

  VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...