Tietoiseksi tuleminen. Vastuu kaikesta elämästä. Luonnollinen ruoka. Laatu ja luonnollisuus kaikilla elämän osa-alueilla.

18.5.2010

Siitakesieniä raakana - ja vielä hengissä...

Laitetaan nyt tähän väliin pikkasen ruokajuttuja vaihteeksi:) Ajelin eilen (mainitsemassani flowssa) maalaismaisemia ihaillen lähimpään isompaan kaupunkiin, Loimaalle. Kävelin paljain jaloin paikallisella keskustorilla. Laitapuolen kulkijat huutelivat minulle että "eikö jalkoihin satu" - kun kävelin tietty paljain varpain. Hymyilin ja totesin, että "ei, ja että kaikkeen tottuu". Niinkuin paljain jaloin kävely myös raakasuklaa voi aluksi tuntua/maistua oudolle. Olemme niin kaukana kaikesta luontaisesta. Niinkuin Fazerin sininen myös korkokengät ovat aika äärimmäisen epäluontaisia juttuja ihmiselle, onneksi en ole ikinä pitänyt korkokenkiä. Suklaasta ei voi sanoa samaa.


Hymyllä ja positiivisuudella saa muuten ihmeitä aikaan (kertauksen vuoksi). Nämä paikalliset deekut näyttivät hämmästyneen iloisuudestani (heitä kohtaan). Muutenkin he eivät paljoa näytä stressaavan. He osaavat sentään elää hetkessä (ainakin niin pitkään kun viinaa riittää) toisin kuin eräät suorittajat. Stressaamattomuus takuulla pitää heidät niinkin hyvin tolpillaan.

Paikan keskustassa tein taas saman ja selvän havainnon kuin monessa muussa pienemmässä paikkakunnassa: keskusta on täynnä pizzerioita, kebabbeja, hodarikioskeja, pubeja ja ihmisistä ainakin 90% on ylipainoisia.

Luomu ja oikeasti terveellinen elämäntapa ja tiedostaminen lähtee isoista kaupungeista. Onneksi on netti.

Valitettavasti ystäväni kehuma tori oli auki vain tiistaisin ja perjantaisin, joten sain tyytyä paikalliseen K-supermarkettiin. Kun asennoiduin positiivisesti (tai en edes asennoitunut, vaan vaan olin) löysin sieltä kaiken tarvitsemani ja vielä enemmän. Ja vielä luomuomenoita!


Just. Olen nauttinut nyt eilen ja tänään 2 erilaista salaattia, johon olen laittanut raakoja siitakesieniä. Olen ollut siinä uskossa että niitä voisi nauttia raakana ja useista lähteistä olen katsonut asiaa, mutta näköjää nyt tätä postausta varten katsomassani Raakaveljesten blogissa kerrotaankin toista. Katsotaan tuleeko iho-oireita tai joudunko lääkäriin. Jos minusta ei kuulu seuravaan 24 tuntiin, ottakaa yhteyttä! Saako "tyhmä" raakaravinto-kokeiluni nyt tylyn lopun?





Siitakesienet siis kannattaa kuin kannattaakin kypsentää - ainakin näillä tiedoilla. Herkkusienet sen sijaan (ellei nyt jotain uusinta tietoa ole taas tullut) voi nauttia raakana. 



Tämä annos oli pitkästä aikaa super-onnistunut kokeilu, vaikka en yhtään tiennyt mausta kun ainekset ladoin lautaselle. Suosittelen lämpimästi ja teen takuulla uudestaan - herkkusienien kera.

- Pieneksi pilkottua keräkaalia (pureskele huolella, sulaa vaikeasti)
- Puolikas pilkottu sipuli  (kiitos M, että toit viikonloppuna, vaikka yleensä en käytä!)
- Reilusti oliiviöljyä päälle (auttaa kaalia sulamaan paremmin)
- loraus balsamiviinietikkaa (valinnainen, extra)
- Päälle laatusuolaa ja kuivattua persiljaa
- Herkkusieniä (itsellä siis siitake - ja vielä hengissä...)

Siementahna (NAM NAM)

- 2 dl auringonkukansiemeniä liotettuna
- Loraus soijakastiketta
- Loraus sitruunaa
- Hieman laatusuolaa
- Hieman kuivattua persiljaa
- Puolikas porkkana (valinnainen)
- Vettä, että sekoittuu

12 kommenttia:

  1. Hei!Ja kiitos todella kattavasta ja aina vain mielenkiintoisemmasta blogista.olen saanut paljon täältä eväitä oman elämäni uudistamiseen=)
    Pari viikkoa sitten söin raakoja siitakesieniä, että vielä täällä ollaan!
    Tuli mieleen, kun kirjoitit hieman kivistä. Tutustuminen alkoi vuosia sitten(olen kiviseppä)
    ja joka paikka kotona on niitä täynnä!Itselleni on läheisin suhde muodostunut ametistiin. Vuorikide ja ruusukvartsi on hyvä olla myös, tuomassa valoa, selkeyttä, rakkautta. Hematiittia on käytetty paljon sairauksiin ja ominaisuuksiltaan magneettia lähellä, sisältää rautaa paljon.
    Tein päättötyön kirjallisen kiviterapiasta&chakrojen tasapainottamisesta kivien avulla. teen tästä koosteen blogiini pian!joten kiitos muistutuksesta kivien energioista!

    VastaaPoista
  2. Mulla on mennyt ihan ohi, ettei siitakesieniä saisi popsia raakana! No hengissä näytän minäkin vieläkin olevan :D Täytynee perehtyä asiaan paremmin. Olen viime aikoina popsinut kaalia tosi paljon, se on niin yksinkertaisen hyvää. Ja keräkaalin lehdistä voi tehdä ihania raakawrappejä :) Jos siis haluaa hieman vaihtelua sille, että latoo vaan kaiken lautaselle kasaan :)

    Oi voi, minä tykkään korkokengistä (tosin en timantein koristelluista vaaleanpunaisista sandaaleista). Nyt olisi vaikeaa kuvitella, että haluaisin luopua niistä, mutta enpä ihmettelisi, jos sekin päivä vielä koittaisi :)

    VastaaPoista
  3. Mä syön aina siitakesienet raakana, enkä ole itse ainakaan saanut minkäänlaisia oireita. Käytän sekä noita Pirkan luomusiitakkeita, että Tampereen Kauppahallin LuomuAnista ostamiani sieniä (jotka ovat muuten ihan törkeästi isompia...) :)

    VastaaPoista
  4. Täälläkin on syöty siitakesienet raakana, eikä mitään ongelmia ole tullut. Vaikuttaisikohan tuo luomulaatuisuus siihen..? Osaatko muuten Heidi suositella jotakin hyvää raakareseptiä suomalaisille sienille? Olen hulluna varsinkin kantarelleihin ja suppilovahveroihin (joita ilmeisesti voisi syödä raakana), mutta olen aina aikaisemmin hauduttanut ne kermassa, enkä oikein tiedä miten muuten niitä kannattaisi valmistaa.

    Vaikka omakin suhtautuminen pukeutumiseen ja ulkonäköön on muuttunut aika radikaalisti viimeisten 1,5 vuoden aikana, niin korkkareista en kyllä ainakaan vielä luovu! Näteistä kengistä tulee hyvä mieli :) Mutta tykkään kävellä myös paljain jaloin, ja Vibramin Fivefingersit taitavatkin olla seuraavana ostoslistalla.

    VastaaPoista
  5. Oi sienet olisivat hyviä En tosin ole uskaltanut pitkään aikaan syödä, en raakana enkä kypsänä, kun olen saanut herkkusienistä 3sti pahan ruokamyrkytyksen. Olivat luomua vielä. Voiko ihmisellä olla sieniallergia? Kaali on ihanaa. Kiitos resepteistä. Olisi mukava saada lisää kaalireseptejä :)

    Itse rakastan korkokenkiä. En vain voi kävellä niillä. Tyydyn pitämään niitä koristeena. Rakastan erityisesti suomalaisia 40-50-luvun korkokenkiä. Onneksi niitä löytyy aina silloin tällöin.

    VastaaPoista
  6. Oi, kiitos vinkistä että Loimaalta saa ostaa luomu omppuja :). Käydään yleensä aina niitä hommaamassa Turusta, mutta Loimaa olisi paljon lähempänä, ei ole vain ikinä tullut tutustuttua paikkaan.
    Mä olen ihan vaavista saakka tykännyt kävellä mielummin paljain jaloin, talvet ja kesät... kaikkialle vaan ei ikävä kyllä sovi mennä ilman kenkiä kun on maa täynnä kaikkea kamalaa roskaa :/... Huomaannut olen myös että kolmas lapsoseni on perinnyt minun "kenkävihani", hällä ei koskaan ole kengät jalassa x).

    VastaaPoista
  7. Siitakesienet voi syödä raakana, ainakin kasvattajat sanovat pelkän "marinoinnin" jo riittävän. Eli vähän samaan tapaan kun lihaa tai kalaa "kypsennetään" esim sitruunalla tai limellä (hapot).

    VastaaPoista
  8. Olen lukenut, että vain herkkusienet voisi 100% varmaksi syödä raakana. Jos jollain on hyvää lähdettä koskien muita sieniä, niin kiitos :)

    Heti ei tule mieleen reseptiä, jossain blogissa törmäsiin täytettyihin pestosieniin, kannattaa googleta, hyviltä vaikutti!

    Krista: Ok, tämä on varmaan näin

    VastaaPoista
  9. Voissa paistetut siitakkeet, kahtena eri päivänä, aiheuttivat puolitoista viikkoa kestävän todella voimakkaan koko kehon ihottuman. Niin sietämätöntä kutinaa että olin lopulta punainen kuin intiaani ja täynnä raapimisesta tulleita jopa 20cm pitkiä juosteita. Öisin heräilin raapimasta itseäni jos ylipäätään olin saanut unenpäästä kiinni. Toipumisen jälkeen kokeilin keitettynä, eikä aiheuttanut oireita. Siispä suosittelen olemaan varovainen, vaikka kai tälläiset tapaukset ovat harvinaisia :)

    VastaaPoista
  10. Itse olen syönyt raaakana melkein kaikki tatti lajikkeet, kanttarellei, suppilovahvero, mustatorvisieni, lampaankääpä, herkkusieni, siitakesieni, maamuna, keltahaarakas, vaaleaorakas, känsätuhkelo...... näistä ei ainakaan itselleni ole tullut mitään, jokaisen ruuansulatus on yksilöllinen..., kanttarellista en makuna välitä, joten se on jäänyt vähemmälle ja toisaalta on vain muutavia joita syön runsaasti silloin tällöin ja niitä ovat herkkusieni, siitakesieni, suppilovahvero, suppilovahveroa näin syksyisin...... tietysti noi menee kuivattuna talvella jossain raakapitsan päällä, kaikille ei sienet vaan yksinkertaisesti sovi.

    VastaaPoista
  11. "Voissa paistetut siitakkeet, kahtena eri päivänä, aiheuttivat puolitoista viikkoa kestävän todella voimakkaan koko kehon ihottuman."

    Uskaltaisin veikata tässä tapauksessa uuden allergeenin syntymissä paistoprosessissa. Kypsennyksen aikana voidaan tuhota jokin allergeeni ja vastaavasti syntyä uusi allergeeni.

    VastaaPoista
  12. "Voiko ihmisellä olla sieniallergia?"

    Ihmisellä voi olla sieni allergia, kuten ihan mille tahansa.

    VastaaPoista

Kommentoi, tarkastele, peilaa, opi...